Saturday, 29 December 2012

2012: Hamayun Anwar, Wakar Ahmed:
Υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας


Hamayun Anwar, 18 ετών και Wakar Ahmed, 32 ετών,  

βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους 
να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι 
από τις ράγες του τρένου

Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκε, μετά θάνατον, στους δύο Πακιστανούς Hamayun Anwar, 18 ετών και Wakar Ahmed, 32 ετών, για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας, καθώς βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τρένου.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 6 Απριλίου όταν το Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε το ηλικιωμένο ζευγάρι, συγκρούστηκε με τρένο στο Κρυονέρι. Οι Πακιστανοί προσπάθησαν να σώσουν τους επιβάτες του αυτοκινήτου, αλλά δεν τα κατάφεραν και «θυσιάστηκαν» μαζί τους.
Σημειώνεται πως το βράδυ της Παρασκευής, σε μια πανηγυρική συνεδρία, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τα έργα επιστήμης, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς για το 2012. 

Δείτε αναλυτικά εδώ τη λίστα βραβείων και επαίνων για το 2012
από tvxs

Όσα κάνουν τα μωρά και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση

Ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι μαγευτικός: Τα ροζ μαγουλάκια του, το λαιμουδάκι του που μοσχοβολάει, οι μικροί ήχοι που βγάζει… κάνεις δε μπορεί να του αντισταθεί. Τα μωρά, βέβαια, έχουν και μία λιγότερο «λαχταριστή» πλευρά. 

Είναι ικανά να βγάλουν τρομακτικά δυνατές κραυγές, να εκλύσουν απίθανες ποσότητες υγρών από τον οργανισμό τους, ενώ τα δάχτυλά τους συχνά είναι δυνατά σαν τανάλιες. Χώρια, οι οσμές που σας κάνουν να αναρωτιέστε αν ήταν το μωρό ή κάποιος ασβός εισέβαλε στο σπίτι σας.
.
Το μυστικό για να περάσει πιο εύκολα για όλους ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε όταν το μικρό σας αγγελάκι κάνει όλα αυτά τα τρομακτικά πράγματα μπροστά σε κοινό. Δείτε πώς το διαχειρίστηκαν κάποιοι γονείς και τι συμβουλεύουν:

Το πρόβλημα: Ουρλιάζει για να φύγει από την αγκαλιά της γιαγιάς του
Η λύση: Αυτό δεν είναι πραγματικό πρόβλημα αλλά έτοιμη λύση στο να σταματήσει η μητέρα ή η πεθερά σας να φορά αυτό το απαίσιο άρωμα. Μπορείτε να της πείτε κάτι όπως «ωχ, έτσι έκανε και της προάλλες με την κ. τάδε που φορά το ίδιο άρωμα με εσένα. Μάλλον αυτό είναι που το ενοχλεί. Δεν δοκιμάζεις ένα πιο απαλό άρωμα;». Μέχρι να βρει νέο άρωμα το μωρό σας θα γλυτώσει από πολλές ώρες κλάματος.

Το πρόβλημα: Δεν δείχνει τα κόλπα που του μάθατε
Η λύση: Θέλετε να δείξετε σε όλους όλα αυτά τα φοβερά και μοναδικά πράγματα που μπορεί να κάνει το μωρό σας, όμως αυτό αρνείται να συνεργαστεί. Παίρνει τότε εκείνη την αστεία «φάτσα» και εσείς βρίσκετε την ευκαιρία να πείτε «κάνε την αστεία φάτσα!» για να δείξετε ότι το κάνει επειδή σας καταλαβαίνει . «Κάνε την αστεία φάτσα», του λέτε, όμως εκείνο συνεχίζει να σας κοιτάζει αποσβολωμένο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε τότε είναι να ζητήσετε από τους φίλους σας να σας χαστουκίσουν για να συνέλθετε και στην συνέχεια να βάλετε τον εαυτό σας τιμωρία για να σκεφτείτε με ποιους τρόπους βλάπτετε το μέλλον αυτού του μωρού.

Το πρόβλημα: Δεν είστε τόσο περιποιημένοι (ούτε εσείς ούτε το μωρό) όσο συνήθως όταν συναντιέστε με την οικογένεια του πρώην σας στο εμπορικό
Η λύση: Ατυχία, πράγματι, να είστε και εσείς και το μωρό σας άπλυτοι, αχτένιστοι, πρόχειρα ντυμένοι και να πέσετε πάνω στον πρώην σας και την οικογένειά του. «Γιώργο;», λέτε εσείς. Τότε ο Γιώργος απαντά «Αυτή είναι η γυναίκα μου η Καίτη, και τα παιδιά μου ο Μιχάλης και ο Αλέξης και έχουμε έρθει να ψωνίσουμε ρούχα εγκυμοσύνης!». Η Καίτη λάμποντας λέει «έρχεται το τρίτο!». Εσείς θέλετε να πείτε «συγχαρητήρια!» κι όμως αυτό που βγαίνει από το στόμα σας είναι «εγώ ακόμα δεν έχω χάσει τα κιλά από το πρώτο…». Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σκεφτείτε αυτόματα πως ο Γιώργος και Καίτη δεν θα ξέρουν από πού να πρωτοκάνουν οικονομία με τόσα έξοδα, ενώ εσείς έχετε μόνο να πληρώσετε για το παγωτό που τρώει το πιτσιρίκι σας, και να χαμογελάσετε πλατιά!

Το πρόβλημα: Το μωρό σας κάνει εμετό πάνω στον ολόλευκο καναπέ της φίλης σας που δεν έχει παιδιά (και δεν θέλει να αποκτήσει)
Η λύση: Θυμάστε πώς ήταν πριν κάνετε παιδιά; Σίγουρα είχε συμβεί και σε εσάς τότε να θέλετε να πνίξετε κάποιο μωρό επειδή π.χ. έκανε εμετό πάνω σας, λίγο πριν το ρομαντικό ραντεβού. Τι είχατε πει τότε; «Δεν πειράζει! Γι’αυτό υπάρχουν τα καθαριστήρια!». Αν η φίλη σας δεν πει κάτι αντίστοιχο όταν το μωρό σας της κάνει τον καναπέ μαντάρα… διαγράψτε την από φίλη σας.

Το πρόβλημα: Έκανε κακά και δεν έχετε πάνες μαζί
Η λύση: Ας πάμε λίγο πίσω, στις σκέψεις σας καθώς ετοιμάζατε την τσάντα πριν φύγετε από το σπίτι. Είπατε «θα λείπουμε όλη την ημέρα –τι θα χρειαστούμε; Το αρκουδάκι, τις πιπίλες, το μπιμπερό, την σαλιάρα, ένα ακόμα φορμάκι, κουβερτάκι, τα παυσίπονά μου… τι άλλο; Τι ξεχνάω; Το κινητό μου!!!». Και από την πολλή χαρά σας που θυμηθήκατε το κινητό σας ξεχάσατε το σπουδαιότερο. Αυτό χωρίς το οποίο το μωρό σας δεν αντέχει παρά μερικά δευτερόλεπτα. Τώρα θα βράσετε και οι δύο στα ζουμιά σας. Αν είστε σε εξωτερικό χώρο πιθανώς να την γλυτώσετε και να μην κατασπαράξει κανένα ζώο το μωρό σας μόλις το μυρίσει. Αν είστε σε ξένο σπίτι ενημερώστε την ομήγυρη, βάλτε αντί για πάνα μερικές πετσέτες στο μωρό και βγείτε να ψάξετε για πάνα. Εν ανάγκη, ζητήστε από την οικοδέσποινα μερικές σερβιέτες για να βάλετε στο μωρό προσωρινά, μέχρι να βρείτε πάνες.

Το πρόβλημα: Τραβάει την αλυσίδα από τον λαιμό του συμπαθητικού κυρίου, μαζί με τρίχες από το στήθος του
Η λύση: Μπορεί να πρόκειται για κάποιον γείτονα ή για τον φίλο του πατέρα σας, τον κυρ-Γιάννη που φορά ακόμα την βαφτιστική του καδένα, πάνω από το δασύτριχό του στήθος. Και είναι αστείο το πώς, άνδρες που δείχνουν τόσο αρρενωποί με όλες αυτές τις τρίχες, ουρλιάζουν σαν κοριτσάκια όταν ένα μωρό τις τραβά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε στην περίπτωση αυτή είναι να τον αγκαλιάσετε και να του πείτε πως δεν πειράζει αν θέλει να κλάψει στον ώμο σας. Έπειτα, δώστε του μία δωροεπιταγή από το ινστιτούτου αισθητικής της γειτονιάς για να πάει για αποτρίχωση.
 
Το πρόβλημα: Δεν λέει να καθίσει στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, την στιγμή που άλλοι περιμένουν για την θέση σας
Η λύση: Όλοι έχουμε διαβάσει κατά καιρούς ιστορίες για γονείς που έσφαξαν τα παιδιά τους και μετά τα έψησαν και τα έφαγαν. Μην φτάσετε μέχρι εκεί! Καταρχήν, θυμηθείτε τις αναπνοές που είχατε μάθει πριν γεννήσετε –σκοπός τους δεν ήταν να σας βοηθήσουν με τις διαστολές, αλλά να σας δώσουν κουράγιο για τα επόμενα 18 χρόνια. Έπειτα, κοιτάξτε γύρω σας! Υπάρχουν μάρτυρες! Σταματήστε! Το μωρό σας χρειάζεται εκτός φυλακής. Πάρτε, λοιπόν, το μωρό αγκαλιά και περπατήστε μαζί του ψιθυρίζοντας «η μανούλα δεν προσπαθούσε να σε διπλώσει στα δύο… έπαιζε ένα παιχνίδι… που λέγεται μπες στο ρημάδι το αμάξι!». Και συνεχίστε με τις αναπνοές.

Το πρόβλημα: Κλάματα, κακά, ανάγκη για φαγητό και κατάσταση πανικού στο ταξίδι
Η λύση: Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα μόνο πράγμα για να κάνετε όταν το μωρό παθαίνει υστερία στο ταξίδι (είτε στο αεροπλάνο, είτε στο λεωφορείο, είτε στο αυτοκίνητο) και όχι, αυτό δεν είναι το να προσποιηθείτε ότι δεν είναι δικό σας μωρό, ούτε το να το κλείσετε στο ντουλαπάκι των αποσκευών. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αγνοήσετε τα μισητά βλέμματα των γύρω σας, να βγάλετε έξω το στήθος σας και να θηλάσετε το μωρό σας μπροστά σε όλους. Το πιθανότερο είναι ότι έτσι θα είναι όλοι χαρούμενοι.

Το πρόβλημα: Πετάει φαγητά και κουτάλια στους συνδαιτυμόνες σας στο εστιατόριο
Η λύση: Το καλό είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι κάπως αστείο –στους περισσότερους αρέσει να βλέπουν ένα μωρό που κάνει ζημιές («είδες που πέταξε το κουτάλι στην γιαγιά;»). Την επόμενη φορά, βέβαια, που θα πετάξει το ραβιόλι με κιμά στην ολόλευκη μεταξωτή μπλούζα της θείας σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι κεράσετε εσείς το γεύμα. Επίσης, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε να ξαναπάτε στο συγκεκριμένο εστιατόριο για αρκετό καιρό –ίσως και για πάντα.

Το πρόβλημα: Κλαίει στο σινεμά
Η λύση: Ξέρετε γιατί το μωρό σας κλαίει στο σινεμά; Γιατί το φέρατε στο σινεμά! «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξυπνάει! Άλλες φορές δεν έχει βγάλει τον παραμικρό ήχο. Τι να έκανα; Ήθελα να την δω αυτή την ταινία και δεν είχα πού να την αφήσω!», θα δικαιολογηθείτε. Εντάξει, όλοι κάνουμε ανόητα λάθη –ίσως όχι τόσο ανόητα όσο το να πάρουμε μαζί το μωρό μας στο σινεμά, αλλά κάποια στιγμή όλοι σταματάμε να σκεφτόμαστε. Κάντε, λοιπόν, την χάρη στους γύρω σας και αποχωρήστε αμέσως (και ατάκτως) από την κινηματογραφική αίθουσα. Επίσης, βάλτε συνδρομητική τηλεόραση και απολαύστε όσες ταινίες θέλετε στο σπίτι σας!
Πηγή: Babble

2012: Ένας σύγχρονος άγγελος
δίπλα στις άπορες οικογένειες!

Υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας μάζεψε μόνος του τρόφιμα και παιγνίδια και τα διένειμε σε οικογένειες και στη Στέγη Ανηλίκων.
«Το χαμόγελο των παιδιών δεν πληρώνεται με τίποτα», λέει στο Cretalive

Σύλλογοι, φιλανθρωπικά σωματεία, οργανώσεις έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αυτές τις μέρες προσφέροντας αγάπη και αλληλεγγύη! 
Αυτό που έκανε όμως ένας υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας κούριερ ξεπερνάει σε δύναμη και προσφορά όλους μας! Υπάλληλος κούριερ που μοιάζει περισσότερο με σύγχρονο άγγελο...

Ο Δημήτρης Αποστολάκης που όλη μερα είναι με μια μηχανή και μεταφέρει δεματα για την DHL είχε την ιδέα να μαζέψει υλικό, τρόφιμα και παιγνίδια και τις ώρες που δεν εργαζόταν να τα μοιράσει σε ιδρύματα και άπορες οικογένειες! Ήταν τέτοια η ανταπόκριση που πήγε Δύο φορτηγά πράγματα στη στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου και σε 25 οικογένειες! Μόνος του!
Δημήτρης Αποστολάκης:
«Το χαμόγελο των παιδιών δεν πληρώνεται με τίποτα»
«Η ιδέα ήταν δική μου και σκέφτηκα να το κάνω. Αλλά βοήθησαν πολλοί συνάδελφοι και φίλοι και βέβαια η εταιρεία που μου έδωσε χώρο και μεσα για να τα μεταφέρω» είπε στο CRETALIVE ο Δημήτρης Αποστολάκης που λόγω σεμνότητας δεν θέλει να πάρει τους επαίνους που του αξίζουν! «Ο έπαινος ανήκει σε όλους αυτούς που προσέφεραν! Εγώ το μόνο που έκανα είναι να τα μαζέψω και την ώρα που δεν δούλευα να τα μεταφέρω σε Κάθε οικογένεια ξεχωριστά, στη στέγη Ανήλικων» αναφέρει ο Αποστολάκης που προσθέτει ότι ‘η εταιρεία του, οι συνάδελφοί του, το Ράδιο Κρήτη με τις εκπομπές του, αλλά και το BALOO βοηθησαν τα μέγιστα για να μαζευτεί τόσο υλικό. «Δεν υπάρχει κούραση. Κι ας καθόμασταν να χωρίζουμε πράγματα και να τα μεταφέρουμε. Ευχαρίστως θα το ξανάκανα. Το χαμόγελο των παιδιών που συνάντησα όταν τους πήγαινα τα πράγματα δεν πληρώνεται με τίποτα. Δεν το αλλάζω με τον κόσμο όλο» λέει ο Δημήτρης Αποστολάκης που πριν δύο χρόνια βραβεύτηκε ως ο καλύτερος υπάλληλος κούριερ στην Ελλάδα!

Πηγή: Cretalive.gr

Ο Άγιος Βασίλειος του Πόντου !!!

Ο Βασίλειος της Καισαρείας, γνωστότερος ως ο Μέγας Βασίλειος ή ο Άγιος Βασίλειος (330 μ.χ. - 379 μ.χ.), υπήρξε Πατέρας της Εκκλησίας, επίσκοπος Καισαρείας, και κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες

Ο Βασίλειος της Καισαρείας, γνωστότερος ως ο Μέγας Βασίλειος ή ο Άγιος Βασίλειος (330 μ.χ. - 379 μ.χ.), υπήρξε Πατέρας της Εκκλησίας, επίσκοπος Καισαρείας, και κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι θεωρούνται προστάτες της παιδείας.

Γεννήθηκε από Άγιους γονείς το 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου και όχι της Καππαδοκίας, όπως αναφέρεται πολλές φορές λανθασμένα, αφού η Νεοκαισάρεια είναι πόλη της Μητρόπολης Νεοκαισάρειας η οποία είναι κυρίως τμήμα των ορίων το οποίο ονομάζουμε Πόντο.

Ο πατέρας του Αγίου Βασιλείου ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητή ρητορικής στη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του Αγία Εμμέλεια ήταν απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων (ο πατέρας της είχε πεθάνει ως Χριστιανός μάρτυρας). 

Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ ή εννέα παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Ναυκράτιος ο οποίος έγινε ασκητής και θαυματουργός Άγιος, η Μακρίνα (Οσία Μακρίνα) και ο Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας, ενώ κάποιο φαίνεται να πέθανε σε βρεφική ηλικία.
Ο Βασίλειος μεταφέρθηκε από τη γιαγιά του Μακρίνα στο κτήμα των Αννήσων κοντά στον ποταμό Ίρι, όπου ανατράφηκε από αυτήν μέχρι το θάνατό της και μετέπειτα από την πρωτότοκη αδερφή του Μακρίνα η οποία επηρέασε καθοριστικά τον μικρό Βασίλειο στο να στραφεί στην Χριστιανική πίστη.

Την εγκύκλια παιδεία έλαβε από τον πατέρα του ενώ μετά την εκδημία του (γύρω στα 345) μετέβη στην Καισάρεια. Κατόπιν η ανάγκη του για περαιτέρω μόρφωση τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε κοντά στο γνωστό δάσκαλο της εποχής Λιβάνιο και επακόλουθα στην Αθήνα (352).

Στην Αθήνα γνωρίστηκε με το Γρηγόριο από την Καππαδοκία, αναπτύσσοντας μία μεγάλη φιλία, εγγράφηκε στη σχολή του Χριστιανού φιλοσόφου Προαιρεσίου και παρακολούθησε τη διδασκαλία του καθώς και τη διδασκαλία άλλων φιλοσόφων όπως ο Ιμέριος.

Επέστρεψε στην πατρίδα του το καλοκαίρι του 356, εγκαταστάθηκε στην Καισάρεια και, συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, έγινε καθηγητής της ρητορικής. Το φθινόπωρο του έτους 358 ξεκινά ένα οδοιπορικό σε γνωστά κέντρα ασκητισμού της Ανατολής, επιθυμώντας την ανεύρεση κατάλληλου τόπου διαμονής.
Επέστρεψε το 359 στον Πόντο και για μικρό χρονικό διάστημα διέμεινε στην Αριανζό, κοντά στο φίλο του Γρηγόριο Ναζιανζηνό.

Τον Ιανουάριο του 360 φαίνεται να συμμετείχε, ως παρατηρητής εντεταλμένος από τον επίσκοπο Διάνιο, στην αρειανική Σύνοδο, η οποία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, για την έριδα μεταξύ Ομοουσιανών και Ομοιανών.

Μετά την υπογραφή, από μέρους του Διανίου, του συμβόλου των Ομοιανών, ο Βασίλειος απογοητευμένος αποσύρθηκε στο ησυχαστήριο της αδερφής του εγκαινιάζοντας τη μνημειώδη αλληλογραφία του με το Γρηγόριο.

Το καλοκαίρι του 364 ο Ευσέβιος Καισαρείας τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Η μεγάλη δραστηριότητα και η μόρφωση του Βασιλείου προκάλεσαν τα ζηλόφθονα αισθήματα του Ευσεβίου γεγονός το οποίο οδήγησε τον πρώτο, για ακόμα μία φορά, να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Η μεσολάβηση, όμως, του Γρηγορίου επιφέρει εξομάλυνση των σχέσεων και την επιστροφή του Βασιλείου στην Καισάρεια. Μετά το θάνατο του Ευσεβίου, με τη συνδρομή του Ευσεβίου επισκόπου Σαμοσάτων και του Γρηγορίου επισκόπου Ναζιανζού, εκλέγεται διάδοχός του στην επισκοπική έδρα της Καισάρειας και αναλαμβάνει συν τω χρόνω, λόγω του κύρους της προσωπικότητάς του, την εξαρχία της Αρχιεπισκοπής του Πόντου.

Στον εκκλησιαστικό τομέα, ως επίσκοπος πλέον, ο Βασίλειος αντιμετώπισε την προσπάθεια του Αυτοκράτορα Ουάλη να επιβάλει τον Ομοιανισμό (ρεύμα του Αρειανισμού), όντας σε επιστολική επικοινωνία με το Μέγα Αθανάσιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Πάπα Ρώμης Δάμασο.

Στην περιφέρεια της ποιμαντικής του ευθύνης είχε να αντιμετωπίσει την έντονη παρουσία του αρειανικού στοιχείου και άλλων χριστιανικών, μη ορθόδοξων, ομολογιών. Σε αυτό τον τομέα έδρασε και ως επίσκοπος, δηλαδή οργανωτικά, αλλά και με την αντιρρητική του γραμματεία.

Μέσα από τις επιστολές του φαίνονται οι προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε για την ανάδειξη άξιων κληρικών στο ιερατείο, την καταπολέμηση της σιμωνίας των επισκόπων, την πιστή εφαρμογή των ιερών κανόνων από τους πιστούς καθώς και η ποιμαντική μέριμνα, την οποίαν επέδειξε έναντι των αποκομμένων και περιθωριοποιημένων μελών της Εκκλησίας.

Η όλη του δραστηριότητα επιφέρει τη βαθμιαία αναγνώρισή του ως κοινού έξαρχου ολόκληρου του ασιατικού θέματος της Αυτοκρατορίας.

Στην οικουμενική Εκκλησία ο Βασίλειος αναλαμβάνει τα πνευματικά ηνία από το Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος βαθμιαία αποσύρεται από την ενεργό δράση λόγω γήρατος. Εργάζεται για την επικράτηση των ορθόδοξων χριστιανικών αρχών και υπερασπίζεται το δογματικό προσανατολισμό της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Προσπαθεί να βρίσκεται σε αλληλενέργεια με τα ορθόδοξα πατριαρχεία και ουσιαστικά υποκαθιστά και αντικαθιστά την αρειανίζουσα ιεραρχία του πολιτικού κέντρου της Αυτοκρατορίας.

Σε αυτή την προσπάθεια συναντά την αδιάφορη ή προκατειλημμένη στάση των άλλων πατριαρχείων, γεγονός, το οποίο παρά την απογοήτευση την οποίαν του επιφέρει δεν τον καταβάλει στη συνέχιση του αγώνα του.

Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας. Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων.

Ουσιαστικά η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων.

Καθίσταται η μήτρα ομοειδών οργανισμών οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε άλλες επισκοπές και στάθηκε η σταθερή υπενθύμιση στους πλούσιους του προνομίου τους να διαθέτουν τον πλούτο τους με έναν αληθινά χριστιανικό τρόπο.

Καταπονημένος από την ευρεία δράση που ανέπτυξε σε πολλούς τομείς της χριστιανικής μαρτυρίας καθώς και την ασκητική ζωή, την οποία ακολουθούσε, ο Βασίλειος πεθαίνει την 1 Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 50 ετών.

Ο θάνατός του βυθίζει στο πένθος όχι μόνο το ποίμνιό του αλλά και όλο τον χριστιανικό κόσμο της Ανατολής. Στην κηδεία του συμμετέχουν Ιουδαίοι, πιστοί της εθνικής θρησκείας και ένα πλήθος ανομοιογενούς θρησκευτικής και εθνικής απόχρωσης.

Η παρακαταθήκη του υπήρξε το τεράστιο, σε μέγεθος και σημασία, θεολογικό του έργο, μαζί με τη συμβολή του στη λειτουργική και την πρωτότυπη ανθρωπιστική του δράση.

Η αγάπη του για τα παιδιά κάθε εθνικότητος ήταν παροιμιώδης και γνήσια ανθρώπινη.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, ενώ από το 1081 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης, Ιωάννης Μαυρόπους (ο από Ευχαΐτων) εθέσπισε έναν κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 30 Ιανουαρίου ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας.

Η Αγγλικανική και η Καθολική εκκλησία τιμούν την μνήμη του στις 2 Ιανουαρίου, ενώ η Λουθηρανική και η Επισκοπελιανή, στις 14 Ιουνίου.

Ο Άγιος Βασίλειος έρχεται από τον Πόντο !!!



Πώς να βοηθήσετε το παιδί στην ανάγνωση

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης ενός παιδιού από την ανάγνωση. Οι γονείς γνωρίζουν τα παιδιά τους καλύτερα και μπορούν να τα βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να γίνουν καλοί αναγνώστες. 
Δείτε πώς.

Διαβάστε κάτι στο παιδί σας καθημερινά
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν διαβάζει κανείς τακτικά στα παιδιά, έστω κι αν τα ίδια δεν ξέρουν ανάγνωση, θα έχουν σημαντικά οφέλη, κυρίως στο λεξιλόγιο και την άρθρωσή τους.

Περιτριγυρίστε τα με βιβλία
Τα παιδιά που έχουν αρκετό υλικό για ανάγνωση στο σπίτι τους, τείνουν να είναι καλύτεροι μαθητές. Δελεάστε τα παιδιά στο διάβασμα, έχοντας στο σπίτι αρκετά κόμικ, περιοδικά, βιβλία και παραμύθια.

Έχετε μια οικογενειακή ώρα ανάγνωσης
Καθιερώστε ένα 15λεπτο ή μισάωρο μέσα στην ημέρα κατά το οποίο όλη η οικογένεια θα διαβάζει μαζί σιωπηρά. Αν το παιδί σας δει να διαβάζετε θα εμπνευστεί να διαβάσει και εκείνο. 

Προωθήστε μια σειρά από δραστηριότητες ανάγνωσης
Κάντε την ανάγνωση αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών. Βάζετέ τα να διαβάζουν τα μενού, τις πινακίδες στο δρόμο, τις οδηγίες στα επιτραπέζια και άλλες πληροφορίες της καθημερινότητας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν κάτι να διαβάζουν κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, όταν περιμένουν να τα πάρετε από το σχολείο ή μέσα στο αυτοκίνητο.

Κάντε τη βιβλιοθήκη συνήθεια
Πηγαίνετε τα παιδιά μερικές φορές την εβδομάδα στη βιβλιοθήκη και μάθετέ τους να δανείζονται βιβλία ή να διαβάζουν εκεί.

Μείνετε ενήμεροι για την πρόοδό του
Μάθετε τι ικανότητες θα έπρεπε να έχει το παιδί στην ανάγνωση με βάση την ηλικία του και δείτε σε τι επίπεδο βρίσκεται. Ο δάσκαλός του θα σας καθοδηγήσει σχετικά.

Ελέγξτε αν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα
Οι δάσκαλοι δεν εντοπίζουν πάντοτε τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών – τουλάχιστον όχι μέχρι να γίνουν σοβαρές. Εσείς έχετε περισσότερο χρόνο για να εντοπίσετε τέτοιου είδους δυσκολίες.

Ζητήστε βοήθεια
Οι δυσκολίες στην ανάγνωση δεν εξαφανίζονται με έναν μαγικό τρόπο. Όσο νωρίτερα τις εντοπίσετε τόσο το καλύτερο για το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια από τους δασκάλους ή τους ειδικούς θεραπευτές εφόσον εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα δίνοντάς τους τα κατάλληλα «τυράκια». Βρείτε παιχνίδια και προγράμματα στον υπολογιστή που ενθαρρύνουν την ανάγνωση και αφήστε τα να βελτιωθούν, διασκεδάζοντας.

Δείξτε ενθουσιασμό 
Η αντίδρασή σας θα επηρεάσει πολύ το ποσοστό προσπάθειας από μέρους του παιδιού. Επαινέστε το για την προσπάθειά του όταν κρίνετε ότι ήταν καλή.

από Μάρα Κρητικού
Πηγή: school.familyeducation.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki