Wednesday 14 June 2017

Το «Σ' αγαπώ»
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι «σε αγάπησα». Δηλαδή υπήρξε κάποια χρονική στιγμή που σ' αγαπούσα αλλά τώρα δεν σ' αγαπώ.
⭐⭐⭐
Η αγάπη δεν μπορεί να γίνει κάτι το παρελθοντικό.
⭐⭐⭐
Εάν νιώθουμε έτσι μάλλον δεν αγαπήσαμε· ίσως νοιαστήκαμε, ίσως ποθήσαμε, ίσως ερωτευτήκαμε, όμως δεν αγαπήσαμε.
Η αγάπη είναι κάτι το διαρκές «ουδέποτε εκπίπτει», όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος.

⭐⭐⭐
Είναι τραγικό να χρησιμοποιούμε την θεϊκή έννοια της αγάπης τόσο εύκολα εκφράζοντας τις πιο πολλές φορές τις προσδοκίες που έχουμε από τον άλλον.
⭐⭐⭐
Όταν κάποιο «σ' αγαπώ» μας γίνει παρελθόν σημαίνει δεν είχε αγάπη.
(Αυτή είναι η αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι για όλους μας).

⭐⭐⭐
Ένα λαϊκό τραγούδι λέγει, «σε αγάπησα στον μέγιστο βαθμό», αυτό δείχνει μια βαθιά άγνοια περί του βιώματος της γνήσιας αγάπης. Αποδεικνύει την εμπαθή προσέγγιση του ανθρώπου προς τον άλλον άνθρωπο. Το «σ' αγαπώ» του στιχουργού σημαίνει: προσδοκώ από σένα σαρκική ικανοποίηση, οικονομική-συναισθηματική στήριξη, επιβεβαίωση των «θέλω» μου, ανταπόκριση.
⭐⭐⭐
Είναι φοβερό το πόσο εύκολα και συστηματικά διαστρέφουμε τον όρο της αγάπης και από μία συνεχή κατάσταση δοσίματος, ανιδιοτέλειας και θυσίας την μεταστρέφουμε σε ένα ιδιοτελές άρπαγμα πόθων και απαιτήσεων.
⭐⭐⭐
Απόδειξη των παραπάνω είναι το πόσο εύκολα εκπίπτει η «αγάπη» μας, πόσο εύκολα κάποιος αγαπημένος μας γίνεται μισητός. 
Και όχι μόνο αυτό αλλά έχουμε την πλάνη να διαλαλούμε εδώ και εκεί ότι εμείς τον «αγαπήσαμε» αλλά αυτός δεν μας αγάπησε και είναι ο υπαίτιος του χωρισμού μας, της ρήξης μας, της σύγκρουσής μας. Για άλλη μια φορά δείχνουμε ότι τοποθετούμαστε λάθος στις σχέσεις μας.
Δεν αγαπώ επειδή θα με αγαπήσουν, ή δεν αφήνω την αγάπη 
επειδή δεν με αγαπούν. 
Δεν φταίει ο άλλος για το ότι δεν τον αγαπώ πλέον. Ο άλλος είναι αυτός που είναι. Εγώ είμαι ο υπεύθυνος για το πώς νιώθω. Δεν έχω την τόλμη όμως να παραδεχτώ ότι δεν τον αγάπησα ποτέ. Απλά τον ποθούσα, τον ήθελα για να συμπληρώσει το συναισθηματικό κενό που είχα στην ζωή μου, ένιωθα μαζί του καλά. Άλλο αυτό όμως και άλλο η αγάπη.

⭐⭐⭐
Ο άλλος πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να γίνει κάποιος οπαδός του ειδώλου μου. Εάν όμως ο άλλος δεν με προσκυνά, δεν με νταντεύει, δεν μου κάνει τα χατίρια, τότε και η δική μου «αγάπη» πάει στα αζήτητα.

⭐⭐⭐
Δεν είναι λοιπόν το θέμα ότι κάποτε αγαπήσαμε κάποιον και προδοθήκαμε, αλλά ότι δεν αγαπήσαμε και ίσως προδόθηκαν οι προσδοκίες μας, πληγώθηκε το αυτοείδωλό μας... και αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει το «εγώ» μας.

Υ.Γ. οι περισσότεροι άνθρωποι που νιώθουν απογοητευμένοι με τους άλλους είναι διότι δεν βρήκανε ανθρώπους για να τους αναγνωρίσουν, να αναγνωρίσουν τον αψεγάδιαστο εαυτό που χτίσανε μέσα τους. 


Κείμενο απ' το προφίλ του π. Παύλου Παπαδόπουλου
aorati gonia

Καταρρίπτοντας τα πρότυπα ομορφιάς ή...
«όταν αισθάνεσαι όμορφος δείχνεις και όμορφος».

Ακριβή Αλεξανδράκη

Εν όψη καλοκαιριού μαζί με τις όμορφες στιγμές, τις ηλιόλουστες μέρες και την απόλαυση της θάλασσας έρχονται και οι ανασφάλειες. Ανασφάλειες για το σώμα μας μιας και όλο και λιγότερα ρούχα φοράμε λόγω της ζέστης. 
Είναι αυτή η εποχή που στις γυναικείες κυρίως παρέες ακούς συνέχεια τη λέξη «δίαιτα» η οποία φυσικά είναι μια αλόγιστη και άμετρη αφαγία που μόνο προβλήματα προκαλεί και δεν βασίζεται, σε καμία περίπτωση, σε μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Ακούγοντας λοιπόν προσεκτικά αυτές τις συζητήσεις αναρωτιέμαι αν τελικά τα περιττά κιλά, η κυτταρίτιδα είναι αυτά που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται μειονεκτικά το σώμα τους; 
Ή μήπως τα πικρόχολα και απρεπή σχόλια των άλλων; 
Εμείς οι ίδιοι διαλέγουμε σήμερα πώς θα διαμορφώσουμε τη σωματοδομή μας; 
Ή είναι τα ΜΜΕ και τα social media υπεύθυνα για το ποια σωματοδομή μας αρέσει;
Πριν κάτι χρόνια τα πολύ αδύνατα σώματα 
ήταν στη μόδα. 
Ένα πιο χυμώδες κορμί χαρακτηριζόταν «χοντρό» ενώ στην τηλεόραση και στα περιοδικά τα λεπτεπίλεπτα κορμιά υπερ-προβάλλονταν και εμείς θέλαμε να τα αποκτήσουμε. 
Τον τελευταίο καιρό βέβαια κάτι τέτοιο έχει αλλάξει. 

Πια οι γυναίκες θαυμάζουν έναν «αφύσικο» συνδυασμό που περιλαμβάνει τεράστιους γλουτούς και στήθος, υπερβολικά λεπτή μέση και σαρκώδη χείλη. 
Αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί δίχως την παρέμβαση κάποιου πλαστικού χειρουργού.
Σε κάθε περίπτωση δεn θέλω απλώς να σας τονίσω τα συνηθισμένα κλισέ όπως ότι «όταν αισθάνεσαι όμορφος δείχνεις και όμορφος». Θέλω να καταλάβετε τη σημασία αυτής της έκφρασης διότι όταν αισθανόμαστε καλά με εμάς το εκπέμπουμε! 
Δείχνουμε σιγουριά και ηρεμία! Όχι ναρκισσισμό, αλλά νιώθουμε ότι είμαστε καλά με αυτό που είμαστε!
Σας προκαλώ, λοιπόν, να κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας! Να δείτε τι σας αρέσει σε εσάς, να αγαπήσετε εσάς και να μη μισείτε τις ατέλειές σας. 
Στόχος όλων μας πρέπει να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και όχι να συγκρινόμαστε άσκοπα με άλλα άτομα. 
Αυτό μόνο μιζέρια μπορεί να φέρει στη ζωή μας.
Καταρρίψτε τα «πρότυπα» αγαπημένοι μου αναγνώστες, μην αφήνετε άλλους να αποφασίζουν για εσάς και για το τι σας ταιριάζει. Η σωστή διατροφή και άσκηση και το «ευ ζην» γενικότερα είναι μια φιλοσοφία που έχει σκοπό όχι να μας κάνει ίδιους αλλά να μας γεμίσει αισιοδοξία και ομορφιά. 
Αυτή είναι η αληθινή ομορφιά, η ξεχωριστή ομορφιά που έχει κάθε άνθρωπος που τον κάνει ξεχωριστό. 
Εξάλλου αν όλοι ήμασταν ίδιοι ο κόσμος θα ήταν τόσο πληκτικός και ανούσιος.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki