Tuesday 21 June 2016

Οι τοξικοί άνθρωποι και πώς να τους αντιμετωπίζουμε
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Στο σύμπαν των ανθρώπινων σχέσεων τα άτομα που βρίσκονται γύρω μας μπορούν τα λειτουργήσουν με δύο τρόπους: είτε ως «ήλιος» είτε ως «μαύρη τρύπα». 
10 Clever Ways to Deal with Toxic People

Η πρώτη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που ασκούν απόλυτα ευεργετική επίδραση επάνω μας. 
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνα τα άτομα που όπου και αν πηγαίνουν «ρουφάνε» από τους γύρω τους την καλή ενέργεια, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση. Είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι και βρίσκονται παντού ανάμεσά μας.

Είναι εκείνος ο συνάδελφος που μόλις μπεις στο γραφείο, αντί για καλημέρα θα αναστενάξει βαθιά και θα σου πει - πάλι - για το πόσο χάλια είναι η δική του ζωή. 
Είναι εκείνη η ξαδέρφη που θα σου πει ότι αδυνάτισες, μόνο για να συμπληρώσει ότι σε κάνει να δείχνεις κουρασμένη. 
Είναι το αφεντικό σου που απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία σου με συγκαταβατικό ύφος του στυλ «εγώ ξέρω καλύτερα» ή - ακόμα χειρότερα - με φωνές και μειωτικά επίθετα μπροστά σε όλους. 
Είναι κάποιος που μόλις του ανακοινώσεις γεμάτος χαρά ότι πήγες σε νέα δουλειά θα αρχίσει να σε ρωτάει για το ωράριο, μόνο και μόνο για να καταλήξει ότι «είσαι ζόρικα» και να νιώσει καλύτερα για τη δική του κατάσταση. Η λίστα είναι πραγματικά ατέλειωτη.
Σε αντίθεση, όμως, με τα τοξικά απόβλητα που έχουν επάνω τους τη χαρακτηριστική επιγραφή με τη νεκροκεφαλή, αυτό το είδος ανθρώπου, δυστυχώς για όλους μας, δεν φέρει καμιά προειδοποίηση επάνω του. Εκεί βρίσκεται η παγίδα: ο τοξικός άνθρωπος δεν είναι κανένας μανιακός που ουρλιάζει. Ο τοξικός άνθρωπος είναι πολύ χειρότερος, είναι ύπουλος, μοιάζει αθώος και πάντα είναι εκείνος που μπορεί να έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων επειδή είναι «ο καημένος που του πάνε όλα στραβά.»
Θέλει μαεστρία για να τους ξετρυπώσεις, αλλά μετά από μερικές επαφές με το «είδος» γίνεται ευκολότερο. Αρχικά, ένας τοξικός άνθρωπος δεν δίνει δεκάρα για σένα. Μπορεί να σου μιλάει ώρες ατέλειωτες για τη δουλειά του, την οικογένειά του και τα όσα έκανε από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά δεν θα ρωτήσει ποτέ, μα ποτέ για σένα. Συνήθως δεν σου δίνει καν την ευκαιρία να μιλήσεις, αλλά μόλις τολμήσεις να αναφέρεις κάτι, τότε αμέσως θα θυμηθεί κάτι που ο ίδιος έκανε σχετικά με αυτό.
Και ως φυσικό επακόλουθο, ένα άτομο που αρχίζει όλες τις φράσεις του με «εγώ» είναι αναμενόμενο να πιστεύει ότι τα γνωρίζει και όλα.
Για τον τοξικό άνθρωπο, τίποτα και κανείς δεν είναι ανώτερος ή εξυπνότερος από αυτά που λέει και κάνει. Μην τους βλέπεις έτσι, χαμογελαστούς, καλούς με τους τριγύρω και πάντα πρόθυμους να βοηθήσουν. Για αυτόν είστε πολύ απλά κατώτεροι και τίποτα δεν ξεπερνά το πόσο ευχαριστημένος είναι με τον εαυτό του.
Όπως είπαμε και πιο πάνω, αυτές τις «ανθρώπινες μαύρες τρύπες» δεν τις πιάνει εύκολα το ραντάρ μας. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να είναι τρομερά σαγηνευτικοί, αλλά έχουν κακό σκοπό: θέλουν όλα αυτά που μπορούν να «ρουφήξουν» από τους γύρω τους.
Για να το καταφέρουν, πρέπει να πάντα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Και αυτό είναι το μεγάλο τους κόλπο, με όνομα «Drama Queen». Γνωρίζουν ότι με το να εκφράσουν ανοιχτά αυτό που νιώθουν, ότι είναι δηλαδή καλύτεροι από όλους, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να απομονωθούν, οι τοξικοί άνθρωποι επιλέγουν πολύ απλά τον ρόλο του «αιώνιου θύματος».
Τα πάντα στη ζωή ενός τοξικού ανθρώπου είναι δράμα και για ό,τι στραβό του συμβαίνει - και ως εκ θαύματος όλα τα στραβά πηγαίνουν σε αυτόν - φταίνε πάντα οι άλλοι. Θέλει όλοι να ακούν ενώ κλαίγεται και στο τέλος θα δεχτεί με μοναδική χαρά - που θα κρύψει επιμελώς - τα βλέμματα συμπόνοιας από όλους.
Μην αφήσετε όμως αυτό να σας ξεγελάσει. Όπως το οξύ που απλά χαράσσει το δρόμο του διαβρώνοντας τα πάντα στην πορεία, οι τοξικοί άνθρωποι θα επιστρέψουν σπίτι τους ικανοποιημένοι και εμείς οι υπόλοιποι νιώθοντας μίζεροι. Οι «μαύρες τρύπες» δεν φέρνουν τίποτα καλό στη ζωή μας, παρά μόνο την απομυζούν. Ποτέ ένας καλός λόγος δεν θα βγει από το στόμα ενός τοξικού ανθρώπου. Και αν βγει, θα είναι απλώς μια συγκαλυμμένη προσβολή. Μην πιστέψετε ούτε λεπτό ότι πρόκειται για αδιαφορία, αντιθέτως βλέπουν και ξέρουν τα πάντα, νιώθουν μόνο φθόνο, και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν εκεί που πονάει.
Το ίδιο κάνουν με όλους. Πώς θα το καταλάβετε; Είναι εκείνο το άτομο που πάντα έχει μια ιστορία να σας πει για κάποιον πίσω από την πλάτη του και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ για κάτι καλό. Αν υπήρχε «Βραβείο Χρυσό Φτυάρι», τότε θα ήταν δικαιωματικά δικό του. Πολύ συχνά μάλιστα, τα μισά από όσα λέει είναι ψέμματα. Επειδή ναι, κάτι ακόμα που ξέχασα να σας πω, είναι ότι οι τοξικοί άνθρωποι είναι και εξαιρετικοί ψεύτες.
Απόλυτη δικαίωση για αυτούς είναι να σας δουν να χάνετε σιγά σιγά την αυτοεκτίμηση σας, όπως ένα σαράκι που τρώει το πόδι μιας καρέκλας. Στον χώρο που αναπνέει ένας τοξικός άνθρωπος δεν υπάρχει οξυγόνο για τους άλλους.
Αν τους έχετε στη δουλειά θα χαρούν να σας δουν να αποκτάτε προβλήματα με όσα σας έχουν αναθέσει - και φυσικά θα βάλουν το χεράκι τους για να συμβεί. Αν τους καλέσετε σπίτι σας θα περάσετε από εξονυχιστικό έλεγχο για το φαγητό, τη διακόσμηση και το αν σας βοήθησε ο σύντροφος σας ή όχι. Αν τους έχετε στην παρέα σας θα σας τρελάνουν στη γκρίνια καταστρέφοντας όποιο κέφι και αν είχατε. Αν τους έχετε στο σόι σας θα ρωτήσουν με πονεμένο ύφος αν είστε καλά, επειδή τους φαίνεστε «κάπως» - και κατά ένα περίεργο τρόπο αυτό γίνεται πάντα σε μέρες που νιώθετε υπέροχα.
Το να δέχεσαι την παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου στη ζωή σου είναι σαν να καταπίνεις λίγες σταγόνες δηλητήριο κάθε μέρα. Αργά αλλά σταθερά θα σε εξοντώσει. Συνήθως βέβαια πρόκειται για άτομα που δεν είναι εύκολο να βγουν τελείως από τη ζωή σας, επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε στο ελάχιστο την έκθεση στην τοξικότητά τους.
Όταν γκρινιάζουν, απλά βρείτε μια δικαιολογία για να φύγετε. Αν αρχίζουν να λένε άσχημα πράγματα για κάποιον, μην δώσετε τροφή για συνέχεια και πάνω απ' όλα μην αρχίσετε να κάνετε και εσείς το ίδιο. Ό,τι και αν πείτε θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα εναντίον σας. Μην μοιράζεστε τίποτα προσωπικό μαζί τους, είτε καλό είτε κακό. 
Επικεντρωθείτε σε όλα τα όμορφα που συμβαίνουν στη ζωή σας και επιλέξτε να έχετε δίπλα σας τα άτομα που σας εκτιμούν και χαίρονται με τις χαρές σας. Τέλος, μην ενδίδετε στον πειρασμό να πέσετε στο επίπεδο τους και να γίνετε και οι ίδιοι τοξικοί. Μπορείτε να θέσετε τα όριά σας και να τους δείξετε ότι δεν θα τους ανεχθείτε άλλο, αλλά πάντα με ηρεμία και επιχειρήματα. 
Για τους τοξικούς ανθρώπους είναι η απόλυτη ικανοποίηση να σας δουν να χάνετε την ψυχραιμία σας. «Σκοτώστε τους με καλοσύνη» και πείτε όχι στα τοξικά απόβλητα.


Μέχρι τα έξι τους τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν:

  • Την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού τους.
  • Το ονοματεπώνυμο των γονιών και ένα τουλάχιστον κινητό τηλέφωνο της οικογενείας.
  • Τί σημαίνει το 166 και πότε το καλούμε.
  • Αν χαθούν στο δρόμο, να ζητήσουν βοήθεια από μια μαμά με παιδί ή από ένα κύριο με στολή αστυνομικού.
  • Να κοιτάζουν αριστερά και δεξιά ελέγχοντας τον δρόμο.
  • Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι έχουν χαθεί, να σταματήσουν να κινούνται. 
Με τους κινδύνους να παραμονεύουν και την καθημερινότητα μας να έχει γίνει πιο δύσκολη από ποτέ είναι απαραίτητο τα παιδιά μας με το που θα ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο να γνωρίζουν τα παραπάνω.
All4mama

Πως να κάνετε τους άλλους να ΜΗΝ σας εκτιμούν
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Μήπως παραπονιέστε κι εσείς ότι πολλοί άνθρωποι δεν σας φέρονται όπως σας αξίζει; Πολλές φορές, οι άλλοι δεν σας δείχνουν τίποτα άλλο πέρα από το πως αντιμετωπίζετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι η κύρια επικοινωνία μας με τους άλλους, λαμβάνει χώρα σε μη λεκτικό επίπεδο. 
...............
Έτσι λοιπόν, όταν παρατηρούμε ένα μοτίβο συμπεριφοράς των ανθρώπων γύρω μας να επαναλαμβάνεται, τότε μένει να κάνουμε τη μία και μοναδική ερώτηση που αρμόζει στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την αυτογνωσία τους. Μήπως δείχνω στους άλλους ότι μπορούν να μου φέρονται με έναν τρόπο που δεν μου αξίζει; 
Και για να το διαπιστώσετε αυτό, σας παραθέτουμε 8 τρόπους που κάνετε τους άλλους να μην σας εκτιμούν.

1. Κάνετε τον εαυτό σας δεδομένο
Ποτέ, ποτέ μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας. Να μην είστε δεδομένοι για κανέναν, ούτε για τον εαυτό σας. Εάν έχετε διάθεση να βγείτε, τότε να βγείτε. Εάν έχετε διάθεση και θέλετε πραγματικά να κάνετε κάτι, τότε να το κάνετε. 
Εάν όμως δεν συμβαίνει αυτό, μη δέχεστε να κάνετε οτιδήποτε απλά και μόνο επειδή κάποιος σας το ζήτησε. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες. Και οι φιλίες επίσης. Κάποιες φορές χρειάζονται και οι υπαναχωρήσεις. 
Αν όμως η υπαναχώρηση στις επιθυμίες των άλλων είναι το κύριο χαρακτηριστικό σας, τότε τους δίνετε ένα απλό και σαφές μήνυμα «Εγώ θα είμαι διαθέσιμος/η ό,τι κι αν συμβεί, όπως και να μου συμπεριφερθείς, όπως και να μου μιλήσεις, ό,τι και να μου κάνεις». Και αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν θέλετε να το δώσετε σε κανέναν…

2. Παραπονιέστε διαρκώς
Το παράπονο είναι πολύ χρήσιμο όταν είναι στιγμιαίο και ακολουθείται από μια πράξη που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το πρόβλημα. 
Αν δεν είναι αυτή η περίπτωση, τότε το παράπονο απλά καταστρέφει εσάς και τις σχέσεις σας. Καταστρέφει εσάς διότι δίνετε μια διαρκή αρνητική εικόνα της ζωής στον εαυτό σας. Και όπως έχουμε δει σε πολλά άρθρα της Εναλλακτικής Δράσης, εάν το κάνετε αυτό συχνά, τότε είναι θέμα χρόνου να ανταποκριθεί και το σώμα σας στην πραγματικότητα που του επιβάλλετε, εκδηλώνοντας κάθε είδους προβλήματα. Το ίδιο όμως κάνετε και με τους άλλους.
 Μετά από ένα διάστημα, κι αυτοί θα ανταποκριθούν στην εικόνα της μιζέριας και θα συμπεριφέρονται με τον ανάλογο τρόπο ώστε να σας ενισχύσουν την πεποίθηση για το πόσο άθλια είναι αυτή η ζωή. 
............
3 Μένετε διαρκώς στην επιφάνεια των πραγμάτων
Εντάξει, κάποιες φορές είναι πολύ χαλαρωτικό απλά να λέμε και να συζητάμε πράγματα που δεν μας προβληματίζουν ή δεν έχουν καμία ουσία. Και καλά κάνουμε! Αν όμως αυτή είναι η κύρια μορφή συζήτησης που έχουμε με τους άλλους απλά θα «σκοτώνουμε» την ώρα μας. 
Και όσο διασκεδαστικό κι αν είναι κάποιες φορές, το να σκοτώνετε την ώρα σας θα βλάψει πρωτίστως εσάς που μπορεί να σας αφήνει ένα αίσθημα κενού και δευτερευόντως τις σχέσεις σας. Αν οι άλλοι συνδυάσουν την παρουσία σας μόνο με τέτοιου τύπου συζητήσεις, τότε θα σας «φορέσουν» την εικόνα αυτή, θα σας δώσουν την ανάλογη αξία (συνήθως δεν είναι μεγάλη) και θα σας έχουν στο μυαλό τους μόνο για αυτά τα θέματα. 
Προσπαθήστε να εμβαθύνετε στα πράγματα, κάντε φιλοσοφικές συζητήσεις, ανάψτε μια πνευματική φλόγα στις παρέες σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ενδιαφέρονται οι άνθρωποι να αναπτύξουν τέτοιες συζητήσεις.

4. Κολλάτε σε ένα θέμα
Κάποιες φορές, το τέλος μιας σχέσης, η εργασία μας ή κάτι σοβαρό που συμβαίνει στη ζωή μας μπορεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας. Και αυτό είναι και σωστό και λογικό. Αρκεί να μη συμβαίνει για παρατεταμένο διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση κάνετε κακό στον εαυτό σας αφού επικεντρώνετε όλη σας την ενέργεια σε ένα μόνο θέμα. Είστε πολυδιάστατα όντα. 
Όσο δύσκολος κι αν ήταν ένας χωρισμός για παράδειγμα, δεν μπορεί να μην έχετε τίποτα άλλο να σκεφτείτε και να συζητήσετε. Αν χρειαστεί υποχρεώστε τον εαυτό σας να το κάνει προκειμένου να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο. Όσον αφορά τους άλλους, αυτή είναι μια εμπειρία που την έχουμε όλοι. Πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι το να συναναστρέφεσαι με έναν άνθρωπο που έχει γίνει εμονικός με ένα θέμα συζήτησης και μόνο; 
Σύντομα οι άλλοι θα αρχίσουν να μην απαντούν στις κλήσεις σας και τα τηλέφωνα θα λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο. Αυτή η κατάσταση απέχει πολύ από τους συναρπαστικά συμπαθητικούς ανθρώπους που όλοι θα θέλαμε να είμαστε και να συναναστρεφόμαστε.

5 Είστε διαρκώς απαισιόδοξοι
Η ζωή δεν είναι στρωμένη για κανέναν. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα της κρίσης. Όλοι έχουν τα προβλήματά τους. Ο λόγος που οι περισσότεροι θέλουμε να συναναστρεφόμαστε με άλλους είναι για να κάνουμε ένα διάλειμα από τα προβλήματά μας και να αλλάξουμε παραστάσεις. 
Εκτός του ότι κανένας δεν εκτιμάει τους ανθρώπους που τα βλέπουν όλα μαύρα και συνέχεια αναπαράγουν τη μαυρίλα που ούτως η άλλως έχουν γύρω τους, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι καλή ούτε για εσάς. 
Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την οπτική της απαισιοδοξίας, τουλάχιστον κάντε ένα διάλειμμα από αυτή. Θα κάνετε ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας, στο σώμα σας και στην υγεία σας. 
............
6 Δεν ακούτε
Κάποιες φορές θέλουμε να πούμε τόσα πολλά πράγματα που γινόμαστε χείμαρροι. Και αυτό δεν είναι κακό. Είναι όμορφο να υπάρχει ποικιλία στις συζητήσεις. Αν όμως αυτό συμβαίνει διαρκώς, τότε σταδιακά θα χάσουμε την εκτίμηση των άλλων. Η τέχνη της φιλίας και των σχέσεων είναι ο διάλογος και η αληθινή ανταλλαγή απόψεων. 
Το να ακούμε, δεν έχει να κάνει μόνο με το να στεκόμαστε σιωπηλοί όταν μιλάει ο άλλος. Έχει να κάνει με το να ακούμε πραγματικά τι είναι αυτό που λέει. 
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σήμερα στις περισσότερες παρέες οι άνθρωποι δεν ακούν ο ένας τον άλλον, ακόμα κι αν φαινομενικά γίνεται διάλογος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αληθινές σχέσεις φιλίας σπανίζουν.

7. Συναναστρέφεστε με ανθρώπους που εσείς δεν εκτιμάτε
Το να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που δεν εκτιμάτε είναι ένα μεγάλο λάθος. Πρώτα απ’ όλα σταδιακά θα εξομοιώσετε τον εαυτό σας με τους ανθρώπους αυτούς. Δευτερευόντως, όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας λαμβάνει χώρα σε μη λεκτικό επίπεδο, είναι θέμα χρόνου να αντιληφθούν ότι δεν τους εκτιμάτε. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Κανένας μας δεν θέλει να νιώθει ότι δεν τον εκτιμούν και συνήθως υπεραμυνόμαστε αυτής της επιθυμίας υποτιμώντας κι εμείς τον άλλον.

8 Θέλετε μόνο να παίρνετε
Οι σχέσεις μας είναι δούναι και λαβείν. Δεν μπορούμε μόνο να παίρνουμε χωρίς να είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε. Είναι λογικό σε κάποιες φάσεις να χρειαζόμαστε περισσότερο να λαμβάνουμε αλλά είναι παράλογο αυτό να συμβαίνει συνέχεια γιατί πολύ απλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος μόνο να δίνει. 
Αυτό το δούναι και λαβείν λαμβάνει χώρα σε κάθε επίπεδο. Από το να καλέσουμε εμείς κάποιον αντί να περιμένουμε να μας καλέσουν, μέχρι το να μοιραστούμε κάτι που αγαπάμε με τους άλλους. Εξάλλου, η θέση του δέκτη, τελικά είναι μια θέση ανάγκης. 
Και εάν συνέχεια στέλνετε αυτό το μήνυμα στον εαυτό σας, ότι δηλαδή έχετε διαρκώς ανάγκη να λαμβάνετε, ο εαυτός μπορεί να πιστέψει ότι είστε σε κατάσταση διαρκούς αδυναμίας και ίσως, με το πέρασμα των ετών, να το επιβεβαιώσει κιόλας.

Καταλήγοντας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο καλύτερος τρόπος να μας εκτιμήσουν οι άλλοι είναι να εκτιμούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και να το δείχνουμε. Μην ξεχνάτε ότι οι άλλοι είναι καθρέφτες και τελικά θα μας δείξουν την εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki