Είναι εύκολο να προσέχουμε ποιες τροφές λήγουν και δεν πρέπει να τις καταναλώσουμε, ειδικά αν αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία πάνω στη συσκευασία. Επίσης, ακόμα κι αν δεν αναγράφεται, οι τροφές έχουν ορισμένα «σημάδια» που δηλώνουν ότι είναι πια ακατάλληλες προς κατανάλωση. Όμως, αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι πως υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που έχουν ημερομηνία λήξης αλλά δεν είναι τροφές. Ποια είναι αυτά;
Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου
Ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας, οπότε θέλετε να εφαρμόζει σωστά στο αυτοκίνητό σας. Ναι, κάθε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου έχει ημερομηνία λήξης και θα αναγράφεται στο προϊόν.
Το αντηλιακό μπορεί να μην αναφέρει ημερομηνία λήξης, αλλά σίγουρα δεν διαρκεί για πάντα. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί αναφέρουν ότι παραμένουν αποτελεσματικά μέχρι και για 3 χρόνια.
Φακελάκια τσαγιού
Αν πίνετε τσάι μόνο όταν είστε άρρωστοι, τα φακελάκια μπορεί να μην είναι πια τόσο ισχυρά όπως όταν τα αγοράσατε. Αν και το τσάι γενικά δεν χαλάει, μειώνεται όμως η ποιότητά του μετά από περίπου 2 χρόνια.
Γυαλιά ηλίου
Μην ψάχνετε πάνω στα γυαλιά σας, δεν θα βρείτε ημερομηνία λήξεως. Τα γυαλιά περιέχουν ειδικές ασπίδες μπλοκαρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Όμως, αυτές οι ασπίδες γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές καθώς περνούν τα χρόνια, ειδικά αν χαράσσονται οι φακοί.
Μπογιά
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αναγράφεται ημερομηνία λήξης. Οι ειδικοί όμως συστήνουν να μην χρησιμοποιούμε μπογιά που μένει ανοιχτή για 2-4 χρόνια. Οι κλειστές όμως μπογιές παραμένουν αποτελεσματικές για περίπου 15 χρόνια.
Οδοντόκρεμα
Συνήθως δεν αναφέρεται ούτε εδώ ημερομηνία λήξης, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα την εταιρία. Όμως κατά μέσο όρο οι οδοντόκρεμες είναι αποτελεσματικές για περίπου 2 χρόνια. Μετά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε κάτι άλλο.
Σαπούνι
Θα φαντάζεστε ότι το σαπούνι, αφού έχει καθαριστικές ιδιότητες, θα είναι ανθεκτικό. Ωστόσο, οι πλάκες σαπουνιού έχουν ημερομηνία λήξης και οι ειδικοί συστήνουν να τις αποθηκεύουμε μέχρι και για 3 χρόνια, όχι παραπάνω. Κάποια από τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι πια ακατάλληλες είναι η ξηρότητα και οι ρωγμές.
Χλωρίνη
Η χλωρίνη έχει σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής, περίπου 3 χρόνια. Δεν «χαλάει» αλλά μειώνεται η αποτελεσματικότητά της, ακόμα και 6 μήνες μετά το άνοιγμά της.
Αθλητικά παπούτσια
Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο διαβρώνεται το εσωτερικό και τα ειδικά μαξιλάρια που διαθέτουν. Που σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να γυμναζόμαστε με την ίδια αποτελεσματικότητα όπως στην αρχή. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν να τα αλλάζουμε μετά από 300-600 μίλια (μετά από 450 χιλιόμετρα περίπου).
Κράνη
Το κράνος είναι πολύτιμο για τις μετακινήσεις με μηχανή ή ποδήλατο. Αλλά ένα παλιό κράνος έχει βρεθεί εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες, ήλιο, βροχή και κρύο για πολύ καιρό και διαβρώνεται, ειδικά από τη στιγμή που ένα μέρος του αποτελείται από πλαστικό. Είναι καλύτερο λοιπόν να το αντικαθιστούμε κάθε 2 χρόνια.
Πηγή: rd.com