Monday 19 November 2018

Η Κακοποίηση των Παιδιών δεν είναι Οικογενειακή Υπόθεση

Η κακοποίηση των παιδιών δε συνιστά οικογενειακή υπόθεση αλλά ευθύνη ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.
-------
Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία της παιδικής κακοποίησης στη χώρα μας
Ένα περιστατικό κακοποίησης παιδιού γίνεται γνωστό σχεδόν κάθε μέρα μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, στοιχεία όμως, που να καταγράφουν με ακρίβεια το φαινόμενο - και σε αυτή την περίπτωση - στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν.
Το δράμα από τις ιστορίες κακοποίησης παιδιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονίζει αλλά η βεβαιότητα των ειδικών, που μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το πρόβλημα είναι σημαντικά μεγαλύτερο στην πραγματικότητα, επιτάσσει δράση γιατί όπως τονίζουν, «δεν αρκεί η συγκίνηση».

Η πιο ακριβής εικόνα ποσοτικά που υπάρχει, βασίζεται σε μελέτη που πραγματοποίησε πριν από πέντε χρόνια το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με ανώνυμα ερωτηματολόγια σε 15 χιλιάδες παιδιά και γονείς, τυχαίο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού.

Επίσημοι αριθμοί δεν υπάρχουν για τα παιδιά θύματα κακοποίησης

«Είναι φοβερό. Στατιστικές δείχνουν όμως, ότι υπάρχει αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία και αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την αύξηση του αριθμού των κακοποιημένων γυναικών. Υπάρχει άμεση συσχέτιση στην κακοποίηση εντός της οικογένειας της συντρόφου και του παιδιού. 
Υπάρχει επίσης, υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων και παιδιών» παρατηρεί η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, «Ελίζα».

Αναφερόμενος στη βία που δέχονται σε διάφορες μορφές τα παιδιά στην Ελλάδα, σήμερα, ο κ. Νικολαϊδης κάνει λόγο για «αύξηση της κοινοτικής βίας, και ανάμεσα στα παιδιά, και εναντίον των παιδιών από ενήλικα άτομα, δηλαδή της βίας στις γειτονιές, η οποία και πληθαίνει και αλλάζει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γίνεται πιο άγρια, πιο ωμή βία, και αφορά πιο μικρές ηλικίες».
Στη σημερινή κοινωνία η αντίληψη ότι η ενδοοικογενειακή βία, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων, αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, σταδιακά εξαλείφεται και καθίσταται σαφές ότι όλοι οι θεσμοί του άτυπου κοινωνικού ελέγχου έχουν υποχρέωση να καταγγείλουν την κακοποίηση παιδιών.
Μάλιστα, το 2006 θεσπίστηκε ένας νέος νόμος (Ν 3500/2006) για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και σύμφωνα με αυτόν ο εκπαιδευτικός ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του διαπιστώνει ή πληροφορείται ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, οφείλει να ενημερώσει το διευθυντή του σχολείου και αυτός εν συνεχεία τον αρμόδιο εισαγγελέα.
...........
περισσότερα εδώ: mothersblog
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ζευγάρι που έβγαλε το παιδί του Αδόλφο καταδικάστηκε για νεοναζιστική τρομοκρατία

Ποινή κάθειρξης αντιμετωπίζει ζευγάρι στη Μεγάλη Βρετανία για συμμετοχή σε απαγορευμένη ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση. Μεταξύ άλλων δήλωσαν στη δίκη τους στο Μπέρμιγχαμ πως έδωσαν στο παιδί τους ως μεσαίο όνομα το μικρό του Χίτλερ, δηλαδή «Αδόλφος», επειδή, όπως δήλωσε ο 22χρονος πατέρας Τόμας Άνταμς «θαυμάζει» το Γερμανό δικτάτορα.

Το ζεύγος καταδικάστηκε για συμμετοχή στην ακροδεξιά οργάνωση «Εθνική Δράση», που τέθηκε εκτός νόμου το 2016. Μαζί τους καταδικάστηκε και ένα τρίτο μέλος της οργάνωσης, ο Ντάνελ Μπογκούνοβιτς από το Λέστερ.

Ο «φανατικός ναζί» όπως περιγράφηκε στη δίκη του ο Τόμας, έπαιρνε συμβουλές από τον «Τσελεμεντέ του αναρχικού» για την κατασκευή βομβών. Εκείνος και η πορτογαλικής καταγωγής φίλη του Κλάουντα Πατάτας γνωρίστηκαν στο ίντερνετ το 2016 και έξι μήνες μετά αποφάσισαν να συγκατοικήσουν.

Αποκαλυπτικό είναι το οικογενειακό άλμπουμ που απεικονίζει τον Τόμας ντυμένο με φορεσιά της Κου Κλουξ Κλαν μαζί με το νεογέννητο γιο του. Σε άλλο ενσταντανέ, το ζεύγος κρατά το μωρό πίσω από μια ναζιστική σημαία με τη σβάστικα.

Οι δυο τους είχαν πάει σε συγκεντρώσεις της «Εθνικής Δράσης», η οποία απαγορεύτηκε το 2016, όταν μέλη της πανηγύρισαν την πρώτη επέτειο από το θάνατο της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ από ακροδεξιό τρομοκράτη τις παραμονές του δημοψηφίσματος για το Μπρέξιτ.

Η οργάνωση συνέχισε να δρα στην παρανομία στοχεύοντας να εξαπολύσει «λευκή τζιχάντ» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επαφές του ζεύγους με την απαγορευμένη οργάνωση πιστοποιήθηκαν μέσω αποκρυπτογράφησης μηνυμάτων στο ίντερνετ, ενώ  η Πατάτας έστελνε σε άλλους νεοναζί πως «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν». Η πρώην φωτογράφος γάμων έχει χτυπήσει τατού με σύμβολο των Ες – Ες στην πλάτη της, ενώ μια χρονιά είχε γιορτάσει τα γενέθλια του Χίτλερ με τούρτα διακοσμημένο με το πρόσωπό του. Μάλιστα, εξομολογήθηκε στους ομοϊδεάτες της πως είχε…ηθικό δίλημμα αν θα φάει από την τούρτα με το είδωλό της: «Μου ήταν δύσκολο να κόψω το πρόσωπό του. Ο Αδόλφος είναι ζωή».

Ο φίλος της συνήθιζε να κάνει αναρτήσεις υπέρ της εκτέλεσης προσφύγων, μαύρων, παιδιών από μεικτούς γάμους και ομοφυλόφιλους. Το ζευγάρι είχε μετατρέψει το σπίτι σε νεοναζιστικό «μουσείο», διαθέτοντας μαξιλάρια και είδη ζαχαροπλαστικής στο σχήμα της σβάστικας, αλλά και χριστουγεννιάτικες κάρτες της Κου – Κλουξ – Κλαν.
Η ανακοίνωση των ποινών των καταδικασθέντων θα γίνει σε ημερομηνία που μένει να καθοριστεί.

Με πληροφορίες από independent


katiousa.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki