Thursday, 10 January 2019

Αγκάλιασμα: Η Τρυφερή Συνήθεια που κάνει τα παιδιά πιο Έξυπνα

Το ότι τα παιδιά διαμορφώνουν χαρακτήρα και αποκτούν δεξιότητες ήδη από τους τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν είναι κάτι που μπορεί να αμφισβητηθεί.
Οι γονείς παίζουν σημαντικότατο ρόλο και στα δύο, με την επιστήμη να έρχεται να προσθέσει πως το ζευγάρι μπορεί να χαρίσει ακόμα ένα προσόν στα παιδιά του: 
Την εξυπνάδα! 
Αυτό ακριβώς υποστηρίζουν οι επιστήμονες του «Nationwide Children’s Hospital» στο Οχάιο, οι οποίοι σε νέα έρευνά τους υποστηρίζουν πως το πόσο έξυπνο γίνεται ένα παιδί εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο συχνά το αγκαλιάζουν οι γονείς του!
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μελέτης παρατηρήθηκε ότι όσα από τα 125 βρέφη που συμμετείχαν στην έρευνα έχαιραν μεγαλύτερης στοργής από τους γονείς τους παρουσίασαν εντονότερες αντιδράσεις σε εγκεφαλικά ερεθίσματα.
Πράγμα που σημαίνει ότι η σωματική επαφή –ακόμα και το νανούρισμα!- συντελεί πολύ στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
«Είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίσει κανείς ότι κυρίως τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα λαμβάνουν θετικά, υποστηρικτικά αγγίγματα από τους γονείς τους, όπως ακριβώς και τα μωρά που γεννήθηκαν έχοντας πάρει όλο τον χρόνο τους μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλός τους», αναλύει η Dr.Nathalie Maitre.

Αν λοιπόν κι εσύ αδυνατείς να αφήσεις το μωρό σου από την αγκαλιά σου, δεν έχεις τον παραμικρό λόγο να αισθάνεσαι άσχημα. 
Κάνεις πάρα πολύ καλά! 
Η επιστήμη σου έδωσε μόλις έναν πολύ καλό λόγο για να περνάς ακόμα περισσότερο χρόνο μαζί του.

limeandlife.com
flowmagazine
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι Προσωπικές μας Φοβίες:
Πώς δεν θα τις μεταδίδουμε στα παιδιά μας;

Οι γονείς που έχουν συγκεκριμένους φόβους ή διαθέτουν γενικά μια προδιάθεση στο άγχος συχνά ανησυχούν ότι περνούν τα προβλήματά τους στα παιδιά τους. 
Εγώ, για παράδειγμα, αγχώνομαι στην απλή σκέψη μιας βελόνας
Το άγχος μου για τις ενέσεις είναι σχεδόν όσο χρονών είμαι και ανησυχώ βαθύτατα ότι θα μπορούσα να μεταδώσω τον ίδιο φόβο στα παιδιά μου. 
Υπάρχουν όμως τρόποι μέσω των οποίων μπορούμε να αποφύγουμε να περάσουμε τους προσωπικούς μας φόβους στα παιδιά μας, ασχέτως του περιεχομένου τους.
7 στρατηγικές για να αποφύγουμε να μεταδώσουμε 
τους φόβους μας στα παιδιά
1. Αν έχετε μία επίμονη φοβία, επιτρέψτε σε άλλους ενήλικες (που δεν διαθέτουν αυτή τη φοβία) να αποτελέσουν πρότυπο για τα παιδιά σας. 
Για παράδειγμα, μπορεί να φοβάστε τα σκυλιά
Εμπιστευθείτε σε έναν φίλο, συγγενή ή στο σύντροφό σας να φέρει το παιδί σας σταδιακά σε επαφή με κατοικίδια σκυλάκια, ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν θα «κληρονομήσει» το δικό σας φόβο.

2. Προσέξτε τη γλώσσα και ομιλία σας.
 
Οι αγχώδεις γονείς πέφτουν συχνά στην παγίδα να υπενθυμίζουν στο παιδί τους να «προσέχει». 
Αυτή η φράση είναι τόσο γενική και η επανάληψή της προκαλεί πρόβλημα στο παιδί. Αντιθέτως, μάθετέ τους μια και καλή να προσέχουν σημάδια ασφάλειας και κινδύνου. 
Για παράδειγμα, 
«Πρόσεξες ότι αυτό το δέντρο είναι έτοιμο να πέσει; Χρειάζεται να προσέχεις γύρω σου όταν περπατάς και έχει έντονο άνεμο». Το καλύτερο κόλπο είναι να τους μάθετε τρόπους επίλυσης προβλημάτων και να οξύνετε την αντίληψή τους.

3. Μην περνάτε τις ενήλικες ανησυχίες σας στα παιδιά σας. 

Ορισμένες φορές, νομίζουμε ότι τα παιδιά είναι ωριμότερα και ικανά να χειριστούν περισσότερα προβλήματα ή πληροφορίες από αυτά που τελικά μπορούν. 
Ας πούμε ότι έχετε οικονομικές δυσκολίες. 
Ένα παιδί δεν μπορεί να βοηθήσει και κάποια μπορεί να φοβηθούν ότι θα χάσετε το σπίτι σας ή ότι θα πάρετε διαζύγιο. Με άλλα λόγια, μην βαραίνετε τα παιδιά με τα ενήλικα προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν.

4. Μεταλαμπαδεύστε στρατηγικές που χρησιμοποιείτε για να νιώσετε λιγότερο άγχος. 
Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας θα μάθει να κάνει το ίδιο. 
Για παράδειγμα, 
«Νιώθω άγχος για την ομιλία που πρέπει να δώσω στη δουλειά. Θα κάνω επαναλήψεις και πρόβες για να είμαι σίγουρη ότι θα είμαι έτοιμη». 
Ή «όταν πάω στον οδοντίατρο, αντί να αγχώνομαι για το τι θα γίνει, σκέφτομαι πόσο όμορφα και υγιή θα είναι μετά τα δόντια μου».

5. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν και να κατηγοριοποιήσουν συγκεκριμένα συναισθήματα.
 
Ένα παιδί που έχει προδιάθεση στο άγχος μπορεί να αναγνωρίζει ευκολότερα πότε αυτό κάνει την εμφάνισή του και να δυσκολεύεται με άλλα συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη και ενοχή.

6. 
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας λέει πώς νιώθει, όταν φαίνεται αγχωμένο ή τρομαγμένο και ακούστε τι έχει να σας πει.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους τείνουν να τα ρυθμίζουν και καλύτερα και αυτό ισχύει και για τα παιδιά. 

7. Μην τα αφήνετε να παρακολουθούν ειδήσεις. 
Είναι λογικό να θέλετε να ενημερώνεστε, αλλά τα παιδιά σας ακούνε και αυτά περιστατικά βίας, ανασφάλειας, τρομοκρατίας και χάρους. 
Αν σας κάνουν ανάλογες ερωτήσεις, απαντήστε τους όσο καλύτερα μπορείτε και υπενθυμίστε τους ότι θα κάνετε τα πάντα για να είναι ασφαλή. 
Περιορίστε λοιπόν τη συνολική σας έκθεση σε ειδήσεις και στα μέσα. Η υπερέκθεση εντείνει τους φόβους.

Susan Newman, κοινωνική ψυχολόγος

enallaktikidrasi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki