Saturday 3 November 2018

Μαθήματα ζωής από τα παιδιά μας – Τελικά η σοφία δεν έχει απαραίτητα σχέση με την ηλικία!

Τα παιδιά απολαμβάνουν στο έπακρο κάθε στιγμή της ζωής – γι’ αυτό και αντιγράφοντάς τα ζούμε κι εμείς καλύτερα! Αυτά είναι τα μαθήματα ζωής από τα παιδιά που αξίζει να πάρουμε. 

Μπορεί να είμαστε οι «μεγάλοι» στη ζωή τους, και προφανώς είμαστε υπεύθυνοι για την ανατροφή τους. Ωστόσο υπάρχουν κάποια μαθήματα ζωής από τα παιδιά μας που αξίζει να υιοθετήσουμε και να αντιγράψουμε!

Κάνε το όπως το παιδί:
Όσο είναι ξύπνιο, κινείται συνεχώς!
Τα παιδιά δεν κάθονται ακίνητα. Οι περισσότεροι γονείς μπορεί να λέμε πως τα μικρά μας κάθονται με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, το «κάθονται» όμως είναι πολύ σχετικό. Τα παιδιά μπορεί να «βρίσκονται» μπροστά στην τηλεόραση ακόμη κι έτσι όμως κουνάνε τα ποδαράκια τους, σκαρφαλώνουν στο μπράτσο του καναπέ, ανεβοκατεβαίνουν στην καρέκλα τους. Όχι, δεν λέμε ότι αυτός είναι ο τρόπος να βλέπεις την αγαπημένου σου σειρά, κλέψε όμως από το μικρό σου τη συνήθεια να μην μένεις για πολλή ώρα ακίνητη.

Το μυαλό του λειτουργεί out of the box

Δώσε στο μικρό σου ένα καινούργιο gadget και χρονομέτρησέ το. Το πιθανότερο είναι πως θα βρει τον τρόπο λειτουργίας του πιο γρήγορα από σένα! Και αυτό το βλέπεις καθημερινά: Τα παιδιά δεν διστάζουν να τολμήσουν και να προσπαθήσουν με όλο τους το πείσμα να ανακαλύψουν οτιδήποτε καινούργιο πέσει στα χέρια τους και είναι ταυτόχρονα εφευρετικά και τολμηρά στις επιλογές τους. Κάνε κι εσύ το ίδιο. Θα διαπιστώσεις ότι το μυαλό σου λειτουργεί καλύτερα όταν δεν περιορίζεται από πρότυπα και κανόνες.

Δεν κουράζεται να κάνει ερωτήσεις

(Εντάξει εσύ κουράζεσαι να απαντάς, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!) Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και προσπαθούν να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους. Δεν παίρνουν για δεδομένο ότι ο ουρανός είναι γαλανός ή το χορτάρι πράσινο. Θέλουν να μάθουν πληροφορίες και να λύσουν όλες τις απορίες τους. Κάνε κι εσύ το ίδιο, μην μένεις στάσιμη, ρώτα, ψάξε και μάθε κάθε μέρα κάτι καινούργιο.

Είναι πάντα αισιόδοξο και πιστεύει στο καλό

Αυτό είναι κομμάτι της μαγικής σκέψης για την οποία μιλούν οι ψυχολόγοι. Τα παιδιά πιστεύουν στο καλό. Πιστεύουν επίσης στις μοναδικές δυνάμεις των ανθρώπων – το φιλί της μαμάς κάνει πάντα τον πόνο να περάσει! Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό από τα μαθήματα ζωής από τα παιδιά: Η θετική σκέψη και η αισιοδοξία ΕΙΝΑΙ ο σωστός τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης της ζωής, μας κάνουν υγιείς σωματικά και ψυχικά και κρατούν μακριά το άγχος της καθημερινότητας.

shape.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki