ΑΥΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ... Η Πάρνηθα είναι το υψηλότερο βουνό της Αττικής (υψόμετρο 1400 μ.) και ένα πραγματικό στολίδι για την πρωτεύουσα. Είναι ένας σημαντικός πνεύμονας για την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και ένας ιδανικός τόπος περιήγησης για τους λάτρεις της φύσης, της πεζοπορίας, της ορειβασίας....
Βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και στον τεράστιο πευκόφυτο ως επί το πλείστον – Εθνικό Δρυμό, καθένας ανακαλύπτει τον παράδεισό του. Εκεί, μπορείτε να περπατήσετε στα εκατοντάδες μονοπάτια του δρυμού και να θαυμάσετε τις μοναδικές ομορφιές της Αττικής γης.
Θα δείτε σπάνια είδη φυτών, αγριολούλουδων και βοτάνων. Υπολογίζεται ότι στην Πάρνηθα φύονται περίπου 800 διαφορετικά είδη βοτάνων και φυτών που καλύπτουν το 17% της χλωρίδας της χώρας. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε δεκάδες μικρές σπηλιές. Και φυσικά θα συναντήσετε αρκετά θηλαστικά, ερπετά, και πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην στα δάση της Πάρνηθας. ΑΥΤΑ, ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ... Πολύ ωραία, πάλι εμπλουτίσαμε τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις!!! Αυτή λοιπόν ήταν η Πάρνηθα και τώρα πια πέρασε στην ιστορία, την ιστορία που εμείς γράφουμε με την ολιγωρία, την αδιαφορία την εγκληματική, τα ασυγχώρητά μας λάθη. Όχι, αγαπημένοι μου φίλοι όχι, δεν προστατευόταν αυτός ο Παράδεισος.
Ακόμα και όταν όλα έδειχναν ότι οι φλόγες θα περάσουν την Εθνική οδό, ακόμα και όταν οι ειδικοί ενημέρωναν έγκαιρα, δεν έσπευσε κανείς να κάνει κάτι, το παραμικρό για να σωθεί ο Εθνικός προστατευόμενος δρυμός μας(!!!). Δε θα μιλήσω για τον μοναδικό πνεύμονα του λεκανοπέδιου που χάθηκε... Κουράστηκα, στενεύουν τα πνευμόνια μου, κόβεται η ανάσα μου...
ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ, ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ «ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ» (νομίζουμε ότι) ΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ...
Βρήκα στο Artclick αυτό το άρθρο που νομίζω πως μας ενδιαφέρει, μιας και άπτεται του ζητήματος της σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών και πόσο διαφέρουν η θεωρία από την πραξη...
Ελπίζω να δόσει το έναυσμα για μια γόνιμη συζήτηση.
Χαμομήλι - Ματρικαρία το χαμαίμηλον - Matricaria chamomilla L
Περιγραφή: Είναι φυτό μονοετές, ύψους μέχρι 35 εκατοστά. Έχει βλαστό λείο, πολύκλαδο, όρθιο. Τα φύλλα δις ή τρις φτεροσχιδή. Τα άνθη είναι σε ακραία κεφάλια, ασπροκίτρινα. Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα μέρη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και βέβαια ο Ιπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές περιπτώσεις. Από το φυτό συλλέγονται τα άνθη, όταν ανοίξουν καλά.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: εξαιρετικό καταπραϋντικό για το στομάχι και θαυμάσιο μαλακτικό, βοηθά στην αϋπνία, στον παροξυσμό άσθματος, στις νευραλγίες και στις ημικρανίες.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: τα άνθη του γίνονται έγχυμα. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε 150γρ. βραστό νερό και το αφήνουμε 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε με μέλι.
Εξωτερική: το έγχυμα (χωρίς μέλι) χρησιμοποιείται στο καθάρισμα μολυσμένων ματιών και πληγών του δέρματος.
Στο μπάνιο: βάζουμε 300γρ. χαμομήλι, ή διάφορα αρωματικά βότανα (δυόσμο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο κ.λπ.), σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το έγχυμα στο νερό του μπάνιου. Ξεκουράζει και ηρεμεί από το στρες.
Προσοχή: η κατάχρηση της εσωτερικής χρήσης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ζαλάδες, αύξηση των καρδιακών παλμών, κεφαλαλγίες, αϋπνίες κ.λπ.
Η ανάπτυξη στον τομέα των προϊόντων εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς στη σημερινή κοινωνία. Όλο και πιο τεχνολογικά προηγμένος εξοπλισμός χρησιμοποιείται τόσο στο σπίτι όσο και στις δραστηριότητες αναψυχής. Αυτό, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής μας, καθιστά τα θέματα ασφάλειας ζωτικής σημασίας Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τα παιγνίδια.
Πώς μπορούν να είναι σίγουροι οι γονείς σχετικά με το ποιο παιγνίδι είναι ασφαλές; Τα περισσότερα παιγνίδια είναι πακεταρισμένα με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο για τον αγοραστή να εντοπίσει ενδεχόμενους κινδύνους ενόσω βρίσκεται στο κατάστημα.
Επιλέγετε τα παιγνίδια με προσοχή. Λαμβάνετε πάντοτε υπόψη την ηλικία του παιδιού, τα ενδιαφέροντα και το επίπεδο των ικανοτήτων του.
Ψάξετε για σχέδια και κατασκευές υψηλής ποιότητας σε όλα τα παιγνίδια, για όλες τις ηλικίες.
Το πλαστικό περιτύλιγμα των παιγνιδιών πρέπει να πετάγεται αμέσως πριν καταστεί θανατηφόρο παιγνίδι.
Στην ετικέτα ή το περιτύλιγμα οποιουδήποτε παιγνιδιού θα πρέπει να αναγράφεται η ονομασία, το εμπορικό σήμα και η διεύθυνση του κατασκευαστή, του διανομέα ή εισαγωγέα εντός της ΕΕ, η σήμανση CE για την ασφάλεια, οδηγίες χρήσης, και συμβουλές για την ασφαλή χρήση του παιγνιδιού.
Οι αγοραστές θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τα παιγνίδια για κρυμμένους κινδύνους πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά. Διαβάστε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι οδηγίες είναι σαφείς – σε σας, και όπου είναι δυνατό, και στο παιδί.
Φυλάγετε τα παιγνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά μακριά από τα μικρά παιδιά. Ακολουθείστε τις οδηγίες στις ετικέτες που αναγράφουν τις συστάσεις για την ηλικία—μερικά παιγνίδια συστήνονται για μεγαλύτερα παιδιά επειδή μπορεί να είναι επικίνδυνα στα χέρια πιο μικρών παιδιών. Διδάξετε στα μεγαλύτερα παιδιά να βοηθούν στη φύλαξη των παιγνιδιών που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά μακριά από τα μικρά τους αδελφάκια.
Αποφύγετε τους κινδύνους ασφυξίας. Μην αγοράζετε μικρά παιγνίδια ή παιγνίδια με μικροσκοπικά εξαρτήματα για μικρά παιδιά. Η ασφυξία είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτων που σχετίζονται με τα παιγνίδια. Για παιγνίδια που αποτελούν κίνδυνο για μικρά παιδιά, απαιτείται από το νόμο να φέρουν προειδοποιήσεις.
Προσέξετε τα παιγνίδια που προορίζονται για μεγάλα παιδιά να φυλάγονται μακριά από τα μικρότερα παιδιά.
Μερικά παιδικά παιγνίδια, όπως καλλυντικά ή είδη τέχνης, μπορεί να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συστήνεται στους γονείς να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες και να αγοράζουν μόνο παιγνίδια που δεν περιέχουν τοξικές ουσίες. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνούν με τους κατασκευαστές για οποιεσδήποτε απορίες αναφορικά με τα συστατικά του προϊόντος.
Κορδόνια, κλωστές και αλυσίδες μπορούν να στραγγαλίσουν βρέφη. Παιγνίδια για βρέφη που περιλαμβάνουν κορδόνια μπορεί να αποτελέσουν θανάσιμο κίνδυνο στραγγαλισμού αν το κορδόνι τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του βρέφους. Οι γονείς θα πρέπει να αφαιρούν τις χάντρες, κουμπιά κ.τλ. από τα παιγνίδια του βρέφους τους αν το κορδόνι είναι μακρύτερο από 22 εκατοστά.
Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζετε παιγνίδια με αιχμηρές και μυτερές γωνίες επειδή μπορεί να γδάρουν, να κόψουν ή να τρυπήσουν το δέρμα.
Αν ένα παιγνίδι σας φανεί ότι κάνει υπερβολικό θόρυβο στο κατάστημα, μην το αγοράσετε. Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο θόρυβο από τους ενήλικες.
Πρέπει να ασκείται ιδιαίτερη προσοχή όταν αγοράζετε παιγνίδια που περιλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή μετασχηματιστές. Τα ηλεκτρικά παιγνίδια θα πρέπει να μονώνονται κατάλληλα και να προστατεύονται έτσι ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος.
Ελέγχετε περιοδικά όλα τα παιγνίδια για σπασίματα και πιθανούς κινδύνους. Ένα σπασμένο ή επικίνδυνο παιγνίδι θα πρέπει να πετάγεται ή να επιδιορθώνεται αμέσως.
Διδάξετε στα παιδιά να φυλάγουν τα παιγνίδια τους ασφαλισμένα σε ράφια ή σε ειδικό κιβώτιο παιγνιδιών μετά το παιγνίδι, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι πτώσεις και τα σκουντουφλήματα.
Με την στήριξη και χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι λίγο να σας πω πότε ακριβώς κατάφερα να
πείσω την κόρη μου να κόψει το μπουκάλι (τα χρόνια της σχεδόν
συμπλήρωσαν τα δάχτυλα του ενός χεριού)!
Το μόνο που με κάνει να αισθάνομαι λιγότερες ενοχές για τη συγκεκριμένη
καθυστέρηση είναι το γεγονός ότι βλέπω γύρω μου όλο και περισσότερους
γονείς να αντιμετωπίζουν την εξάρτηση του παιδιού τους από το μπουκάλι
ακόμα και μετά τα 3 ή και 4 χρόνια του.
Weaning Baby From Bottle to Cup
Παρόλο που κάποιοι τυχεροί καμαρώνουν από νωρίς το μικρούλι τους να
κατεβάζει άσπρο πάτο το ποτήρι με το γάλα ή να πίνει μονορούφι το χυμό
με το καλαμάκι, κάποιοι άλλοι πιθανό να πέσουν στην παγίδα της
παρατεταμένης χρήσης του μπιμπερό, συνήθως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.
Για να μη βρεθείτε στη θέση «δεν ήξερες, δεν ρώταγες;» εμείς είμαστε
εδώ!
Μπιμπερό, αγάπη μου
Το μπιμπερό είναι από τα τελευταία «οχυρά» που πέφτουν για τα περισσότερα
παιδιά και οι λόγοι είναι πολλοί.
Σε μερικά παιδιά το μπιμπερό θυμίζει την τρυφερή αγκαλιά της μαμάς.
Για άλλα πάλι συγκαταλέγεται στη λίστα με τα αγαπημένα αντικείμενα
ανακούφισης όπως η πιπίλα ή η κουβερτούλα. Ακόμα κι αν το παιδί έχει
κόψει την πιπίλα μπορεί να επιμένει στο μπιμπερό, ακριβώς γιατί του
εξασφαλίζει έστω για λίγο την παροδική απόλαυση από ένα… ξεπερασμένο
προνόμιο.
Μπορεί να επιμένει στο μπιμπερό, ιδιαίτερα αν έχει μόλις αποκτήσει
μικρότερο αδερφάκι – πράγμα που σημαίνει πως έχει την ανάγκη να νιώθει
ότι είναι μωρό με συνέπεια διάφορα πισωγυρίσματα στη συμπεριφορά του.
Η παράταση όμως στη χρήση του μπιμπερό συχνά οφείλεται και στους
γονείς. Για κάποιους οι λόγοι είναι πρακτικής φύσεως, αφού
ξεμπερδεύεις εύκολα και γρήγορα με το πρωινό γάλα – ειδικά αν
δουλεύεις και βιάζεσαι να φύγεις.
Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που φοβούνται ότι αν το παιδί ξεκινήσει το
ποτήρι μπορεί να κόψει το γάλα ή να μην πίνει τόσο όσο έπινε (κάπου
εδώ θα εντάξω και τη δική μου περίπτωση).
3 λόγοι για να το κόψετε
Η παρατεταμένη χρήση του μπουκαλιού, ιδιαίτερα από παιδιά μεγαλύτερα
των 2,5 χρόνων, μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά ορθοδοντικά
προβλήματα όπως ανοιχτή δήξη, δηλαδή τα πάνω μπροστινά δόντια να μην
εφάπτονται με τα κάτω.
Επίσης το γάλα που πίνουν με το μπιμπερό τα μισοκοιμισμένα παιδιά σε
ξαπλωτή θέση θεωρείται μια από τις αιτίες ωτίτιδας. Κι αυτό γιατί,
ακόμα και ελάχιστη ποσότητα γάλακτος να περάσει από το φάρυγγα στην
ευσταχιανή σάλπιγγα (το μικρό σωληνάκι που οδηγεί στο εσωτερικό του
αφτιού) μπορεί να αποτελέσει καλλιεργητικό υλικό για τον
πολλαπλασιασμό μικροβίων.
Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι η χρήση του μπιμπερό σαμποτάρει την
προσπάθεια αυτονόμησης του παιδιού.
Πετυχημένα μυστικά αποχωρισμού
Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο. Η καλύτερη στιγμή για να πείτε «αντίο» στο μπουκάλι είναι πριν το
μωρό σας χρονίσει, γιατί όσο πιο πολύ αργήσετε τόσο περισσότερο το
παιδί συνηθίζει και του είναι πιο δύσκολο να το κόψει. Από το δεύτερο
κιόλας εξάμηνο της ζωής το μωρό ξεκινάει να κάνει τα πρώτα βήματα προς
την ανεξαρτησία. Καθώς μεγαλώνει θα διαπιστώσετε ότι προσπαθεί να
δοκιμάσει να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα μόνο του. Σκόπιμο
είναι λοιπόν να εκμεταλλευτείτε αυτήν τη φάση για να περάσετε από το
μπουκάλι στο ποτήρι. Γύρω στο 10ο μήνα μπορείτε να το ενθαρρύνετε να
τρώει μόνο του, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνει καλά. Γι’ αυτό καλό
είναι σε αυτήν τη φάση το παιδί να έχει το καρεκλάκι όπου θα τρώει, το
πιατάκι του, το πιρουνάκι, το κουταλάκι και φυσικά το ποτηράκι του. Αν
του εξασφαλίζετε συστηματικά την ευκαιρία για εξάσκηση, θα ανακαλύψετε
σύντομα ότι μπορεί να τα καταφέρει να φάει και να πιει μόνο του μια
χαρά.
Χωρίς πίεση. Να θυμάστε ότι όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο περισσότερο
δυσκολεύεται να κόψει τη μέχρι πρότινος αγαπημένη του συνήθεια. Γι’
αυτό χρειάζεται να δείξετε κατανόηση, ώστε η μετάβαση από το μπουκάλι
στο ποτήρι να μην αγχώσει το παιδί (προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε
από τυχόν σχόλια τρίτων). Βοηθήστε το παιδί σας παρέχοντάς του την
κατάλληλη υποστήριξη. Υπάρχουν φυσικά διαφορετικές προσεγγίσεις.
Κάποιοι γονείς μπορεί να επιχειρήσουν να το κόψουν μαχαίρι
εξαφανίζοντας τον επίμαχο πειρασμό και εμφανίζοντας στη θέση του τον
αντικαταστάτη. Άλλοι πάλι προτιμούν τη σταδιακή απεξάρτηση. Σε κάποια
παιδιά βοηθάει να συζητήσετε πρώτα και να κάνετε κάποια συμφωνία, π.χ.
όλη μέρα να χρησιμοποιεί το ποτηράκι και να πίνει γάλα με το μπιμπερό
μόνο το βράδυ. Να θυμάστε ότι εσείς ξέρετε το παιδί σας καλύτερα απ’
όλους και μπορείτε να κρίνετε πώς θα ανταποκριθεί καλύτερα.
Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το παιδί με το μπιμπερό πίνει πιο
ευχάριστα το γάλα και ότι δεν θα ισχύει το ίδιο αν ξεκινήσει το
ποτήρι. Πράγματι, στη φάση που περνάει από το μπουκάλι στο ποτήρι
μπορεί να αρνηθεί να πιει το γάλα του ή να το ξεκινήσει και να μην το
τελειώσει. Η ανασφάλεια τότε κάνει πολλούς γονείς να βγάλουν το
μπιμπερό από το ντουλάπι πισωγυρίζοντας.
Είναι λοιπόν σημαντικό να μην αγχώνεστε ή τουλάχιστον να μη
δείχνετε ότι αγχώνεστε. Το παιδί είναι φυσικό να περάσει μια φάση προσαρμογής μέχρι να
συνηθίσει να πίνει το γάλα του στο ποτηράκι. Απαραίτητη προϋπόθεση για
να μην κόψει το γάλα είναι να… ξεχάσετε ότι ίσχυε μέχρι χθες. Το
καλύτερο που έχετε να κάνετε για λίγο καιρό είναι να μη δίνετε σημασία
στο πόσο γάλα έπινε με το μπουκάλι και πόσο πίνει με το ποτήρι. Απλά
να το επιβραβεύετε κάθε φορά για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί το
ποτήρι, ανεξάρτητα με το πόσο γάλα πίνει. Δεν πρόκειται να πάθει
τίποτα αν δεν πιει για μερικές εβδομάδες το γάλα που έπινε. Μπορείτε
να αντικαταστήσετε εξάλλου τη μερίδα που χάνει με γιαούρτι ή τυρί.
Τα 3 μη
Μην κόβετε το μπουκάλι σε πιεστικές περιόδους στη ζωή του παιδιού,
π.χ. έναρξη παιδικού σταθμού.
Μην πισωγυρίζετε στο μπουκάλι όταν το παιδί είναι άρρωστο ή δείχνει
στενοχωρημένο.
Μην πιέζετε το παιδί να πιει το γάλα με το ποτήρι και μη δείχνετε ότι
αγχώνεστε για το αν θα το πιει όλο.
Έξυπνα κολπάκια:
Ξεκινήστε την προσπάθεια μια χαλαρή μέρα, όπως για παράδειγμα το
Σάββατο ή την Κυριακή που είναι όλη η οικογένεια μαζί.
Εφοδιαστείτε με ένα ποτηράκι με ειδικό πώμα. Μπορεί στην αρχή να
δοκιμάσετε αρκετά μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που προτιμά το παιδί
σας.
Αν το παιδί είναι κάτω από 12 μηνών, πιθανό να μπορεί να χειριστεί
καλύτερα ένα χαμηλό ποτήρι με δύο χερούλια.
Σερβίρετε στην αρχή στο ποτηράκι υγρά, όπως νερό και πορτοκαλάδα,
δίνοντάς του να πιει ιδιαίτερα σε στιγμές που ξέρετε ότι διψάει.
Πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε ένα ποτηράκι και αφήστε το να επιλέξει
αυτό που του αρέσει, π.χ. με τον αγαπημένο του ήρωα.
Για τα μεγαλύτερα παιδάκια μια καλή λύση για τη μεταβατική φάση είναι
το καλαμάκι.
Καθιερώστε να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι ώστε να δίνετε στο παιδί
σας το παράδειγμα και την ευκαιρία να σας μιμηθεί.
Αποσυνδέστε το μπιμπερό από την ώρα ύπνου. Λίγο δηλαδή πριν κόψετε το
μπιμπερό, ξεκινήστε να του δίνετε το βραδινό γάλα αρκετή ώρα πριν
κοιμηθεί.
Επιβραβεύστε το παιδί σας κάθε φορά που τα καταφέρνει, εκφράζοντας
θαυμασμό για το γεγονός ότι μεγάλωσε.
Γεννήθηκε το 1976 στην Τεχεράνη.
Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και υπήρξε
μαθητής του Ιρανού ζωγράφου
Morteza Katouzian
Η συστηματική κακοποίηση των παιδιών ως βασανιστήριο
Εδώ και αρκετά χρόνια ζούσε ένα μικρό αγοράκι από πολύ εύπορη οικογένεια, εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως ήταν ανεπιθύμητος στους γονείς του. Έτσι αυτοί τον πήραν και πήγαν να τον αφήσουν σε μια ερημιά για να πεθάνει. Επειδή όμως ήθελαν να σιγουρευτούν ότι δεν θα πάει να βρει κανέναν που να τον σώσει, κάρφωσαν το πόδι του στη γη μ' ένα παλούκι. Πέρασε όμως κάποιος και τον έσωσε. Οι άνθρωποι τον ονόμασαν Πρησμενοπόδαρο, μιας και φαίνεται πως το πόδι του πήρε πολύ καιρό να γιάνει. Στη γλώσσα τους πρησμενοπόδαρος λεγόταν Οιδίπους. Η τραγικές συνέπειες της κακοποίησης του παιδιού καταγράφονται από εκεί και πέρα στο μύθο.
Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η συστηματική κακοποίηση των παιδιών ίσως το πιο σημαντικό παράδειγμα βασανιστηρίου. Είναι βασανιστήριο γιατί είναι συνειδητή επιβολή οδύνης πάνω σ' έναν άνθρωπο σε βάθος χρόνου - συνήθως με σκοπούς πολύ παρόμοιους με τ' άλλα βασανιστήρια : να τιμωρείται, να σιωπά, να λέει και να κάνει αυτό που του επιβάλλουν, να συνθλίβεται πνευματικά, να δίνει διέξοδο σ' ενορμήσεις κυριαρχίας, καταστροφής (ή και χειρότερα) των βασανιστών του. Υπάρχουν φυσικά σημαντικές διαφορές με τ' άλλα βασανιστήρια. Πρώτη και κύρια ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και επηρεάζονται έτσι πιό άσχημα, πιό βαθειά. Δεύτερη, ανάμεσα σε πολλές άλλες, ότι σοβαρή κακομεταχείρηση για ένα παιδί είναι και η έλλειψη φροντίδας γι αυτό, πράξη που δεν εντάσσεται συνήθως στην συνειδητή επιβολή οδύνης. Σε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικού ιδίως βασανισμού παιδιών ο δράστης φαίνεται να μην έχει επίγνωση του πόνου που προκαλεί. Πρέπει όμως να ειπωθεί πάνω σ' αυτό ότι η εθελοτυφλία, η άρνηση της συναισθηματικής πραγματικότητας όσο και η απόκρυψη απ' την κοινωνία χαρακτηρίζουν πολλά βασανιστήρια.
Οι πιο συχνές μορφές του προβλήματος είναι ο σωματικός βασανισμός (ξυλοδαρμοί, εγκαύματα, σπασμένα μέλη) και ο συναισθηματικός βασανισμός (άκρα λεκτική επιθετικότητα, απόρριψη, στέρηση προσοχής και εκδηλώσεων στοργής, απειλές και πράξεις εγκατάλειψης κ.α.). Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου είναι η ανάμιξή του σε σεξουαλικές πράξεις που δεν τις κατανοεί καλά, στις οποίες δεν μπορεί να συναινέσει και οι οποίες παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και τους ρόλους μέσα στην οικογένεια.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του βασανισμού των παιδιών έχουν μελετηθεί πολύ εκτεταμένα. Στον συναισθηματικό τομέα αυτά τα παιδιά δείχνουν πολλά αρνητικά συναισθήματα. Χαρακτηρίζονται από υπερδιέγερση και υπεραγρύπνιση. Παθολογικές συναισθηματικές καταστάσεις συμπεριλαμβάνουν κατάθλιψη, οργή και αποδιοργανωμένο παιχνίδι, ξαφνικές συναισθηματικές μεταπτώσεις κ.α. Τα κακοποιημένα παιδιά αυτά έχουν πολύ κακή εικόνα για τον ίδιο τους τον εαυτό και δυσκολεύονται να εκφράσουν τι νιώθουν - ιδίως τ' αρνητικά τους συναισθήματα. Παίζουν λιγότερο και το παιχνίδι τους είναι πιο μονότονο απ' των άλλων παιδιών. Καταλαβαίνουν λιγότερο τα συναισθήματα των άλλων, περιμένουν το χειρότερο απ' τους άλλους, τους εμπιστεύονται λιγότερο και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν φιλίες. Με τους συνομήλικούς τους τα κακοποιημένα παιδιά έχουν μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες και εμφανίζουν αδικαιολόγητη επιθετικότητα σε φιλικές προσεγγίσεις των άλλων. Συχνά εμφανίζουν συνδυασμό επιθετικότητας και απόσυρσης από τους άλλους, συμπεριφορά που οδηγεί τα άλλα παιδιά να τ' αποφεύγουν και να τ' απορρίπτουν. Τόσο η σωματική όσο και η σεξουαλική κακοποίηση συχνά οδηγούν σε μετατραυματικές διαταραχές, όχι και τόσο διαφορετικές απ' των βασανισμένων ενηλίκων. Η σεξουαλική κακοποίηση οδηγεί σε βαθύτατη διατάραξη της ποιότητας των διαπροσωπικών σχέσεων του παιδιού και αργότερα του ενήλικα. Πολλά όμως κακοποιημένα παιδιά, ιδίως αγόρια, αναπτύσσουν βίαιους, οξύθυμους, αντικοινωνικούς χαρακτήρες. Περίπου το ένα τρίτο βασανισμένων αγοριών η κοριτσιών κακοποιούν κι αυτά τα παιδιά τους ως ενήλικες.
Η ψυχαναλύτρια Μπέατρις Πατσαλίδη, που δούλεψε με ασθενείς που βασανίστηκαν, συνοψίζει : «μετά τα βασανιστήρια, η πίστη των επιζώντων στην βασική αγαθότητα του ανθρώπου έχει υπονομευτεί, η αίσθησή τους ότι ο κόσμος τους είναι ασφαλής έχει καταστραφεί, η εμπιστοσύνη τους έχει προδοθεί. Φορές φορές λένε ότι το συνηθισμένο τους ανθρώπινο σχήμα - αυτό που λέγεται η ταυτότητά τους - έχει παραμορφωθεί, έχει γίνει κάποιος άλλος, ξένος και παράξενος, κάποιος που ούτε αναγνωρίζουν ούτε μπορούν να εμπιστευτούν. Ένας επιζών περιέγραψε : “Ο καθρέφτης μου, εκεί όπου έβλεπα τον εαυτό μου, έσπασε. Τώρα ζω χωρίς ψυχή. Όχι, δεν ζω, ο εαυτός μου πέθανε. Συνεχίζω, προσπαθώ να βρω τα κομμάτια, να τα συναρμολογήσω. Δεν ξέρω αν θα με ξαναβρώ ποτέ. http://eireni.gn.apc.org/TORTURE.HTM
Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονέων στο να αποτραπεί ένα παιδί από τη χρήση ουσιών. "Εντάξει" θα σκεφτεί κάποιος "αυτό το ξέρω. Τι μπορώ να κάνω όμως ώστε να συμβάλω θετικά στο να υιοθετήσει το παιδί μου μια ασφαλή και υπεύθυνη στάση απέναντι στα ναρκωτικά;" Απέναντι σε μία πρόκληση πού περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην εποχή μας -και εδώ ξεπερνάμε το παράλογο-, προβάλλονται εν είδει "life style"; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με:
ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΧΙ
Ακολουθώντας αυτά τα 10 απλά βήματα μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πει ΟΧΙ στις αρνητικές πιέσεις και συμπεριφορές που ίσως αντιμετωπίσει από το κοινωνικό του περιβάλλον. Γράψτε σε ένα χαρτί αυτά τα βήματα και τοποθετείστε τα κάπου ώστε να μπορείτε να τα βλέπετε και να τα ξαναβλέπετε … Μην ξεχνάτε!! Πρόκειται για ένα εναλλακτικό life style…
Μιλήστε με το παιδί σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μπορείτε να βοηθήσετε έτσι να αλλάξει κάποιες ιδέες που ίσως έχει ότι "όλοι πίνουν, όλοι καπνίζουν, όλοι παίρνουν ναρκωτικά άρα θα το κάνω κι εγώ".
Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας. Το πιο πιθανό είναι το παιδί να μιλήσει μαζί σας όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή, όταν του δείχνετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας ότι ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει διαφορετικά ξεχάστε την περίπτωση να σας "ανοιχτεί" για σχετικά θέματα.
Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Το παιδί σας θα νιώθει καλά, όταν επαινείτε τις προσπάθειές του και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια ή συμπεριφορά χωρίς να το απορρίπτετε. (Μία τέτοια "δουλειά" καλά είναι να κάνουμε και με τον εαυτό μας).
Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αξίες. Ένα ισχυρό και ξεκάθαρο σύστημα αξιών μπορεί να δώσει στο παιδί σας τη δύναμη να λέει ΟΧΙ , σε φίλους και παρέες και να κάνει αυτό ακριβώς που νιώθει σωστό χωρίς να φοβηθεί την επίκριση και τον σχολιασμό τους.
Να είστε ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα. Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του παιδιού σας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις «πιέσεις των φίλων». Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα ΝΑΙ για να μην δυσαρεστεί τους άλλους , μπορεί να χρειάζεται "την δική σας ενθάρρυνση" για να αντισταθεί στις πιέσεις.
Δημιουργείστε τους κανόνες. Βοηθά πολύ να υιοθετήσετε και να συμφωνήσετε με το παιδί σας σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες που θα απαγορεύουν την χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή και καπνού. Βοηθά πολύ επίσης να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σας ποιες θα είναι επιπτώσεις αν παραβεί τους κανόνες αυτούς.
Ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες του παιδιού σας. Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν το παιδί σας από τη κατάχρηση αλκοόλ, καπνού και τη χρήση ναρκωτικών και να δυναμώσουν την δημιουργικότητα του.
Ενωθείτε με άλλους γονείς. Συζητήστε, αναλάβετε πρωτοβουλία, δημιουργήστε ή ενταχθείτε σε υποστηρικτικές ομάδες που θα ενισχύουν τη στάση σας στο σπίτι, ρωτήστε, ενημερωθείτε σωστά.
Μάθετε τι να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς
Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας Δήμου Αθηναίων τηλ. 34 13 483
Κύκλωμα παιδεραστών που δρούσαν στη Νάπολη εξαρθρώθηκε χθες. Τα μέλη της σπείρας γύριζαν πορνογραφικές ταινίες και εκμεταλλεύονταν τα παιδάκια ενός δημοτικού σχολείου του οποίου ο επιστάτης έκανε χρέη «μεσάζοντος».
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ δεν ανακοίνωσε ποιο ήταν το σχολείο αυτό, έδωσε όμως πολλές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών, ο επιστάτης εντόπιζε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών που ανήκαν σε φτωχές, κατά προτίμηση, οικογένειες.
Τα υποδείκνυε κατόπιν στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι έμπαιναν στο σχολείο ανενόχλητοι και κυκλοφορούσαν ανάμεσα στα παιδιά. Η σεξουαλική συνάντηση γινόταν στο γκαράζ του σχολείου. Για κάθε «πράξη», οι παιδεραστές πρόσφεραν στο παιδί ποσό ίσο προς 230 δραχμές.
Τα παιδιά που δέχονταν μετά τη «γνωριμία» αυτή να πάρουν μέρος και στο γύρισμα πορνογραφικών βίντεο ακολουθούσαν τους παιδεραστές σε ειδικούς χώρους, εκτός σχολείου, και εισέπρατταν για κάθε γύρισμα περί τις 1.500 δραχμές. Δύο παιδιά έδωσαν εκτενείς καταθέσεις με πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις συναντήσεις στο γκαράζ και τα γυρίσματα των βιντεοταινιών. Στη διάρκεια αυτών των γυρισμάτων γινόταν και χρήση ναρκωτικών που προσφέρονταν άφθονα στα παιδιά.
Οι «σκηνοθέτες» των ταινιών έδεναν τα παιδιά με σκοινιά, ενώ διάφορα άτομα εκτελούσαν επάνω τους ασελγείς πράξεις.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στις ταινίες έλαβαν μέρος τουλάχιστον 19 μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. Η Αστυνομία λέγεται ότι γνωρίζει τα ονόματα 17 ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αλλά δεν τα ανακοίνωσε.
ΜΑΥΡΕΣ σημαίες κυμάτιζαν χθες σε πολλά σπίτια των βελγικών πόλεων, ενώ πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούσαν στον δρόμο κάτω από μαύρες ομπρέλες, χωρίς να βρέχει, και άλλοι είχαν επιδεικτικά κρεμάσει τις δικές τους από τα παράθυρά τους. Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν μέρος μίας τεράστιας δραματικής διαμαρτυρίας για την ανικανότητα ή απροθυμία των Αρχών να εξαρθρώσουν τα δίκτυα των παιδεραστών και να αποκαλύψουν τα ονόματα ενόχων, ανάμεσα στους οποίους, όπως διαδίδεται ευρύτατα, υπάρχουν πολλοί μεγαλόσχημοι, στελέχη της διοίκησης, της Αστυνομίας και του οικονομικού κατεστημένου.
Σε πολλούς δρόμους εμφανίστηκαν αφίσες σε σχήμα καρδιάς, με τις φωτογραφίες δύο μικρών κοριτσιών, της Ζιλί και της Μελισά, που ήταν από τα θύματα του σατανικού παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την αποκάλυψη των εγκλημάτων τού Ντιτρού, επιτροπές πολιτών έστειλαν στον πρωθυπουργό Ζαν-Λικ Ντεάν ψήφισμα, όπου κατηγορούν την κυβέρνηση για παχυλή αδιαφορία και για συγκάλυψη σωρείας τέτοιων εγκλημάτων. Με εξαίρεση τον Ντιτρού και ελάχιστες άλλες περιπτώσεις και παρά το γεγονός ότι δεκάδες παιδιά έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι και προστατεύονται από συνωμοσία σιωπής, που εμποδίζει να φωτιστούν οι εξαφανίσεις. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο Βέλγιο είναι ότι οι γονείς της Ζιλί και της Μελισά αρνήθηκαν να μετάσχουν σε «επιτροπή πολιτών» για τη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών μόλις έγινε γνωστό ότι στην ίδια επιτροπή θα μετάσχουν και κρατικά όργανα «για να βοηθήσουν». Δέκα χρόνια μετά, τα ίδια και χειρότερα... Εμπρός παιδιά με βήμα ταχύ στο δρόμο που χάραξε ο Ντιτρού!!
Συμβουλές από την Πρόεδρο της «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος»
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το
καλοκαίρι. Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει περισσότερος
ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση.
Οι πνιγμοί αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου από
ατυχήματα στα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών.
Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας για τα αγόρια εντοπίζονται στις ηλικίες
5-9 ετών, ενώ οι χαμηλότεροι στις ηλικίες 0-4 ετών.
Το αντίστροφο ισχύει για τα κορίτσια, τα οποία έχουν υψηλότερη θνησιμότητα
από πνιγμό στις ηλικίες 0-4 και χαμηλότερη στις ηλικίες 5-9 ετών.
Με αφορμή τα παραπάνω στατιστικά και με στόχο να ευαισθητοποιηθούν όσοι
περισσότεροι γονείς ενόψει καλοκαιριού, το Infokids.gr επικοινώνησε με την κα. Natasha Clive - Βρέκοσι, Πρόεδρο του Σωματείου «Αντιμετώπιση
Παιδικού Τραύματος»,
η οποία μάς μίλησε για τις βασικότερες αιτίες παιδικών ατυχημάτων και μάς
έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.
Η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει έως και 50% τα
παιδικά ατυχήματα και τις συνέπειές τους.
Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ασχολείται από το Νοέμβριο του 1995 με
τη δημιουργία σωστής υποδομής, ώστε να γίνει η Ελλάδα ένας ασφαλής τόπος για
τα παιδιά και να μάθουν από πολύ μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους
και να προστατεύονται από αυτούς. Σε ποιες ηλικίες παρατηρούνται συχνότερα τα παιδικά ατυχήματα και ποιες
είναι οι βασικότερες αιτίες; «Δυστυχώς, τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των
παιδιών στη χώρα μας. Πρώτη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων στα παιδιά (0-14
ετών) είναι τα τροχαία. Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας εντοπίζονται στις ηλικίες 10-14, ενώ οι
χαμηλότεροι στις ηλικίες 0-4 ετών.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της θνησιμότητας στα αγόρια κατά την ηλικία των
10-14 ετών.
Ακολουθούν οι πνιγμοί από ατυχήματα στα παιδιά ηλικίας 0-14 και οι θάνατοι από πτώσεις που
αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών.
Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας και για τα δύο φύλα εντοπίζονται στις
ηλικίες 0-4, ενώ οι χαμηλότεροι στις ηλικίες 5-9 για τα αγόρια και 10-14
για τα κορίτσια.
Τέταρτη αιτία θανάτου από ατυχήματα στα παιδιά στη χώρα μας είναι τα εγκαύματα. Οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας και για τα δύο φύλα εντοπίζονται στις
ηλικίες 0-4, ενώ οι χαμηλότεροι στις ηλικίες 10-14 ετών».
Το καλοκαίρι ο καιρός ευνοεί την επίσκεψη στην παιδική χαρά.
Πώς θα οι γονείς τα ατυχήματα των παιδιών; «Η παιδική χαρά προσφέρει ατελείωτη διασκέδαση στα παιδιά, καθώς είναι
ένας χώρος με πολλά παιχνίδια. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού εάν
δεν έχει κατασκευαστεί με ασφάλεια ή αν δεν συντηρείται σωστά.
Γι' αυτό πρέπει να ελέγχουμε τα δάπεδα και τα παιχνίδια, και να
αποφεύγουμε τις μεταλλικές τσουλήθρες και τις σκάλες που είναι άμεσα
εκτεθειμένες στον ήλιο καθώς μπορεί να προκληθεί έγκαυμα. Η επιφάνεια που
παίζουν τα παιδιά πρέπει να είναι μαλακή, δηλαδή να έχει γκαζόν, χώμα ή
αφρώδες πλαστικό δάπεδο στις κλειστές παιδικές χαρές, ενώ καλό είναι να
μην πηγαίνουμε σε αυτές που έχουν τσιμέντο ή χαλίκι γιατί είναι
επικίνδυνες. Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν στην παιδική χαρά χωρίς επίβλεψη.
Μαθαίνουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια όπως προβλέπεται
και να μην επιχειρήσουν να πηδήξουν από την κούνια πριν σταματήσει ή να
κατέβουν την τσουλήθρα με το κεφάλι. Τους εξηγούμε ότι υπάρχουν και άλλα
παιδάκια στην παιδική χαρά που πρέπει να τα σεβόμαστε.
Θα πρέπει να γνωρίζουν να μην σπρώχνουν τα άλλα παιδιά και να
περιμένουν τη σειρά τους για να χρησιμοποιήσουν κάποιο παιχνίδι. Επίσης,
δεν πρέπει να περνάνε μπροστά ή πίσω από τις κούνιες όταν αυτές
χρησιμοποιούνται από άλλα παιδιά, καθώς μπορεί να χτυπήσουν. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, φροντίζουμε να φοράνε πάντα καπέλο και να
βάζουμε αντηλιακή κρέμα καθώς η προστασία από τον ήλιο είναι
απαραίτητη.
Τους φοράμε ρούχα που τα διευκολύνουν στο παιχνίδι, δηλαδή ελαφριά και
άνετα, για να μπορούν να παίζουν χωρίς να πιέζονται ή να ζεσταίνονται.
Πρέπει όμως να αποφεύγουμε ρούχα από τα οποία κρέμονται κορδόνια,
καθώς κινδυνεύουν να πιαστούν σε κάποιον εξοπλισμό των
παιχνιδιών».
Βασική ενασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι αποτελεί το ποδήλατο, όπου
στην Ελλάδα οι υποδομές είναι ελλιπείς...
«Το ποδήλατο είναι μία ευχάριστη και υγιής δραστηριότητα που μαθαίνει τα
παιδιά να συντονίζουν τις κινήσεις τους και να αναπτύσσουν την κρίση τους.
Δυστυχώς, όμως, το ποδήλατο αποτελεί συχνά αιτία σοβαρών έως και
θανατηφόρων τραυματισμών, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα σημαντική η
ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία. Προκειμένου να κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια, τα παιδιά πρέπει: να
συντηρούν το ποδήλατό τους, ώστε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, να
είναι σωστά ντυμένα και να φορούν πάντα ποδηλατικό κράνος, να γνωρίζουν
και να ακολουθούν τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς», αναφέρει η κα.
Natasha Clive-Βρέκοσι, Πρόεδρος του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού
Τραύματος». Συμβουλές πρόληψης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών
Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά
από την πιο μικρή ηλικία.
Ποτέ να μην αφήνουμε τα παιδιά μας κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη,
ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.
Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες
κλπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας.
Ποτέ να μην κολυμπάνε τα παιδιά μας με γεμάτο στομάχι.
Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές
όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.
Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε
σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να
ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
Να μάθουμε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα
ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και
αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την παραμονή στον
ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.
Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού
(ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κλπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη
ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να
ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με
την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να
είναι πάντα συνοδευόμενα.
Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει
να είναι σωστά περιφραγμένη.
Ποιο στοιχείο παίζει καθοριστικό ρόλο, ώστε ένα ατύχημα να μην κοστίσει
τη ζωή του παιδιού;
«Όταν ένα παιδί τραυματίζεται σοβαρά, τις περισσότερες φορές υπάρχει
εσωτερική αιμορραγία. Ο γονέας ή ο δάσκαλος δεν μπορεί να το γνωρίζει
αυτό.
Προτεραιότητα λοιπόν είναι να μεταφερθεί το τραυματισμένο παιδί, όσο το
δυνατόν γρηγορότερα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να
σταθεροποιηθεί και να μην χάσει τη μάχη με τη ζωή. Επειδή η κατάσταση του
σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, ο χρόνος
που μεσολαβεί μεταξύ του...
Η κίνηση για την Αμαλία έγινε. Τώρα συνεχίζει γενικότερη διαμαρτυρία, "Για την Υγεία". Γιατί στη θέση της βρέθηκαν και βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί μας, και οποιαδήποτε
στιγμή μπορούμε να βρεθούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Για όποιον ενδιαφέρεται,
To blog που εξηγεί είναι το amaliasday.blogspot,
To forum στο οποίο ανοίγει η συζήτηση είναι το giatinygeia
και η συλλογή υπογραφών είναι στο Gia Tin Ygeia e-petition.
Manhunt. Ένας 14χρονος Βρετανός δολοφονήθηκε από άλλο ένα αγόρι που εμπνεύστηκε από το βιντεοπαιχνίδι
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ και η Ιρλανδία απαγόρευσαν την κυκλοφορία βιντεοπαιχνιδιού για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Οι λογοκριτές της Ιρλανδίας απαγόρευσαν χθες, όπως την προηγούμενη ημέρα της Βρετανίας, το βιντεοπαιχνίδι «Μanhunt2» επειδή είναι πλημμυρισμένο από βία. «Ένα κάποιο ποσοστό βίας, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την υπόθεση, είναι αποδεκτό στον κινηματογράφο, στα DVD και στα βιντεοπαιχνίδια», ανακοίνωσε ο Τζον Κέλερ, επικεφαλής της ιρλανδικής λογοκρισίας.
«Όμως, σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει υπόθεση παρά μόνο βία. Είναι αδιάκοπη, συνεχής και πρωτόγονη. Άνθρωποι σκοτώνονται με όποιο τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Στο βιντεοπαιχνίδι, που εκδίδεται από την εταιρεία Τake-Τwo Ιnteractive Software, οι παίκτες υποδύονται τον ρόλο ενός δραπέτη φρενοκομείου, ο οποίος στήνει ενέδρες στους εχθρούς του και τους σκοτώνει με φρικαλέους τρόπους.
Το βιντεοπαιχνίδι απαγορεύτηκε για τους ίδιους λόγους από τη Βρετανία την Τρίτη. «Υπάρχει επίμονος και επαναλαμβανόμενος σαδισμός στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι φόνοι σε αυτό το βιντεοπαιχνίδι», δήλωσε για την απαγόρευσή του ο Ντέιβιντ Κουκ, προϊστάμενος των αρμόδιων βρετανικών αρχών.
Το αρχικό παιχνίδι είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών το 2004 στη Βρετανία, όταν οι γονείς ενός δεκατετράχρονου αγοριού το οποίο μαχαιρώθηκε θανάσιμα κατήγγειλαν ότι ο δεκαεπτάχρονος δολοφόνος του είχε εμπνευστεί από το «Μanhunt».
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά.
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση.
Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ
Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα. Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση. Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα. Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Οι παραπάνω οδηγίες προφύλαξης συνιστώνται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ.
Γύρω-Γύρω Όλοι Το 1988 έφερε στις αποσκευές του την παιδική εκπομπή της
συγγραφέως Φρόσως Χατόγλου, με τραγούδια, παραμύθια και
κουκλοθέατρο. Η ΕΡΤ-1 φιλοξένησε το θρυλικό παιδικό, με
παρουσιαστές τη Χρύσα Σπηλιώτη και τον Γιάννη Ζουγανέλη (ο οποίος
υπέγραψε και τη μουσική επένδυση)… .
Ντενεκεδούπολη
Κάθε Σάββατο στα τέλη του 1983 η ΕΡΤ πρόβαλλε το
κουκλοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου: όπως όλοι θυμόμαστε, οι
κούκλες ήταν τενεκεδένιες…
Το Καπλάνι της Βιτρίνας Το περίφημο βιβλίο της Άλκη Ζέη μεταφέρεται το 1990
στην ΕΤ-1 σε 10 επεισόδια διάρκειας 28 λεπτών. Η Μέλια και η
Μυρτώ, που διαμένουν σε νησί του Αιγαίου το 1936, ακούνε τις
ιστορίες του παππού τους για την αρχαία Ελλάδα, με τη
βαλσαμωμένη τίγρη του σαλονιού να κάνει τη μεγάλη
διαφορά…