Σπαταλήσατε σχεδόν δύο μήνες από τη ζωή σας στην προσπάθειά σας να βρείτε το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας (μέχρι εκεί όπου φθάνουν τα οικονομικά σας), αλλά η «αποστολή» του γονέα δεν σταματά εδώ.
Ενδιαφερθείτε για το σχολικό περιβάλλον τους και μην αφήσετε την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή τους αποκλειστικά στα χέρια των εκπαιδευτικών.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ
Δεν εννοούμε να μάθετε το ονοματεπώνυμό της. Δώστε λίγο χρόνο, γνωρίστε τη. Συνομιλήστε μαζί της, κάντε την κουβέντα πιο προσωπική, δώστε της να καταλάβει ότι δεν τη βλέπετε σαν μία υπάλληλο, υποχρεωμένη να κάνει πράγματα για το παιδί σας.
Συζητήστε μαζί της οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα του παιδιού σας, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.
Μην ξεχνάτε: είναι ο άνθρωπος, που θα περνά περισσότερες ώρες με το παιδί σας απ’ ό,τι εσείς.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ
Εάν ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο έχει δική του κουζίνα, μάθετε από νωρίς το διαιτολόγιο, μιλήστε με τη δασκάλα για τυχόν φαγητά, που μπορεί το παιδί να μην τρώει.
Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να ενταχθούν και αυτά στη διατροφή του και όχι να ζητήσετε αλλαγή.
Να θυμάστε ότι το διαιτολόγιο έχει συνταχθεί από ειδικό και όχι στην τύχη.
ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Άσχετα με το εάν είναι η πρώτη του χρονιά σε σχολικό περιβάλλον ή όχι, μην αφήσετε μέρα να περάσει χωρίς να το ρωτήσετε πώς ήταν οι ώρες του σχολείου.
Μέσα από ασήμαντα πράγματα θα καταλάβετε, εάν τελικά κάνατε τη σωστή επιλογή, εάν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με συμμαθητή του, ενώ θα του δώσετε να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο.
ΕΠΙΔΙΩΞΤΕ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ
Τα παιδάκια από πολύ μικρά κάνουν παρέες. Όταν αντιληφθείτε με ποιους συμμαθητές ταιριάζουν περισσότερο τα χνώτα του, διοργανώστε μία συνάντηση στο σπίτι σας ή σε ένα πάρκο. Όσο πιο πολύ παρέα κάνουν, τόσο πιο ευχάριστες θα είναι οι ώρες του στο σχολείο.
Με τέτοιες συναντήσεις θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και τους άλλους γονείς.
Να μοιραστείτε κοινά προβλήματα, να αξιολογήσετε συμπεριφορές, να ανταλλάξετε απορίες και βιώματα.
ΜΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Όσο δύσκολο και να είναι (λόγω των επαγγελματικών σας), δεν είναι σωστό να χάσετε την ενημέρωση των δασκάλων.
Εκεί θα μάθετε όχι μόνο για την πρόοδό τους στα μαθήματα, δεν πηγαίνουν και πανεπιστήμιο άλλωστε, αλλά ενδεχομένως θα ενημερωθείτε και για πτυχές του χαρακτήρα τους, που μπορεί να σας είναι άγνωστες. Εάν απουσιάσετε, φροντίστε να λάβετε την ενημέρωση κατ’ ιδίαν έστω και μια άλλη στιγμή.