Monday 18 December 2006

ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΑΚΟΥΝΗΤΑ


Η ομάδα των παιδιών τα βγάζει για να δούνε ποιος τα φυλάει και αυτό στέκεται σε απόσταση με το πρόσωπο στον τοίχο λέγοντας:
" Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα".
Μόλις αυτός γυρίσει προς τα παιδιά που βρίσκονται σε απόσταση πίσω απο την πλάτη του και κάνουν διάφορες κινήσεις πρέπει να μείνουν ακίνητα.
Εκείνος τότε θα περιδιαβεί ανάμεσά τους με σκοπό να τα κάνει να κουνηθούν ή να γελάσουν, χωρίς όμως να τ' ακουμπήσει.
Αν κάποιος κουνηθεί τον βγάζει απο το παιγνίδι.
Το ίδιο επαναλαμβάνεται μέχρι να μείνει ο τελευταίος, ο οποίος και καλείται να τα φυλάξει.
Παιχνίδια για την αυλή ©Επιμέλεια: Γρηγόρης Φιλιππιάδης

18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ RESEARCH A.E.για λογαριασμό της UNICEF
Περίοδος διεξαγωγής: Η συλλογή των στοιχείων έγινε το Νοέμβριο του 2001
Περιοχή διεξαγωγής: Λεκανοπέδιο Αττικής.
Πληθυσμός: Άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω.
Δείγμα: 1004 νοικοκυριά.
Τεχνική συλλογής πληροφοριών: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, με το ειδικό λογισμικό CTIS (Computer Telephone Interview System) και για τη διεξαγωγή της έρευνας εργάσθηκαν 36 ερευνητές και 3 επόπτες στο call center της εταιρείας στην Αθήνα.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο και τη γεωγραφική κατανομή.
Η ΚΑΠΑ RESEARCH Είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για την διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:

ΓΕΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ: Η παιδική εκμετάλλευση είναι μία έννοια που συνδέεται, στη χώρα μας, με την παιδική εργασία, αλλά και με την παιδική πορνεία.
Οι επτά σε κάθε εκατό Έλληνες, δήλωσαν ότι έχουν υπόψη τους κάποιο ή κάποια παιδιά που είχαν πέσει θύματα εκμετάλλευσης.
Εξ όσων γνωρίζουν θύματα παιδικής εκμετάλλευσης οι μισοί (49,2%) αναφέρθηκαν σε περιστατικά παιδικής εργασίας, το 33,8% αναφέρθηκε σε περιστατικά πορνείας και το 15,4% σε άλλες μορφές εκμετάλλευσης.
Ως πιο ευάλωτα στην παιδική εκμετάλλευση θεωρούνται τα παιδιά των μεταναστών / προσφύγων (45,4%), ακολουθούν τα παιδιά διαλυμένων οικογενειών 31,1% και τέλος αναφέρονται παιδιά των τσιγγάνων με ποσοστό 14,8%.
Ο εξαναγκασμός από τους γονείς για ίδιο οικονομικό όφελος θεωρείται ως η σημαντικότερη αιτία για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας (53,3%).
Ως δεύτερη σε σημαντικότητα αιτία παιδικής εργασίας αναφέρεται η ύπαρξη οργανωμένων παράνομων κυκλωμάτων (26,6%).
Η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι τόσο οι περιπτώσεις της παιδικής εργασίας, όσο και οι περιπτώσεις της παιδικής πορνείας είναι τόσες πολλές στην χώρα μας, ώστε αποτελούν κοινωνικά προβλήματα.
Ωστόσο, μόνο το 30,5% θεωρεί ότι η παιδική εκμετάλλευση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7 περίπου στους 10 Έλληνες κρίνουν την νομοθεσία, που υπάρχει στη χώρα μας γύρω από το θέμα της παιδικής εκμετάλλευσης, ως ανεπαρκή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Η πλειοψηφία των ερωτώμενων μεταναστών 65,5% συμφωνεί πως «τα παιδιά των μεταναστών πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης».
Η καταναγκαστική/ παράνομη εργασία εμφανίζεται ως η κυριότερη μορφή παιδικής εκμετάλλευσης στην κοινότητα των μεταναστών, σε ποσοστό 67,8% έναντι της παιδικής πορνείας που εμφανίζεται ως δεύτερη μορφή παιδικής εκμετάλλευσης, σε ποσοστό 16,1%.
Τα χρήματα που κερδίζουν τα εργαζόμενα παιδιά των μεταναστών προορίζονται κυρίως για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας τους.
 
«Βοηθούν την οικογένειά τους» απαντά το 38,5%.
Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων παιδιών των μεταναστών φαίνεται να είναι οι εξής: «πολλές ώρες» για το 43,4% των ερωτηθέντων, «επικίνδυνες - τραυματισμοί/ ατυχήματα» για το 20,2%, «ανθυγιεινές-μολύνσεις/ ασθένειες» για το 13,1%.
Προκειμένου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εκμετάλλευσης των παιδιών τους, οι μετανάστες απαιτούν από το ελληνικό κράτος «να τους βοηθήσει οικονομικά ώστε να μη χρειάζεται να εργάζονται τα παιδιά τους», σε ποσοστό 35,2%. «Να φροντίσει ώστε όλα τα παιδιά των μεταναστών να πηγαίνουν στο σχολείο», ζητά το 22,7% των ερωτώμενων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων, περίπου τέσσερα στα δέκα (37,9%) εργαζόμενα παιδιά δεν πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο.
Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες εργασίας των παιδιών τους, πέντε στους δέκα γονείς (51,7%) δηλώνουν ότι τα παιδιά τους εργάζονται «πολλές ώρες».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τσιγγάνων (56,4%) θεωρεί πως τα παιδιά τους πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης.Η καταναγκαστική/ παράνομη απασχόληση εμφανίζεται ως η κυριότερη μορφή παιδικής εκμετάλλευσης στην κοινότητα των τσιγγάνων σε ποσοστό 44,1%.
Σύμφωνα με τη σειρά συχνότητας εμφάνισης, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται τα εργαζόμενα παιδιά των τσιγγάνων είναι: «η σύλληψη από την αστυνομία» (60,2%), «η βία» (32,7%), «ο τραυματισμός» (31,8%), «οι ασθένειες (ηπατίτιδα, AIDS κ.α.)» (18,5%), «η σεξουαλική κακοποίηση» και «ο θάνατος», σε ποσοστό 3,8% για τον κάθε κίνδυνο.
Αν και οι εφτά στους δέκα περίπου τσιγγάνους (68,2%), θεωρούν ότι «το σχολείο βοηθά στην απαλλαγή από τη φτώχεια και στην πρόοδο των παιδιών», εντούτοις η φοίτηση στο σχολείο εμφανίζεται, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, αρκετά προβληματική. Τα προβλήματα αφορούν τόσο στη μαθησιακή διαδικασία όσο και στη διακριτική συμπεριφορά εις βάρος των τσιγγανοπαίδων.
Ως πρώτο πρόβλημα, οι τσιγγάνοι εντοπίζουν «τη διάκριση/ απομόνωση των παιδιών τους από τους συμμαθητές τους» σε ποσοστό 36,7%. Τα «μαθησιακά προβλήματα», αναδεικνύονται ως το δεύτερο πρόβλημα σε ποσοστό 32,7%.
Στην ερώτηση «τα δικά σας παιδιά εργάζονται;», πάνω από τους πέντε στους δέκα τσιγγάνους (54,8%) δηλώνουν «ναι». «Όχι» δηλώνει το 44,6%.
Σύμφωνα με την άποψη των τσιγγάνων γονέων, η πλειοψηφία των εργαζομένων τσιγγανοπαίδων (40,4%) απασχολείται στη δουλειά του πατέρα. Το 13,3% απασχολείται στη δουλειά κάποιου άλλου συγγενή, το 12,0% απασχολείται στη δουλειά κάποιου γνωστού/ φίλου, ενώ ένα ποσοστό 6,6% εργάζεται στη δουλειά ενός ξένου προς την οικογένεια προσώπου.
Η εργασία στερεί από τα παιδιά των τσιγγάνων το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πάνω από τα εννέα στα δέκα εργαζόμενα παιδιά (91,43%) πηγαίνουν στο σχολείο μερικές φορές το μήνα, ενώ το 82,42% δεν πηγαίνει ποτέ στο σχολείο. «Μερικές φορές την εβδομάδα» πηγαίνει στο σχολείο το 71,88% των εργαζομένων τσιγγανοπαίδων, ενώ καθημερινά φοιτά στο σχολείο μόνο το 34,62% των παιδιών.

Ως χαρίεν εστ' άνθρωπος...


Γράφει ο Γιώργος Τσατσαράγκος- Από τα Ευρυτανικά Νέα


Πυκνώνουν ανησυχητικά οι εγκληματικές ενέργειες σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπινων υπάρξεων. Ειδικά η παιδική κακοποίηση παρουσιάζει μια ανησυχητική έξαρση σε παγκόσμιο επίπεδο. Φαινόμενα έκθεσης βρεφών, κακοποίησης παιδιών από παραμάνες ή μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, εμπόριο βρεφών από μητέρες -παιδοποιητικές μηχανές, ικανοποίηση γενετήσιων διαστροφών σε βάρος αθώων κι ανίκανων να αμυνθούν υπάρξεων, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ενώ χωρίς αμφιβολία αυτά, που καλύπτει η ένοχη σιωπή, είναι απείρως περισσότερα. Ζούμε τάχα στην εποχή των θαυμαστών κατακτήσεων του ανθρώπου, κοινωνικών, πολιτισμικών, τεχνολογικών, ή σε μια εποχή νεοβαρβαρισμού, που την χαρακτηρίζει η απαξίωση της ίδιας της ζωής και ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;
Αφορμή για τις παραπάνω - απαισιόδοξες είναι αλήθεια - σκέψεις μου έδωσαν τα εξής απάνθρωπα γεγονότα, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Περίπτωση πρώτη.
"Πενηντάχρονος πέταξε από το παράθυρο μικρό αγοράκι, αφού το περιέλουσε με χλωρίνη.
Ο εν λόγω "κύριος" κακοποιούσε συστηματικά το παιδί της γυναίκας με την οποία συζούσε, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι συγγενείς του.
Το παιδάκι τελικά σώθηκε με κατάγματα και εγκαύματα, ο δε παλικαράς εραστής διώκεται για πλημέλημα". Ναι, καλά διαβάστε … Η κακουργηματική αυτή πράξη χαρακτηρίζεται ως απλό πλημέλημα!..
Περιστατικό δεύτερο.
"Νεαρή μητέρα βάζει μέσα σε σακκούλα σκουπιδιών το νεογέννητο κοριτσάκι της και το εγκαταλείπει στο έλεος του θεού, δίπλα σε μια λίμνη. Ουσιαστικά η ίδια μάνα, που το έφερε στη ζωή, το καταδικάζει σε αργό, επώδυνο θάνατο. Το κοριτσάκι- θηλυκό Μωυσή το ονόμασαν-το έσωσαν περαστικοί. Άκουσαν, όπως είπαν, νιαουρίσματα γάτας και από περιέργεια άνοιξαν τη σακκούλα για να αντικρύσουν έκπληκτοι ένα πεινασμένο και μελανιασμένο από το κρύο αγγελάκι, που η "Φιλόστοργη" μάνα πέταξε σαν σκουπίδι για να το ξεφορτωθεί…
Περίπτωση τρίτη-τέταρτη…εκατοστή…χιλιοστή.

Κακοποιήσεις βρεφών από επαγγελματίες baby sitters, στις οποίες οι ανύποπτοι γονείς εμπιστεύονται τα μωρά τους. Τα ξυλοφορτώνουν, τα καίνε με τσιγάρα σαδιστικά και γενικά τα βασανίζουν, όπως οι ειδωλολάτρες τούς μάρτυρες του Χριστιανισμού ή οι ιεροεξεταστές τού Μεσαίωνα τους "αιρετικούς"…Σκοπός τους; Μα να μην ενοχλούνται, όταν μιλάνε στο τηλέφωνο ή βλέπουν τηλεόραση ή ακόμα γιατί θέλουν να κοιμηθούν μια που το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησαν… Και να φανταστεί κανείς πως οι εργαζόμενοι γονείς πληρώνουν αδρά αυτές τις "παιδαγωγικές υπηρεσίες" των παιδοφυλάκων… Πού και πώς να ξέρουν πως "έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"!!...
Ξέχωρα που οι τραυματικές εμπειρίες των αθώων βρεφών, τα οδηγούν αναπόφευκτα σε ψυχολογικές διαταραχές. Ομολογώ πως δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις για να χαρακτηρίσω τις εγκληματικές αυτές ενέργειες. Οι λέξεις θηριωδία, κτηνωδία, ωμότητα, βαρβαρότητα, σκληρότητα είναι πολύ "λίγες".
Και κάθε μια ξεχωριστά κι όλες μαζί!.. Ειδικά οι \n λέξεις θηριωδία και κτηνωδία αδικούν φανερά τα αγρίμια, που τα οδηγεί το σοφό τους ένστικτο… Μόνο τον άνθρωπο χαρακτηρίζει το γνωστό λατινικό ρητό "homo homini lupus", δηλαδή ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος. Τα κτήνη κι όταν ακόμη εκδηλώνουν κανιβαλισμό, κινούνται με βάση το ένστικτο.
Για παράδειγμα μια κουνελομάνα μπορεί να κατασπαράξει ένα-δύο μικρά της για να μπορέσει να θηλάσει αποτελεσματικά τα υπόλοιπα. Τα αίτια εδώ είναι απλά βιολογικά. Τι να πει όμως κανείς για τα ανθρωπόμορφα τέρατα, που με περισσή κακία και θρασύτητα ξεσπούν πάνω σε ανυπεράσπιστες υπάρξεις; Ασφαλώς και δεν ισχυρίζομαι πως οι συμπεριφορές αυτές είναι ο κανόνας για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Η όποια γενίκευση παραμορφώνει την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε και μια τέτοια στρέβλωση είναι επικίνδυνη.
Όμως το πρόβλημα υπάρχει και δεν είναι σοφό να κλείνουμε τα μάτια. Μόνο όταν βλέπουμε κατάφατσα και τολμηρά ένα πρόβλημα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι τα αίτια που εξαγριώνουν τον άνθρωπο και τον κάνουν ανήμερο θηρίο. Η στέρηση και η πείνα, η εξαθλίωση εξαιτίας της κοινωνικής αδικίας, η υποτίμηση και περιθωριοποίησή του και τα συναφή τον οδηγούν στα άκρα. Δεν θέλει και πολύ να γίνει το θηριωδέστερο πλάσμα του πλανήτη…
Στο ζωολογικό πάρκο της Ουάσιγκτον φιλοξενούνται όλα τα άγρια θηρία.
Λιοντάρια, ύαινες, τίγρεις, αρκούδες, βόες και κροταλίες, φώκιες και θαλάσσιοι ελέφαντες, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι, ελέφαντες και γενικά όλα τα ζωικά είδη.
Για να θαυμάσει κανείς όλα αυτά χρειάζεται αρκετά εικοσιτετράωρα.
Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου οδηγούν τους επισκέπτες να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή με τη βοήθεια ειδικών πινάκων. Κοντά στην έξοδο υπάρχει μια πινακίδα με την εξής προειδοποίηση: "Σε λίγο θα βρεθείτε μπροστά στο πιο άγριο θηρίο του πλανήτη". Βγαίνοντας προς την έξοδο ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος μ' ένα τεράστιο καθρέφτη, όπου βλέπει το είδωλό του!..
Το μεγαλύτερο και αγριότερο θηρίο του πλανήτη! Ένα θηρίο που εξημερώνεται και εξανθρωπίζεται με τη σωστή αγωγή και παιδεία. Για να μεταμορφωθεί τελικά σε ΑΝΘΡΩΠΟ…

"Ως χαρίεν εστ' άνθρωπος, όταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ ει.." (Μένανδρος).

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki