Tuesday, 12 January 2021

Αν βάλεις στόχο να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου, άσε τα μεγάλα, ξεκίνα από τα μικρά.

Τα απλά. Τα καθημερινά.
Από αυτά που μοιάζουνε καμιά φορά να είναι ευτελή. Να είναι δεδομένα.

Παίρνουμε απόφαση να αλλάξουμε οι άνθρωποι και βάζουμε στόχους μεγάλους. Και πέφτουμε με τα μούτρα.
Καθώς, όμως, είμαστε αγύμναστοι, ανάσκητοι, αποτυγχάνουμε. 
Δεν τα βγάζουμε πέρα. Και απογοητευόμαστε γρήγορα. 
Και έτσι τα παρατάμε.

Αυτό όμως είναι λάθος. Λάθος τακτική.

Αν βάλεις στόχο να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου, άσε τα μεγάλα.
Ξεκίνα από τα μικρά. Τα απλά. Τα καθημερινά

Άνθρωπος που άξια θα σταθεί στο λίγο, άξια και στο πολύ, αργότερα θα τα καταφέρει…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πόσον ύπνο χρειάζεται το παιδί ανάλογα με την ηλικία του;

Πώς θα διασφαλίσετε ότι το παιδί κοιμάται αρκετά; 
Τα παιδιά ακόμα και αν δεν «λατρεύουν» τον ύπνο, θα πρέπει να κοιμούνται τις σωστές ώρες, καθώς ευνοεί την υγιή τους ανάπτυξη.
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας που να ορίζει τις ώρες που θα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, ορισμένες γενικές οδηγίες περιλαμβάνουν:

Ύπνος ανά ηλικία

  • Γέννηση έως και έξι μηνών: Τα βρέφη χρειάζονται περίπου 14-18 ώρες υπνο την ημέρα. Τα νεαρά βρέφη τείνουν να κοιμούνται συνεχώς όλο το εικοσιτετράωρο, ξυπνούν όμως ανά μία έως και τρεις ώρες για φαγητό. Καθώς πλησιάζουν την ηλικία των 4 μηνών, οι ρυθμοί του ύπνου γίνονται πιο ομαλοί. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται 9-12 ώρες το βράδυ, συνήθως με.. «διάλειμμα» για φαγητό ενώ μπορεί να κοιμηθούν και το μεσημέρι για περίπου τριάντα λεπτά έως και δύο ώρες.
  • Έξι έως και δώδεκα μηνών: Σε αυτήν την ηλικία, τα μωρά κοιμούνται περίπου 14 ώρες την ημέρα. Αυτό συνήθως μπορεί να περιλαμβάνει δύο «υπνάκους» που μπορεί να διαρκέσουν 20 λεπτά για μερικά μωρά ενώ για άλλα μερικές ώρες. Σε αυτήν την ηλικία, τα βρέφη μπορεί να μην χρειάζεται να ξυπνήσουν τη νύχτα για να φάνε, αλλά μπορεί να αρχίσουν να αρχίσουν να εκδηλώνουν άγχος χωρισμού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο.
  • Νήπια (1 έως 3 ετών): Τα μικρά παιδιά χρειάζονται 12-14 ώρες ύπνο, συμπεριλαμβανομένου ενός απογευματινού ύπνου 1-3 ωρών. Τα μικρά νήπια μπορεί ακόμα να χρειάζονται δύο υπνάκους μέσα στην μέρα αλλά είναι σημαντικό να μην κοιμάται λίγο πριν το βραδινό του ύπνο, καθώς μπορεί να δυσκολέψει το παιδί να αποκοιμηθεί.
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών): Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κατά μέσο όρο χρειάζονται περίπου 11-12 ώρες ύπνου τη νύχτα. Συν έναν απογευματινό υπνάκο ενώ όταν πλησιάζουν τα πέντε έτη μπορεί να μην χρειάζονται να κοιμούνται και το απόγευμα.
  • Σχολική ηλικία (5 έως 12 ετών): Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται περίπου 10-11 ώρες τη νύχτα.

Μήπως το παιδί δεν κοιμάται αρκετά;

Αν δεν είστε σίγουροι για τις ώρες ύπνου του παιδιού, τότε παρατηρήστε την συμπεριφορά το. Αναζητήστε σημάδια έλλειψης ύπνου, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από τα προφανή. Όπως το να είναι κουρασμένο ή και πιο ήπια ζητήματα, όπως:

  • Το παιδί είναι νυσταγμένο συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Αργά το απόγευμα μπορεί το παιδί να εκδηλώσει ευερεθιστότητα.
  • Παρατηρείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί.
  • Το παιδί μπορεί να είναι ασυνήθιστα απρόσεκτο, ανυπόμονο, υπερκινητικό.

[via]

ntontisnews.gr

Τα σπουδαιότερα μαθήματα τα δίνουμε στα παιδιά μας όταν νομίζουμε ότι δεν μας βλέπουν

Ως γονείς, πασχίζουμε διαρκώς να δείχνουμε στα παιδιά μας ποιο είναι το σωστό και αναζητάμε τον καλύτερο τρόπο να το κάνουμε στα βιβλία των ειδικών και στις συμβουλές των παλιότερων.

Είναι γιατί το μάθημα το έχουμε στο μυαλό μας ως μια διαδικασία κατά την οποία ο δάσκαλος δείχνει κάτι στον μαθητή. Κι όμως, ένας γονιός δεν διδάσκει μόνο έτσι, αλλά και χωρίς να κάνει τίποτα, με τα λόγια και τις πράξεις του όταν δεν απευθύνεται στο παιδί, όταν «νομίζει ότι το παιδί δεν τον βλέπει» καν.

Όπως ακριβώς το περιγράφει αυτό το υπέροχο κείμενο που διαβάσαμε στη σελίδα της ψυχολόγου Μαρίας Αϊβαζίδου στο facebook:

«Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φτιάχνεις για μένα το αγαπημένο μου γλυκό και έμαθα ότι μικρά πράγματα μπορεί να έχουν ξεχωριστή σημασία στη ζωή.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε παρακολουθούσα και έμαθα τα περισσότερα “μαθήματα ζωής”, εφόδια για να γίνω καλύτερο και παραγωγικότερο άτομο όταν μεγαλώσω.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να κρεμάς την ζωγραφιά μου στο ψυγείο και αμέσως ήθελα να ζωγραφίσω την επόμενη.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, ακόμη και όταν ήσουν θυμωμένη με συμβούλευσες ήρεμα και απλά για να καταλάβω το γιατί και έτσι έμαθα ότι ο διάλογος και η επικοινωνία είναι σημαντικά ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φτιάχνεις φαγητό για κάποιο φίλο που ήταν άρρωστος και έμαθα ότι όλοι μας πρέπει να νοιαζόμαστε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φροντίζεις το σπίτι και όσους ζούμε σε αυτό και έμαθα ότι πρέπει να εκτιμάμε ότι μας προσφέρεται.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φροντίζεις ένα αδέσποτο γατάκι και έμαθα ότι είναι καλό να είσαι ευγενικός με τα ζώα.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, ένοιωσα ότι νοιαζόσουν και ήθελα να γίνω καλύτερος.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να κλαις και έμαθα ότι κάποια πράγματα στη ζωή πληγώνουν αλλά έχεις δικαίωμα να είσαι στενοχωρημένος.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να αναλαμβάνεις τις ευθύνες ακόμα και όταν οι καταστάσεις ήταν δύσκολες και έμαθα ότι πρέπει να είμαι υπεύθυνο άτομο

Μαρία Αϊβαζίδου

newsitamea.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki