Wednesday 27 December 2017

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να νοιάζονται για τον συνάνθρωπό

Όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, να νοιάζονται και να είναι ευγενικά προς τον συνάνθρωπό τους. 

Στην πραγματικότητα όμως, τα περισσότερα παιδιά και κυρίως αυτά κάτω των πέντε ετών μπορεί να γίνουν εγωιστές, όταν πρόκειται για τα δώρα που θα πάρουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.


Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του να μοιράζεσαι και να νοιάζεσαι για τους άλλους; 

Η σύμβουλος της UNICEF Nicky Cox λέει:


1. Βοηθήστε τα παιδιά να ενθουσιαστούν με την έννοια του να μοιράζεσαι

«Πηγαίνετε με τα παιδιά να αγοράσετε δώρα και εξηγήστε τους ότι αυτά προορίζονται για άλλους. Αυτό θα αναπτύξει μια αίσθηση γενναιοδωρίας και θα ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση»

Ο Andrian Bethune, δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο και συγγραφέας λέει ότι ένας άλλος τρόπος για να δημιουργηθεί η ενσυναίσθηση είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προσφέρουν σε άτομα που είναι λιγότερο τυχερά. 
«Όχι μόνο θα μάθουν τα παιδιά τις ανάγκες των άλλων αλλά μελέτες δείχνουν ότι θα τους γίνει ευχάριστη η διαδικασία του να δίνουν δώρα παρά να λάβουν».


2. Να εξασκήσετε τις πράξεις ευγένειας

Δώστε στα παιδιά «καθήκοντα» που θα τα εμπνεύσουν και θα οδηγήσουν σε πράξεις ευγένειας. 

«Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό ενός μικρού μαθητή μου που αποφάσισε να φτιάξει ένα ημερολόγιο-αντίστροφη μέτρηση προς τα Χριστούγεννα για εκείνους που έχουν ανάγκη και δεν χαίρονται τις γιορτές όσο εκείνος».


3. Προσοχή στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε

Έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο από το 1980 είχε δείξει ότι τα παιδιά επτά και οκτώ χρονών ήταν πρόθυμα στο να χαρίσουν δώρα που κέρδισαν, σε παιδιά που δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα Χριστούγεννα, μόνο επειδή οι ενήλικες χαρακτήρισαν την προσωπικότητά τους ως «καλή και βοηθητική». 

«Το να λέτε στα παιδιά ότι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας βοηθάει και προωθεί παρόμοια συμπεριφορά και σε άλλες, καθημερινές καταστάσεις», λέει ο ψυχολόγος John Grusec.


4. Να θυμίζετε στα παιδιά ότι δεν γιορτάζουν όλοι τα Χριστούγεννα

«Υπάρχουν άστεγοι, πρόσφυγες και άλλοι που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Πείτε στα παιδιά σας ότι οι άνθρωποι που περνούν δύσκολες στιγμές βρίσκονται πιο κοντά από ότι νομίζουν. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος συμμαθητής που η οικογένειά του αντιμετωπίζει δυσκολίες».

«Ρωτήστε τα παιδιά πώς αισθάνονται και τι σκέφτονται όταν συναντούν συμμαθητές που έχουν ανάγκη και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε ξένες, τριτοκοσμικές χώρες που δεν καταλαβαίνουν τη σημασία των γιορτών», λέει η Cox.

5. Να είστε καλό πρότυπο
Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των ενηλίκων γύρω τους. «Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τα παιδιά όσο περισσότερο μπορείτε», λέει η συγγραφέας Bernadette Russell. 
«Αυτό όμως που είναι επίσης σημαντικό είναι η διασκέδαση. Το χιούμορ και η “αταξία” είναι ο τρόπος που θα κάνουν την ευγένεια...μαγική. 

Γι’ αυτό να δείχνετε την αγάπη σας και να διασκεδάζετε με τα παιδιά. Να θυμάστε ότι τα παιδιά θα νοιάζονται και θα μοιράζονται, αν σας δουν να κάνετε το ίδιο».


Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στη βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki