Thursday 30 July 2009

Γιατρός Γιώργος Παχιός - Ένας πραγματικός μαθητής του Ιπποκράτη!

Το Νοσοκομείο Βόλου έχασε έναν από τους πολυτιμότερους γιατρούς του. 

Ο παθολόγος, αναπληρωτής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Αχιλλοπούλειου Γιώργος Παχιός εξέπνευσε χθες το απόγευμα σε ηλικία 58 ετών.
Μετά από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, που η κατάληξή του ήθελε να μη «φύγει» από το χώρο που έζησε όλη του τη ζωή, το χώρο όπου είχε «ριζώσει» και δεν έλεγε ποτέ να εγκαταλείψει ως φιλοσοφία ζωής.

Η καρδιά του τον πρόδωσε, μία μόλις ημέρα πριν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Βόλου για να συνεχίσει τη νοσηλεία του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο οποίο εισήχθη πριν από ενάμιση μήνα με βαριά εγκεφαλική αιμορραγία.
Γελαστός και λαλίστατος, έτοιμος κάθε στιγμή να συζητήσει με συναδέλφους του και ασθενείς του μια πλούσια γκάμα θεμάτων, ικανός να κάνει με τον τρόπο του τους ασθενείς του να ξεχάσουν τον πόνο τους, μα περισσότερο από όλα «ετοιμοπόλεμος» ανά πάσα στιγμή να παράσχει τις χρήσιμες ιατρικές του υπηρεσίες.

Ο Γιώργος Παχιός ήταν πάντα εκεί… Μέσα στο Νοσοκομείο Βόλου, που ήταν το σπίτι του. Εκεί έμενε, εκεί ξεκουράζονταν. Έπασχε από … «νοσοκομίτιδα» τού έλεγαν χαριτολογώντας χρόνια τώρα οι συνάδελφοί του, οι οποίοι διαφωνούσαν με αυτή την αντίληψη να είναι μόνιμα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Όμως ο ίδιος αδιαφορούσε για τις απόψεις τους και ακολουθούσε ό,τι του έλεγε ο δικός του τρόπος ζωής: να είναι μόνο γιατρός.
Υπηρέτησε το Νοσοκομείο Βόλου για περισσότερο από 25 χρόνια. Δεν έφυγε ποτέ από τα ιατρεία και τους θαλάμους, παρά μόνο για ένα εξάμηνο, κάπου το 1990, όταν χρειάστηκε να μεταβεί στην Αθήνα για μετεκπαίδευση.
Ακόμη και τις ώρες ανάπαυλας δεν έλεγε όχι, όταν το καθήκον τον καλούσε. Γιατροί έχουν να θυμούνται ότι σε εποχές πριν την εφαρμογή του ΕΣΥ ήταν ο γιατρός σχεδόν όλων των Κλινικών του Νοσοκομείου… Με ελάχιστο προσωπικό τότε, την περίοδο 82-85, έκανε τις εφημερίες πολλών ειδικοτήτων.
Πριν ενάμιση μήνα ο Γιώργος Παχιός ταξίδεψε με το τρένο για τα Τρίκαλα, για να επισκεφθεί το σπίτι του. Στο σταθμό της Λάρισας, όπου κατέβηκε για να αλλάξει αμαξοστοιχία, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που ταξίδευε μόνος του και όχι με κάποιον φίλο του, όπως συνήθιζε.
Μεταφέρθηκε στο εφημερεύον εκείνη την ημέρα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και εισήχθη ως αγνώστων στοιχείων. Ελλείψει κλινών, ο γιατρός που το μοναδικό του μέλημα ήταν τόσα χρόνια να προσφέρει στον ασθενή, βρέθηκε τις πρώτες ώρες σε ένα από τα ράντζα του Νοσοκομείου. Για καλή του τύχη τον αναγνώρισε γιατρός του Πανεπιστημιακού, που είχε κάνει ειδίκευση στο Αχιλλοπούλειο. Τότε τα στοιχεία ταυτότητάς του έγιναν γνωστά.
Μετά από μακρά νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής του Πανεπιστημιακού με σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία, μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική. Η κατάσταση της υγείας του έδειχνε να σταθεροποιείται και νοσηλευόταν τελευταία χωρίς καταστολή και με τη δική του ανάσα, δίνοντας ελπίδες στους συναδέλφους του ότι θα ανακτούσε τις δυνάμεις του.
Μόλις χθες έγινε η συνεννόηση των γιατρών του Αχιλλοπούλειου με το Πανεπιστημιακό για τη διακομιδή του στο Βόλο, ώστε να συνεχίσει τη νοσηλεία του.
Το απόγευμα επήλθε το μοιραίο και ο γνωστός παθολόγος άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή.
 
Βαρύ πένθος
Το Νοσοκομείο Βόλου πενθεί για την απώλεια ενός γιατρού, που το υπηρέτησε για 25 χρόνια και πλέον όσο κανείς άλλος, έλεγε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου Θεοφ. Μερίδης.
«Ο Γιώργος Παχιός θα μείνει στη μνήμη μας ως ο ακούραστος, δίκαιος, εξυπηρετικός γιατρός και για τις χωρίς προς ίδιον όφελος υπηρεσίες προς τον συνάνθρωπό μας. Εμείς δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, όπως και όλοι σε όσους τόσα χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του», πρόσθεσε.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στη 1 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αγίας Μονής Τρικάλων.

Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Ο Μαγνήτης πενθεί για την απώλεια του Γιώργου Παχιού.
Το ρεπορτάζ καταγράφει πολύ λίγα (!) για τον χαρακτήρα, την εργατικότητα και την ανιδιοτέλειά του.
Ήταν Ιατρός με κεφαλαίο το Ι, που τίμησε στην σύντομη δυστυχώς ζωή του, τον όρκο του Ιπποκράτη!
Η παρουσία του στο Νοσοκομείο του Βόλου, κυριολεκτικά τιμούσε και κοσμούσε το Ε.Σ.Υ.!
Θα λείψει απ' όλους τους συναδέλφους του, τους ασθενείς του, αλλά κι απ' την κοινωνία του Βόλου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!

Νέα γρίπη: Τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

Μπορεί να έχει σταματήσει ο έλεγχος για τον εντοπισμό και την καταμέτρηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, ωστόσο, τα κρούσματα αυξάνουν καθημερινά. Για τη μείωση όμως των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων, το Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε 10 νέες οδηγίες για το τι θα πρέπει να αποφύγουμε για να μην κολλήσουμε γρίπη.
Μην κάνετε το εμβόλιο της εποχικής γρίπης
Δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάποιος το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, αφού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τον προφυλάξει από τη νέα γρίπη. Αναμένεται να κυκλοφορήσει διαφορετικό εμβόλιο ειδικά για τη νέα γρίπη.
Εμβολιαστείτε όμως και για την εποχική γρίπη όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, αφού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Το Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σημειώνει ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους από εποχική γρίπη περί τα 36.000 άτομα, ενώ νοσηλεύονται περισσότερα από 200.000.
Οι ιατρικές μάσκες δεν προστατεύουν από τη μετάδοση
Σύμφωνα με το CDC, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο δραστική προφύλαξη παρέχουν οι ιατρικές μάσκες από τη μετάδοση του Η1Ν1 ή ακόμη και από την εποχική γρίπη.
Το CDC δεν προτείνει τη χρήση μάσκας, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως είναι η διακομιδή ασθενών, άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, ή ήδη ασθενείς για να προστατεύσουν τους γύρω τους.
Μην πηγαίνετε σε «πάρτι» τη νέας γρίπης
Ο διοργανωτής και οικοδεσπότης του πάρτι είναι σίγουρα κάποιος που έχει μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης. Και οι προσκεκλημένοι είναι έτοιμη να κολλήσουν τη γρίπη, προκειμένου να αποφύγουν τη μετέπειτα μετάδοση από κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC, το στέλεχος του ιού που έχει μολύνει κάποιον και εμφανίζει ήπια συμπτώματα, δεν είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσει και στους υπόλοιπους «προσκεκλημένους» ήπια συμπτώματα. Αυτό εξαρτάται από την ανοσοαντίδραση του καθένα.
Μην αμελείτε την καθαριότητα
Δεν χρειάζεται να μπούμε στο μετρό ή να πιάσουμε το χερούλι από το τρόλεϊ για να πλύνουμε τα χέρια μας. Το στέλεχος του ιού μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε σημεία που θεωρούμε ιδιαίτερα καθαρά: βιβλία, παιχνίδια, πάγκο από ταμείο, χερούλι πόρτας, τηλέφωνα κ.ά.
Σε περίπτωση που επισκεφτείτε νοσοκομείο και ιδιαίτερα τμήμα ή γνωστό σας που έχει μολυνθεί από Η1Ν1, πλύνετε τα ρούχα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και εάν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο ή σιδερώστε τα για πλήρη απολύμανση.
Μην είστε αδιάφοροι
Μπορεί ο νέος ιός να μην έχει δείξει ακόμη τα «δόντια» του, αλλά επειδή οι προβλέψεις για τα χειρότερα σενάρια είναι αρκετά δυσοίωνα, θα πρέπει να λαμβάνετε όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί (δείτε γράφημα).
Μην πανικοβάλλεστε
Μπορεί να βρισκόμαστε επίσημα σε φάση πανδημίας γρίπης, ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν πρόκειται για «μέτρια» πανδημία, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είχε ήπια συμπτώματα και είχε πλήρη ίαση σε μία εβδομάδα».
Μην βγαίνετε από το σπίτι εάν έχετε συμπτώματα γρίπης
Οι νέες συστάσεις του CDC αλλά και του ελληνικού υπουργείου Υγείας είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος να διαμένει στο σπίτι του. Η διακομιδή σε νοσοκομείο θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις παιδιών, ηλικιωμένων, πρόσφατα χειρουργημένων και ανθρώπων με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το 1135 για οδηγίες και συμβουλές.

Μην κρατάτε τα παιδιά στο σπίτι, ακόμη και εάν έχουν διαφορετικά συμπτώματα
Το CDC ανακοίνωσε πως τα παιδιά θα πρέπει να επισκέπτονται ειδικό ακόμη και όταν εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα από αυτά της γρίπης. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να αφυπνίσουν τους γονείς είναι:
  1. Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  2. Γαλάζιο ή γκρι χρώμα δέρματος
  3. Δεν πίνουν αρκετά υγρά
  4. Αρκετοί εμετοί
  5. Δεν ξυπνούν ή δεν έχουν σωστές αντιδράσεις
  6. Είναι τόσο ευαίσθητα που δεν επιτρέπουν να τα αγγίζετε
  7. Πόνο ή πίεση στο στήθος ή την περιοχή της κοιλιάς
  8. Ξαφνική ζάλη
  9. Μπερδεύουν τα λόγια τους
Μην ξεχνάτε να διδάξετε στο παιδί σας τα μέτρα προφύλαξης
Τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούν ακριβώς τα ίδια μέτρα προφύλαξης με τους ενηλίκους. Μάλιστα το CDC προτείνει να του τραγουδάτε το αγαπημένο του τραγούδι για 20 δευτερόλεπτα και όση ώρα πλένει τα χέρια του, ώστε να αντιλαμβάνεται για πόσο χρόνο θα πρέπει να μείνει στο νιπτήρα.
Μην στέλνετε τα παιδιά κατασκήνωση χωρίς ειδικό έλεγχο
Επιθεωρήστε με τα ίδια σας τα μάτια τους χώρους της κατασκήνωσης, αλλά και τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει οι ειδικοί. Δεν θα ήταν κακή ιδέα και μία επίσκεψη στο ιατρείο.
Ρωτήστε αν στη συγκεκριμένη κατασκήνωση φιλοξενούνται και παιδιά που έχουν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης.
Μετά την εκπαίδευση του παιδιού για ειδική καθαριότητα, δώστε ειδικό καθαριστικό χεριών που να περιέχει αλκοόλ, για τις περιπτώσεις που δεν θα έχει την ευκαιρία να πάει στο μπάνιο. 
πηγή

Για τα παιδιά


Για τα παιδιά

Και μια γυναίκα που βαστούσε ένα μωρό στην
αγκαλιά της είπε: Μίλησε μας για τα παιδιά.
Και είπε αυτός (ο προφήτης):

Τα παιδιά δεν είναι δικά σας παιδιά.
Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής
για τον εαυτό της.

Έρχονται στον κόσμο μέσα από σας
αλλά δεν προέρχονται από εσάς
και παρότι είναι μαζί σας, δεν ανήκουν σε σας.

Mπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας
όχι όμως τις σκέψεις σας
Γιατί έχουν τις δικές τους σκέψεις.
Μπορείτε να στεγάσετε το σώμα τους
όχι όμως την ψυχή τους.

Γιατί η ψυχή τους ζει στο σπίτι του αύριο
που εσείς δεν μπορείτε να το επισκεφτείτε
ούτε καν στα όνειρά σας.

Μπορείτε να πασχίσετε να τους μοιάσετε
μην προσπαθείτε όμως να τα κάνετε να σας μοιάσουν.
Γιατί η ζωή δεν πηγαίνει πίσω
ούτε μένει στο χτες.

Eίστε τα τόξα απ’ τα οποία τινάζονται
σαν ζωντανές σαϊτες τα παιδιά σας.
Ο τοξότης βλέπει στόχο στη γραμμή του Απείρου
και σας λυγίζει με τη δύναμή Του ώστε οι σαϊτες Του
να φύγουν γοργά και να φτάσουν μακριά.

Δεχτείτε το λύγισμά σας στα χέρια Του με χαρά.
γιατί αυτός, όπως αγαπά τη σαϊτα που εκτοξεύεται
αγαπά και τόξο που είναι σταθερό

Χαλίλ Γκιμπράν, Ο προφήτης

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki