Wednesday 10 May 2017

Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία;

10 σημάδια μέσα στην τάξη.
Γράφει ο Βασίλης Γούσης, Εργοθεραπευτής,
Επιστημονικός συνεργάτης Κιβωτού Εξέλιξης
Ηγουμενίτσα & Ιωάννινα

Συχνά οι γονείς και οι δάσκαλοι καθυστερούν να παρατηρήσουν δυσκολίες που σχετίζονται με τις κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού σε αντίθεση με τις δεξιότητες του λόγου που είναι πάντα πιο εύκολα παρατηρήσιμες. 
Στην πραγματικότητα, η εικόνα του παιδιού μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου (προ-νηπίου) μπορεί να μας δώσει πολλά στοιχεία για την κινητική του εξέλιξη.
Η παρατήρηση του παιδαγωγού αλλά και του γονιού κατά τη διάρκεια σχολικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιού, μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ στην έγκαιρη παρέμβαση δυσκολιών λεπτής και αδρής κινητικότητας, προσοχής και συγκέντρωσης που είναι και οι κύριοι λόγοι επανάληψης του νηπιαγωγείου σε περιπτώσεις παιδιών τυπικής κατά τα άλλα ανάπτυξης.

Διαβάστε 10 σημάδια που μας δείχνουν πως το παιδί χρειάζεται να αξιολογηθεί άμεσα από κάποιον εξειδικευμένο εργοθεραπευτή.

1. Έχει κακή στάση σώματος είτε στην καρέκλα είτε όταν κάθεται σε μη στηριζόμενη θέση όπως π.χ. οκλαδόν, σε κύκλο κλπ. 
Το παιδί που δυσκολεύεται να στηριχτεί, μπορεί να το δείτε συχνά να ξαπλώνει μπρούμυτα ή να κυλάει ανάμεσα στα άλλα παιδιά του κύκλου.
2. Συχνά πέφτει και χτυπάει επάνω σε αντικείμενα και ανθρώπους κατά λάθος αλλά και επίτηδες.
3. Παρουσιάζει άγνοια κινδύνου και βρίσκεται συχνά σε καταστάσεις επικίνδυνες χωρίς να υπολογίζει την ασφάλειά του ή την ασφάλεια των άλλων.
4. Στέκεται συχνά παρατηρητής σε παιχνίδια στην παιδική χαρά χωρίς να εμπλέκεται σε αυτά, ειδικά όταν χρειάζεται να τα χειριστεί μόνο του.
5. Δυσκολεύεται να σταθεί και να ακολουθήσει τη σειρά ή τον κύκλο ειδικά κατά τη βάδιση/τρέξιμο.
6. Επιλέγει σχεδόν πάντα το ίδιο κινητικό παιχνίδι και αποφεύγει να εμπλακεί σε άλλα που δεν γνωρίζει και μπορεί να χρειάζονται επιδέξιους κινητικούς χειρισμούς.
7. Αποφεύγει τις δραστηριότητες που απαιτούν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας όπως το γράψιμο/ζωγραφική και το ψαλίδι. 
Μπορεί επίσης να εμφανίζει λάθος τρόπο λαβής του μολυβιού ή να πιέζει περισσότερο/λιγότερο απ’ ότι πρέπει το μολύβι στο χαρτί.
8. Δυσκολεύεται στην κατασκευή πάζλ ή σε άλλου τύπου κατασκευές όπως με τουβλάκια, ξύλινα εργαλεία κλπ.
9. Δυσκολεύεται σε καθημερινές δεξιότητες αυτό-υπηρέτησης όπως το ντύσιμο, να βάλει τα παπούτσια του, να βουρτσίσει δόντια κλπ.
10. Παρουσιάζει γενικά μεγαλύτερη δυσκολία από τους συμμαθητές του στο να διατηρήσει την καθαριότητα και την τάξη στη θέση του, να είναι συνεπές στις εργασίες του, να προσέχει και να συγκεντρώνεται σε δραστηριότητες μέσα στην τάξη.

Ευθύνες που μπορεί να αναλάβει ένα παιδί
που μπαίνει στην εφηβεία

Αν θέλουμε πραγματικά να μεγαλώσουμε υπεύθυνα και ανεξάρτητα παιδιά, η εφηβεία είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσουμε, αναθέτοντάς τους κάποιες προσωπικές ευθύνες. 

Αυτό υποστηρίζει η κοινωνική λειτουργός με ειδίκευση στη μελέτη των παιδιών, Amy Carney παρουσιάζοντας, σύμφωνα με το mama365, όλα αυτά που μπορεί – και πρέπει – να αναλάβει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία ώστε να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας.

🙌 Να ξυπνάει μόνο του το πρωί, βάζοντας ξυπνητήρι.
🙌 Να ετοιμάζει το πρωινό του, 
π.χ. να βάζει δημητριακά και γάλα μέσα στο μπολ ή να ετοιμάζει ένα τοστ με την προϋπόθεση να υπάρχουν όλα τα υλικά στο σπίτι.
🙌 Να αναλαμβάνει την ευθύνη αν ξεχάσει κάτι, 
από τα κλειδιά μέχρι το τετράδιό του, ώστε να είναι πιο υπεύθυνο την επόμενη φορά χωρίς να σκέφτεται ότι πάντα θα υπάρχει από πίσω κάποιος να το βγάλει από τη δύσκολη θέση.
🙌 Να φτιάχνει το πρόγραμμά του και να λαμβάνει υπόψη του και το πρόγραμμα των υπολοίπων μελών της οικογένειας.
🙌 Να τακτοποιεί το δωμάτιό του.
🙌 Να κάνει μόνο του τα μαθήματά του και να λύνει τα θέματα του σχολείου με τους γονείς να έχουν υποστηρικτικό και όχι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παραμύθια και εργαστήρια τεχνών
και φυσικών επιστημών για τα παιδιά



Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει στις 13 και 14 Μαΐου 2017 βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρά παιδιά. 
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, του θεάτρου, των φυσικών επιστημών και της υφαντικής.
Παραμυθοσάββατα: 
Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-5 ετών
Τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές, έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. 
Μέσα από γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία, έρχονται σε πρώτη επαφή με σύνθετες έννοιες με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο.

Σάββατο 13 Μαΐου 2017, 12:00. 
Ο Μικρός Βασιλιάς των Λουλουδιών της Pacovska Kveta. Ο Μικρός Βασιλιάς των Λουλουδιών βρίσκεται μόνος στο ανθισμένο βασίλειό του. Του λείπει μια Πριγκίπισσα… Θα βρει, άραγε, την αγαπημένη του. Ένα παραμύθι για την αναζήτηση της ευτυχίας. Ανθισμένο εργαστήρι με δωράκι-κατασκευή για τη γιορτή της μητέρας. 
Διάρκεια: 60 λεπτά. 
Κόστος Συμμετοχής: 12 ευρώ. Έκπτωση 10% για αδέρφια. 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. 
Πληροφορίες και κρατήσεις στο info@ekedisy.gr και στο 210.3250341. 
Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο. 
Σχεδιασμός και εμψύχωση: Αναστασία Ιορδάνη-Ελένη Αντωνοπούλου

Παραμυθοσάββατα: 
Βιωματικό Εργαστήρι γνωριμίας με τις Τέχνες για παιδιά 4-8 ετών
Στο εργαστήρι «Μικροί Καλλιτέχνες» τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να παρατηρήσουν και να επεξεργαστούν διάφορες μορφές τέχνης, όπως είναι η Ζωγραφική, η Γλυπτική, η Αρχιτεκτονική… 
Μέσα από δραστηριότητες κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικών, κάθε φορά ανακαλύπτουν ένα έργο τέχνης και γνωρίζουν τον καλλιτέχνη που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε. Στη συνέχεια, μεταμορφώνονται σε μικρούς καλλιτέχνες φτιάχνοντας τα δικά τους έργα τέχνης, διαλέγοντας διάφορα χρώματα και υλικά, και τα παρουσιάζουν ο ένας στον άλλο.

Σάββατο 13 Μαΐου 2017, 17:00. 
«Τα Ανθρωπάκια», Γιάννης Γαΐτης. Αν καμιά φορά χρησιμοποιήσεις το μετρό, μπορεί να συναντήσεις κάποια παράξενα ανθρωπάκια. Φοράνε κοστούμια ριγέ και καπέλα και φαίνονται κάπως στριμωγμένα. Το πρόσωπό τους μοιάζει κάπως αλλόκοτο. Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου στη θέση τους, δίπλα δίπλα με πολλούς ακόμα ανθρώπους; 
Πώς θα ένιωθες αν φορούσες το καπέλο και τη γραβάτα τους; Θα φτιάξεις το δικό σου μοναδικό ανθρωπάκι, με την ξεχωριστή του ιστορία… 
Διάρκεια: 60 λεπτά. 
Κόστος Συμμετοχής: 12 ευρώ. Έκπτωση 10% για αδέρφια. 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. 
Πληροφορίες και κρατήσεις: info@ekedisy.gr και στο 210.3250341. Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο. 
Σχεδιασμός και εμψύχωση: Φιλαρέτη Ισταμπουλούογλου.

Μαγικά Πειράματα. 
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών για παιδιά 5 έως 8 ετών
Μέσω του εργαστηρίου «Φυσικών Επιστημών», επιδιώκεται η επαφή των παιδιών με τις επιστήμες και την τεχνολογία, μέσα από την ενασχόλησή τους με απλά πειράματα, και με θεματικές ενότητες που τα απασχολούν καθημερινά. 
Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία και με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ).

Κυριακή 14 Μαΐου 2017, 11:00. 
Η δύναμη της χημείας και η γιορτή της μητέρας. Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις χημικές ιδιότητες των υλικών για να φτιάξουμε το πιο όμορφο δώρο για τη γιορτή της μητέρας; Σε αυτό το εργαστήρι αναμειγνύουμε χημικά στοιχεία και ενώσεις, βάζουμε μπόλικη αγάπη και φαντασία και φτιάχνουμε τα πιο μυρωδάτα και αφρώδη δώρα για τη γιορτή της μητέρας. 
Διάρκεια: 60 λεπτά. Σχεδιασμός-Εφαρμογή: Χαρίκλεια Θεοδωράκη. 
Κόστος Συμμετοχής: 12 ευρώ. Έκπτωση 10% για αδέρφια. 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. 
Πληροφορίες και κρατήσεις στο info@ekedisy.gr και στο 210.3250341. Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο.

Υφαντομπλεξίματα. 
Εργαστήρι υφαντικής για παιδιά 4-9 ετών

Η υφάντρα αράχνη είναι έτοιμη να αποκαλύψει τα μυστικά της υφαντικής τέχνης, μέσα από ένα παιχνίδι με μαλλί, κλωστές και χαρτόνια. 
Με τη βοήθειά της, τα παιδιά ξεκινούν ένα μαγικό ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου πειραματίζονται με υλικά της φύσης, δημιουργώντας ευφάνταστες κατασκευές. Καθώς τα εργαστήρια εξελίσσονται, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα υλικά της υφαντικής (μαλλί, νήματα, τσόχα) και τεχνικές ύφανσης.

Κυριακή 14 Μαΐου 2017, 12:00. 
Τα ζώα ντύνονται στα ριγέ! Τα ζώα έχουν κουραστεί να φοράνε συνέχεια την ίδια στολή και έτσι αποφάσισαν να κάνουν μια αλλαγή. Στο εργαστήριο αυτό υφαίνουμε με χαρτί δημιουργώντας πρωτότυπα ζωάκια. 
Διάρκεια: 60 λεπτά. 
Κόστος Συμμετοχής: 12 ευρώ. Έκπτωση 10% για αδέρφια. 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. 
Πληροφορίες και κρατήσεις: info@ekedisy.gr και στο 210.3250341. Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο. 
Σχεδιασμός και εμψύχωση: Κατερίνα Λατούφη, Ιωάννα Πανούτσου

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki