Friday 12 January 2007

Η μουσική κάνει τα παιδιά ευφυέστερα

Ερευνητική εργασία που έγινε από Καναδούς είναι η πρώτη που επισημαίνει τη διαφοροποίηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών που αποκτούν από πολύ μικρή ηλικία μουσική παιδεία.
Επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους
Η μουσική φαίνεται πως επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που κάνουν μαθήματα μουσικής αντιδρά με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι ο εγκέφαλος παιδιών που δεν λαμβάνουν καμία μουσική παιδεία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν εξοικειωθεί με τη μέθοδο εκμάθησης μουσικής Suzuki ήταν σε θέση να αντιδρούν γρηγορότερα από άλλα παιδιά σε ηχητικά ερεθίσματα. Ταυτόχρονα παρουσίαζαν πιο ακονισμένη μνήμη.
Ταυτόχρονα όμως, η μουσική φαίνεται πως βελτιώνει και το μνημονικό. Τα παιδιά που από πολύ μικρή ηλικία εκπαιδεύονταν στη μουσική, ήταν σε θέση, σύμφωνα με την έρευνα, να επιδείξουν καλύτερες επιδόσεις σε διαγωνισμούς μνήμης σε σχέση με άλλα παιδιά που ούτε τις βασικές νότες δεν γνώριζαν.
Πώς έγινε η έρευνα.
Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε από Καναδούς επιστήμονες και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στη δικτυακή σελίδα της επιθεώρησης Brain. Οι Καναδοί ειδικοί οδηγήθηκαν στα συμπεράσματά τους αυτά όταν κατέγραψαν τον τρόπο που ανταποκρινόταν στα μουσικά ερεθίσματα ο εγκέφαλος παιδιών που είχαν ηλικία μεταξύ 4 και 6 ετών. Οι επιστήμονες χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα παρακολουθούσε μουσικά μαθήματα της μεθόδου Suzuki, ενώ τα παιδιά της άλλης ομάδας δεν είχαν την παραμικρή ενασχόληση με τη μουσική πέραν των όσων διδάσκονταν στο σχολείο.
Εξελικτικές αλλαγές.
Σε διάστημα ενός χρόνου, οι επιστήμονες έλαβαν τέσσερα... δείγματα γραφής του εγκεφάλου των παιδιών και διαπίστωσαν ότι ήδη στους τέσσερις πρώτους μήνες ο εγκέφαλος των παιδιών που ανήκαν στην πρώτη ομάδα παρουσίαζε εξελικτικές αλλαγές ανταποκρινόμενος σε ηχητικά ερεθίσματα. Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, γνώριζαν ότι κάποιοι συνάδελφοί τους παλαιότερα είχαν αποδείξει πως παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που από νωρίς έκαναν μαθήματα μουσικής, τα πήγαιναν πολύ καλύτερα στα τεστ νοημοσύνης από συνομήλικά τους παιδιά τα οποία σε μικρότερη ηλικία παρακολουθούσαν μαθήματα σε δραματική σχολή. Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία είναι η πρώτη που επισημαίνει τη διαφοροποίηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών που αποκτούν από πολύ μικρή ηλικία μουσική παιδεία.
Νοητικά πλεονεκτήματα.
Ο δρ Λόρελ Τρέινορ, που είναι καθηγητής Ψυχολογίας, Νευροεπιστημών και Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Mc Master στο Οντάριο, τονίζει ότι οι αλλαγές αυτές που παρατηρούνται ανάμεσα στα εξοικειωμένα και μη εξοικειωμένα παιδιά με τη μουσική, ίσως να οφείλονται στα νοητικά πλεονεκτήματα που, όπως είναι γνωστό, προσδίδει η ενασχόληση με τη μουσική».
Προάγει μνήμη - προσοχή.
Ο δρ Τρέινορ τονίζει πως τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η μουσική παιδεία έχει αξιοσημείωτη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ενεργοποιείται σε γενικές νοητικές λειτουργίες όπως είναι η μνήμη και η προσοχή. Από την πλευρά του ο δρ Τακάκο Φουτζιόκα, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Rotman, ο οποίος μετείχε κι αυτός στην έρευνα, επισημαίνει πως «είναι ξεκάθαρο ότι η μουσική κάνει καλό στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όσων διδάσκονται τα παιδιά στην προσχολική ηλικία».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΡΙ

Eπιχειρώντας τομή στον τρόπο ενίσχυσης της εθελοντικής προσφοράς και των εσόδων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το ΕΛΛHNIKO ΚAPABANI ΑΛΛHΛEΓΓYHΣ αποφάσισε να μεταφέρει και στην Ελλάδα, τον τόσο δημοφιλή και διαδεδομένο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, θεσμό των καταστημάτων "Charity Shop". Τα "Charity Shop", που στα Ελληνικά μπορούν να ονομαστούν "φιλανθρωπικά καταστήματα" ή "καταστήματα αλληλεγγύης" πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές και σε άριστη κατάσταση, είδη δώρων, βιβλία, δίσκους και CD και μικροέπιπλα που τους προσφέρονται δωρεάν από τους πολίτες.Τα περισσότερα εμπορεύματα του Καραβανιού είναι δεύτερο χέρι διότι μόνο έτσι μπορεί να τα εξασφαλίσει με μηδενικό κόστος από τους φίλους του, και να τα προσφέρει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.Στο μαγαζί του Καραβανιού, γίνεται από οικολογική άποψη μια πλήρης ανακύκλωση όχι απλά των πρώτων υλών ενός αντικειμένου (χαρτί, γυαλί, μέταλλο), όπως έχουμε συνηθίσει. Ολόκληρο το αντικείμενο "ανακυκλώνεται" και επιβιώνει ακέραιο.
Ένα πράγμα λιγότερο χρηστικό και παλιό για τον ένα, γίνεται καινούργιο απόκτημα και χρήσιμο για τον άλλο. Έτσι πραγματοποιείται ένα όμορφο, χαρούμενο, ανώνυμο παζάρι ανάμεσα σε αυτούς που προσφέρουν δωρεάν και σε αυτούς που αγοράζουν.Τα αντικείμενα στο Καραβάνι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καινούργια.Όλα έχουν περάσει από αυστηρή διαλογή, με βάση την ποιότητα και την αισθητική. Έχουν τη δική τους, μοναδική προσωπικότητα, που προέρχεται από τις αξίες και τα πρότυπα του ΚAPABANIOY. Σε άλλες χώρες, οι αγορές από τα "charity shops" έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στο δεύτερο χέρι λειτουργεί η γωνιά της αντίκας, με είδη γεμάτα με μυστήριο για τον καθένα. Kαι να σημειώσουμε ότι αν κάποιος επιμένει σε "πρώτο χέρι" μπορεί άνετα να ψωνίσει αχρησιμοποίητα αντικείμενα, που είναι προσφορές ζωγράφων, συγγραφέων, εργαστηρίων επιχειρήσεων κλπ. στην ειδική γωνιά "πρώτο χέρι".

Φειδίου 14-16 106 78 Αθήνα, Tηλ/Fax: 210 3816886

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική οργάνωση.
Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε όταν τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονταν στην περιοχή μας. Όταν ο εμφύλιος στη Βοσνία ξεσπούσε στο Σεράγεβο.
Σκοπός ήταν να μετουσιώσουμε τις ανησυχίες τις ευαισθησίες, τη διάθεση για προσφορά των συμπολιτών μας σε συγκεκριμένη δράση. Να βοηθήσουμε τα αθώα θύματα των πολεμικών αναμετρήσεων και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Χιλιάδες συμπολίτες μας στήριξαν τις προσπάθειές μας, μας εμπιστεύτηκαν, μας αγκάλιασαν. Οι σκοποί του Καραβανιού διευρύνθηκαν, για να περιλάβουν την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης ξεκίνησε το οδοιπορικό του φορτωμένο με την εμπιστοσύνη και τις ευχές χιλιάδων συμπολιτών μας.
Μοναδική πηγή εσόδων του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης είναι οι ίδιοι οι φίλοι του, οι δωρητές του, όσοι συμμετέχουν στα προγράμματά του, αλλά και σωματεία και οργανώσεις που το εμπιστεύονται.
Πρόσθετη πηγή εσόδων είναι το μαγαζί μας, το ελληνικό charity shop, το φιλανθρωπικό κατάστημα ‘δεύτερο χέρι’, όπου πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές και σε άριστη κατάσταση είδη δώρων, δίσκοι, CD, μικροαντικείμενα, βιβλία, έργα τέχνης, κοσμήματα, κ.α. τα οποία προσφέρονται δωρεάν από τους φίλους μας.
Παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης είναι εγγεγραμμένο στα Μητρώα της ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, ΔΕΝ έχει λάβει ποτέ οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια ούτε από τα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, ούτε από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;Τι εγγυήσεις έχω ότι τα χρήματά μου θα πάνε για το σκοπό που τα έδωσα;
Πέρα από τις έκτακτες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις (Δραστηριότητες), κύριος άξονας της δραστηριότητας του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης είναι τα προγράμματα ‘οικονομικής υιοθεσίας’ ορφανών παιδιών που έχασαν έναν ή και τους δύο γονείς τους σε πολεμικές συγκρούσεις ή σε φυσικές καταστροφές. Τα προγράμματα αυτά συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές (Βοσνία, Γιουγκοσλαβία, Κόσσοβο, Παλαιστίνη, Σρι Λάνκα). Στο γραφείο του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης υπάρχουν πλήρη στοιχεία εκατοντάδων παιδιών, η φωτογραφία τους, η οικογενειακή τους κατάσταση, η διεύθυνσή τους, το πιστοποιητικό θανάτου του/των γονιού/ων κ.λ.π.

Κάθε δωρητής μπορεί να υιοθετήσει οικονομικά ένα ή και περισσότερα ορφανά παιδιά. Αναλαμβάνει τη δέσμευση είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού είτε απευθείας στα γραφεία του Καραβανιού να δίνει 30E το μήνα για ένα χρόνο.Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης αναλαμβάνει την υποχρέωση σε τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτεται τη συγκεκριμένη περιοχή και να καταβάλει τα χρήματα στον γονέα ή στους κηδεμόνες του ορφανού παιδιού.
http://www.karavani.gr/greek

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki