Tuesday 8 December 2015

Δεν αντέχω άλλο να σε βλέπω να λάμπεις...
The Legend of the Serpent and the Firefly

Κάθε φορά που εντυπωσιάζεις, αποκτάς κι έναν εχθρό.
Για να είσαι δημοφιλής πρέπει να είσαι μετριότητα
The Legend of the Serpent and the Firefly
Ο Ισπανός ψυχολόγος και ψυχίατρος Ενρίκε Ρόχας αναφέρει πως «όσοι νιώθουν ότι αποτελούν αντικείμενο του φθόνου συναδέλφων, συμμαθητών, γειτόνων, φίλων, ακόμα και συγγενών, πρέπει να ξέρουν πως το πιο σημαντικό είναι να προφυλάσσονται, να μην εκτίθενται σε καταστάσεις που προκαλούν και οξύνουν αυτό το συναίσθημα».
Για τον φθόνο, μια παραδοσιακή ιστορία αναφέρει πως μια φορά ένα φίδι άρχισε να κυνηγάει μια πυγολαμπίδα, ύστερα από τρεις μέρες αδιάκοπης καταδίωξης, χωρίς δυνάμεις πια, η πυγολαμπίδα σταμάτησε και μίλησε στο φίδι:
– Μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση;
– Δε συνηθίζω ν’ ακούω τα θηράματά μου, αλλά μια που θα σε καταβροχθίσω, μπορείς να ρωτήσεις.
– Ανήκω στην τροφική σου αλυσίδα;
– Όχι,
– Σου έκανα κανένα κακό;
– Όχι
– Τότε γιατί θέλεις να με σκοτώσεις; 

Αφού σκέφτηκε λίγο, το φίδι απάντησε:
– Επειδή δεν αντέχω να σε βλέπω να λάμπεις.


sciencearchives

Μεγαλώνοντας ένα παιδί σε καθεστώς φτώχειας αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης νευρολογικής βλάβης

Μεγαλώνοντας ένα παιδί σε καθεστώς φτώχειας αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης νευρολογικής βλάβης, κάτι που ανιχνεύεται ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, αναφέρει αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology. 
Children Growing Up in Poverty More Likely To Develop Neurological Problems
Ως αποτέλεσμα των νευρολογικών προβλημάτων, είναι οι μαθησιακές δυσκολίες, το σύνδρομο ΔΕΠΥ ή τα παιδικά ψυχολογικά προβλήματα.
Τα δεδομένα της έρευνας
Επιστήμονες από το NIH's Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) στο Rockville του Maryland, ανέλυσαν τα δεδομένα που συλλέγονται μεταξύ 1959 και 1966 από το "Collaborative Perinatal Project", στο οποίο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για περισσότερες από 50.000 εγκυμοσύνες και τα παιδιά που γεννήθηκαν.

Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε νευρολογικές εξετάσεις (παραμορφώσεις, ανωμαλίες στη στάση του σώματος, κινητικών δεξιοτήτων, απόκριση σε διέγερση του δέρματος, τη μυϊκή δύναμη, αυτόνομο νευρικό σύστημα) κατά τη γέννησή τους, στους τέσσερις μήνες ζωής, σε ηλικία ενός έτους και επτά ετών. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων αξιολογήθηκε κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι διαπιστώσεις

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε κατάσταση φτώχειας, τα ευρήματα έδειξαν μικρή διαφορά στη νευρολογική κατάσταση μεταξύ των παιδιών, κατά τη γέννηση. 
Ωστόσο, αυτό άλλαξε όταν τα παιδιά ήταν τεσσάρων μηνών: 12,8% των περισσότερο μειονεκτούντων παιδιών εμφάνισαν νευρολογικές ανωμαλίες σε σύγκριση με το 9,3% των λιγότερο μειονεκτούντων παιδιών. Με την ηλικία των επτά, το ποσοστό της απομείωσης μεταξύ των πλέον μειονεκτούντων ατόμων αυξήθηκε σε 20,2% σε σύγκριση με 13,5% στα κοινωνικοοικονομικά εξασφαλισμένα παιδιά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανές εξηγήσεις για τη διαφορά αυτή μπορεί να αφορά υψηλότερα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών από τις μητέρες, υψηλότερα επίπεδα των ορμονών του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και αυξημένο άγχος και κατάθλιψη των γονιών μετά τη γέννηση του παιδιού.
Σήμερα, περισσότερα παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε σύγκριση με το χρόνο που συλλέχθηκαν τα δεδομένα για τη μελέτη, σημείωσαν οι συντάκτες της έρευνας. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για το θέμα αυτό και το πώς οι νευρολογικές βλάβες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, δήλωσαν οι ειδικοί επιστήμονες.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki