Thursday 3 March 2016

Τρίκαλα, «Η μικρή πόλη με τη μεγάλη καρδιά»
«Αγαπητή Φίλη και Φίλε από την Ανατολή... »
«Γεια σας στα Τρίκαλα… Είμαι ο Ισα Αλ Κχεντάρ... »

«Οι άνθρωποι σε αυτήν την πόλη είναι φανταστικοί και καμία γλώσσα στον κόσμο δεν μπορεί να περιγράψει την καλοσύνη των ανθρώπων εδώ στα Τρίκαλα.».
Το γράμμα στον φίλο από την Ανατολή
Διαβάστε παρακάτω το συγκινητικό γράμμα στα ελληνικά και στα αραβικά με το οποίο υποδέχτηκε ο δήμος Τρικκαίων τους Σύρους πρόσφυγες, που φιλοξενήθηκαν στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο.

«Αγαπητή Φίλη και Φίλε από την Ανατολή,
Στο δύσκολο και μακρινό ταξίδι προς τον προορισμό σου, βρέθηκες στην πόλη μας. Στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Οι κάτοικοι της πόλης, ο Δήμος και οι Αρχές της, σε καλωσορίζουμε και σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή σας εδώ να είναι ασφαλής, να έχετε τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, να έχετε τα γεύματά σας με επάρκεια και σύντομα να σας αποχαιρετήσουμε με χαμόγελο για τη συνέχεια του ταξιδιού σας.

Σε παρακαλούμε να σεβαστείς την προσπάθειά μας, η οποία πηγάζει από την καρδιά των κατοίκων με αγάπη, τη στιγμή που κι εμείς εδώ βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων πενήντα ετών.

Σε παρακαλούμε να μην σπαταλάς το νερό και τα τρόφιμα που σου προσφέρουμε και να προσπαθείς μαζί μας να κρατάς τους χώρους καθαρούς.
Να μαζεύεις και να πετάς στους κάδους ό,τι δεν χρειάζεσαι.
Να ρωτάς τους υπευθύνους του χώρου για ό,τι χρειάζεσαι και να μας δίνεις λίγο χρόνο για να σου το παρέχουμε.
Να σέβεσαι τους συνταξιδιώτες σου, να είσαι υπομονετικός και να αλληλοβοηθιόμαστε στις καθημερινές δουλειές (καθάρισμα των τραπεζιών μετά το φαγητό, συλλογή μικρών σκουπιδιών από τους κοινόχρηστους χώρους).
Για τα παιδιά σου φροντίζουμε να υπάρχουν εθελοντές που να τα ψυχαγωγούν, προσφέροντάς τους ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη τους και λίγη χαρά στα μάτια τους.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι όλοι εμείς που σας φροντίζουμε, είμαστε εθελοντές και το κάνουμε μέσα από την καρδιά μας, γιατί θέλουμε πραγματικά να σας συμπαρασταθούμε σ’ αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής σας.

Όταν με το καλό –ευχόμαστε πολύ σύντομα- φτάσεις στον προορισμό σου, στείλε μας ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: contact@trikalacity.gr ή μέσω του facebook του Δήμου μας https://facebook.com/dimostrikkaion/.

Ειλικρινά, θα χαρούμε πολύ αν μάθουμε ότι έφθασες με ασφάλεια στον προορισμό σου και υγιής, γιατί έτσι θα ξέρουμε ότι οι ευχές μας που σε συνόδεψαν πραγματοποιήθηκαν! 
Καλή παραμονή και καλό ταξίδι!

Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων».

Λίγες ώρες μετά το γράμμα του Δήμου Τρικκαίων στον «Φίλο από τη Ανατολή», αυτός ο φίλος απάντησε. Και απάντησε εγκάρδια, με αγάπη, με συγκίνηση, με χίλια ευχαριστώ… Με λόγια που χαρακτηρίζονται από ανθρωπιά, με βάση και την ανθρωπιά που οι ίδιοι οι πρόσφυγες εισέπραξαν.

Ο Ισα Αλ Κχεντάρ που έγραψε το γράμμα και άλλοι πρόσφυγες που το συνυπογράφουν. Και αυτό το γράμμα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Δήμου Τρικκαίων, δείχνει ότι οι ανθρώπινες αξίες, δεν σταματούν να υπάρχουν. Δείχνει ότι το «ευχαριστώ» των προσφύγων και αξίζει χιλιάδες διαμάντια για κάθε τρικαλινή, τρικαλινό, εθελοντή, επιχειρηματία, φορέα ή σύλλογο που δραστηριοποιήθηκε.
Παρακάτω παραθέτουμε το γράμμα, που εστάλη και στα αραβικά, με μια καρδιά ζωγραφισμένη: «Μικρή πόλη – Μεγάλη Καρδιά», λένε στους Τρικαλινούς.
«Γεια σας στα Τρίκαλα…

Είμαι ο Ισα Αλ Κχεντάρ. Σταματήσαμε σε αυτή τη όμορφη πόλη για λίγες ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους αυτής της πόλης για την καλοσύνη τους. Μας καλωσόρισαν, αισθανόμαστε σαν να είμαστε με τις οικογένειές μας. Περάσαμε όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους εδώ. Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι εδώ είναι άγγελοι. Ηταν καλύτεροι και από τους γονείς μας.

Θέλω να πω ότι ένιωσα συναισθηματικά με την καλοσύνη που πήρα από τους ανθρώπους εδώ στα Τρίκαλα.
Εγραψα αυτό το γράμμα και τα δάκρυα κυλούν από τα μάτια μου, γιατί φεύγω από αυτή την πόλη και θα αφήσω αυτήν την όμορφη πόλη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις όμορφες στιγμές που έζησα εδώ με τους τρικαλινούς. Μας βοήθησαν πάρα πολύ, έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν για εμάς. Ηταν πολύ υπομονετικοί με εμάς.
Οι άνθρωποι σε αυτήν την πόλη είναι φανταστικοί και καμία γλώσσα στον κόσμο δεν μπορεί να περιγράψει την καλοσύνη των ανθρώπων εδώ στα Τρίκαλα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις όμορφες στιγμές που περάσαμε με τους αγαπημένους ανθρώπους. Τα αγγλικά μου δεν είναι αρκετά καλά, ώστε να περιγράψω τις όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους ανθρώπους από την πόλη των Τρικάλων.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα μεγάλα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων, όταν φτάσαμε, και δεν θα ξεχάσω ποτέ τα δάκρυα που κυλούσαν από τα μάτια των ανθρώπων, όταν φεύγαμε από την πόλη. Αν θελήσω να γράψω κάθε αξιαγάπητη στιγμή που περάσαμε εδώ, με αυτούς τους ανθρώπους, θα χρειαστώ ένα βιβλίο με χιλιάδες σελίδες, μόνο και μόνο για να πω ότι είμαι ερωτευμένος με τα Τρίκαλα».

Η Γαλλία προστατεύει τα παιδιά από τους γονείς τους
Όχι φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο

Φυλακή αν «ανέβασες» το παιδί σου στο facebook
Η "μοντέρνα" συνήθεια γονιών να δημοσιοποιούν φωτογραφίες των παιδιών τους στο facebook είναι η χαρά των παιδοβιαστών που ακόμα κι αν δεν απειλήσουν την αξιοπρέπειά τους διά ζώσης καταφέρνουν να την καταπατούν με το να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες τους με διάφορους βιτσιόζικους τρόπους .
Why French Police Say Parents Shouldn't Put Kids' Photos On Facebook
Η Γαλλία είναι μία από τις πρώτες χώρες που οι γονείς θα απειλούνται ακόμη και με φυλάκιση που χρησιμοποιούν φωτογραφίες των παιδιών τους στις προσωπικές ή οικογενειακές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Εκτός όμως από τα παιδιά με χρηματικές ποινές θα τιμωρούνται και όσοι δημοσιεύουν στην προσωπική τους σελίδα φωτογραφίες τρίτων χωρίς να έχουν πάρει την συγκατάθεσή τους.
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία που αυστηροποιήθηκε πρόσφατα, οι γονείς αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ αν δημοσιεύσουν λεπτομέρειες της ζωής τρίτων προσώπων ακόμα και αν είναι τα παιδιά τους χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους.
"Σε μερικά χρόνια τα παιδιά θα μπορούν να οδηγούν στα δικαστήρια τους γονείς τους για δημοσίευση φωτογραφιών τους όταν ήταν νεώτεροι" εξήγησε Γάλλος νομικός στον Telegraph.
"Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την προστασία των παιδιών τους" προσθέτει ένας δεύτερος νομικός στη Le Figaro. Πρόσφατα η γαλλική αστυνομία υπενθύμισε τον κίνδυνο παιδoβιαστές να βάζουν στο στόχαστρο παιδιά μετά από ανάρτηση οικογενειακών φωτογραφιών στα social media.
Αντιπρόεδρος του Facebook αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται ένα σύστημα για να ενημερώνει τους γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να αλλάζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

2+2=5

Η μικρού μήκους ταινία πραγματεύεται με αλληγορικό τρόπο 
τη σχέση χειραγώγησης της σκέψης και αντίστασης στην εξουσία. 
"Ελευθερία είναι να σου επιτρέπεται να πεις ότι 2+2=4... 
Από εκεί και πέρα, όλα επιτρέπονται"
γράφει ο Όργουελ στο "1984".
Στο ίδιο έργο χρησιμοποιεί το 2+2=5 σαν ένα παράδειγμα χειραγώγησης και επιβολής: 
" Όταν το κόμμα λέει ότι 2+2=5, τότε είναι σωστό και δεν αρκεί μόνο να το λες, πρέπει και να το πιστεύεις." 
Αυτό ενέπνευσε τον Ιρανικής καταγωγής Babak Anvari, να γυρίσει την ταινία "Two & Two".


Βασικό του κίνητρο ήταν, σύμφωνα με δηλώσεις του, να διερευνήσει την επιθυμία των ανθρώπων να αμφισβητήσουν την εξουσία. 
Σε ποιο βαθμό δέχονται να σκύψουν το κεφάλι και να υπακούσουν στις εντολές της εξουσίας και πότε αρχίζουν να αμφισβητούν και να αντιστέκονται; 
Μπορεί η ωμή βία να καθυποτάξει τους ανθρώπους και να χειραγωγήσει τη σκέψη τους ή προκαλεί την αντίστασή τους;

Σενάριο, σκηνοθεσία: Βabak Anvari

Προτάθηκε ως καλύτερη ταινία μικρού μήκους 2012 
στα βραβεία BAFTA 2012

http://antikleidi.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki