Saturday, 8 April 2017

Η Documenta για πρώτη φορά στην Αθήνα

Τι ειναι αυτή η έκθεση Documenta που γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα βγαίνοντας μετά από 62 χρονια εκτός Γερμανίας; 

Η documenta (Ντοκουμέντα) είναι μια διεθνής καλλιτεχνική έκθεση που διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας.
Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1955 με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη  (Arnold Bode). Παράλληλα με την Μπιενάλε της Βενετίας  είναι μια από δυο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη.
Η Ντοκουμέντα έχει τις ρίζες τις στην μεταπολεμική Γερμανία. Κατά την διάρκεια της ναζιστικής Γερμανίας δεν υπήρχε η ελευθερία της τέχνης και η πρωτοπορία ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη και στα κρυφά. Η πρώτη έκθεση το 1955 είχε τον σκοπό να παρουσιάσει την μέχρι τότε άγνωστη τέχνη στο κοινό, δεδομένο ότι στη Γερμανία οι εκθέσεις μοντέρνας τέχνης δεν ήταν κάτι συνηθισμένο εκείνη την εποχή.
Η έκθεση σημείωσε τεράστια επιτυχία, με συνέπεια ο Μπόντε μετά από 4 χρόνια να διοργανώσει μια έκθεση καθαρά νέας σύγχρονης τέχνης η οποία και έγινε θεσμός με αποτέλεσμα στις μέρες μας να διοργανώνεται ανά 5 χρόνια.
Λόγω του ότι το Κάσσελ είναι πρώην πρωτεύουσα του πρώην πριγκιπατου της Έσσης  διαθέτει πολλά ανάκτορα και εκθεσιακούς χορούς και πάρκα.

Ένας από τους στόχους της έκθεσης, όπως τους έθεσε ο Μπόντε στην πρόταση που έδωσε στη δημοσιότητα για τη διοργάνωση στα πλαίσια της Ανθοκομικής Έκθεσης, ήταν ασφαλώς η αποκατάσταση των δεσμών των καλλιτεχνών της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή τέχνη του 20ού αιώνα, όπως ήταν αρχικά ο προτεινόμενος τίτλος

Το 1955, στα πλαίσια της Παγγερμανικής Ανθοκομικής Έκθεσης (Bundesgartenschau), που υποδέχτηκε περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες, διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία του ζωγράφου και καθηγητή ζωγραφικής Άρνολντ Μπόντε, η Ντοκουμέντα, αφιερωμένη στην Τέχνη του 20ού Αιώνα, Ζωγραφική, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική 1905-1955, όπως ήταν ο υπότιτλος.
Η πρώτη Ντοκουμέντα δεν είχε σχεδιαστεί να αποτελέσει την απαρχή ενός θεσμού με αξιώσεις περιοδικής επανάληψης. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που την διοργάνωση δεν είχε αναλάβει κάποιο θεσμοθετημένο όργανο για αυτόν τον σκοπό, παρά η ‘Ένωση για τη δυτική τέχνη’ που προϋπήρχε.
Η μεγάλη, όμως, επιτυχία της έκθεσης, απόδειξη ότι το γερμανικό κοινό ‘διψούσε’ για καλλιτεχνικά γεγονότα και πολύ περισσότερο για όσα έδειχναν ξεκάθαρα την απαγκίστρωση από το ναζιστικό και συνολικά το τραυματικό παρελθόν και είχαν να επιδείξουν κάτι νέο, αυτή η επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα να παρθεί η απόφαση για την επανάληψη της έκθεσης, ως ένας περιοδικός διεθνής, πλέον, θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη –ως απάντηση πιθανότατα και στη Μπιενάλε της Βενετίας.
Με τη δημιουργία του ‘οργανισμού-ανώνυμης εταιρείας για τη Ντοκουμέντα (documenta GmbH), που διαδέχτηκε την ‘Ένωση για τη δυτική τέχνη’ και όπου κυρίως μέτοχος ήταν και ειναι ο δήμος του Κάσσελ, η έκθεση αποκτά μια νέα οργανωτική μορφή, αυτονομείται και μπορεί πλέον να διεκδικεί χορηγίες και κρατικές επιχορηγήσεις.
Η Documenta γίνεται για πρώτη μετά από 62 χρονια εκτός Γερμανίας ερχόμενη στην Αθήνα. 
Η έκθεση της documenta 14 εγκαινιάζεται στην Αθήνα στις 8 Απριλίου. 

Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την DOCOUMENTA  http://www.documenta14.de/gr/

Σε ολόκληρη την πόλη, σε περισσότερα από 40 διαφορετικά δημόσια ιδρύματα, σε πλατείες, κινηματογράφους, πανεπιστημιακούς χώρους και βιβλιοθήκες, περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα νέα έργα τους για την documenta 14.
Οι κυριότεροι εκθεσιακοί χώροι θα είναι ανοιχτοί από Τρίτη έως Κυριακή, 11 π.μ.-9 μ.μ., και την Πέμπτη 11 π.μ.-11 μ.μ. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον ιστότοπο της documenta 14 σχετικά με τις ώρες και μέρες λειτουργίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, καθώς και για πληροφορίες για τα εισιτήρια.

Ομάδα Last Point

Το νέο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

ΑΘΗΝΑ 07/04/2017
Σε μια πρώτη γνωριμία με τον νέο χώρο, όπου θα στεγαστεί το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, στην οδό Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, προσκαλεί παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Από το Σάββατο 8 Απριλίου και για 14 εβδομάδες, παράλληλα με την έκθεση της DOCUMENTA 14, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να συμβάλουν, μέσα από ειδικές δράσεις και προγράμματα, στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού του νέου Μουσείου, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της κατασκευής.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα και να παίξουν σε έναν χώρο σύγχρονο, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, μαθαίνοντας τις βασικές λειτουργίες ενός Παιδικού Μουσείου.

Ανοίγοντας το νέο «σπίτι» του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν πολλά εκπαιδευτικά γιορτινά προγράμματα, όπως θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητική δράση.
Από τις 8 Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους έκθεμα, χρησιμοποιώντας συλλογές και υλικά ανακύκλωσης, να παίξουν με σαπούνι και νερό στο έκθεμα «Φυσαλίδες», να εξελίξουν το έκθεμα «Οι Έτσι και οι Αλλιώς», να διαμορφώσουν τον νέο Παιχνιδότοπο (για οικογένειες με παιδιά 0 έως 3 ετών) και να περιηγηθούν στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του. Ο χώρος θα είναι ανοιχτός κάθε Τετάρτη 11πμ - 7μμ και Πέμπτη - Κυριακή 11 πμ. - 3 μμ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
AdTech Ad
Αυτό το διάστημα των 14 εβδομάδων, η διεπιστημονική ομάδα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου θα συλλέξει στοιχεία από τους επισκέπτες όλων των ηλικιών, ώστε να αξιολογήσει, να εμπλουτίσει και να ολοκληρώσει τη μουσειολογική μελέτη, εφαρμόζοντας την αρχή ότι το Παιδικό Μουσείο υπάρχει για να βοηθά όλα τα παιδιά να κατανοούν και να χαίρονται τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.

Παράλληλα, θα λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα crowd funding «Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας - προσβάσιμο σε όλους» δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και εάν βρίσκονται. Με τη συμμετοχή όλων, τα έργα και οι κατασκευές θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017 ώστε το νέο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας να ανοίξει στην πλήρη του μορφή.
Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, αποτέλεσμα της καινοτόμου συνεργασίας του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάστηκε το 1994, στο κτίριο της οδού Κυδαθηναίων 14 στην Πλάκα. Μετά από 22 χρόνια λειτουργίας στην Πλάκα, έχοντας φιλοξενήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, αλλάζει γειτονιά και αναπτύσσεται στον χώρο του εμβληματικού κτιρίου του Ωδείου Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Μαζί για το Παιδί μοιράζει καινούρια παπούτσια σε άπορα παιδιά

Το Μαζί για το Παιδί μοιράζει καινούρια παπούτσια σε άπορα παιδιά από την Θράκη έως την Κρήτη

Credits: Paul Cohn
Από την Θράκη έως την Κρήτη το Μαζί για το Παιδί κάνει «βήματα» για τα παιδιά, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα βρεθεί  δίπλα τους προσφέροντας τους καινούρια παπούτσια.
Φέτος το Μαζί για το Παιδί θα προσφέρει σε περισσότερους από 200 φορείς που στηρίζουν άπορα παιδιά σε όλη την ελληνική επικράτεια περισσότερα από 28.000 ζευγάρια παπούτσια. Η δράση υλοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρείας παπουτσιών TOMS, η οποία στο πλαίσιο της φιλοσοφίας One For One προσφέρει ένα δωρεάν καινούριο ζευγάρι παπούτσια για κάθε ζευγάρι που αγοράζουν οι καταναλωτές.
Σκοπός της δράσης 
Credits: Paul Cohn

Το Μαζί για το Παιδί είναι δίπλα σε όσα παιδιά χρειάζονται βοήθεια. Στόχος της δράσης είναι να βελτιωθεί μακροπρόθεσμα η καθημερινότητα των παιδιών που χρειάζονται παπούτσια για να παίξουν, να πάνε σχολείο αλλά και να αποφύγουν τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από χρησιμοποιημένα ή ακατάλληλα παπούτσια.

Διανομή παπουτσιών σε φορείς αλλά και σε καταυλισμούς προσφύγων
Credits: Paul Cohn

Ως  επίσημος συνεργάτης της TOMS (Giving Partner)  στην Ελλάδα, το Μαζί για το Παιδί, μοιράζει παπούτσια σε ιδρύματα, φορείς αλλά και σε καταυλισμούς προσφύγων.  Από το 2015 έως σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 39.000 ζευγάρια παπούτσια και μόνο φέτος υπολογίζουμε να δοθούν περίπου 28.000 επιπλέον, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πως η αγκαλιά της Ένωσης του Μαζί για το Παιδί μεγαλώνει για να χωρέσει ακόμη περισσότερα παιδιά!
Από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριου του 2017, θα πραγματοποιηθούν διανομές σε περισσότερες από 40 περιοχές σε Αττική, Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κεφαλονιά και Κρήτη.

Η διαδικασία της διανομής
Εκπρόσωποι του Μαζί για το Παιδί μαζί με εθελοντές επισκέπτονται τους φορείς, εκεί έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά τα οποία δοκιμάζουν τα παπούτσια πριν τα παραλάβουν, προσφέροντας την καλύτερη ανταμοιβή: χαμόγελα αληθινά και ζεστές παιδικές αγκαλιές. 

Μαζί για το παιδί - Μοιράζει παπούτσια σε όλη... από Pinakio

Τι ψυχή θα παραδώσετε, Φονιάδες;


Γιατί Θεέ μου; 
Οργή, θλίψη και μια τεράστια απορία γιατί τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο θύμα των παράλογων πολέμων. Η ιστορία γράφεται με αίμα και το GWJ την καταγράφει...

Επιμέλεια: Πολύδωρος Παπαδόπουλος


Παιδιά, το μεγαλύτερο θύμα παράλογων πολέμων. Μαθαίνουν τη σκληρή πλευρά της ζωής από την γέννηση τους. Υποσιτίζονται και λόγω της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υποφέρουν και καταλήγουν από τις πιο απλές ασθένειες. 
Όσα γλύτωσαν από τη φρίκη του πολέμου και μπόρεσαν να φύγουν από την χώρα τους, γίνονται μεγάλοι πριν συμπληρώσουν τα 10 έτη τους. 
Η παιδικότητα και η αθωότητα χαμένη ανάμεσα σε ερείπια, όλμους, βία και σκουπίδια. 
Παιδιά που έχασαν εξαιτίας μιας νάρκης, ενός πυραύλου τους γονείς τους, κι άλλα που απήχθησαν για να γίνουν δολοφόνοι – στρατιώτες, αλλά και ασπίδες. Άρρωστα μυαλά, τρελαμένοι φονιάδες που μεταδίδουν στις αθώες ψυχές το μίσος και το σκοταδισμό που τους διακρίνει.
...........
Πόσο άρρωστος μπορεί να είναι ένας πόλεμος, πόσο διεστραμμένος ένας πολιτικός για να αποφασίσει μια τέτοια επίθεση. 
.............
Παιδιά του Βιετνάμ, του Ιράν, της Αγκόλας, του Κονγκό, του Σουδάν, της Σομαλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, της Παλαιστίνης, του Κουρδιστάν, της Υεμένης και φυσικά της Συρίας και του Ιράκ δεν πρόφτασαν να ζήσουν αυτά που έπρεπε. 
Ζωή μόνο στην κόλαση; 
Γιατί Θεέ μου... Η ιστορία γράφτηκε με αίμα παιδιών, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τη διαβάσει ή δε θέλησε να το πράξει. Από τους 10χρονους Ιρανούς στρατιώτες στους μικρούς Σομαλούς μαχητές και από τα παιδιά της Σερβίας και της Βοσνίας που έτρεμαν τους βομβαρδισμούς σε αυτά της Συρίας και της Υεμένης. 
Τίποτα δεν έχει αλλάξει... Ποιος είναι ο φονιάς; Μια ερώτηση με δεκάδες απαντήσεις, αφού κάθε ισχυρός, κάθε παρανοϊκός, κάθε αλαζόνας δε λογάριασε καμία ανθρώπινη ψυχή...
.............
Πολλά είναι σκλάβοι του σεξ. Κάποια, ωστόσο, φέρουν όπλα και διαπράττουν ωμότητες εναντίον ενηλίκων και παιδιών.
Το σοκαριστικό είναι πως οι αριθμοί λένε πως σε παγκόσμιο επίπεδο το 40% των παιδιών - στρατιωτών είναι κορίτσια. 
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τα παιδιά - στρατιώτες είτε ως παθητικούς, αβοήθητα θύματα που έχουν υποστεί κακοποίηση και όχι ως μαχητές που διψούν για αίμα και σκοτώνουν με σαδισμό και ζήλο. Στις χώρες της Αφρικής, στην Ασία, αλλά και το ISIS τα παιδιά απήχθησαν υπό την επήρεια ναρκωτικών, είτε τους έγινε πλύση εγκεφάλου είτε κακοποιήθηκαν. 
Πολλά αρνούνται να σκοτώσουν, κάποια σκοτώνουν για να επιβιώσουν, ενώ κάποια άλλα για να ικανοποιηθούν. Το τελευταίο παράδειγμα είναι και το πιο αποκρουστικό, αφού η πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί είναι στο σημείο μηδέν. Κάποια παιδιά στέλνονται από τους γονείς τους, κάποιες οικογένειες εξαπατήθηκαν, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο τραγικό...

Στο τέλος του πολέμου, του εμφυλίου τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και ο δρόμος τους είναι γνωστός... Συμμορίες, ληστείες, παραστρατιωτικές ομάδες. Οχι, μόλις τελειώνει μια σύγκρουση, τα παιδιά- στρατιώτες έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα όπως και οι ενήλικες, να επανενταχθούν στην κοινότητες. Η κοινωνία τους χρωστάει την ευκαιρία να συμβάλει στην ειρηνική μετάβαση και στην οικοδόμηση τη ζωή τους.

Κονγκό: 
Μπορεί τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων να... ξέχασαν τον εμφύλιο στο Κονγκό, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους. Αν και ο πόλεμος τελείωσε επίσημα το 2003, η ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στη Γη για τα παιδιά. 
Σε αυτή τη χώρα, 4.4. εκατ. παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. 
.............
Παλαιστίνη: 
Παιδιά, το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου στη Γάζα. Περισσότερα από 500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, περισσότερα από 3000 τραυματίστηκαν τα τελευταία χρόνια, 2.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά. 
Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις κι αυτή του ενός μικρού αγοριού να πιάνει τον τραυματιοφορέα από τη μπλούζα και να φωνάζει «Θέλω τον πατέρα μου! Φέρτε μου τον πατέρα μου!» διέλυσε τον πλανήτη. Ηταν αρκετή για να δείξει και να περιγράψει το δράμα του παλαιστινιακού λαού και τη φρίκη με την οποία εκατοντάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά, στη Λωρίδα της Γάζας. 
............
Σομαλία: 
Οι Ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας απαγάγουν παιδιά από τα γήπεδα και τα μετατρέπουν σε μαχητές. Εκατοντάδες παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου δεν ξεπερνούν τα 9 έτη. Η Κυβέρνηση παρανομεί κι αυτή, αφού με τη σειρά της δεν θα πάρει μέτρα για την αποφυγή των απαγωγών, ενώ στρατολογεί και η ίδια νεαρά παιδιά. Ο Αβίλ είναι 10 ετών και προσπαθεί με δυσκολία να σηκώσει το όπλο του και την εξάρτησή του. 
Τα παιδιά δεν έχουν πολλές επιλογές στη Σομαλία. 
.........
Υεμένη: 
Οι ήχοι των βομβών διασποράς, των ρουκετών, των όλμων ακούγονται και στην Υεμένη. Το 2015 η Σαουδική Αραβία υπό την ηγεσία του συνασπισμού ξεκίνησε μια μεγάλη επίθεση με στόχο την απώθηση των ανταρτών Χούθι. Σε αυτό τον εφιαλτικό πόλεμο συμμετέχουν ισχυρές φυλές, η Αλ Κάιντα, το ISIS και θύματα είναι τα παιδιά. Στη φτωχότερη χώρα της περιοχής τα 11.5 εκατομμύρια παιδιά έγιναν φτωχότερα. Τα θύματα είναι εκατοντάδες και πολλές φορές τα περισσότερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγείας της χώρας. Το 2015 σκοτώθηκαν 934 παιδιά και 1356 τραυματίστηκαν. Το 61% των θυμάτων προήλθε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποφυγής αμάχων. Περισσότερα από 10.000 παιδιά ταλαιπωρούνται από ασθένειες που έχουν να κάνουν με τον μη εμβολιασμό τους, ενώ 2456 παιδιά ακρωτηριάστηκαν. 
..............
Συρία 
Το Συριακό παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα... φωνάζει! Περίπου 2000 έχασαν τη ζωή τους στο 2016 και το άσχημο είναι πως οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια... Χιλιάδες παιδιά τραυματίστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν. Αεροπορικές επιθέσεις, χρήση χημικών όπλων, βόμβες διασπορές, νάρκες... «Επιτέλους, στηρίξτε το λαό της Συρίας για την τραγωδία που βιώνει. 
...............
Ιράκ: 
Ποιος θα ξεχάσει τις πρώτες επιδρομές του ISIS στο Ιράκ, τότε που η φυλή των Yazidi δέχθηκαν μια τρομερή διώξη. 
Οι Τρομοκράτες αποκεφάλισαν δεκάδες παιδιά που αρνούνταν να τους ακολουθήσουν, σκότωσαν δεκάδες οικογένειες για να απαγάγουν τα κορίτσια τους. Τι και αν ήταν τόσο μικρά, γι αυτούς ήταν το... φάρμακο στην παράνοιά τους. 
Άρρωστα κτήνη που ξεσπούσαν τα κόμπλεξ τους σε παιδιά. Τα αγόρια πέθαναν από δίψα, πείνα κι από αποκεφαλισμούς. Τα κορίτσα έγιναν σκλάβες του σεξ.
.........
ολόκληρο το άρθρο εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki