Wednesday 5 August 2009

Πως να κάνετε αξέχαστα τα μπάνια των παιδιών σας

Όλοι θέλουμε οι διακοπές των παιδιών μας 
να είναι ιδιαίτερες. Η ψυχολόγος Λίντα Μπλερ 
εξηγεί στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου 
πώς να τις κάνουμε πραγματικά αξέχαστες. 
Οι γονείς δέχονται σήμερα τεράστια πίεση να είναι «καλοί γονείς» και να μεγαλώνουν διηνεκώς χαρούμενα και διαρκώς επιτυχημένα παιδιά. Όσο πιο αγχώδεις γίνονται οι γονείς τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες να μεγαλώσουν τα χαρούμενα και με αυτοπεποίθηση παιδιά που τόσο επιθυμούν.

Γιατί όμως αισθανόμαστε αυτή τη βαριά ευθύνη για την ευτυχία των παιδιών μας; Πρώτον, οι πολύ γρήγορες και εντυπωσιακές πρόοδοι της τεχνολογίας μάς δημιούργησαν την αυταπάτη ότι μπορούμε (και γι΄ αυτό θα πρέπει) να ελέγχουμε πολύ περισσότερα απ΄ όσα πράγματι μπορούμε να ελέγξουμε - και σ΄ αυτά περιλαμβάνεται η διάθεση των παιδιών μας ανά πάσα στιγμή, καθώς και η μελλοντική επιτυχία τους.

Αν δεν επιτρέπεται στα παιδιά να βρουν μόνα τους τον τρόπο να διασκεδάσουν, να βρουν μόνα τους λύσεις, να ξεπεράσουν με τον δικό τους τρόπο μια κακή διάθεση ή να διδαχθούν προσπαθώντας και αποτυγχάνοντας, τότε δεν θα μάθουν ποτέ τη χαρά που έρχεται από την επιτυχία έπειτα από προσπάθεια, ούτε θα αισθανθούν ποτέ πραγματικά αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Δεύτερον, όταν οι γονείς σκέπτονται τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους, μπερδεύουν την ποσότητα με την ποιότητα. Για τα παιδιά, ο αριθμός των λεπτών που περνούν με τους γονείς τους είναι πολύ λιγότερο σημαντικός σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στον χρόνο που περνούν μαζί. Αν τα παιδιά ξέρουν πως όταν ένας γονιός περνάει χρόνο μαζί τους, τα ακούει πραγματικά και τα ενθαρρύνει να επιδιώξουν τα πράγματα που τα ενδιαφέρουν, τότε αισθάνονται πως είναι αγαπητά και σημαντικά.
 
Ο τρίτος λόγος για την πίεση που αισθάνονται οι γονείς είναι η εσφαλμένη άποψη ότι όσο περισσότερα υλικά αγαθά δοθούν στα παιδιά τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι. Αυτό είναι ανοησία. Τα υλικά αγαθά - εκτός βέβαια από τα απολύτως απαραίτητα - μπορεί να είναι προσωρινά απολαυστικά. Ωστόσο δημιουργούν ακόρεστη όρεξη για περισσότερα.

Από την άλλη, ο χρόνος που περνάει ευχάριστα με παρέα ή με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες δημιουργεί στο παιδί την αίσθηση ότι ανήκει κάπου.

Ας ξεφύγουμε όμως από τις γενικότητες για να εστιάσουμε σε κάτι πιο άμεσο - πώς να σχεδιάσετε τις οικογενειακές διακοπές σας φέτος το καλοκαίρι ώστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες να διασκεδάσετε και να έχετε ευτυχισμένες αναμνήσεις. Ήδη γνωρίζετε πολλά για το πώς να το πετύχετε. Τα παιδιά σας είναι πιθανότερο να χαρούν τις διακοπές αν κι εσείς αισθάνεστε χαρούμενος και χαλαρός. Επίσης αν εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας θα έχουν πολλές ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να κάνουν πράγματα με νέους τρόπους, τότε οι διακοπές θα τους μείνουν πραγματικά αξέχαστες.



Δημοσίευση: 28-7-2009

Γλυκά τσίπς πορτοκαλιού για παιδιά: Φαγάκι για τα μωράκια που αρχίζουν να τρώνε τα «μασουλητά»

Συστατικά
  • 125 γρ αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
  • 225 γρ άχνη ζάχαρη
  • 5 κουταλιές FARINE LACTEE Nestlé
  • 140 γρ χυμό πορτοκάλι 
  • 125 γρ βούτυρο

Οδηγίες

  1. Σε ένα μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη FARINE LACTEE Nestlé, την αμυγδαλόψιχα, το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Σε ένα αντικολλητικό ταψί βάζουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα ανά διαστήματα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C μέχρι τα τσιπς να πάρουν ένα σκούρο χρώμα στην περιφέρειά τους (12-15').
  4. Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε πάνω σε ένα μάρμαρο ή τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν εντελώς.
από harabutterfly

Κοτοπουλάκι με χυλοπιτίτσες: Φαγάκι για τα μωράκια που αρχίζουν να τρώνε τα «μασουλητά»

Συστατικά
  • 70 γρ. στήθος κοτόπουλο φιλέτο
  • 1 μικρό καροτάκι
  • 1 κομματάκι κρεμμύδι (ή μια φλίδα)
  • 1 ντοματούλα τριμμένη χωρίς σπόρους
  • 1 κ.σ. λάδι 
  • 2-3 κ.σ. χυλοπιτίτσες τετραγωνάκια

Οδηγίες

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το καρότο και το λάδι.
  2. Μόλις βράσει ρίχνουμε και τις χυλοπιτίτσες να βράσουν και αυτές.
  3. Όταν είναι έτοιμο το φαγάκι μας παίρνουμε το κοτοπουλάκι με λίγο ζουμάκι και το αλέθουμε στο blender.
  4. Γυρνάμε πίσω το χυλό του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  5. Αν ο γιατρός το επιτρέπει πασπαλίζουμε τη μερίδα με 1 κ.σ. τριμμένο τυράκι

Λίγα μυστικά ακόμα

Να προσέξουμε να μείνει αρκετό ζουμάκι για να μπορούμε να αλέσουμε το κοτόπουλο.

από Αίθρα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki