Wednesday 20 January 2021

Τι μπορεί να προκαλέσει τον Φόβο Εγκατάλειψης στο Παιδί;

Πώς μπορείτε να το αποφύγετε…

Η σύγκρουση μεταξύ διαζευγμένων ή χωρισμένων γονέων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας στο παιδί, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη και για αυτό θα ήταν καλό να την αποφεύγετε, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πώς επηρεάζει η σύγκρουση το παιδί

Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Υγεία των Παιδιών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα (REACH) διαπίστωσε ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν φόβο εγκατάλειψης όταν οι διαζευγμένοι ή χωρισμένοι γονείς τους εμπλέκονται σε συγκρούσεις.
Ο φόβος της εγκατάλειψης, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των παιδιών.
«Η σύγκρουση είναι ένα έντονο άγχος για τα παιδιά και η σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε συγκρούσεις των γονιών και στα ψυχική προβλήματα είναι καθιερωμένη σε κάθε τύπο οικογένειας, ακόμα και αν οι γονείς είναι παντρεμένοι, αν συγκατοικούν, αν είναι χωρισμένοι ή και διαζευγμένοι» δήλωσε η Karey O’Hara, βοηθός καθηγήτρια ψυχολογίας.

Σωτήριες οι ποιοτικές σχέσεις

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, ο φόβος εγκατάλειψης εμφανιζόταν περίπου τρεις μήνες μετά την έκθεση του παιδιού σε κάποια σύγκρουση ενώ τα προβλήματα ψυχικής υγείας φαίνεται να εκδηλώνονται περίπου δέκα μήνες αργότερα.
Επειδή οι ποιοτικές σχέσεις γονέα-παιδιού είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα παιδιά από το άγχος, οι ερευνητές περίμεναν τα παιδιά που είχαν ισχυρές σχέσεις με τον ένα γονέα να βιώνουν λιγότερο φόβο εγκατάλειψης. Όμως, η ομάδα δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.
Η ποιοτική σχέση γονέα – παιδιού είναι πραγματικά προστατευτική, αλλά δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσει τις συνέπειες της σύγκρουσης, καταλήγουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας την σημαντικότητα του γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους γονείς και της υγιούς διαφωνίας.

imommy

Γαλλία: Χιλιάδες θύματα αιμομιξίας εξομολογούνται #metoo

Κίνημα #metoo κατά της παιδοφιλίας

Οι μαρτυρίες ανεβαίνουν στο Twitter κατά κύματα. «Ήμουν 15 ετών … ο αδελφός μου -ο παππούς μου», «ο θείος μου»… Μετά την υπόθεση του παιδόφιλου διάσημου αναλυτή και πολιτικού Ολιβιέ Ντιαμέλ, χιλιάδες θύματα αιμομιξίας, άνδρες και γυναίκες, γράφουν ανοιχτά για το δικό τους μαρτύριο στο hashtag #Metooinceste.
Οι περισσότεροι εξομολογούνται σχεδόν την ίδια τραυματική εμπειρία: την σεξουαλική κακοποίηση από κάποιον ενήλικα του οικογενειακού περιβάλλοντος, στην παιδική ή εφηβική τους ηλικίας. 

«Ήμουν 5 ετών. Σε ένα βράδυ, ο αδελφός της μητέρας μου σταμάτησε την παιδική μου ηλικία. Σε ένα δευτερόλεπτο έγινα 100 ετών», γράφει μια χρήστης. 
«Συνέβη πολλές φορές στην ηλικία μεταξύ 6 και 8 ετών. Κατάλαβα ότι ήμουν θύμα μόνο όταν έγινα 40», διηγείται μια άλλη. 
«Έγινε από τα 11 ως τα 14 μου. Ήταν ο αδελφός μου. Σήμερα είμαι 57 ετών και παραμένω θύμα αυτού του παρελθόντος», γράφει κάποια άλλη.

Τρία χρόνια μετά το κίνημα #Metoo, οι μαρτυρίες πλημμυρίζουν το Twitter και επιβεβαιώνουν αυτό που επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια οι ειδικοί για την προστασία της παιδικής ηλικίας: ότι δηλαδή τα άτομα που προβαίνουν σε αιμομιξία προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ότι τα σημάδια που στέλνουν τα θύματα δεν ακούγονται ή δεν γίνονται αντιληπτά.
[Tώρα μπορούμε στα σταματήσουμε να λέμε ότι πρόκειται για τέρατα, άρρωστους ή τρελούς... βλέπουμε με το #metooinceste ότι όχι. Είναι αδέλφια, πατεράδες, παππούδες, θείοι, ξαδέλφια... η οικογένεια. Ήμουν 7 ετών, μετά 9 περίπου και 12... τόλμησα να μιλήσω μόνο για το τελευταίο]
https://twitter.com/LaFouineuseBlog/status/1350441039283281921

Το κύμα μαρτυριών για τις υποθέσεις αιμομιξίας ξεκίνησε με το βιβλίο της δικαστικού Καμίγ Κουσνέρ (κόρης του Μπερνάρ Κουσνέρ), La Familia grande, το οποίο κυκλοφόρησε στις 7 Ιανουαρίου 2021. Σε αυτό, η Καμίγ Κουσνέρ περιγράφει ότι ο δίδυμος αδελφός της έπεσε θύμα βιασμού, σε ηλικία 14 ετών, επί 2-3 χρόνια, από τον πατριό τους, τον διάσημο αναλυτή Ολιβιέ Ντιαμέλ. Αυτές οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε εισαγγελική έρευνα για «βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου κάτω των 15 ετών». Ταυτόχρονα, προκάλεσαν σοκ στον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο στον οποίο ζούσε ο Ολιβιέ Ντιαμέλ, ισχυρή προσωπικότητα της γαλλικής κοινωνίας και πολιτικής, ο οποίος παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις του, παρασύροντας και άλλα διάσημα πρόσωπα που τον είχαν στηρίξει.
Παρότι το θέμα είναι ταμπού και οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, εκτιμάται ότι το 5%-10% των Γάλλων πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας. Αυτές οι επιθέσεις γίνονται στο 80% των περιπτώσεων, στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Πρόκειται για ένα φαινόμενο μαζικό και καταστροφικό για τα θύματα, αλλά μάλλον αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια.

Πηγή: iefimerida.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki