Thursday, 14 July 2022

Λιγνάδης: Ένοχος για βιασμό ανηλίκων αλλά... ελεύθερος!!

Για να καταλάβουμε...
Ποια εγκλήματα θα έπρεπε να έχει διαπράξει ο έκφυλος, για να μείνει στη φυλακή;
Πόσα ανήλικα θα έπρεπε να έχει βιάσει;
    Δεν είναι «φερόμενος ως βιαστής», δεν είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Δικάστηκε πέρα για πέρα δίκαια, καταδικάστηκε, έφαγε 12 χρόνια φυλακή, αν και η πρόταση του εισαγγελέα ήταν για 24 χρόνια συνολικά για δύο βιασμούς.
Το λέμε ξεκάθαρα για να το κατανοήσουν όλοι. Ο Λιγνάδης είναι ένοχος και είναι βιαστής. Και μάλιστα ανήλικων παιδιών.
Δεν είναι πια ο «μεγάλος θεατράνθρωπος», ο «σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης», ο σημαντικός καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ή ο… κορυφαίος δάσκαλος ή ο κολλητός και φίλος κανενός.
Κατηγορήθηκε για 4 βιασμούς, καταδικάστηκε για 2, έφαγε μια ποινή που θεωρούταν… δίκαιη, 12 χρόνια, δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
  
.............

    Οι εκφράσεις που ακούστηκαν από συγκεντρωμένους αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κρίση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ποικίλουν, ωστόσο επί της ουσίας δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκ πρώτης όψεως αντικρουόμενη ετυμηγορία. 
    Οι οριακές πλειοψηφίες με τις οποίες πάρθηκαν οι αποφάσεις δημιούργησαν -αν μη τι άλλο σύγχυση- ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί πώς αλλιώς, αν όχι αντικρουόμενη, θα μπορούσε να θεωρηθεί μία καταδικαστική κρίση που κατέληξε στο ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης που διέπραξε δύο βιασμούς, δεν δικαιούται κανένα ελαφρυντικό αλλά μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο;

    Αν και το «μυστήριο» θα λυθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου και θα φανούν οι απόψεις του κάθε μέλους της έδρας, παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα για το πώς επτά άνθρωποι -τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι- δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σχεδόν σε κανένα ζήτημα που τους τέθηκε ως προς την υπόθεση Λιγνάδη.

ολόκληρο το άρθρο εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Περί αλαζονείας, από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή

στ. 473-476

«ἀλλ᾽ ἴσθι τοι τά σκλήρ᾽ ἄγαν φρονήματα
πίπτειν μάλιστα, καί τόν ἐγκρατέστατον
σίδηρον ὀπτόν ἐκ πυρός περισκελῆ
θραυσθέντα καί ῥαγέντα πλεῖστ᾽ ἂν εἰσίδοις·»

Ελεύθερη απόδοση

Και ο σκληρός ο άνθρωπος, να ξέρεις,
πως πέφτει και συντρίβεται βαριά.
Δες το σκληρό το σίδερο, που μπήκε στη φωτιά
και ατσαλώθηκε,
πώς, άμα πέσει από ψηλά,
σε χίλια κομμάτια σπάζει και τσακίζεται

Ακόμη πιο ελεύθερη απόδοση

Εσύ που παραψήλωσες 
με μέσα άνομα
και στην πέτρινή σου την καρδιά 
η αλαζονεία φώλιασε,
πρόσεχε...
το πέσιμό σου θα σε συντρίψει
και τίποτα, μα τίποτα
από σένα δε θα μείνει
Βασιλική Π. Δεδούση
(αφιερωμένο εξαιρετικά στην εποχή μας)

το χαμομηλάκι

Deutsche Welle: Οι Γερμανοί σε συσσίτια!!

Η ακρίβεια και οι τιμές στα τρόφιμα οδηγούν τους Γερμανούς σε συσσίτια
    Δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας και για τους Γερμανούς, καθώς οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων που βρίσκονται στα ύψη να δυσκολεύουν όλο και περισσότερους να καλύψουν τις καθημερινές τους διατροφικές ανάγκες.
    Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι πρώτες εικόνες που έχουν ήδη καταγραφεί είναι αποκαρδιωτικές καθώς οι ουρές ανθρώπων που συγκεντρώνεται κάθε εβδομάδα μπροστά από το στέκι φιλάθλων του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Μπουντεσλίγκα 1. FC Union Berlin, είναι ενδεικτική.
    Δεν είναι οπαδοί της Union - αλλά μαμάδες, ηλικιωμένοι, νέοι άνδρες ή πατεράδες που περιμένουν να πάρουν λίγα τρόφιμα. Πήραν μαζί τους καρότσια και τσάντες, μερικοί ακόμη και σκαμπό, γιατί η αναμονή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εδώ. «Δεν αντέχω τόση ώρα όρθιος για λόγους υγείας», λέει ένας άνδρας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
(...)
Έρχονται περισσότεροι άνθρωποι τελευταία; 
«Τώρα παρέχουμε φαγητό σε πάνω από 500 άτομα την ημέρα, όταν πριν είχαμε μόνο 300 ή 320. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση», λέει ο Ζέελε. «Αν γίνουν περισσότερα, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα το χειριστούμε, γιατί δεν μπορούμε να φροντίσουμε τους πάντες».

Πολλοί δεν τα βγάζουν πια πέρα
    Αυτό συμβαίνει σε πολλές τράπεζες τροφίμων στη Γερμανία αυτή τη στιγμή. Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της απότομης αύξησης των τιμών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα απαραίτητα, όπως επαρκή τρόφιμα, λέει ο Γιόχεν Μπρυλ, πρόεδρος του Tafel Deutschland.
    Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι που κερδίζουν λίγα χρήματα αλλά δεν χρειάζονταν βοήθεια μέχρι πρόσφατα. 
«Πριν τα έβγαζαν πέρα, τώρα δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τις υψηλές τιμές για τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια». 
Επίσης, μερικές φορές οι πρόσφυγες από την Ουκρανία στέλνονται απευθείας στις τράπεζες τροφίμων από τα γραφεία κοινωνικής πρόνοιας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, λέει ο Μπρυλ.

    Υπάρχουν πάνω από 960 τράπεζες τροφίμων στη Γερμανία. Χορηγοί είναι πολλές φορές εταιρείες - όπως τοπικά αρτοποιεία, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, αλλά και εταιρείες αυτοκινήτων και τράπεζες. Δωρίζουν τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί και αρτοσκευάσματα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, παρέχεται επίσης υποστήριξη με τη μορφή επιχορηγήσεων, για παράδειγμα για να αγοράσουν ένα βαν.

Όλο και περισσότερες τράπεζες τροφίμων έχουν διακόψει την εγγραφή νέων μελών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή ένωση τραπεζών τροφίμων. «Επειδή οι δωρεές τροφίμων δεν επαρκούν για όλο και περισσότερους ανθρώπους ή επειδή δεν έχουν εθελοντές ή χώρους για μεγαλύτερα ωράρια διανομής», λέει ο Μπρυλ. «Η κατάσταση των τραπεζών τροφίμων δεν ήταν ποτέ τόσο τεταμένη όσο τώρα».

Οξυμένες ανάγκες σε όλη τη Γερμανία
    Στη Βαυαρία οι τράπεζες τροφίμων έχουν 50 έως 150% περισσότερους ενδιαφερόμενους, λέει ο Πέτερ Τσίλες, πρόεδρος της ένωσης τραπεζών τροφίμων της Βαυαρίας. Πάνω από το 90 τοις εκατό των νέων εγγραφών είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Και εδώ έχει ήδη διακοπεί η εγγραφή μελών. Ωστόσο, αυτό απλώς ανέβαλε το πρόβλημα. «Δεν είναι μόνιμη λύση».
    Σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια επικρατεί μια παρόμοια κατάσταση. Στη Σαξονία, οι τράπεζες τροφίμων βρίσκονται «σε κατάσταση πολιορκίας», δήλωσε πρόσφατα ένας εκπρόσωπος της ένωσης. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και αναζητούν βοήθεια από τις τράπεζες τροφίμων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2020. Στο Έσσεν, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφερειακής ένωσης, πολλοί απορρίπτονται επειδή δεν έχουν δελτίο μέλους.
    Ο επικεφαλής της τράπεζας τροφίμων στο Πότσνταμ, την πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου, μίλησε πρόσφατα για μια «όξυνση». Υπό κανονικές συνθήκες στηρίζουν 1.200 ανθρώπους και από τον Απρίλιο έχουν προστεθεί επιπλέον 1.400 Ουκρανοί πρόσφυγες. Στο Αμβούργο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά συμβούλια, το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που περίπου τα τρία τέταρτα των τραπεζών έχουν διακόψει τις εγγραφές.
    Η διανομή τροφίμων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μπροστά από το στέκι φιλάθλων της Union Berlin. Όσοι έχουν ανάγκη θα γίνονται δεκτοί με τη σειρά άφιξής τους. Ο Ραλφ είναι 90ός στη σειρά. «Αν είμαι τυχερός, θα είμαι σπίτι μέχρι τις 4 μ.μ.», λέει. Βρίσκεται στο πάρκινγκ από τις 10 το πρωί. Απαιτούνται 1,50 ευρώ και πιστοποιητικό απορίας, τότε μπορεί να ξεκινήσει τον γύρο του στους πάγκους με τα τρόφιμα. 

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki