Monday 22 July 2019

«Είναι παιδί, δεν καταλαβαίνει!» - Ναι, καλά!

Συχνά ακούμε την παραπάνω απαξιωτική φράση να βγαίνει από τα στόματα των ενηλίκων. 
Πόσο ψέμμα μπορεί να κουβαλάει μια τέτοια φράση; 
Ένα παιδί έχει και χρησιμοποιεί αισθητήρες που ίσως ένας ενήλικας να τους έχει χάσει υπό το βάρος της καθημερινότητας και των διαφόρων πεποιθήσεων που κουβαλάει. 
Έτσι, λοιπόν, μια ζωγραφιά που μπορεί να είναι μουτζούρα στα μάτια ενηλίκων, για ένα παιδί κρύβει έναν ολόκληρο κόσμο.
Όπως αυτή η «μουντζούρα» που ενώ ήταν έτοιμη να πεταχτεί από κάποιον ενήλικα τελικά μπήκε σε έκθεση γιατί ο ενήλικας σκέφτηκε να ρωτήσει το μικρό παιδί τι μπορεί να απεικονίζει.
Η μουντζούρα, λοιπόν, είναι η φονική φωτιά στο Μάτι. 
Το κόκκινο χρώμα είναι οι άνθρωποι που καίγονται, το μαύρο είναι η καταστροφή και ο χαλασμός της φωτιάς, τα καμένα δέντρα, η μαυρίλα του κάρβουνου. 
Πάνω δεξιά μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα αμάξι, εξ ίσου με μαύρο χρώμα, ενώ η πράσινη γραμμή που περικλείει την «μουντζούρα» είναι το δάσος που έμεινε ανέπαφο γύρω απ’ την φωτιά. 
Μια συγκλονιστική αποτύπωση ενός φονικού γεγονότος μέσα από τον ψυχισμό ενός παιδιού, που μπορεί να μην ξέρει να αποτυπώσει με λόγια αυτό που έζησε ένα χρόνο πριν, ενδεχομένως μέσα από τηλεοράσεις και συζητήσεις ενηλίκων, αλλά μπορεί να σχεδιάσει στο χαρτί την αίσθηση και την ουσία ενός τέτοιου γεγονότος.

Για το λόγο αυτό ας προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε μέσα από τα μάτια των παιδιών, να ρωτήσουμε να μας πουν, τι βλέπουν, γιατί έκαναν το τάδε ή το δείνα και ας μην βγάζουμε τα δικά μας ενήλικα συμπεράσματα που πολλές φορές είναι μουτζούρες στα μάτια των παιδιών.

anarchypress
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μη μου λέτε «δεν έχεις ανάγκη εσύ…»

Βασανίζομαι…, λέει το γνωστό γκράφιτι πάνω στους τοίχους της Αθήνας. 
Κάποια μητέρα θα τα φιλοτεχνεί αυτά τα γκράφιτι… 
Θα ξεγλιστρά από το σπίτι, κρυφά τα βράδια, όταν όλοι πια ηρεμούν και παύουν να ζητούν το ένα και το άλλο, όταν πια ο ύπνος τους της αφήνει το περιθώριο κάποιων ωρών για να είναι επιτέλους ο εαυτός της. 
Κι ο… αδύναμος εαυτός της.
Θα ανεβαίνει στις σκαλωσιές με κίνδυνο ζωής, θα αιωρείται πάνω από το χάος του κενού από κάτω της, για να «εκφραστεί» με το πινέλο, γιατί στην πραγματική της ζωή δεν την παίρνει να ψελλίσει παράπονο, δεν την παίρνει να πει πως κουράστηκε, δεν την παίρνει να δείξει κανενός τύπου αδυναμία
Στην πραγματική ζωή όλοι απαιτούν να είναι δυνατή. Για να ακουμπήσουν πάνω της. 
Ακόμη κι αν είναι εύθραυστη λοιπόν, οφείλει να δείχνει δυνατή. Οφείλει να είναι υπεράνθρωπος – ή έστω, να δείχνει υπεράνθρωπος. Οφείλει να λύνει σιωπηλά και αποτελεσματικά τα προβλήματα, να λειαίνει τις οικογενειακές εντάσεις και αιχμές, να ισιώνει τις «στραβές γραμμές», να καμπυλώνει τις «άνοστες ευθείες». 
Πρέπει να είναι ταχυδακτυλουργικά δυνατή. 
Πρέπει να είναι δυνατή «με χάρη». 
Γιατί είναι γυναίκα, γιατί είναι η μάνα γη, που απορροφά τους κραδασμούς και ρουφά τα δάκρυα των άλλων, κι ας έχει μέσα της ηφαίστεια πόνου και κούρασης, έτοιμα να εκραγούν. 
Είναι δυνατή αυτή… 
Και κουκουλώνει και το φόβο της και την έντασή της και το χτυποκάρδι της. 
Και φοράει και ένα μειλίχιο χαμόγελο για να τους καθησυχάσει όλους.
Δεν αρρωσταίνει ποτέ. Δεν προλαβαίνει. Κι αν τύχει και αρρωστήσει, θα ακούσει: 
«Εσύ, θα τα καταφέρεις..» ή « Δεν έχεις ανάγκη, εσύ, είσαι δυνατή, είσαι θηρίο εσύ…». 
Οπότε θα πετάξει την αρρώστια στα γρήγορα από πάνω της, σαν να τινάζει τη σκόνη από τα ρούχα, θα σηκώσει το κρεβάτι στους ώμους της και θα τρέξει… Να φροντίσει, να υπηρετήσει, να εξυπηρετήσει, να σώσει, να ενθαρρύνει, να εμψυχώσει, να γιατρέψει, να επουλώσει.

Είναι δυνατή. Κι ας β α σ α ν ί ζ ε τ α ι κατά βάθος.
 
Κανείς δεν πρέπει να το μάθει. 
Κανείς δεν πρέπει να το υποψιαστεί. 
Οφείλει να δείχνει ατσάλινη κι ας είναι μαλακή σαν ζυμάρι. 
Οφείλει να είναι υπεράνθρωπος. 
Δεν έχουν οι υπεράνθρωποι ανθρώπινες αδυναμίες. Τα κάνουν όλα και συμφέρουν. Έχουν κολλημένο στο κούτελο την ταμπέλα του δυνατού, κι έρχονται οι υπόλοιποι και ζητούν τα πάντα. Να τους κατεβάσεις τα άστρα από τον ουρανό, να τους ανεβάσεις στα άστρα να αγγίξουν τον ουρανό… 
Όλα τα ζητούν από τον δυνατό. Και ο δυνατός οφείλει να ανταπεξέλθει. Με τρόπο που να φαίνεται αβίαστος, χωρίς ζόρισμα, μην τύχει και «πληγωθούν» αυτοί που ζητάνε…
Απαιτεί πολύ ιδρώτα το κοστούμι της δυνατής. Απαιτεί να το τιμήσεις. Πως; Με το να γίνεις πιο δυνατή ακόμη! 
Γιατί η μητέρα είναι το μπετόν που θα πέσει στα θεμέλια, για να χτίσουν οι άλλοι τα οικοδομήματά τους. Και το μπετόν πρέπει να είναι μπετόν, όχι παίξε – γέλασε. 
Πρέπει να είναι σκληρό και ανθεκτικό. Αλλά, ενίοτε, να γίνεται απαλό και ευέλικτο σαν τον Τιραμόλα, με πολλαπλά χέρια σαν τη θεά Κάλι, με επτά και βάλε ζωές σαν τις γάτες (γιατί, τι θα απογίνουν οι άλλοι αν λυγίσει το ατσάλι, αν η δυνατή πάψει να είναι δυνατή;)
Που να το πούμε και που να το ομολογήσουμε πως έχουμε ανάγκη από κάποιον πιο δυνατό από μας; 
Που να το εξομολογηθούμε πως η στολή της σούπερ δυνατής μαμάς κρύβει από κάτω κάλους και πληγές και αίμα; 
Είναι ντροπή τέτοια ομολογία. 
Έτσι μας μάθανε οι δικές μας μαμάδες. 
Μας μάθανε πως οι μαμάδες ΔΕΝ νιαουρίζουν.

ΓΙΩΤΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

themamagers
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

1069: Μια γραμμή ελπίδας 10 χρόνων, κινδυνεύει να σταματήσει να χτυπά.

Η δύναμή μας είσαι εσύ
Από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 9.00 π.μ., με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Εθνική Γραμμή Υποστήριξης των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο, με το τετραψήφιο πρόθεμα 1069.
Κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δηλ. να υπάρχει ένα τετραψήφιο νούμερο υποστήριξης για τους ανθρώπους που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Για τη δημιουργία του τηλεφωνικού κέντρου έχουν χρησιμοποιηθεί όλες οι προηγμένες τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές εκείνες, ώστε η λειτουργία του να γίνεται με αρτιότητα παρέχοντας το ποιοτικότερο αποτέλεσμα στην επικοινωνία. 
Στη γραμμή βρίσκονται και απαντούν ειδικευμένοι επαγγελματίες επιστήμονες της ψυχικής υγείας όπως: συμβουλευτικοί ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι υγείας.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμος φορέας μάς ανάγκασε, δυστυχώς, να μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας μας. 
Έτσι, από 24 ώρες το 2012, σε 12 ώρες ημερησίως στη συνέχεια και κατόπιν 6 ώρες την ημέρα.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, μέσω της γραμμής 1069, είναι η πρώτη και η μόνη έως σήμερα που υποστήριξε ανρθώπους που εμπλέκονται με τον καρκίνο στην Ελλαδα, επί 24ωρου βάσεως.

Η γραμμή 1069 λειτουργεί ανελλιπώς από το 2010 και έχουν καλέσει, για να προσφέρουμε υποστήριξη, μέσω των ειδικών ψυχικής υγείας, πάνω από 12.000 εμπλεκόμενοι με τον καρκίνο. 
Σε 5 μήνες θα κλείσουμε 10 χρόνια λειτουργίας.

Δυστυχώς, η συνεχόμενη μείωση των δωρεών τα τελευταία 6 χρόνια, μας έχει φέρει σε μια δεινή οικονομική κατάσταση, με συνέπεια να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα της οργάνωσης, που είναι 1.500 ευρώ το μήνα.

Αν δεν υπάρξει οικονονική ενίσχυση τους επόμενους 2 μήνες, θα αναγκαστούμε να παύσουμε τη λειτουργία της γραμμής 1069, αλλά και της οργάνωσης, χωρίς να προλάβουμε να μετρήσουμε τα 10 χρόνια λειτουργίας μας.
Εκτός της τηλεφωνικής υποστήριξης, παρέχουμε στο κέντρο μας, εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη της τεχνολογίας, υποστήριξη και μέσω διαδικτύου. Πάνω από 3000 άτομα έως σήμερα έχουν υποστηριχτεί από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας διαδικτυακά, μέσω γραπτών μηνυμάτων (On Line chat), μιας ειδικά διαμορφωμένης δικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας & μέσω e-mail.

Η ιστοσελίδα της οργάνωσης ...
..............
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki