Αν τρώμε καλά σήμερα, θα είμαστε πιο υγιείς αύριο. Και μπορεί κάποτε η γνώση της σωστής επιλογής να ήταν απλή και αυτονόητη, σήμερα όμως με την πληθώρα αγαθών έχει σημασία να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Τα φρούτα αποτελούν βασικά και αναπόσπαστα συστατικά μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
|
Οι Έλληνες μάλιστα έχουμε την τύχη και την ευλογία να απολαμβάνουμε πληθώρα φρέσκων φρούτων, |
αφού η χώρα μας τα συγκαταλέγει στα κύρια αγροτικά προϊόντα της. Πρόκειται για τρόφιμα ανεκτίμητης αξίας, όπως μας λέει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Μας παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, όπως υδατάνθρακες, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθώς επίσης και πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών συστατικών. Το καλοκαίρι μάλιστα η συνεισφορά τους στον οργανισμό μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουμε αυξημένες απώλειες σε νερό και ηλεκτρολύτες. Η κατανάλωση φρούτων και φρέσκων χυμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να αναπληρώσουμε τις απώλειες των απαραίτητων αυτών συστατικών.
Δύο-τρία φρούτα ημερησίως αποτελούν τη minimum ποσότητα που χρειαζόμαστε τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενα φρούτο ισούται με: 1 μεγάλη φέτα καρπούζι ή το 1/3 από ένα μέτριο πεπόνι ή 3- 4 μικρά βερίκοκα ή 1 τσαμπί από 10- 12 ρώγες σταφύλι ή 3 μέτρια σύκα.
BΕΡΙΚΟΚΑ
Οι ζουμεροί καρποί των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας τα «χρυσόμηλα»,...