Wednesday 21 April 2010

Ημερίδα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Σάββατο, Απρίλιος 24, 2010 5:00μμ - 9:30μμ
Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» στην Κέρκυρα

Η Διοικούσα Επιτροπή Περιφερειακού Τμήματος Ιονίων Νήσων της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων και ο Σύλλογος Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών Asperger και ΥΛΑ, σας προσκαλούν στην Ημερίδα που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» στην Κέρκυρα. Με τη βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας:

5.00 - 5.15μμ 'Εναρξη της Ημερίδας και παρουσίαση των
ομιλητών απο την κα Αναστασία Λίβερη

5.15 - 6.00μμ "Ο Αυτισμός, το Σύνδρομο Asperger και ο Υψηλής
Λειτουργικότητας Αυτισμός: Μιά Ματιά από Μέσα"
Μέρος Α': ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ
- Το Αυτιστικό Μυαλό και ο Τρόπος Λειτουργίας του
- Ανακεφαλαίωση

Ομιλητής: Πέρλα Μεσσίνα, Πρόεδρος του Συλλόγου και ενήλικας με Αυτισμό/Σύνδρομο Asperger.

6.00 - 6.15μμ Διάλειμμα

6.15 - 7.15μμ Μέρος Β': ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
- Η Αίσθηση της Αφής και η Αισθητηριακή Αμυντικότητα
- Ανακεφαλαίωση
Ομιλητής: Πέρλα Μεσσίνα

"Εργοθεραπεία και Αυτισμός: Προσωπικές Εμπειρίες"
Ομιλητής: Κυριάκος Καραμπατζιάκης, Εργοθεραπευτής και
Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου.

7.15 - 7.30μμ Διάλειμμα

7.30 - 8.15μμ Μέρος Γ': Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ
- Στερεοτυπίες και Ηχολαλίες, γιατί μας χρειάζονται;
- Ανακεφαλαίωση
Ομιλητής: Πέρλα Μεσσίνα

"Εμπειρίες Λογοθεραπείας με Αυτιστικά Παιδιά"
Ομιλητής: Ειρήνη Παπαλιού, Λογοθεραπεύτρια.

8.15 - 8.30μμ Διάλειμμα

8.30 - 9.00μμ Μέρος Δ': ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ
- Τι Εικόνα έχει ενα Συναίσθημα και πως το Βλέπεις με την Αφή;
- Ανακεφαλαίωση
Ομιλητής: Πέρλα Μεσσίνα

Μέρος Ε': ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Πάνελ με την Πέρλα Μεσσίνα, την Ειρήνη Παπαλιού και τον
Κυριάκο Καραμπατζιάκη

Φόρμα Εγγραφής και Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Αν σας ενδιαφέρει να παρευρεθείτε στην Ημερίδα, σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε την φόρμα που σας παρέχουμε στο http://www.aspergerhellas.org/lecture24-4-10.html
με τα στοιχεία σας, για να μπορέσουμε να σας κρατήσουμε θέση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948079564

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ!

Σας ευχαριστούμε!
-----------
Πέρλα Μεσσίνα
Πρόεδρος του Συλλόγου

"Ο Αυτισμός, το Σύνδρομο Asperger και ο Υψηλής
Λειτουργικότητας Αυτισμός: Μια Ματιά από Μέσα"

Η Πέρλα Μεσσίνα είναι ενήλικας με Αυτισμό/Σύνδρομο Asperger, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών Asperger και ΥΛΑ.
Προωθεί με τις ομιλίες της την εικόνα του Αυτισμού όπως την βιώνουν οι ίδιοι οι Αυτιστικοί.
Υποστηρίζει το Κίνημα Δικαιωμάτων των Αυτιστικών (Autistic Rights Movement) και την Αυτιστική Κουλτούρα (Autistic Culture).
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1961, και ζει μόνιμα στην Ολλανδία από το 1987.

Τα τελευταία τρία χρόνια, μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδος και Ολλανδίας υπηρετώντας έτσι τις ανάγκες του Συλλόγου.
Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και Κοινωνιολογία (Bachelor of Arts) στο Saginaw Valley State University του Michigan, Η.Π.Α. και αποφοίτησε με τιμητική διάκριση Magna Cum Laude.
Είναι μέλος του Psy Chi - The International Honor Society in Psychology από το 2003.
http://www.aspergermindspeaks.blogspot.com
http://www.aspergerhellas.blogspot.com

«Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο»

Μεγάλη έκθεση με θέμα το Βυζάντιο στη Βόννη.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου 2010.
Μετάλλιο με τον Αγ. Θεόδωρο
(1100-1150 μ.Χ.)
Έργα από πολλά μουσεία του κόσμου.Εικόνες, γλυπτά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, αρχιτεκτονικά μέλη, κοσμήματα, νομίσματα και κεραμικά από την περιοδεία του Βυζαντίου θα παρουσιαστούν στην έκθεση.
Ο εκθεσιακός χώρος εκτείνεται σε 5.600 τ.μ. Τα έργα έρχονται από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού. 
Η Ελλάδα συμμετέχει αντικείμενα βυζαντινής τέχνης από το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση «Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» περιγράφει τον πολιτισμό και την ιστορία του Βυζαντίου από την ίδρυσή του το 324 μ.Χ. ως την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Επίσης θέματα της έκθεση είναι: η τέχνη και ο πολιτισμός του βυζαντινού κράτος, η κοινωνία, η οικονομία και η θρησκεία.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου 2010 στην Κunst und Αustellungshalle der Βundesrepublik Deutschland στη Βόννη. 21.04.2010 SWR.de

Necklace, Constantinople (?), ~600,
RGZM, Mainz, © RGZM, Mainz
Ομιλία Υπ. Πολιτισμού της Ελλάδας, στα εγκαίνια της έκθεσης
...
Το Βυζάντιο δεν ήταν μία ένωση αγορών. Ήταν μια βαθιά πολιτική ένωση λαών, των αναγκών και των πηγών έμπνευσής τους: μια ένωση, κάτω από ένα νόμο, μια παράδοση και ένα Θεό.  
Μια ένωση που ενδυναμώθηκε από την πολυπολιτισμικότητα και τον κοσμοπολιτισμό της ανεκτικότητας. Οι Βυζαντινοί ενώθηκαν και παρέμειναν ενωμένοι, όχι τόσο εξαιτίας της ανάγκης για ανταλλαγή αγαθών, αλλά εξαιτίας της κοινής αίσθησης ότι μαζί μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα. Προκειμένου να πετύχουν αυτό το στόχο διαμόρφωσαν τους νόμους και τον πολιτισμό τους. ...  news.exnet.gr

"Η φιλοξενία του Αβραάμ",
14ος αι., Μουσείο Μπενάκη
Περιδιαβάζοντας τα δέκα αυτά κέντρα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της βυζαντινής τέχνης, από την εξωστρεφή Οσία Πελαγία με τα αμυγδαλωτά μάτια σε εικόνα του 7ου αιώνα από τη Μονή του Σινά ως τις εξαιρετικές εικόνες του 15ου αιώνα που έστειλε στην έκθεση το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, με τους εσωστρεφείς αγίους, με τα λεπτά και ωχρά χαρακτηριστικά. «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», μας είπε η καλλιτεχνική επιμελήτρια της έκθεσης Καταρίνα Κρούμπαζικ, «δεν εξέλιπε με την άλωση της Πόλης. Οι παραδόσεις της επιβιώνουν και στη σημερινή Ευρώπη μέσω όχι μόνο των ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά και του νομικού συστήματος που στηρίχθηκε στο βυζαντινό».

Οι «Καλλιτέχνες σε δράση» ξεκινάνε... - Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας...

Η εθελοντική δράση “Καλλιτέχνες σε δράση”  ξεκινάει  τη δράση με δύο συνεργασίες. Πρώτα με την  ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  κι αργότερα σε συνεργασία με τον σύλλογο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» των φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής, που δραστηριοποιείται σε νοσοκομεία παίδων, παιδικούς σταθμούς κ.ά.
περισσότερα εδώ

Ο Τάσος Λειβαδίτης διαβάζει τρία ποιήματά του

(απόσπασμα) του Tάσου Λειβαδίτη

Γιατί εγώ, αγαπημένη, σου χρωστάω κάτι πιο πολύ απ' τον έρωτα εγώ σου χρωστάω το τραγούδι και την ελπίδα, τα δάκρυα και πάλι την ελπίδα.
Στην πιο μικρή στιγμή μαζί σου, έζησα όλη τη ζωή.


Ο Αναστάσιος - Παντελεήμων Λειβαδίτης 
20 Απριλίου 1922 - 30 Οκτωβρίου 1988 
Όπως σημειώνει ο Τίτος Πατρίκιος, φίλος και συνεργάτης του Λειβαδίτη, ήταν τόσο αφοσιωμένος στην ποίηση ώστε όσα ποιήματα του έστελναν «τα διάβαζε όλα ως το κόκαλο και όσο μεγαλύτερη αξία τους έβρισκε, τόσο την αναγνώριζε και τη διακήρυσσε». 

Η ωτίτιδα των παιδιών και ο... ψευδάργυρος
Zinc supplements for preventing otitis media

Η προστασία των παιδιών από την ωτίτιδα

Zinc supplements for preventing otitis media

Όπως γνωρίζει κάθε γονιός, η μέση ωτίτιδα είναι από τις συχνές και επώδυνες νόσους της παιδικής ηλικίας προσβάλλοντας τα τρία στα τέσσερα παιδιά.
Ένα από τα βοηθήματα που συχνά συνιστώνται για προστασία από αυτήν είναι ο ψευδάργυρος - ένα ιχνοστοιχείο που έχει μακρά ιστορία ως συμπλήρωμα που αμβλύνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Ο ψευδάργυρος πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος αλλά και να προλαμβάνονται οι λοιμώξεις. Πρόσφατες μελέτες όμως δεν κατόρθωσαν να βρουν ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά του στην προστασία από τη μέση ωτίτιδα.
Μία από τις μελέτες δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στην ηλεκτρονική βάση επιστημονικών δεδομένων «The Cochrane Database» και βασίστηκε στη συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 10 διαφορετικές, συγκρινόμενες με ψευδοφάρμακα (ανενεργές ουσίες) κλινικές μελέτες, στις οποίες παιδιά έπαιρναν συμπληρώματα ψευδαργύρου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, επί έναν μήνα, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι ωτίτιδες.
Το συμπέρασμα της μελέτης αυτής ήταν ότι «δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία» ότι αυτά τα παιδιά πήγαν καλύτερα απ' ό,τι όσα πήραν μία ανενεργό ουσία.
Εξαίρεση σε αυτό φαίνεται ότι αποτελούν τα υποσιτισμένα παιδιά: μια άλλη μελέτη έδειξε πως διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο μέσης ωτίτιδας όταν παίρνουν συμπλήρωμα ψευδαργύρου. Τα στοιχεία, όμως, για τα υπόλοιπα παιδιά είναι αδύναμα. 

τα νεα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki