Friday, 30 September 2011

Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) - Εικαστική Έκθεση με θέμα: «Παιδιά και Έφηβοι / Φωνές και Ψίθυροι»

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) γιορτάζει 20 χρόνια λειτουργίας και μας προσκαλεί όλους εμάς να επισκεφθούμε την εικαστική έκθεση με θέμα: «Παιδιά και Έφηβοι / Φωνές και Ψίθυροι» 5 έως 15 Οκτωβρίου 2011, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης στο Θησείο.
«Η Πόλη ανοίγεται στα Παιδιά»

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. που από το 1991 αναπτύσσει υπηρεσίες για παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων, επιτελεί ένα ογκώδες έργο στον τομέα της ψυχικής υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους. Στα πλαίσια αυτών των υπηρεσιών λειτουργεί: ο Ξενώνας παιδιών «Μελία», το Κέντρο Ημέρας Εφήβων «Ωρίωνας» και οι δύο τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης: Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177 για γονείς/εκπαιδευτικούς και Γραμμή-Στήριξης 116 111 για παιδιά/εφήβους.

Σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων, οργανώνει αυτήν την Εικαστική Έκθεση με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων όσο και την στήριξη των προγραμμάτων της. Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού «Η Πόλη ανοίγεται στα Παιδιά».

Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού και πραγματοποιείται με τη θερμή συμμετοχή 100 περίπου εικαστικών που χρησιμοποιούν διαφορετικά πλαστικά μέσα. 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτισμικού Κέντρου «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο.
 
Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν είναι οι:  
Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Αδριανός, Ελένη Αθανασιάδου, Στέλιος Αλεξάκης, Άννα Αμπαριώτου, Εύα Αναγνώστου, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Εύα Αποστολάτου, Χρύσα Αρώνη, Έφη Βάγκνερ, Μάγδα Βαμβατήρα, Κάτια Βαρβάκη, Λήδα Βαρβαρούση, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Αριστείδης Βλάσσης, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Χρήστος Γαρουφαλής, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Τάσος Γεωργίου, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Γιαννέλος, Ειρήνη Γκόνου, Άννα Γρηγόρα, Τάνια Δημητρακοπούλου, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Όλγα Ευαγγελίδου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Σταμάτης Ζέρβας, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Δαμιανός Ιωσηφίδης, Τζουλιάνο Καγκλής, Ειρήνη Κανά, Ειρήνη Καουκάκη, Πέτρος Καραβέβας, Ελένη Καραγιάννη, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Αριστομένης Κατσούλας, Ιωάννα Καφίδα, Φωτεινή Καφίδα – Τέρρα, Νικόλας Κληρονόμος, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μαρίνα Κροντηρά, Μαρία Κτιστοπούλου, Σπύρος Κωτσαλάς, Βασίλης Λιαούρης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό), Μιχάλης Μαδένης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αλίνα Μάτσα, Στέλλα Μελετοπούλου, Ραφαήλ Μπάικας, Κυριάκος Μορταράκος, Τίμος Μπατινάκης, Μάρια Μπαχά, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Ντίμη Μπιτσάκου, Γεωργία Μπλιάτσου, Χρόνης Μπότσογλου, Γιώργος  Μπουκής, Χρήστος Παλλαντζάς, Μίλτος Παντελιάς, Γέυσω Παπαδάκη, Έλενα Παπαδημητρίου, Λίλα Παπούλα, Κώστας Παππάς, Σοφία Παρασκευοπούλου,  Βασίλης Πέρρος, Σπυριδούλα Πολίτη, Ελιάννα Προκοπίου, Κυριάκος Ρόκος, Στέφανος Ρόκος, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Δημήτρης Σεβαστάκης, Αφροδίτη Σεζένια, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρίνα Στελλάτου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Δημήτρης Ταξής, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Τσεριώνης, Ιωάννα Φωτάκη, Σοφία Φωτιάδου, Γιώργος Χαδούλης, Πάβλος Χαμπίδης, Ηλίας Χαρίσης, Νικόλας Χριστοφοράκης.

Τηλέφωνα Χώρου: 210 3452150, 210 3414466
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00–14:00 και 17:00–21:00
Κυριακή       10:00 - 14:00
Δευτέρα        ΚΛΕΙΣΤΑ
 

Το σύνδρομο της μαθητικής αϋπνίας
Insomnia and Children

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Ξέρετε πόσες ώρες κοιμούνται τα παιδιά σας και πόσες θα έπρεπε να κοιμούνται; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά παιδιά του Δημοτικού και τα περισσότερα του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν κοιμούνται αρκετά, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, διαταράσσοντας τις επιδόσεις τους στα μαθήματα και αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, κατάθλιψης και άλλων δεινών.

Insomnia and Children

Πολλά παιδιά του Δημοτικού
και τα περισσότερα του Γυμνασίου και του Λυκείου
δεν κοιμούνται αρκετά.

Αν και είναι αλήθεια πως οι ανάγκες σε ύπνο ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένες λογικές βασισμένες στην επιστήμη οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν το παιδί σας κοιμάται όσο χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά εντός και εκτός σχολείου, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Αν μάλιστα είναι στην εφηβεία, συγκρίνοντας τις ώρες που κοιμάται με τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμάται, πιθανώς θα καταλάβετε καλύτερα γιατί δυσκολεύεται κάθε πρωί τόσο πολύ να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί για το σχολείο.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Υπνου (NSF) των ΗΠΑ, τα νεογέννητα μωρά πρέπει να κοιμούνται 12-18 ώρες το 24ωρο με μια σταδιακή μείωση στις 12-14 ώρες για τα νήπια ηλικίας 1-3 ετών. Κατά την προσχολική ηλικία, το παιδί πρέπει να κοιμάται 11-13 ώρες, ενώ στις ηλικίες 5-10 ετών οι ανάγκες σε ύπνο κυμαίνονται από 10 έως 11 ώρες το 24ωρο.
Τα δύσκολα, πάντως, αρχίζουν στην εφηβεία και συνεχίζονται μέχρι την ενηλικίωση. Οι έφηβοι όχι μόνον χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου απ’ ό,τι οι ενήλικοι (δηλαδή 8.30 - 9 ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με το NSF), αλλά οι ώρες που νυστάζουν και οι ώρες που μπορούν να ξυπνήσουν μόνοι τους δίχως να… κουτουλάνε, δεν έχουν καμία σχέση με τις ώρες έναρξης των σχολείων.
Η μία μελέτη μετά την άλλη αποκαλύπτει πως ο μέσος έφηβος σπανίως πηγαίνει για ύπνο πριν από τις 11, κι ας έχει να σηκωθεί στις 6 ή στις 6.30' για να ετοιμαστεί για το σχολείο, στο οποίο πρέπει να αρχίσει το μάθημα φρέσκος και σε πλήρη εγρήγορση γύρω στις 8.
Επακόλουθο: την πρώτη ώρα και μερικές φορές τη δεύτερη πολλά κεφάλια γέρνουν από τη νύστα και ακόμα περισσότερα κοιτάζουν απλώς τον πίνακα αδυνατώντας να μάθουν το παραμικρό.
Σε μία από τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, περισσότερο από το 90% των εφήβων είπαν πως κοιμούνται λιγότερο από 9 ώρες κάθε βράδυ ενώ το 10% δήλωσαν πως κατά μέσον όρο κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες.
Όπως θέτει το όλο θέμα ο δρ Τζέιμς Μπ. Μάας, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και κορυφαίος ερευνητής του ύπνου, «οι περισσότεροι έφηβοι είναι κινούμενα ζόμπι, διότι κοιμούνται υπερβολικά λίγο».
«Παθολογικά κουρασμένοι»
Σε μια άλλη μελέτη, η δρ. Μαίρη Α. Καρσκέιντον, από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, διαπίστωσε πως σχεδόν οι μισοί από τους μαθητές που φτάνουν στο σχολείο γύρω στις 7.30 είναι «παθολογικά κουρασμένοι» μία ώρα αργότερα.
Με άλλα λόγια, «αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι όρθια και στα θρανία τους στις 8.30, αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένη πως ο εγκέφαλός τους βρίσκεται ακόμα στο μαξιλάρι τους», λέει.
Η έλλειψη ύπνου έχει «σοβαρές συνέπειες στη μάθηση», προσθέτει. «Οι μαθητές δεν είναι αρκετά ξύπνιοι ώστε να δεχτούν τις πληροφορίες που υποτίθεται ότι ακούν, η αποθήκευση αυτών των πληροφοριών είναι διαταραγμένη, ενώ η ικανότητά τους να τις θυμηθούν αργότερα είναι μειωμένη».
Το χειρότερο είναι πως ό,τι μαθαίνουμε στη διάρκεια της ημέρας το εμπεδώνουμε όταν κοιμόμαστε – και στην περίπτωση των άυπνων εφήβων απλούστατα δεν υπάρχει χρόνος το βράδυ για να συμβεί η διαδικασία αυτή, κατά τη δρα Καρσκέιντον.
Όσον αφορά την προσπάθεια των εφήβων να αναπληρώνουν τα Σαββατοκύριακα τον ύπνο που τους λείπει, η δρ Καρσκέιντον λέει πως ούτε αυτό είναι λύση, διότι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να διαταράσσουν ακόμα περισσότερο το βιολογικό τους ρολόι και να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να ξυπνήσουν εγκαίρως τις καθημερινές.
Μόνη λύση, καταλήγει, είναι ο καλός προγραμματισμός μέσα στη μέρα, ούτως ώστε 10 η ώρα να βρίσκονται στο κρεβάτι τους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

14 ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

ΕΝΑΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι πρωτεύουσες των Περιφερειών θα αποκτήσουν υποδομές για τη φιλοξενία γυναικών και παιδιών, καθώς και της κατάλληλης υποστήριξής τους.

Δημιουργούνται 14 ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Εντός του Οκτωβρίου θα κληθούν οι αρμόδιοι δήμοι για να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διεργασίες, όπως είπε η ΓΓ Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη. Στα κονδύλια που θα απαιτηθούν περιλαμβάνονται 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα ως το 2015.
Αντίστοιχα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η δημιουργία των 14 Συμβουλευτικών Κέντρων. Το Νοέμβριο θα προκηρυχθούν οι θέσεις μέσω ΑΣΕΠ για 63 ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς) που θα τα στελεχώσουν.
Η Γραμματεία οργάνωσε και σχετική ημερίδα για να ενημερώσει ενδιαφερόμενους επαγγελματίες για την τεχνογνωσία που πρόκειται να εφαρμόσει στα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες.

Σχολική βία που σκοτώνει

Ολονυχτία με κεριά συμμαθητών και γονιών έξω από το Λύκειο Ουίλιαμσβιλ Νοθ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στη μνήμη του μαθητή Τζέιμι Ρόουντμαγερ. 
Χρόνια ολόκληρα ο Τζέιμι παραπονιόταν για την ψυχολογική και σωματική βία που ασκούσαν πάνω του κάποιοι συμμαθητές του στο σχολείο. 
Κανένας δεν έκανε όμως τίποτα αποτελεσματικό για να τον βοηθήσει δίνοντας τέλος στο διαρκές μαρτύριό του. Η εφηβική του ψυχή τσάκισε. 
Έτσι στις αρχές του μήνα αποφάσισε ο ίδιος να δώσει τέλος στη δική του ζωή για να γλιτώσει από τα σιωπηλά βασανιστήρια που υπερέβησαν τις αντοχές του. 
Τώρα οι άλλοι κατάλαβαν τι περνούσε, είναι όμως πολύ αργά πια.
 
trelogiannis

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki