Tuesday, 24 August 2021

Πώς να επιλέξετε τη σωστή μάσκα για τα παιδιά

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος μιλούν στα «ΝΕΑ»

Οι μαθητές που φορούσαν μάσκα στο σχολείο είχαν μειωμένο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον ιό και να εκδηλώσουν συμπτώματα, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη 1.000.000 συμμετεχόντων

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένα σημαντικό θέμα στην περίοδο της πανδημίας είναι η επιλογή της σωστής μάσκας για τα παιδιά. Παρ' όλα αυτά, το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι απλό, καθώς μια έρευνα στο Διαδίκτυο αναδεικνύει την ποικιλία τους όχι μόνο σε σχέδια αλλά και σε στρώματα ή υλικά που μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Γι' αυτό, οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα, δημιουργώντας έναν χρήσιμο οδηγό για τους γονείς

«Κατ' αρχάς, τόσο το CDC όσο και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστούν τη χρήση μάσκας στο σχολείο» υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Και επικαλούνται τα συμπεράσματα μεγάλης μελέτης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Science», που δείχνουν ότι οι μαθητές που φορούσαν μάσκα στο σχολείο είχαν μειωμένο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον ιό και να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική: «Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεμονωμένες υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικό βαθμό προστασίας ανάλογα με τον αριθμό των στρωμάτων και τον τύπο υφάσματος. Πιο προστατευτικές γενικά είναι οι χειρουργικές μάσκες ή ακόμη καλύτερα οι μάσκες N95 (FFP2). Ομως, σημαντικό για τα παιδιά είναι και το μέγεθος ώστε να μη μένουν κενά και οι μάσκες N95 συχνά δεν ανευρίσκονται σε μικρά μεγέθη».

Τα χαρακτηριστικά

Γι' αυτό και συνιστούν τα εξής χαρακτηριστικά για τις παιδικές μάσκες: 1) Άνεση: Αν το παιδί βγάζει τη μάσκα συνεχώς, δεν θα είναι και αποτελεσματική. 2) Σωστό μέγεθος: Να μη μένουν κενά στα πλάγια, 3) Φιλτράρισμα: Η ικανότητα να μπλοκάρονται μικρά σωματίδια. Συνεπώς, «μια απλή και αποτελεσματική επιλογή για τα παιδιά είναι η χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω σε μια χειρουργική. Η χειρουργική μάσκα φιλτράρει καλύτερα, ενώ η υφασμάτινη συμβάλλει στην ιδανική εφαρμογή χωρίς κενά» καταλήγουν.

Επιπλέον, οι ειδικοί δεν αμελούν τη σημασία που πρέπει να δείχνουν μικροί και μεγάλοι στους κανόνες υγιεινής. «Κάθε φορά η μάσκα πρέπει να τοποθετείται με πλυμένα χέρια ή μετά από χρήση αντισηπτικού (του ίδιου του παιδιού ή του γονέα ή του δασκάλου). Όλοι οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται με τα κορδόνια και όχι με το μέρος της μάσκας που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο. Τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται μετά την αφαίρεση της μάσκας επίσης».

tanea.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς μαθαίνουμε στο παιδί να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του

Το βούρτσισμα των παιδικών δοντιών πρέπει να αρχίζει από νωρίς και να καθιερωθεί ως μια ευχάριστη διαδικασία και όχι ως κάτι που επιβάλλεται αναγκαστικά.

Οι πρώτες φορές που το παιδί σου θα προσπαθήσει να βουρτσίσει τα δόντια του είναι συνήθως δύσκολες και άχαρες. Πώς θα το βοηθήσεις ώστε να του φανεί πιο εύκολο και γιατί όχι διασκεδαστικό;

Ακολουθούν μερικά tips:

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται
Δεν χρειάζεται να περιμένεις να “κατέβουν” όλα τα δόντια του μικρού σου για να ξεκινήσετε το βούρτσισμά τους. Όταν ξεκινά νωρίς η μύηση των παιδιών στην στοματική υγιεινή, είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν με μια συγκεκριμένη ρουτίνα βουρτσίσματος και καθαρίσματος των δοντιών, που θα τους είναι πιο εύκολη.

Τους πρώτους μήνες μαζί!

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου μαζί με το μικρό σου κάθε πρωί και βράδυ. Έτσι, θα μπορέσει από τη μία να αντιγράψει εύκολα την τεχνική σου και από την άλλη να δημιουργήσει μία ρουτίνα στοματικής υγιεινής απαραίτητη σε καθημερινή βάση.

Όλα μαζί
Μπορεί εσύ να έχεις δοκιμάσει και επιλέξει την οδοντόπαστα που σου αρέσει και την οδοντόβουρτσα που σου ταιριάζει, όμως, το μικρό σου δεν έχει προλάβει ακόμα να εκδηλώσει τις προτιμήσεις του. Στην αγορά, θα βρεις πολλές επιλογές. Γιατί, μην ξεχνάς ότι το σωστό βούρτσισμα δοντιών πολλές φορές είναι και το πιο ευχάριστο.

Πρόσεχε την οδοντόκρεμα
Στα μάτια του παιδιού σου η οδοντόπαστα αποτελεί μία λιχουδιά, την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταπιεί. Εστίασε, λοιπόν, την προσοχή σου εκεί.

Πηγή

Πόσο σωστό είναι να αφήνουμε το παιδί να κλαίει

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού όταν οι γονείς του το αφήνουν να κλαίει για λίγο και δεν παρεμβαίνουν αμέσως – Εσείς τι γνώμη έχετε;

Στην εργασία τους αυτή οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν ένα θέμα που συζητούν εδώ και δεκαετίες οι γονείς, με τα επιστημονικά στοιχεία να είναι μέχρι στιγμής λίγα. Τελικά, θα πρέπει να παρεμβαίνουμε άμεσα όταν το παιδί αρχίζει να κλαίει;

Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, οι ερευνητές ακολούθησαν 178 βρέφη και τις μητέρες τους για 18 μήνες και αξιολόγησαν κατ’ επανάληψη το αν οι γονείς παρενέβαιναν αμέσως όταν το παιδί έκλαιγε ή κάποιες φορές/συχνά το άφηναν να κλάψει. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε από τις δύο συνθήκες κι αν επικρατούσε, η ανάπτυξη του μωρού στους 18 μήνες δεν φαινόταν να επηρεάζεται.

Στην πραγματικότητα, βρήκαν ότι το να αφήνει ένας γονέας το μωρό να κλάψει κάποιες φορές στην αρχή και συχνά στους τρεις μήνες ζωή του σχετιζόταν με μικρότερη διάρκεια κλάματος στην ηλικία των 18 μηνών.

Η μελέτη δείχνει ότι τα 2/3 των μητέρων αντιδρούν ενστικτωδώς και μαθαίνουν από το βρέφος το πώς να αποκρίνονται, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη γέννηση παρεμβαίνουν αμέσως, αλλά καθώς μεγαλώνει το παιδί, η μητέρα περιμένει λίγο για να δει αν το μωρό μπορεί να ηρεμήσει, διδάσκοντάς του έτσι να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του μόνο του.

Αυτό το «διαφορετικό είδος απόκρισης» επιτρέπει σε ένα μωρό να μαθαίνει να συμπεριφέρεται ανάλογα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι είτε οι σύγχρονοι γονείς ανταποκρίνονται αμέσως στο κλάμα του μωρού είτε μερικές φορές το αφήνουν να κλαίει δεν επηρεάζουν καθόλου τη βραχυπρόθεσμη ή τη μακροπρόθεσμη σχέση του με τη μητέρα ή τη συμπεριφορά του παιδιού.

«Πρέπει να δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη σε γονείς και μωρά. Οι περισσότεροι γονείς προσαρμόζονται ενστικτωδώς με το πέρασμα του χρόνου και συντονίζονται με τις ανάγκες του μωρού τους, περιμένουν λίγο πριν παρέμβουν όταν αυτό κλαίει και του δίνουν την ευκαιρία να μάθει να ρυθμίζει μόνο του συμπεριφορά του. Έτσι, η πλειοψηφία των μωρών αναπτύσσεται σωστά παρά την άμεση ή μη παρέμβαση των γονέων τους στο κλάμα», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής, Dieter Wolke.

ygeiamou.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki