Wednesday 20 September 2017

Γράμμα προς τους Δασκάλους/ες από «Το Δύσκολο» Παιδί!

Σε βλέπω να δυσανασχετείς με «εκείνο» το παιδί
Σε βλέπω πόσο εξαντλημένη είσαι όταν αφήνεις πίσω τις σχολικές αίθουσες στο τέλος της ημέρας. 
Λες, «αντίο» σε «εκείνο» το παιδί και νιώθεις ανακούφιση που πέρασε η μέρα και θα απολαύσεις κάποιες στιγμές ηρεμίας.
Είναι εντάξει κάποιες φορές, άστο να βγει από μέσα σου, σίγουρα θα έχεις και δύσκολες μέρες. 
Κανείς δε λέει ότι η δουλειά του εκπαιδευτικού είναι εύκολη υπόθεση.
Ξέρω τι λες για «εκείνο» το παιδί. Σε ακούω που συζητάς για εκείνο, στα διαλείμματα με τους συναδέλφους σου. Στην πραγματικότητα, άκουγα και την περσινή δασκάλα του παιδιού που έλεγε τα ίδια με εσένα. Πάρε μια ανάσα, κάτσε μερικά λεπτά και διάβασε το παρακάτω γράμμα. Αυτό το παιδί, ξέρεις αυτό το «δύσκολο» παιδί που έχεις στην τάξη, θέλει να σου πει κάποια πράγματα.

«Κυρία… σας χρειάζομαι!
Ξέρω ότι είναι δύσκολο να με διαχειριστείτε και ξέρω ότι σας ζορίζω. Ξέρω ότι πατώ όλα τα κουμπιά σας με όλους τους τρόπους που διαθέτω. Αλλά σας χρειάζομαι. Θέλω να συνεχίσετε να με πιέζετε. Θέλω να μου βάλετε όρια και να με βοηθήσετε.

Ξέρω ότι δεν με γνωρίζετε. Γιατί αν με γνωρίζατε, σίγουρα θα τα πηγαίναμε καλύτερα. Αλλά σας παρακαλώ κυρία, θέλω να προσπαθήσετε να με γνωρίσετε καλύτερα. Δεν μπορώ να σας τα πω με λόγια για να το μάθετε, για αυτό και ίσως να κάνω πράγματα για να σας τραβήξω την προσοχή. Πάρτε τα όλα αυτά, ως σημάδι ότι σας χρειάζομαι. Ίσως είστε όλα όσα έχω.

Ξέρω ότι μπορεί να έχετε ακόμη 20-25 παιδιά μέσα στην τάξη. Ξέρω ότι σας χρειάζονται το ίδιο. Αλλά κυρία, ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ. 
Θέλω να βρείτε όλα τα καλά στοιχεία μου γιατί τα άλλα παιδιά δεν τα βλέπουν. 
Η περσινή μου δασκάλα δεν τα βρήκε και τις περισσότερες μέρες, αν όχι όλες, ούτε εγώ δεν τα βλέπω.

Ξέρω ότι πετάγομαι κάθε φορά. Ξέρω ότι διακόπτω το μάθημα και όλα εκείνα τα πράγματα που είχατε ετοιμάσει για τη μέρα. Αλλά κυρία, θέλω να πιστέψετε σε εμένα. Θέλω να πιστέψετε ότι οι πράξεις μου είναι μια κραυγή για βοήθεια και όχι πράξεις εναντίον σας. Σας παρακαλώ, μην το πάρετε προσωπικά. Θέλω να πιστέψετε ότι μπορώ να κάνω κάτι, αλλά δεν ξέρω πώς.

Ξέρω ότι τα βγάζω πέρα δύσκολα αλλά σας παρακαλώ, σας χρειάζομαι. Θέλω να με δείτε. Θέλω να δείτε πέρα από τη συμπεριφορά μου και όλα τα ξεσπάσματά μου. Θέλω να δείτε το παιδί πέρα από αυτά. 
Ίσως είστε η μόνη που μπορεί να δει ποιος πραγματικά είμαι. Μπορεί να πάρει χρόνο, μπορεί να χρειαστεί υπομονή. Αλλά κυρία, σας χρειάζομαι. Θέλω να δώσετε τα πάντα σε εμένα.

Ξέρω ότι διαλέξατε αυτό το επάγγελμα για να κάνετε μια διαφορά. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω, εγώ είμαι αυτή η διαφορά. Είμαι αυτός που σας χρειάζεται! Σας υπόσχομαι, αν φτάσετε σε μένα, θα αλλάξετε τη ζωή μου.

Μπορεί να μην δείτε τη διαφορά σήμερα ή αύριο, αλλά σας υπόσχομαι, αν πραγματικά καταλάβετε ότι σας χρειάζομαι, θα κάνετε τη διαφορά.

Σας παρακαλώ πολύ …

Υπογραφή
«Εκείνο το δύσκολο παιδί»
επιμέλεια: Μαργαρίτα Νικολάου
lemonlimeadventures
hashtagsroom

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki