Friday 17 July 2009

Θέλει το παιδί ένα εξωτικό ζωάκι; Ρωτήστε τον παιδίατρο πρώτα... - Are Exotic Pets Good for Kids?

Τα ερπετά, οι πίθηκοι, τα τρωκτικά, οι σαύρες και άλλα εξωτικά κατοικίδια γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή, αλλά πρέπει να αποθαρρύνονται στα σπίτια με παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ή ανθρώπους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποιούν αμερικανοί ειδικοί.
Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΡ), αν και οι παιδίατροι γνωρίζουν καλά τους σχετιζόμενους με τα κατοικίδια κινδύνους, μόλις το 5% εξ αυτών ενημερώνουν συστηματικά τους γονείς και τα παιδιά για τους κινδύνους αυτούς.
«Τα περισσότερα μη παραδοσιακά κατοικίδια φέρουν κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών. Γι’ αυτό, η απόκτησή τους πρέπει να αποθαρρύνεται σε σπίτια με μικρά παιδιά», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου της επιθεωρήσεως «Pediatrics», την οποία εκδίδει η ΑΑΡ.
Τα περισσότερα ερπετά, λ.χ., είναι φορείς του βακτηρίου της σαλμονέλας, ενώ τα δυνητικά προβλήματα από μη παραδοσιακά κατοικίδια κυμαίνονται από αλλεργικές αντιδράσεις έως την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων.
 .
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των εξωτικών κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 75% από το 1992. Το 2005 εισήχθησαν παράνομα στις ΗΠΑ περίπου 88.000 θηλαστικά, 1,3 εκατομμύρια ερπετά και 203 εκατομμύρια ψάρια.
Η ΑΑΡ κατατάσσει στα μη παραδοσιακά κατοικίδια ερπετά, τρωκτικά, πιθήκους, ακόμα και κοτοπουλάκια, χελώνες, σκατζόχοιρους και σαύρες.
 .
Δημοσίευση: 6-10-2008

Question: Are Exotic Pets Good for Kids?
Many parents consider getting exotic pets such as rabbits, hamsters, guinea pig, lizards, and turtles for their kids. But are exotic pets a good choice for children?
Answer:  
The short answer: it depends. While there are definitely benefits to pet ownership for kids, parents of younger kids (e.g. preschoolers) may want to think twice about getting an exotic pet for their kids, simply because it may be hard to find a pet that is a good match for young kids. Even with older kids, it can be a challenge to find the right kind of pet. Whether an exotic pet of any sort is a good choice as a pet for your kids depends on several things:
  • maturity level of the children
  • the type of exotic pet
  • expectations for interacting with the pet
  • how much parents are willing to take on for basic care and supervision
  • concerns over diseases 
more

Αυτοάμυνα κατά του ιού της νέας γρίπης Α-Η1Ν1 (Χοίρων) - «Flu parties» - Χορεύοντας στο πάρτι της νέας γρίπης

Για να μη μολυνθούμε
  • Αποφεύγουμε την επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
  • Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, με σαπούνι και νερό. Αν δεν υπάρχουν, χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
  • Δεν αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας.
Για να μη μολύνουμε
  • Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο, όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.
  • Πετάμε αμέσως το χαρτομάντιλο στο καλάθι των απορριμμάτων.
  • Αν δεν έχουμε χαρτομάντιλο, φταρνιζόμαστε στον αγκώνα μας και όχι στα χέρια.
Για να γνωρίζουμε
  • Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με τα σταγονίδια ασθενούς ο οποίος βήχει ή φταρνίζεται.
  • Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί όταν τα σταγονίδια αυτά εγκαθίστανται στα χέρια ή σε άλλες επιφάνειες.
Για να καταλάβουμε
  • Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε γρίπη είναι:
  • Υψηλός πυρετός, πάνω από 38ο C.
  • Βήχας ή Πονόλαιμος ή Μυαλγία
  • Πονοκέφαλος ή Δύσπνοια ή Εμετός ή και διάρροια (σπάνια).
Για να βοηθηθούμε
  • Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας όταν έχουμε συμπτώματα.
  • Ζητάμε πληροφορίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (τηλέφωνα 1135, 210-5212054, 210-522339).
  • Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάποια από τα συμπτώματα επιμένουν.
Για τα flu parties
  • Να αποφεύγεται η έκθεση στον ιό από άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, τις έγκυες και τους παχύσαρκους.

Χορεύοντας στο πάρτι της νέας γρίπης

Έγινε μόδα στις ΗΠΑ άτομα των... γκαλά να συμμετέχουν 
σε «Flu party» για να κολλήσουν τον ιό 
και να αποκτήσουν αντισώματα 

Ένας «ιός» αλλιώτικος από τους άλλους, μετά μουσικής και χορού αυτός, μεταδίδεται πιο γρήγορα και από τον Η1Ν1. Πρόκειται για το «Flu party» («πάρτι γρίπης»), όπως βαπτίστηκε στις ΗΠΑ, η ιδέα της εσκεμμένης μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης ώστε τα άτομα των... γκαλά να «κολλήσουν» τη νόσο που εκδηλώνεται τώρα με ήπια χαρακτηριστικά, και όχι αργότερα σε περίπτωση εισβολής του ιού με πιο «άγρια» χαρακτηριστικά.

Όσο κι αν προειδοποιούν οι ειδικοί ότι το παιχνίδι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ρώσικη ρουλέτα, τα πάρτι, ακόμη και με τη συμμετοχή παιδιών, έχουν γίνει must σε ΗΠΑ και Ευρώπη- Παρίσι και Λονδίνο κρατούν τα σκήπτρα, ενώ στην Αθήνα κάνει θραύση η φημολογία για «swine flu parties» στο Κολωνάκι. Ετσι το... πάρτι συνεχίζεται και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εφημερίδες, όπως ο«Μonde» φιλοξενούν σκίτσα με γιατρούς α λα «DJ» που, ανάμεσα σε μπαλόνια, πλασάρουν για μουσικό χιτ το «γκουχ γκουχ» από τον βήχα μετά σταγονιδίων του γριπιασμένου γκεστ της βραδιάς.

Οι επιστήμονες επιμένουν σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ότι υπάρχει ρίσκο σε τέτοια πάρτι. Το ίδιο εξέπεμψε και την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργείου Υγείας ο ομότιμος καθηγητής της Βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Ι. Τσελέντης : «Αν είσαι σίγουρος 100% ότι έχεις άριστο ανοσολογικό σύστημα, ότι δεν έχεις κανένα ψεγάδι σε αυτό, είτε κληρονομικό είτε επίκτητο, τότε ναι, να εκτεθείς. Αλλά κανένας δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει 100% ότι δεν υπάρχει μία πιθανότητα να βρεθείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με πνευμονία απ΄ αυτόν τον ιό. Άρα λοιπόν ο καθένας σταθμίζει και αποφασίζει» .

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε μάλιστα ευπαθείς ομάδες που δεν θα έπρεπε να εκτεθούν στον ιό της γρίπης, όπως τα πολύ παχύσαρκα άτομα αλλά και όποιοι εμφανίζουν καρδιακή ή νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι πάσχουν από διαβήτη ή ακόμη και οι έγκυοι...

Oι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει κάποιος να είναι σίγουρος πως το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πλήρως ενισχυμένο ώστε συμμετέχοντας σε πάρτι μετάδοσης ιού να αποκτήσει αντισώματα και να είναι προστατευμένος μπροστά στο επόμενο κύμα πανδημίας που- εφόσον ενσκήψει- αναμένεται μετά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο φόβος έχει ενταθεί, καθώς επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του νέου ιού «Α» και του στελέχους της ισπανικής γρίπης που είχε χτυπήσει το 1918 με θανάτους χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά μια προσεκτική ανάγνωση των επιστημονικών δεδομένων δείχνει ότι, παρά τις ομοιότητες, ο τρόπος λειτουργίας του ιού τού τότε και του σήμερα δεν είναι ο ίδιος. 


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Σάββατο 18 Ιουλίου 2009 

Επιπλέον 90 εκατομμύρια ανθρώποι σε καθεστώς φτώχειας από την παγκόσμια οικονομική ύφεση

Επιπλέον 90 εκατομμύρια ανθρώπους έθεσε σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ώρα για αφύπνιση ώστε να μην ξαναδούμε
ποτέ
τέτοιες φωτογραφίες
Σε εισαγωγικό σημείωμα στην ετήσια έκθεση προόδου του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-Μουν τονίζει ότι οι φτωχοί πολίτες έχουν δεχθεί ήδη πλήγμα από την οικονομική κρίση και καλεί τα πλούσια κράτη να μην «κόψουν» τη βοήθεια που τους χορηγούν.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν και ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερος, απ’ ό,τι θα ήταν αν η πρόοδος δεν είχε διακοπεί», αναφέρει ο Μπαν.
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κάλεσε τις κυβερνήσεις, που παρέχουν βοήθεια, να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση έργων στις φτωχές χώρες, όπως την κατασκευή αποχωρητηρίων για 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπους που δεν έχουν.

Τόνισε επίσης τη σημασία συνέχισης των προγραμμάτων για την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης στις μητέρες και τα βρέφη και την αντιμετώπιση της πείνας και του υποσιτισμού στα παιδιά. 

06/07/2009 
reuters.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki