Saturday, 20 January 2007

Κόλαση σεξουαλικής κακοποίησης για τα παιδιά τα νησιά του Ειρηνικού

Ανησυχητικό χαρακτηρίζει το επίπεδο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών στα νησιά του Ειρηνικού έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύεται την Πέμπτη και αφορά στα Φίτζι, το Κιριμπάτι, την Παπούα Νέα Γουινέα, τα νησιά του Σολομώντα και το Βανουάτου. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό σεξουαλικής εκμετάλλευσης από συγγενείς και γείτονες. «Παρά την εντύπωση ότι αυτά τα αδικήματα διαπράττονται από ξένους, το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας οφείλεται κυρίως στους ντόπιους» αναφέρει η UNICEF, η οποία συνέταξε την μελέτη από κοινού με το γραφείο του ΟΗΕ στη Μπανγκόκ, και τις οργανώσεις «Τέλος στην παιδική πορνεία» και «Παιδική Πορνογραφία και παράνομη διακίνηση παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς» (ECPAT). 
Η μελέτη αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο Πορτ Μόρεσμπι στην Παπούα Νέα Γουινέα περιθάλπονται μία με δυο περιπτώσεις βιασμού παιδιών την ημέρα. Στα Φίτζι διαπιστώθηκε ότι οι 33 από τις 35 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2000, είχαν διαπραχθεί από μέλη της οικογένειας.
 

Στα νησιά του Σολομώντα, εντοπίσθηκαν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε παιδιά ενός έως τριών ετών και σε όλες τις χώρες υπήρξαν περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών έναντι χρημάτων, τροφής ή αλκοόλ αλλά ακόμη και «μεταφοράς στο σχολείο». Η μελέτη απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των νόμων και της διαδικασίας επιβολής τους για «να δοθεί ένα τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας» που διαπερνά τις νησιώτικες χώρες, καθώς οι παραβάτες είναι συνήθως «άνδρες με εξουσία στην κοινωνία».

Η Μάστιγα του αιώνα: ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Η χειρότερη μάστιγα του αιώνα μας τα ναρκωτικά, απειλεί θανάσιμα την ανθρωπότητα. Την πρώτη θέση σ' αυτή τη μακάβρια πορεία, κρατούν σταθερά οι νέοι. Στην Ελλάδα μας, τα ναρκωτικά κάνουν πραγματική θραύση. Χίλια άτομα πέθαναν, μονάχα στην Αθήνα, τα τελευταία δέκα χρόνια.
Το θέμα των ναρκωτικών πρέπει να ενδιαφέρει πάνω απ' όλους τους γονείς.

Τι πρέπει να κάνουν αυτοί οι γονείς που γεννούν και μεγαλώνουν παιδιά για να μη τα βρουν κάποια μέρα νεκρά, ολομόναχα σε κάποιο υπόγειο ή τρώγλη, σ' ένα γιαπί, με μια σύριγγα δίπλα τους; 
Ο Ρόλος της Οικογένειας
Η οικογένεια επηρεάζει και διαμορφώνει την προσωπικότητα του ατόμου και το χαρακτήρα του. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με γερούς συναισθηματικούς δεσμούς και κατανόηση και βρίσκουν αγάπη και τρυφερότητα και ολόψυχη συμπαράσταση στα προβλήματά τους, σχεδόν κατά κανόνα δεν ξεστρατίζουν. Όταν όμως τα παιδιά μεγαλώνουν σ' ένα περιβάλλον όπου οι γονείς δεν μπορούν να συνεννοηθούν, οι διαπληκτισμοί τους είναι συχνοί και ο καθένας τραβά το δρόμο του, όταν ξεσπούν στα παιδιά τους, τους αφήνουν ψυχολογικά τραύματα και τη διάθεση να φύγουν από ένα τέτοιο σπίτι μια ώρα γρηγορότερα. 

Λόγοι που οδηγούν τους Νέους στα Ναρκωτικά
Η αποτροπή της χρήσης των Ναρκωτικών, ιδιαίτερα από τους νέους, είναι ένας στόχος που όλοι οι αρμόδιοι περί τα ναρκωτικά, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, προσπαθούν να επιτύχουν.Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα τα νέα άτομα που περνούν το στάδιο της εφηβείας μέσα στις δυσκολίες της ψυχοσωματικής ανάπτυξης, εξέλιξης της ολοκλήρωσης της ταυτότητας και της αποδοχής του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντος, βιώνουν κατά τον πιο έντονο τρόπο τον σκληρό ανταγωνισμό της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, την μοναξιά που ο άνθρωπος της μεγαλούπολης αισθάνεται, τον βομβαρδισμό που δέχεται ανελέητα από τα μέσα ενημέρωσης, την ασυνέπεια λόγων και έργων των ΄΄μεγάλων΄΄, ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς του, την έλλειψη συναισθηματικών δεσμών στην ίδια την οικογένεια και τέλος τον ισοπεδωτικό τρόπο εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό και την ανεργία.
Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν ορισμένους νέους στα ναρκωτικά, προκειμένου είτε να νιώσουν περιστασιακά ΄΄ηδονή΄΄ ή να ΄΄πάψουν΄΄ να νιώθουν και να αισθάνονται καταστάσεις που τους δημιουργούν συναισθηματικό πόνο και ανασφάλεια.
 

Τρόποι αντιμετώπισηςΓια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών πιστεύω πως η οικογένεια θα πρέπει να είναι λειτουργική. Για να το πετύχουν οι γονείς αυτό θα πρέπει οι σχέσεις τους με τα παιδιά να χαρακτηρίζονται από τρυφερότητα, εμπιστοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά και να μην απορρίπτουν τις ιδέες τους χωρίς συζήτηση. Η οικογένεια πρέπει να λειτουργεί σαν μία ομάδα όπου ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα την οποία οι υπόλοιποι αποδέχονται και αναγνωρίζουν χωρίς να υπάρχει ο φόβος της αυστηρής κριτικής. Για να κρατηθούν οι νέοι από τα ναρκωτικά θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους που κρύβουν τα ναρκωτικά. Να ιδρύονται πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα καθώς επίσης και πολλά κέντρα αποτοξίνωσης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τιμωρούν αυστηρά τους εμπόρους του λευκού θανάτου και να συνεργάζονται για την εξάρθρωσή τους. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να είναι φυλακές της υγείας του λαού και του κοινωνικού συνόλου.
 

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι καθήκον του καθενός για αυτό θα πρέπει με κάθε μέσο να εμποδίζουμε τη διάδοση τους.

Η εκστρατεία «Σχολείο για Όλα τα Παιδιά Ρομά» βρίσκεται σε εξέλιξη στην πΓΔΜ

Τα εμπόδια που αποτρέπουν τους Ρομά να αποκτήσουν μόρφωση είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης απαραίτητων εγγράφων και την αδυναμία τους να αποδείξουν την ιθαγένειά τους.
ΜΚΟ Ρομά στην πΓΔΜ διενεργούν εκστρατεία με σκοπό την αύξηση του αριθμού παιδιών Ρομά που παρακολουθούν το σχολείο. Η εκστρατεία, η οποία έχει τη στήριξη της UNICEF, εφαρμόζεται σε πόλεις με μεγάλο πληθυσμό Ρομά, όπως Σκόπια, Κουμανόβο, Πρίλεπ και Στιπ. Το σλόγκαν είναι «Σχολείο για Όλα τα Παιδιά Ρομά».
 

Τα παιδιά Ρομά αντιμετωπίζουν πλήθος εμποδίων στην εκπαίδευσή τους. Αυτό το έτος, περίπου 2.000 παιδιά τα οποία έπρεπε να παρακολουθήσουν την πρώτη δημοτικού από την 1η Σεπτεμβρίου, δεν τα κατάφεραν λόγω έλλειψης απαραίτητων εγγράφων ή επειδή οι γονείς τους δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ρομά.
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν τα παιδιά και οι γονείς τους είναι πολίτες της πΓΔΜ και δικαιούνται δωρεάν παιδία.Οι διευθυντές των σχολείων αναφέρουν ότι τα χέρια τους είναι δεμένα, καθώς χωρίς το αποδεικτικό υπηκοότητας

θα παραβιάσουν το νόμο.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά Ρομά συχνά εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίς. Μερικές φορές επειδή οι γονείς τους δεν έχουν τα χρήματα να τους αγοράσουν βιβλία και άλλα σχολικά είδη. Σε άλλες περιπτώσεις, αιτία είναι η παράδοση των Ρομά να παντρεύονται σε ηλικία 12 ή 13 ετών.

Αν και το 72% των παιδιών Ρομά παρακολουθεί το δημοτικό σχολείο, ο αριθμός αυτός πέφτει στο 31% μετά την ηλικία των 15 ετών.
Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε ολόκληρη την περιοχή, η εγγραφή Ρομά στο δημοτικό σχολείο είναι 20% με 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με των μη Ρομά παιδιών, ενώ τα ποσοστά διακοπής του σχολείου είναι τουλάχιστον διπλάσια.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2000 από τη UNICEF και την Παγκόσμια Τράπεζα, μεταξύ των Ρομά, τα αγόρια τείνουν να έχουν καλύτερη μόρφωση σε σύγκριση με τα κορίτσια. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 21% των κοριτσιών έχει τελειώσει το σχολείο, σε σύγκριση με το 44% των αγοριών.
Το πρόβλημα αυτό δεν ισχύει μόνο στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιθεώρησης για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, το οποίο εδρεύει στη Βιέννη, τα παιδιά Ρομά δεν έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Στην Ευρώπη κατοικούν περί τα 12 με 15 εκατομμύρια Ρομά, ενώ 7 με 9 εκατομμύρια αυτών βρίσκονται σε χώρες-μέλη της ΕΕ, ανέφερε η μελέτη. Έτσι, αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της ηπείρου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΑΗΕ, οι Ρομά εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των φτωχότερων πληθυσμών των Βαλκανίων, καθώς το 44% των νοικοκυριών Ρομά ζει σε συνθήκες φτώχειας. Από αυτό το ποσοστό, το 15% ζει σε ακραίες συνθήκες φτώχειας.
Σύμφωνα με το ΠΑΗΕ, οι Ρομά στην πΓΔΜ αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (70%), ενώ το 22% δεν έχει δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω έλλειψης εγγράφων.


Του Ζόραν Νικολόβσκι για τους Southeast European Times στα Σκόπια – 18/10/06

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki