Thursday 4 February 2016

- Γιατί φώναξες, παιδί μου, στη συμμαθήτρια σου;
- Κι εσύ μου φωνάζεις, μαμά. Έκανα ό,τι κάνεις.
Children See Children Do

Μπαμπάς: Με πήρε η δασκάλα σου από το σχολείο και μου είπε ότι μιλάς στους φίλους σου με άσχημες λέξεις. Τους αποκαλείς με βρισιές μέσα στη τάξη και γελάς με αυτό.
Παιδί: Και γιατί είναι κακό αυτό μπαμπά; Κι εσύ έτσι δε μου μιλάς; Εγώ εσένα ακούω.



Εκπλήσσεστε; Δε θα έπρεπε!

Τα παιδιά είναι σφουγγάρια από την ώρα που γεννιούνται. Ότι ερεθίσματα και εικόνες αντλούν από το περιβάλλον τους τα απορροφούν και τα χρησιμοποιούν ως μάθηση για να επιβιώσουν στον έξω κόσμο μεγαλώνοντας.

Τα πάντα στη ζωή είναι μάθηση.
Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις! Άρα αν εσείς π.χ. χρησιμοποιείτε υβριστικές λέξεις μέσα στο σπίτι μεταξύ σας, είτε λόγω θυμού, είτε χάριν αστεϊσμού, το παιδί σας θα κάνει το ίδιο και σε όλα τα πλαίσια της ζωής του.


Τα παιδιά, ειδικά προσχολικής ηλικίας, δε μπορούν να διαχωρίσουν μέσα στο μυαλό τους το αν εσείς χρησιμοποιείτε μια «κακιά» λέξη χαϊδευτικά μιλώντας σε κάποιον ενήλικο φίλο σας ή την εννοείται με την πραγματική υβριστική της έννοια. 

Το μόνο που ξέρουν και πιθανότατα έχουν μάθει από εσάς, τους γονείς τους, είναι ότι αυτή η λέξη είναι «κακιά» και δεν την χρησιμοποιούμε αποκαλώντας τους γύρω μας έτσι. Όταν όμως ακούν εσάς να την χρησιμοποιείτε, ουσιαστικά αναιρείτε αυτό που τα έχετε διδάξει.

Το ίδιο ισχύει και με οποιαδήποτε συμπεριφορά εσείς υιοθετείτε με το παιδί σας προκειμένου να το «συνετίσετε». Εάν έχετε επιθετικότητα, υψώνετε διαρκώς το τόνο της φωνή σας, χτυπάτε το παιδί σας (έστω και αυτό που λέμε ‘μία στον ποπό’), ή το κλειδώνετε στο μπάνιο ή σε κάποια αποθήκη, τότε μη σας παραξενεύει αν το παιδί σας μάθει στη ζωή του ότι οι διαφορές και οι διαφωνίες λύνονται με το να επιβάλλεται στους άλλους μέσω της βίας και της επιθετικότητας.

Οι γονείς και κηδεμόνες, είναι για τα παιδιά οι ‘Θεοί’ τους.
Άνθρωποι πρότυπα που από εκείνους μαθαίνουν τα πάντα! Τα παιδιά δεν έχουν κριτήριο όπως οι ενήλικες ώστε να φιλτράρουν συμπεριφορές και να επιλέξουν το σωστό. Έτσι λοιπόν ό,τι κι αν κάνετε ή πείτε για εκείνα είναι ολόσωστο. Γι’ αυτό Προσοχή! Δεν είστε πια μόνοι στο σπίτι…

Πολλοί γονείς αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επιρροής της συμπεριφοράς τους ή του λεξιλογίου που χρησιμοποιούν μόνο όταν ένας εξωτερικός παράγοντας (η δασκάλα, ένας άλλος γονιός, ένα άλλο παιδάκι, ένας συγγενής που δε βλέπει συχνά τα παιδιά, ή ένα περιστατικό που συμβαίνει μπροστά στους φίλους τους και στον κοινωνικό τους κύκλο και τους φέρνει σε άσχημη θέση) έρχεται και καθρεφτίζει μπροστά στα μάτια τους αυτό που έχουν διδάξει στο παιδί τους.
Γιατί λοιπόν να φτάσετε εκεί ενώ μπορείτε να σκεφτείτε από μόνοι σας πόσο πιο θετικό και όμορφο είναι μέσα από την δική σας συμπεριφορά, που τα παιδιά σας ούτως ή άλλως θα αντιγράψουν κατά γράμμα, να τους διδάξετε πιο λειτουργικούς τρόπους να επικοινωνούν με τον κόσμο γύρω τους. Αυτό θα βοηθήσει κι εσάς να βελτιώσετε κάποιες συμπεριφορές σας που μάλλον έχετε αντιληφθεί ότι δεν σας βγάζουν πουθενά, παρά μόνο σε ένα επικοινωνιακό αδιέξοδο.

Τι καταλαβαίνει το μωράκι σας όταν του μιλάτε;

Το μωράκι σας έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται πότε απευθύνεστε σε αυτό ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει τι του λέτε. Κάθε φορά που του μιλάτε το βοηθάτε να διακρίνει τη φωνή σας ανάμεσα σε άλλες και να αντιλαμβάνεται πως η ομιλία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας.
Αρχικά το μωρό σας μπορεί να ακούει τη φωνή σας για μερικά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια όμως και με εξάσκηση θα μπορεί να εστιάζει και να σας ακούει για παραπάνω λεπτά. 

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής συμβουλεύει πως θα βοηθήσετε το μωρό να σας ακούει:

Βοηθήστε το μωρό να σας ακούει:

• Παρατηρήστε τα σημάδια που χρησιμοποιεί το μωρό για να δείξει ότι σας ακούει π.χ. το πρόσωπο του γίνεται πιο φωτεινό, σας κοιτάζει επίμονα, ανοίγει το στόμα, γελάει, σταματάει να πιπιλάει το δάκτυλο του κ.α. 
  • Παρατηρήστε τις αλλαγές στον μυϊκό τόνο του μωρού σας, αν κουνάει γρήγορα τα δάχτυλα του κλπ.
• Κάνετε συζητήσεις μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο, κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας δραστηριοτήτων
• Χρησιμοποιείστε ποικιλία στον τόνο της φωνής σας
• Κατά τη διάρκεια των «συζητήσεων» σας χρησιμοποιείτε μικρές φράσεις, σταματήστε για μερικά δευτερόλεπτα και παρατηρήστε τις αντιδράσεις του
Μιμηθείτε τους ήχους που βγάζει και πείτε μία διαφορετική σύντομη λέξη για να συνεχίσετε τον διάλογο
• Όταν νιώσετε πως κουράζεται και παρατηρήσετε ότι αφαιρείτε το βλέμμα του και κοιτάζει αδιάφορα αφήστε το να κοιμηθεί
• Το μωρό απολαμβάνει να ακούει τη φωνή σας, καθώς μιλάτε για οτιδήποτε μέσα στη μέρα. Πείτε στο μωρό σας τι κάνετε, τι κάνει εκείνο, πως νιώθετε κλπ.
• Συνοδεύετε την ομιλία σας με έντονες εκφράσεις προσώπου
• Κρατήστε και κουνήστε το αργά με τον ρυθμό της ομιλίας σας

Συμβουλή Ειδικού:
Εάν έχετε κάποια ανησυχία ή αμφιβολία σχετικά με την ακοή του μωρού σας, ζητήστε από Ειδικό γιατρό να προβεί σε ωτορυνολαρυγγολογική εξέταση, ακόμα και αν έχει ήδη εξεταστεί κατά τη γέννηση σου. Επίσης, κάντε έναν Αναπτυξιακό Έλεγχο για να εξετάσετε αν το μωράκι σας έχει φυσιολογική ανάπτυξη.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki