Thursday, 2 November 2017

Drama Queen

Φέρνει την καταστροφή... Κλαίει... Η υπερβολή είναι το χαρακτηριστικό της. Μεγαλοποιεί τα πάντα δίνοντάς τους μια δραματική χροιά. Ξανακλαίει. Πονάει.

“Η Drama Queen είναι ο τύπος της γυναίκας ο οποίος παραμένει προσκολλημένος σε ένα εφηβικό στάδιο συναισθηματικά και προσπαθεί να τραβάει την προσοχή με μελοδραματικό τρόπο”, εξηγεί η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ...

Σου τηλεφωνεί νυχτιάτικα και σε ξεσηκώνει, σε αγχώνει, σε ταράζει και τρέχεις για να της συμπαρασταθείς. Όταν φτάνεις, ανακαλύπτεις ότι δεν έχει γίνει τίποτα τόσο σοβαρό. Απλά δεν την πήρε τηλέφωνο ή απλά της είπε καληνύχτα με “περίεργο” τρόπο.

Ακόμα κι αν της αρνηθείς κάτι απλό μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση φιλία χρόνων, αν δεν της κάνεις ένα χατήρι μπορεί να αρχίσει να μιλάει για άσχημες συμπεριφορές, να κλαίει γιατί κανένας δεν την αγαπάει...
Ένας απλός καυγάς στη σχέση σημαίνει χωρισμός, τα κοσμητικά επίθετα τα έχει εύκολα, λατρεύει το δράμα. Ανεβάζει την ένταση των συναισθημάτων της και ζει το έργο...

“Στην πραγματικότητα η στάση αυτή κρύβει ανωριμότητα, η οποία γεννά εγωκεντρισμό και ναρκισσισμό. Θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής κυρίως όμως για να την λυπούνται για τα παθήματά της -όπως την ηρωίδα ενός δράματος, για αυτό άλλωστε ονομάζεται και Drama Queen- και όχι για κάτι θετικό που έχει κερδίσει με κόπο και με μόχθο ή την προσωπική της ικανότητα. 

Θέλει λοιπόν με εύκολο τρόπο να τραβάει την προσοχή, τον οίκτο, τη λύπηση, όπως οι ηρωίδες των αισθηματικών ρομάντζων ή ακόμη και των παραμυθιών”.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ...
“Αν έχουμε κάποια τέτοια στοιχεία στη συμπεριφορά μας θα πρέπει οπωσδήποτε να κατανοήσουμε ότι υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα που μας κρατά προσκολλημένες σε παλαιότερα στάδια και να προσπαθήσουμε να το ξεπεράσουμε” 

συμβουλεύει η Χρυσούλα Μαυράκη.
“Αν κάποια φίλη μας ή γνωστή μας, κάποια Drama Queen βρίσκεται στον περίγυρό μας θα πρέπει με διακριτικό τρόπο -οπωσδήποτε- να της δώσουμε να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της έχει αυτά τα στοιχεία και να της εξηγήσουμε ότι ο μελοδραματισμός είναι καλός μόνο στην όπερα και στον κινηματογράφο...
“Στην αληθινή ζωή είμαστε πρακτικοί, ρεαλιστές, προσγειωμένοι και προσπαθούμε να περνάμε καλά και να ξεχωρίζουμε με τα θετικά μας στοιχεία και όχι με τα παθήματα που τις περισσότερες φορές εφευρίσκουμε και δεν συμβαίνουν και αληθινά...” τονίζει η ψυχολόγος.
Λένε, ότι όλες οι γυναίκες είμαστε λίγο Drama Queens! Ίσως, γιατί έχουμε πιο άμεση σχέση με τα συναισθήματά μας και τα εκδηλώνουμε ευκολότερα. Στην πραγματικότητα όμως οι γυναίκες που ζούνε το δράμα, το κάνουν συνεχώς και πέραν του ότι είναι κουραστικό για τον περίγυρο, είναι και “πρόβλημα” για την ίδια τη γυναίκα που όπως δηλώνει η ψυχολόγος πρέπει να λυθεί.

Χρυσούλα Κουτελιέρη - Μαυράκη
tlife.gr
femalevoice.gr

Ξέρετε ποια είναι η «δουλειά» ενός παιδιού;


Να παίζει!!
Πολλά παιδιά σήμερα περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο πηγαίνοντας βιαστικά από τη μια δραστηριότητα στην άλλη χωρίς ποτέ να κάνουν την πιο αποτελεσματική δραστηριότητα που επινοήθηκε ποτέ: το παιχνίδι.
«Οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να σκεφτούν ότι ένα παιδί που παίζει είναι ένα παιδί που δουλεύει», αναφέρει ο παιδοψυχίατρος και ψυχίατρος Edward M. Hallowell στο βιβλίο του «Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι ενήλικες», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η Πρισίλα Βέιλ, ευτυχισμένη ενήλικας και ειδικός στις ΗΠΑ για τις μαθησιακές δυσκολίες, θυμάται ότι, όταν ήταν μικρή συχνά έμενε μόνη στο σπίτι, αφού ήταν με διαφορά η μικρότερη από τα παιδιά. Τα αδέλφια της δεν ήταν εκεί και οι γονείς της συχνά μάλωναν. Θυμάται ότι έμαθε να κρατάει καλή παρέα στον εαυτό της και να μαθαίνει πώς να παίζει μόνη της. Λέει ότι αυτό το ταλέντο είχε τεράστια αξία για όλη της τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Edward M. Hallowell το παιχνίδι χτίζει τη φαντασία. Το παιχνίδι με άλλα παιδιά διδάσκει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συνεργασίας. 

Το μοναχικό παιχνίδι επίσης διδάσκει επίλυση προβλήματος καθώς και όλα όσα σχετίζονται με τη μοναχικότητα. Ένα παιδί που μαθαίνει να παίζει μόνο του δεν θα νιώσει μοναξιά. 

Το παιχνίδι διδάσκει την ικανότητα να αντέχουμε την απογοήτευση που νιώθουμε όταν δεν καταφέρνουμε κάτι με την πρώτη προσπάθεια, όταν χτίζουμε ένα κτίριο ή προσπαθούμε να οδηγήσουμε το ποδήλατο, ενώ διδάσκει την τόσο σημαντική ικανότητα να αποτυγχάνουμε.
Επιπρόσθετα, «όταν παίζουμε με το νου μας, ονειροπολούμε. Η ικανότητα αυτή αποτελεί ιδιαίτερο ταλέντο που έχουν πολλά παιδιά και είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στις ονειροπολήσεις μας χαράζουμε την πορεία μας. 
Επίσης, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια πεποίθηση ή να την ενισχύσουν. Όσο πιο πολύ μπορείτε να παίξετε στο μυαλό σας – δηλαδή να ονειροπολήσετε- τόσο πιο πιθανό είναι ότι οι πεποιθήσεις σας δεν θα αρχίσουν να συντρίβονται με το πέρασμα των χρόνων», λέει ο Edward M. Hallowell και προσθέτει:
«Το παιχνίδι δημιουργεί χαρά. 

Το παιχνίδι μας ανταμείβει από μόνο του. Στο παιχνίδι το παιδί μπαίνει σε αυτή την κατάσταση του μυαλού που ονομάζεται ροή. Φυτεύουμε λοιπόν τους σπόρους της ροής στην παιδική ηλικία μέσα από το παιχνίδι».

Βέροια: Εγκαινιάστηκε Κέντρο Θεραπείας Τραύματος
για Κακοποιημένα Παιδιά

Το «Κέντρο Θεραπείας Τραύματος "Ιωάννης Κούσιος, μία νέα δομή της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πεδίο δράσης την προστασία και τη φροντίδα παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο, εγκαινιάστηκε σήμερα (1 Νοεμβρίου 2017) στη Βέροια από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί ειδικεύεται στην ανίχνευση και στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και η ομάδα της έρχεται καθημερινά σε επαφή με το πρόβλημα, φιλοξενώντας και περιθάλποντας παιδιά που έχουν υποστεί βία και παρακολουθεί τις υποθέσεις μέχρι την πλήρη εξιχνίασή τους και την παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη.

Στο πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Τραύματος παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης θα καταθέτουν τη μαρτυρία τους, η οποία θα βιντεοσκοπείται, ώστε να αποφεύγεται η οδυνηρή διαδικασία της επανάληψης της κατάθεσης σε διαφορετικά πρόσωπα διάφορων υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα παρέχεται βοήθεια από ειδικούς.

Ειδικοί επιστήμονες της Πρωτοβουλίας για το Παιδί εκπαιδεύθηκαν στο National Children’s Advocacy Center, στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, το οποίο εκπαιδεύει επαγγελματίες στην αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών και εφαρμόζει ένα σύστημα προσέγγισης των περιστατικών που προωθεί τη συνεργασία, μεταξύ των εισαγγελέων, της αστυνομίας, των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων για την πρόληψη της δευτερογενούς κακοποίησης των θυμάτων από τις υπηρεσίες. 
Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύθηκαν στον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να παίρνουν τη συνέντευξη – μαρτυρία από τα παιδιά, αλλά και στην αποτελεσματικότερη και ορθότερη βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί στο παιδί.

«Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος» έχει δύο πολύ σημαντικές αποστολές: 
πρώτον να διεκπεραιώνει μία διαδικασία, διάγνωσης – τεκμηρίωσης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων δουλειάς, τα οποία διδαχθήκαμε στο πρώτο ανάλογο Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ και να παραδίδει το υλικό στη δικαιοσύνη απαλλάσσοντας το παιδί από τη ψυχοφθόρα διαδικασία των συνεχών ανακρίσεων και ανάλογων διαδικασιών. 
Δεύτερον, να επιλαμβάνεται των περαιτέρω, δηλαδή της θεραπείας του προκληθέντος από τη σεξουαλική κακοποίηση τραύματος”, διευκρίνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο FM 104,9 ο πρόεδρος του οργανισμού “Πρωτοβουλία για το Παιδί”, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος.
Η θεραπεία τραύματος θα γίνεται από μία επιστημονική ομάδα, παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς και εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.
«Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος» θα στελεχώσει προσωπικό επτά ατόμων, τρία από τα οποία ήδη εργάζονται στον οργανισμό. 
Θα ξεκινήσει να λειτουργεί από αύριο για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, αλλά θα είναι ανοιχτό και στη διάθεση των αρχών για όλη την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος σημειώνοντας ότι εκτός Αθήνας δεν λειτουργεί άλλο τέτοιο κέντρο στη χώρα.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki