Sunday 14 June 2020

«Τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας»

Οκτώ παιδιά σχεδιάζουν τα εξώφυλλα της ιταλικής Vogue


Το ιστορικό περιοδικό πρωτοπορεί και πάλι με μία μοναδική έκδοση αφιερωμένη στα παιδιά που είδαν τόσο βίαια τη ζωή τους να αλλάζει εξαιτίας του κορονοϊού.
H Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνοντας χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Ανατριχιαστικές εικόνες από το μαρτυρικό Μπέργκαμο, στα βόρεια της χώρας, έκαναν τον γύρο του κόσμου, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη.
Σε αυτή τη σκληρή μάχη, η μόδα έδειξε το πιο όμορφο, το πιο τρυφερό, το πιο ανθρωπιστικό της πρόσωπο με τους κορυφαίους, ιταλικούς οίκους να ανακοινώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τα κλειστά εργοστάσια τους για να κατασκευάσουν αντισηπτικά και μάσκες για τις ανάγκες των πολιτών και των νοσοκομείων. Στο ίδιο κλίμα και η ιταλική Vogue, ένα από τα ιστορικότερα περιοδικά μόδας στον κόσμο, που πριν από δύο μήνες κυκλοφόρησε με ένα ολόλευκο εξώφυλλο σαν φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς του κορονοϊού. Ένα εξώφυλλο που σίγουρα θα το θυμόμαστε για πολλές δεκαετίες.
Τώρα, η ιταλική Vogue πρωτοπορεί ξανά ζητώντας από 8 παιδιά να ζωγραφίσουν 8 διαφορετικά εξώφυλλα για το νέο τεύχος του περιοδικού. Εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη να εστιάσουμε σε αυτά τα μικρότερης ηλικίας «θύματα» της πανδημίας, που είδαν τόσο βίαια τις ζωές τους να αλλάζουν, χωρίς πολλές φορές να είναι σε θέση να κατανοήσουν τις πραγματικές αιτίες.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Emanulele Farneti, εξηγεί: «Υπάρχει ένας απλός και θεμελιώδης λόγος για τον οποίο αυτό το τεύχος της Vogue Italia είναι αφιερωμένο στα παιδιά, στον νέο τους κόσμο. Είναι επειδή πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα πιο παραμελημένα και λιγότερο προφανή θύματα της πανδημίας που μας επηρεάζει όλους. Ξεκινάμε από αυτά για να φανταστούμε έναν νέο κόσμο».
Και προσθέτει: «Χωρίς καν να λαμβάνουμε υπόψη την παραβίαση του δικαιώματός τους να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται, είναι πραγματικά απίστευτο και απαράδεκτο το ότι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, κανείς ακόμα δεν ξέρει αν και πώς θα ξανανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο».
Αλλά και η ύλη του τεύχους είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Για παράδειγμα, ο Τζιόρτζιο Αρμάνι απαντά στα γράμματα του οκτάχρονου Λούκα, που του προτείνει να σχεδιάσει μια συλλογή με υπερδυνάμεις, ενώ ο διάσημος φωτογράφος Steven Klein φωτογραφίζει ένα editorial με τον τετράχρονο γιο του Ace, από το lockdown της Νέας Υόρκης και μιλά για την παρένθετη μητρότητα, χάρη στην οποία κατάφερε να γίνει πατέρας.






Επιτρέπεται να δίνω στο παιδί μου light προϊόντα;

Με τον όρο «light προϊόντα» αναφερόμαστε σε τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν λιγότερα λιπαρά ή ζάχαρη, συγκριτικά με τα αντίστοιχα προϊόντα που δε χαρακτηρίζονται ως light
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά όλο και περισσότερα προϊόντα «μειωμένων λιπαρών» ή «χωρίς ζάχαρη», τα οποία επιλέγονται συχνά από άτομα που επιθυμούν να μειώσουν ή να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος. Τι ισχύει όμως για τα παιδιά; Κατά πόσο μπορούν τα εν λόγω προϊόντα να ενταχθούν στο διαιτολόγιό τους και τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς εάν επιλέξουν να τα αγοράσουν;

Η απάντηση εξαρτάται ουσιαστικά από το είδος του προϊόντος. Έτσι, στην περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, οι διεθνείς συστάσεις αναφέρουν πως θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, ενώ μετά τα 2 έτη συστήνεται η προτίμησή τους έναντι των αντίστοιχων προϊόντων με πλήρη λιπαρά.

Όσον αφορά στα τρόφιμα και ροφήματα χωρίς ζάχαρη, η οδηγία που θα μπορούσε να δοθεί στους γονείς είναι να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος, καθώς ανάλογα με το είδος του, η ζάχαρη μπορεί να έχει αντικατασταθεί από γλυκαντικές ουσίες, λιπαρές ύλες ή άλλα συστατικά που καλό θα ήταν να καταναλώνονται από τα παιδιά σε ελεγχόμενη ποσότητα.

Για παράδειγμα είναι διαφορετικό για τη συνολική ποιότητα της διατροφής ενός παιδιού και τη διαμόρφωση των διατροφικών του συνηθειών, το αν θα καταναλώσει έναν 100% φυσικό χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε σύγκριση με ένα light αναψυκτικό ή ένα γλύκισμά στο οποίο η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από κάποια γλυκαντική ύλη. Και αυτό, γιατί ναι μεν η κατανάλωση ζάχαρης θα αποφευχθεί και στις τρεις περιπτώσεις, αλλά από τη μία ένα light αναψυκτικό δεν προσφέρει κανένα θρεπτικό συστατικό, ενώ ένα γλύκισμα χωρίς ζάχαρη ενδεχομένως να περιέχει σημαντικά ποσά ολικών και κορεσμένων λιπαρών ή/και νατρίου.

Συνεπώς, θα λέγαμε πως ορισμένα είδη light προϊόντων, όπως το γάλα, το γιαούρτι ή τα τυριά, είναι καλό να επιλέγονται από τους γονείς για παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών. Αναφορικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες light τροφίμων και ροφημάτων, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στη συνολική διατροφική σύσταση του προϊόντος, καθώς μπορεί να διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα «ανθυγιεινά» συστατικά, όπως κορεσμένα λιπαρά οξέα ή αλάτι.

meaculpa.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ο σωστός τρόπος για να αρνηθείτε κάτι στο παιδί σας

Οι γονείς πολλές φορές στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιούν τις λέξεις «όχι» ή «μη» ειδικά όταν το παιδί τους είναι απαιτητικό ή ζωηρό.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι να αρνηθεί ο γονιός στο παιδί, χωρίς ουσιαστικά να λέει «όχι» και «μην» όλη την ώρα. Δείτε παρακάτω κάποια παραδείγματα που θα σας φανούν χρήσιμα.

«Το ξέρω ότι σου αρέσει πολύ το παγωτό αλλά αν φας πολύ δεν θα σου κάνει καλό»

Ο David Walsh, ψυχολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων προτείνει στους γονείς, αν δεν μπορούν να αρνηθούν στα παιδιά πρόχειρα φαγητά, όπως είναι το παγωτό και τα γλυκά, να δώσουν μια υγιεινή εναλλακτική είναι το γιαούρτι. Αποφύγετε την υπόσχεση του «ίσως αύριο» τονίζει ο Δρ Walsh. Άλλωστε τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν το χρόνο πολύ καλά, γι ‘αυτό δεν έχει νόημα να τους πεις πότε ακριβώς στο μέλλον θα φάνε παγωτό. Τα περισσότερα νήπια θέλουν απλά να πάρουν αυτό που ζήτησαν γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει ήρεμα και σταθερά να προσφέρουν το υγιεινό σνακ παρά τις διαμαρτυρίες του μικρού παιδιού. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας παίρνει ακόμα μια απόλαυση, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή.

«Το φαγητό πρέπει να το τρώμε, δεν το πετάμε»

Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να παίζουν με το φαγητό, επειδή μπορεί ακόμα να είναι χορτάτοι από το προηγούμενο γεύμα. Τότε το φαγητό γίνεται ένα ακόμα παιχνίδι λέει η οικογενειακή σύμβουλος Linda Shook Sorkin. Αντί να φωνάζετε στο παιδί σας που πετάει τα μακαρόνια και το τυρί στο πάτωμα, εξηγήστε του τον λόγο για τον οποίο δεν πετάμε τα φαγητά σαν να μιλάτε σε ενήλικα, σοβαρά δηλαδή. Χρησιμοποιήστε αυτή την ηρεμία και την επεξηγηματική προσέγγιση ακόμα και λίγο πριν τον ύπνο, όταν το μικρό σας αρχίζει να αναπηδά στο κρεβάτι λέγοντας, «Τα κρεβάτια είναι για ύπνο και χαλάρωση, όχι για να χοροπηδάμε.» Αλλά όταν πίνει το γάλα του χωρίς διαμαρτυρία, αναγνωρίστε την καλή συμπεριφορά και μην ξεχνάτε την επιβράβευση.

«Δεν πρέπει να γκρεμίζεις τα Legos. Άσε με να σου δείξω πώς να παίξεις»

Αν το άτακτο παιδάκι σας αποφασίσει να γκρεμίσει τον πύργο από Legos του αδερφού του δεν σημαίνει ότι αυτό είναι σημάδι ζήλιας, τουλάχιστον όχι συνειδητά εξηγεί ο Fran Walfish, συγγραφέας και ψυχολόγος. «Δεν ζηλεύει το ταλέντο του αδερφού του απλά πιστεύει ότι είναι διασκεδαστικό να το γκρεμίσει», λέει ο Δρ Walfish. Τα περισσότερα μισούν να τους λένε τι να κάνουν, κάποια μάλιστα περισσότερο από άλλα. Εξηγήστε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος και ρωτήστε τον αν θέλει να συμμετέχει στο παιχνίδι με την προϋπόθεση να του δείξετε.

«Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα όχι τα χέρια μας»

Αυτό είναι μια έξυπνη προσέγγιση για αποφύγετε να πείτε την φράση «Μην χτυπάς την αδερφή σου». Ένα παιδί δεν καταλαβαίνει πόσο κακό είναι να ασκούμε βία και να χτυπάμε. Για να το περιορίσετε λοιπόν, είναι σημαντικό ασφαλώς να σταματήσετε αυτή την επίθεση και στη συνέχεια να πείτε ήρεμα «Εμείς δεν χτυπάμε όταν είμαστε θυμωμένοι.» Τις περισσότερες φορές το μικρό παιδί εκφράζει την απογοήτευσή του ή αναζητά την προσοχή. Ρωτήστε τα αδέλφια αν θέλουν να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον και καλλιεργήστε την αγάπη.

«Δεν μπορώ να σε καταλάβω όταν κλαψουρίζεις. Μίλα μου κανονικά»

Ένα παιδί για να πάρει αυτό που θέλει μπορεί πολύ εύκολα να κλαψουρίσει ή να διαμαρτυρηθεί εύκολα. Αποφύγετε να πείτε την φράση «Εμείς δεν γκρινιάζουμε» ή «Οι άντρες δεν κλαίνε», αν το παιδάκι σας είναι αγόρι. Αντ ‘αυτού, ενθαρρύνετε τον/την να μιλήσει με απλά λόγια. Ο Richard Bromfield, συγγραφέας του βιβλίου How to Unspoil Your Child Fast, προτείνει «Δεν μπορώ να σε καταλάβω όταν μιλάς με παραπονιάρικη φωνή». Πείστε το να μιλήσει σε κανονικό τόνο. Ένας καλός τρόπος για να ανταποκριθεί είναι να υπάρχει συναίσθημα στα λόγια σας και να δείξετε την καλή σας διάθεσή για διάλογο.

«Μπορεί η μαμά να πάει πίσω το τηλέφωνο της; Εσύ πάρε αυτό το παιχνίδι»

Το παιδί σας μπορεί να θέλει να κρατάει το κινητό σας, αλλά αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι. Δώστε στο παιδί σας ένα μικρό και ευχάριστο παιχνίδι, την επόμενη φορά που θα θελήσει το τηλέφωνο σας. Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να αντικαταστήσουν μια συμπεριφορά από το να τη σταματήσουν. Αν δεν έχετε ένα παιχνίδι μαζί σας, δοκιμάστε να δώσετε κάτι μικρό όπως ένα μπρελόκ που δεν μπορεί να προκαλέσει χάος και είναι ακίνδυνο. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε την ευκαιρία και να το μάθετε καινούργια πράγματα στο κατάστημα , όπως π.χ τα φρούτα ή τα χρώματα.

govastileto.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki