Tuesday 8 January 2019

Το Κάστρο της Μεθώνης - Methoni's Castle

Το βραβευμένο video που αναδεικνύει τις ομορφιές του

Στην κορυφή του κόσμου βρέθηκε το Κάστρο της Μεθώνης μέσα από το βίντεο της ομάδας DroneGr, κατακτώντας την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό The Best Drone Videos of the Week 2018. 
Το βίντεο είχε αρχικά περάσει στους ημιτελικούς μαζί με άλλα 12 βίντεο από όλο τον κόσμο. 
Στη συνέχεια, πέρασε στην τελική εξάδα και κατάφερε να διακριθεί με την πρώτη θέση.
Το κάστρο της Μεθώνης -ουσιαστικά, καστροπολιτεία- είναι από τα σημαντικότερα και ωραιότερα του Ελλαδικού χώρου. 
Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209. Είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, σε έναν βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο. 
Το λιμάνι και το κάστρο της Μεθώνης αποτέλεσαν για αιώνες έναν σπουδαίο γεωπολιτικό κόμβο για τους εκάστοτε κατόχους της, οικονομικό για τις εμπορικές συναλλαγές και συγκοινωνιακό για τους περιηγητές στη Μεσόγειο και τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους.
Το συγκεκριμένο βίντεο είναι ...
...............
η συνέχεια εδώ: Πατρίδα, Όμορφη και παράξενη

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Χιόνι»… Ποίημα από τη Μυρτιώτισσα

«Αγαπημένε, στρώνεται το χιόνι στον
κήπο, στην αυλή, στα κεραμίδια. Την
αρχοντιά του όπου σταθεί ξαπλώνει,
περήφανο και πάναγνο το χιόνι»
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η Φώφη δικαιώθηκε...

μετά θάνατον...

Δικαιώθηκε η εκπαιδευτικός Φώφη Μπουλούτα που είχε απολυθεί το 2012 από το Κολλέγιο Αθηνών για τη μονογραφή της κόλλας του γιου του Αντώνη Σαμαρά λόγω προσπάθειας αντιγραφής σε εξετάσεις.
.......
Αν και νεκρή πλέον, η Φώφη Μπουλούτα δικαιώνεται, έστω και με καθυστέρηση, από την Πολιτεία που με γενναιότητα αναθεωρεί σήμερα μια ντροπιαστική απόφαση η οποία ελήφθη κάτω από ισχυρές πολιτικές πιέσεις. 

Μια απόφαση που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από ορισμένους που, για μικροπολιτικούς λόγους, δεν διστάζουν να αμαυρώνουν τη μνήμη ενός ανθρώπου.

περισσότερα εδώ

Βόλτα με το μωρό το χειμώνα

Τους χειμωνιάτικους μήνες στους εξωτερικούς χώρους κάνει κρύο και στους εσωτερικούς κυκλοφορούν ιώσεις. 
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερήσουμε από το μωρό μας την τόσο απολαυστική βόλτα του! 
Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, το βρέφος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή του με πολλά άτομα και κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας που πηγαίνουν παιδικό σταθμό. 
Αργότερα και εφ’ όσον ο καιρός το επιτρέπει, μαμά και παιδί μπορούν να απολαμβάνουν τις βόλτες τους μαζί, στον καθαρό αέρα ενός πάρκου ή μιας παιδικής χαράς. 
Όχι όμως σε κλειστούς χώρους όπως εμπορικά κέντρα όπου ο αερισμός είναι ανεπαρκής και η θερμοκρασία δεν ρυθμίζεται σωστά -σε τέτοιους χώρους το βρέφος κινδυνεύει από ιώσεις και κρυολογήματα.
Να θυμάστε! 
Μπορείτε να βγαίνετε βόλτα ακόμα και με κρύο ή συννεφιά όχι όμως με βροχή ή αέρα!
Τι να προσέξετε:
Στα βρέφη το σύστημα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος δεν έχει ακόμα ωριμάσει πλήρως και κατά συνέπεια δεν έχουν τη δυνατότητα να την κρατούν σταθερή (στους 37 βαθμούς Κελσίου) ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν το ντύσετε αρκετά καλά θα κρυώνει πολύ κι αν το ντύσετε υπερβολικά ζεστά υπάρχει κίνδυνος να ιδρώσει. 
Ένας απλός τρόπος να βεβαιωθείτε ότι δεν του έχετε βάλει ούτε πολλά ούτε λίγα ρούχα είναι ο εξής: φορέσετε του ο,τι φοράτε κι εσείς και προσθέστε άλλο ένα ρούχο. 
Ο λόγος είναι ότι ξαπλωμένο στο καροτσάκι του θα κινείται λιγότερο από εσάς που θα ζεσταίνεστε καθώς περπατάτε. 
Βεβαιωθείτε ακόμα ότι τα πόδια και τα χεράκια του είναι καλυμμένα και στο κεφαλάκι να του φοράτε πάντα σκουφάκι.
Καλύτερα πολλά και ελαφριά παρά λίγα και βαριά. 
Ο κανόνας αυτός ισχύει για τα ρούχα και τα σκεπάσματα του μωρού και σας επιτρέπει να αφαιρείτε ή να προσθέτετε κατά βούληση, όταν διαπιστώνετε ότι κάνει λιγότερο ή περισσότερο κρύο. 
Επιπλέον, τα πολλά στρώματα από ύφασμα δημιουργούν καλύτερη μόνωση για το κορμάκι του σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Και η επιδερμίδα του χρειάζεται προστασία από το κρύο. 
Ο χειμωνιάτικος αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα του μωρού, το οποίο είναι ακόμα πολύ ευαίσθητο και αφυδατώνεται εύκολα. 
Για να το προστατέψετε, απλώστε μια ενυδατική κρέμα στα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον αέρα.

Με τη συνεργασία της Παιδιάτρου Ιωάννας Δραμπέλη 
imommy

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μέτρα προστασίας από τον παγετό

Στις μετακινήσεις

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε με αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φροντίστε να διαθέτετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια και φανείτε προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, των πεζοδρομίων κ.λπ.
Στα δίκτυα ύδρευσης κατοικιών (σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ)
Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων του ακινήτου σας από ενδεχόμενο παγετό:

Παρατηρήστε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής επί του πεζοδρομίου. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες του υδροδοτικού κυκλώματος ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. 
Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει). 
Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό του νερού!
Θυμηθείτε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων κτλ.)
Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το.
Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.
Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. 
Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό. 
Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.
Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

helppost
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Tέλος οι διακοπές

Τέλος οι διακοπές
οι χαρές και οι γιορτές, 
τέλος τα πολλά γλυκά,   
τα δωράκια τα ακριβά. 
Tέλος και τα ταξιδάκια
οι εκδρομές και τα παρτάκια. 
Το σχολείο περιμένει
με την πόρτα ανοιγμένη.

©Ελένη Τσαλίκη, από τη συλλογή «Κάθε μέρα, κάθε μήνα, μια ολόκληρη χρονιά»

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki