Friday, 27 December 2013

Βιβλία και βιβλιοθήκη στο παιδικό δωμάτιο!

Ελπίζω αν όχι ο Άι-Βασίλης, κάποια γιαγιά, νονά, θεία, φίλη να φέρει δώρο κανένα βιβλίο!!! Βρήκα τις συμβουλές από τον «Παραμυθητή» πολύ ενδιαφέρουσες και όσοι θα ετοιμάσετε τα δωμάτια για τα πρωτάκια σας λάβετέ τες υπόψη.
«Διάβασμα»: Ένας πολύ ωραίος τρόπος
να πλουτίσει κανείς χωρίς να κλέψει κανέναν!!!
(A. Laguille)

Διαβάστε περισσότερα για τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες στο παιδικό δωμάτιο στο παρακάτω άρθρο:

«Βάψαμε το δωμάτιο, αγοράσαμε τα έπιπλα, φροντίσαμε να γεμίσουμε το πάτωμα με παιχνίδια.. και η βιβλιοθήκη;
Αφήσαμε χώρο στο παιδικό δωμάτιο για τη βιβλιοθήκη;
Και όχι η βιβλιοθήκη και το γραφείο δεν είναι χρήσιμα μόνο στα παιδιά της σχολικής ηλικίας.
Μια παιδική βιβλιοθήκη με ράφια στο ύψος του παιδιού,
είναι ιδανική για να φιλοξενήσει τα πρώτα πάνινα βιβλία,στη συνέχεια τα χαρτονέ, και φυσικά τα βιβλία με τα παραθυράκια και τους ήχους.
Αργότερα τα πρώτα παραμύθια και θα αφήσουμε χώρο
και για τα αγαπημένα μας παιχνίδια.
Τα δωμάτια των σημερινών παιδιών θυμίζουν παιδότοπους.
Είμαι υπέρ των παιχνιδιών, όχι όμως της υπερβολής και βέβαια όχι εις βάρους των βιβλίων.
Όσο σημαντικό είναι για ένα παιδί μια κούκλα για να εξασκήσει τρόπους συμπεριφοράς, και ένα αυτοκινητάκι για την αδρή και λεπτή κινητικότητα του, τόσο σημαντικό είναι και ένα βιβλίο για την ανάπτυξη του λεξιλογίου του και την ενίσχυση της φαντασίας του.

Σας δίνω μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε σε μια παιδική βιβλιοθήκη.

  • Να είναι στο ύψος του παιδιού, ώστε να μπορεί με ευκολία να διαλέξει βιβλίο.
  • Αν κάποιο βιβλίο είναι ευαίσθητο ή θέλετε να το προφυλάξετε, τοποθετήστε το πιο ψηλά.
  • Τοποθετείστε τα βιβλία με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται το εξώφυλλο και όχι η ράχη.
  • Τα παιδιά αναγνωρίζουν τους ήρωες και τα χρώματα του βιβλίου και αυτά πρέπει να τα βλέπουν.
  • Ανάμεσα στα βιβλία, φυλάξτε και αγαπημένα παιχνίδια. Έτσι το βιβλίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το παιδί όπως ένα παιχνίδι.
  • Κοντά στη βιβλιοθήκη, βάλτε ένα σκαμπό ή ένα μεγάλο μαξιλάρι. Μπορούμε να διαβάσουμε παντού!
  • Εξηγούμε στο παιδί ότι η βιβλιοθήκη είναι για τα βιβλία, ότι η ντουλάπα για τα ρούχα μας. Δεν τα πετάμε δεξιά και αριστερά.
  • Καθιερώστε την ώρα του παραμυθιού κοντά στη βιβλιοθήκη!
  • Αφήστε το παιδί να την τακτοποιήσει όπως θέλει και να την στολίσει με ζωγραφιές και κουκλάκια.

Επειδή το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να θεωρείται ο προσωπικός χώρος του παιδιού, δηλαδή ενός ατόμου που μεγαλώνει και εξελίσσεται, θα πρέπει να έχει όλα τα εφόδια που θα τον βοηθήσουν.

Η τηλεόραση δεν είναι μέσα σε αυτά.
Ακόμη και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι σημαντικός,
μόνο εφόσον η χρήση του είναι ελεγχόμενη από τον γονιό.
Σκεφτείτε ότι ένα παιδί που έχει βιβλιοθήκη, μέσα στο δωμάτιο του, θα γίνει αναγνώστης από μικρή ηλικία.
Μια συμβουλή, μη τονίζετε στα παιδιά, ότι έχουν αδιάβαστα βιβλία, στα ράφια της βιβλιοθήκης.
Θα έρθει η ώρα τους... να τα διαλέξουν, γιατί μη ξεχνάτε: «τα βιβλία επιλέγουν τους αναγνώστες τους.»


Πηγή: paramythitis
το βρήκαμε στο paizokaigelo

Το Φως της Αγίας Σοφίας

Στις 27 Δεκεμβρίου του 537, έγιναν τα εγκαίνια από τον Ιουστινιανό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή του Ναού έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Η Αγία Σοφία είναι για την Ορθοδοξία
η οικουμενική πρωτεύουσά της.
Η Αγία Σοφία θεμελιώθηκε το 326 από τον Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε επιστρέψει από τη Σύνοδο της Νίκαιας λίγους μήνες νωρίτερα. Αφιερώθηκε στη Θεία Σοφία, τη Σοφία του Λόγου ή το Λόγο του Θεού – δηλαδή στον ίδιο το Χριστό.

Όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (324 μ.Χ.), έτσι κι ο ναός της Αγίας Σοφίας χτί­στηκαν για πρώτη φορά και οι δύο από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα τον Κωνσταντίνο. Ο ένας στη Δύση και ο άλλος στην Ανατολή.

326 Θεμελιώθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο
360
Εγκαίνια της Μεγάλης Εκκλησίας επί βασιλείας του Κωνστάντιου Β΄
404
Ο ναός καταστρέφεται από πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της Στάσης που ακολούθησε την καθαίρεση του πατριάρχη Ιωάννου Χρυσοστόμου
415
Εγκαίνια της Αγίας Σοφίας από τον Θεοδόσιο Β΄
532
Ο ναός καίγεται κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα
537
Εγκαίνια της καινούργιας τρουλαίας βασιλικής του Ιουστινιανού Α΄
1204
Ο μητροπολιτικός ναός λεηλατείται από τους σταυροφόρους.
1453
Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄
1717
Το μεγαλύτερο μέρος των σωζόμενων ψηφιδωτών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας καλύπτεται.
1931
Το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο αρχίζει συστηματικές εργασίες αποκάλυψης και αποκατάστασης των ψηφιδωτών
1934
Η Αγία Σοφία τζαμί μετατρέπεται σε μουσείο.
2020
Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί.
 

Η Αγία Σοφία στέκεται όρθια περίπου 1500 χρόνια αντέχοντας 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ.

Το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, μελετάει γιατί αντέχει στους σεισμούς η Αγία Σοφία. Είναι περίεργο με τέτοιο Τρούλο πως αντέχει, Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τρούλος. Αιωρείται.

Ψάχνουν να βρουν γιατί δεν πέφτει ο Παρθενώνας και η Αγία Σοφία, αυτά τα δυο. Το Φως της Αγίας Σοφίας και το μεγαλείο του Παρθενώνα. Αυτά τα δυο θα φωτίζουν για πάντα.
Και οι δυο Ναοί φτιάχτηκαν από ελεύθερους ανθρώπους, όχι από δούλους. Για την Αγιά Σοφία συνεισέφεραν όλοι και οικονομικά. Ελεύθερα. Έλληνες σχεδίασαν τον Παρθενώνα, Έλληνες σχεδίασαν και την Αγιά Σοφιά.

Η Αγία Σοφία, είναι ο Χριστός, η ενσαρκωμένη Σοφία του Θεού, δια του Λόγου.

Οι Τούρκοι έχουν επικαλύψει τα πάντα, το Μέγα ψηφιδωτό του Χριστού όμως κείται ακάλυπτο, η απεικονισμένη ευλογία είναι η ωραιότερη που υπάρχει. Στην αχνή μισοκαλυμμένη επιφάνεια, διακρίνεται η ψηφιδωτή μορφή ενός τεράστιου Χριστού. Ξεχωρίζουν τα μαλλιά, το μέτωπο, τα πράα μάτια του Σωτήρα και το αχνό περίγραμμα της μορφής του. Το δεξί χέρι, με γλυκύτητα, είναι απλωμένο σε μια ανείπωτη ευλογία και, με την κίνηση του, μοιάζει να αγκαλιάζει τον άγνωστο επισκέπτη. Μέσα στις σκιές, νιώθει κανείς πως ο Χριστός στέκει ακοίμητος φρουρός πάνω από τους ανθρώπους του.
Όλων τα γόνατα κόβονται όταν αντικρίζουν την Αγία Σοφία. Είναι το συγκλονιστικό οικοδόμημα, αλλά και όλα όσα αντιπροσωπεύει. Κι ας μη τα σκέφτεται ο επισκέπτης. Τα κουβαλάει μέσα του. Όλη τη δόξα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, όλη την ιστορία της Ορθοδοξίας και την Προοπτική της στους αιώνες των αιώνων.

Η Αγία Σοφία αντιπροσωπεύει για την Ορθοδοξία την οικουμενική πρωτεύουσά της. Παρ' όλες τις προσπάθειες μεταμόρ­φωσης της Αγίας Σοφίας, τα χριστιανικά της χαρακτηριστικά δεν απαλείφονται. Η ίδια της η κατασκευαστική δομή δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις του ισλαμικού τελε­τουργικού. Μοιάζει με έναν περήφανο αιχμάλωτο που, σιωπηρά, με αστείρευτη υπομονή αλλά και απίστευτη επιμονή, δεν παύει να αντιστέκεται στις αλυσίδες του.  
Η ΑΓΊΑ ΣΌΦΙΑ δημιουργήθηκε από Ορθόδοξους Χριστιανούς και λειτούργησε ως Ορθόδοξος Ναός για αιώνες και θα στέκεται στους αιώνες των αιώνων. Κάθε άλλη χρήση της είναι καταχρηστική και παράνομη και προσβάλλει την Ορθόδοξη Πίστη της οποίας ήταν και είναι το κέντρο της.


«Εκ της Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα...» — Ποιοί ήταν οι τρεις Μάγοι;

Η ιστορία των τριών μάγων που ακολουθούν το λαμπρότερο άστρο του ουρανού και ταξιδεύουν από την Ανατολή για να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος είναι γνωστή στους περισσότερους από μας.

   Who Were The Three Wise Men Of Christmas? 

καὶ ἐλθόντες εἰς τὴν οἰκίαν εἶδον τὸ παιδίον μετὰ Μαρίας
τῆς μητρὸς αὐτοῦ, καὶ πεσόντες προσεκύνησαν αὐτῷ,
καὶ ἀνοίξαντες τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν προσήνεγκαν
αὐτῷ δῶρα, χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν·
(Ματθ. β' 11)

Μέσα στα Ευαγγέλια, οι μάγοι αναφέρονται μόνο από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο χωρίς όμως να δίδονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός τους ή η χώρα προέλευσης τους. Το Ευαγγέλιο απλά αναφέρει ότι έρχονται από την ανατολή.

Η λέξη «μάγος» στα χρόνια εκείνα συνδεόταν κυρίως με τους ιερείς της περσικής θρησκείας, του Ζωροαστρισμού, οι οποίοι μελετούσαν τα άστρα και είχαν αναπτύξει την αστρολογία. Περισσότερες πληροφορίες για τους μάγους των αρχαίων χρόνων μπορούμε να αντλήσουμε από τον Ηρόδοτο, σύμφωνα με τον οποίο «Μάγοι» ονομαζόταν μία από τις έξι φυλές των Μήδων, και όσοι άνηκαν σε αυτή τη φυλή ασκούσαν καθήκοντα ιερέων ή ονειροκριτών, ασχολούνταν με τον αποκρυφισμό κ.τ.λ.
Ο Ωριγένης μας λέει ότι οι Μάγοι κατάγονται από τη Χαλδαία, ενώ σύμφωνα με άλλους, ήταν Βαβυλώνιοι.
Η ιστορία μας λοιπόν συνεχίζει λέγοντας μας ότι οι τρεις Μάγοι ταξιδεύοντας, φτάνουν στα Ιεροσόλυμα και συναντούν το βασιλιά Ηρώδη και όταν του αναφέρουν τι ψάχνουν και για ποιο λόγο ακολουθούν τους οιωνούς, εκείνος τους ζητά στην επιστροφή τους να του υποδείξουν εάν και που βρήκαν αυτόν το νέο βασιλιά, με σκοπό να «τον τιμήσει» όπως ισχυρίζεται. Όμως στην πραγματικότητα θέλει να τον θανατώσει, και γι' αυτό εμφανίστηκε στους Μάγους άγγελος Κυρίου και τους υπέδειξε να μην επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή.
Οι Μάγοι συνέχισαν και έφτασαν στη Βηθλεέμ, όπου και βρήκαν το Βασιλιά των Ιουδαίων στο πρόσωπο του νεογέννητου Χριστού. Τα ονόματα τους ήταν Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ. Πολλές οι αντιρρήσεις που υπάρχουν για τον αριθμό και τα ονόματα των μάγων, αλλά κάτι παραμένει ίδιο σε όλες τις εκδοχές. Τα δώρα, οι προσφορές τους στο Χριστό.
Τα δώρα που έφεραν οι σοφοί της ανατολής στο βασιλιά που είχε μόλις γεννηθεί ήταν χρυσός, λιβάνι και σμύρνα.
Ο Μελχιόρ έφερε τον χρυσό, που συμβόλιζε ότι το βρέφος θα γινόταν βασιλιάς.
Ο Γκασπάρ έφερε το λιβάνι, σύμβολο της θείας καταγωγής.
Και ο Βαλτάσαρ έφερε τη σμύρνα, η οποία συμβόλιζε τον πρόωρο θάνατο του Ιησού.
Ως αντάλλαγμα για τα δώρα, οι Μάγοι ζήτησαν ένα από τα σπάργανα του βρέφους, απόδειξη για όσους δε θα τους πίστευαν, το οποίο και τους έδωσε η ίδια η Παναγία.
Κίνησαν λοιπόν, να γυρίσουν στον τόπο τους. Και η διαδρομή των έντεκα ημερών που είχαν κάνει για να φτάσουν τους πήρε δύο χρόνια για να την ξανακάνουν.
Αργότερα, βαπτίσθηκαν από τον Απόστολο Θωμά και χειροτονήθηκαν επίσκοποι.
Το 69 μ.Χ. έλαβαν την είδηση ότι σε λίγο θα πεθάνουν. Πρώτος πεθαίνει ο Μελχιόρ, σε ηλικία 130 ετών. Μετά από έξι μέρες ο Βαλτάσαρ σκοτώνεται από έναν ειδωλολάτρη μπροστά στην Αγία Τράπεζα στα 109 του χρόνια. Μετά από άλλες έξι μέρες πεθαίνει ο Γκασπάρ στα 90 του χρόνια.
Και κάπου εδώ τελειώνει η αναφορά στους Μάγους της Ανατολής, που η ιστορία τους μας λέει ότι είχαν τη σοφία για να δουν τα σημάδια, την επιμονή να τα ακολουθήσουν και την τύχη να συναντήσουν το Χριστό τις πρώτες ώρες της ζωής του στη Γη!
infokids

Λευκάδα: πράξη ανθρωπιάς δυο μαθητών

Οι μαθητές που συγκίνησαν ένα ολόκληρο νησί
με τα χρήματα που συγκέντρωσαν στα κάλαντα
 
Λευκάδα: Οι μαθητές που συγκίνησαν ένα ολόκληρο νησί με τα χρήματα που συγκέντρωσαν στα κάλαντα
Τα δύο παιδιά ξεκίνησαν νωρίς το πρωί για να πουν τα κάλαντα στην γειτονιά τους και αποφάσισαν να κάνουν κάτι χωρίς να ενημερώσουν τους γονείς τους …

Λευκάδα — Σε μια μεγάλη πράξη ανθρωπιάς προχώρησαν δύο μικρά παιδιά από το κατηχητικό της ενορίας της Παναγίας των Ξένων στη Λευκάδα, αφού έδωσαν τα λεφτά που συγκέντρωσαν από τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον οίκο πρόνοιας της Μητρόπολης.
Ο Στέφανος και ο Βάιος, μαθητές του δημοτικού, αντί να ξοδέψουν τα χρήματα που κέρδισαν για τους εαυτούς τους, προτίμησαν να τα χαρίσουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών τους.
Ο μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος, αφού ενημερώθηκε για την κίνηση αυτή, συνεχάρη δημόσια τους δύο μαθητές. Σύμφωνα με το lefkadapress.gr, οι γονείς των παιδιών δεν γνώριζαν το παραμικρό

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki