Friday, 10 November 2017

«Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών»
Χωρίς την φωνή σου, «Μένει μυστικό».

Online petition -- Ψηφίστε εδώ
Το χαμομηλάκι 
Διαμαρτυρία για την κακοποίηση του Παιδιού

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Παρελθόν -
Αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το Μέλλον»
Τα παιδιά δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία.

👦👧👦👧👦👧👦👧
Πανελλαδική εκστρατεία ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό» διοργανώνει πανελλαδική εκστρατεία ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανοίγει τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με στόχο να ενημερώσει, συζητήσει, καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και να κινητοποιήσει τους πολίτες ενάντια στο σοβαρό αυτό φαινόμενο. Μέσα από μια σειρά δράσεων και συναντήσεων η εκστρατεία θα αναδείξει την πραγματική του διάσταση του προβλήματος, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Ένα πρόβλημα που –δυστυχώς- συναντάται συχνά στη χώρα μας, με υποθέσεις που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. 
Σεξουαλικά εγκλήματα που συντελούνται μέσα σε σπίτια και κοινωνίες και ελάχιστες περιπτώσεις που ζητούν βοήθεια. 
Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, αλλά και ο φόβος οδηγεί τα παιδιά θύματα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει.

Στόχος της πανελλαδικής εκστρατείας είναι η διεξαγωγή ενός ανοιχτού διαλόγου με τους κατά τόπους αρμόδιους θεσμικούς φορείς: Εισαγγελείς, Δικαστικούς Λειτουργούς, ΕΛ.ΑΣ, Δημοτικές Αρχές, Εκπαιδευτικούς, Ακαδημαϊκούς, Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό, καθώς και εκπροσώπους αθλητικών και άλλων συλλόγων.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση των προτάσεων του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Σταθμοί της πανελλαδικής εκστρατείας: Αθήνα (13/11), Πάτρα (14/11), Λάρισα (16/11), τη Χαλκίδα (27/11), το Ηράκλειο (28/11), τα Χανιά (29/11), την Τρίπολη (4/12) και τη Θεσσαλονίκη (8/12). Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των κατά τόπους Περιφερειών.

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πατρίδα


Απάτριδες είναι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τρία εξ αυτών επισήμως, με αποτέλεσμα να μην έχουν ταυτότητα, δικαιώματα, και συχνά δουλειές.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Αυτό είναι το σπίτι μας - Μειονότητες χωρίς πατρίδα και η αναζήτησή τους για Υπηκοότητα», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από τις κυβερνήσεις να τερματίσουν αυτή την πρακτική διακρίσεων έως το 2024.
Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα απάτριδων στον κόσμο, με περίπου 600.000 να έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη βία και στην καταστολή από τα τέλη Αυγούστου και να έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές.

«Αν ζεις σε αυτό τον κόσμο χωρίς υπηκοότητα, είσαι χωρίς ταυτότητα, είσαι χωρίς έγγραφα, χωρίς τα δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα… να έχεις δουλειά, να έχεις εκπαίδευση, να γνωρίζεις ότι το παιδί σου ανήκει κάπου» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς προστασίας της UNHCR Κάρολ Μπάτσελορ.

Ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς δήλωσε πως 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε 75 χώρες είναι γνωστοί ως απάτριδες, καθώς είτε έχουν καταγραφεί είτε υπολογίζονται ως τέτοιοι από τις κυβερνήσεις. 
Όμως το σύνολό τους εκτιμάται στα δέκα εκατομμύρια, καθώς περιλαμβάνονται μεγάλοι πληθυσμοί σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Ακτή Ελεφαντοστού, ο Λίβανος και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είπε.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν υπηκοότητα στους ανθρώπους που γεννιούνται στην επικράτειά τους αν, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν απάτριδες, και να διευκολύνουν την πολιτογράφηση των μακρόχρονια απάτριδων κατοίκων, υποστηρίζει η UNHCR.

Άλλες ομάδες απάτριδων -πολλές από τις οποίες έχουν ζήσει επί γενεές γενεών στις γενέτειρές τους- περιλαμβάνουν πολλούς Σύρους Κούρδους, Καράνα της Μαδαγασκάρης, Ρομά στην ΠΓΔΜ, και τους Πέμπα στην Κένυα, όπως τονίζει η έκθεση.

madata.gr

Η πειθαρχία δια της βίας, η σεξουαλική κακοποίηση και οι παιδοκτονίες απειλούν εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως. Violent discipline, sexual abuse and homicides stalk millions of children


Η βία κατά των παιδιών -κάποια ακόμη και ηλικίας ενός έτους- είναι διαδεδομένη σε σπίτια, σχολεία και κοινότητες, αποκαλύπτει νέα έκθεση με ανησυχητικά δεδομένα

Εντυπωσιακός αριθμός παιδιών – κάποια ακόμα και μέχρι ενός έτους – βιώνουν τη βία, συχνά από εκείνους στους οποίους έχει ανατεθεί η φροντίδα τους, αναφέρει η UNICEF σε νέα της έκθεση.

«Η βλάβη που προκαλείται στα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά ανησυχητική», δήλωσε ο Επικεφαλής Παιδικής Προστασίας της UNICEF Cornelius Williams. «Μωρά χαστουκίζονται στο πρόσωπο, κορίτσια και αγόρια εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές πράξεις, έφηβοι δολοφονούνται στις κοινότητές τους – η βία κατά των παιδιών δεν εξαιρεί κανέναν και δεν γνωρίζει όρια».

Η έκθεση «Ένα Γνώριμο Πρόσωπο: Η Βία στη ζωή των παιδιών και των εφήβων», χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα δεδομένα για να δείξει ότι τα παιδιά βιώνουν βία σε όλα τα στάδια της παιδικής ηλικίας και σε όλες τις περιστάσεις:

Βία κατά των μικρών παιδιών στα σπίτια τους:
• Τα τρία τέταρτα των παιδιών 2 έως 4 ετών στον κόσμο – περίπου 300 εκατομμύρια – αντιμετωπίζουν ψυχολογική πίεση και/ή σωματική τιμωρία από τους κηδεμόνες τους στο σπίτι.

• Περίπου τα 6 στα 10 παιδιά ηλικίας ενός έτους σε 30 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία υποβάλλονται σε πειθαρχία δια της βίας σε τακτική βάση. Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας ενός έτους τραντάζονται σωματικά ως τιμωρία και σχεδόν το 1 στα 10 δέχεται χαστούκια στο πρόσωπο, το κεφάλι ή τα αυτιά.

• Παγκοσμίως, το 1 στα 4 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών – 176 εκατομμύρια – ζουν με μητέρα που υφίσταται βία από το σύντροφό της.

Σεξουαλική βία κατά των κοριτσιών και των αγοριών:
• Παγκοσμίως, περίπου 15 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών έχουν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή ή σε άλλου είδους σεξουαλικές πράξεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

• Μόνο το 1% των εφήβων κοριτσιών που βίωσαν σεξουαλική βία ανέφεραν ότι αναζήτησαν επαγγελματική βοήθεια.

• Στις 28 χώρες, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το 90% των εφήβων κοριτσιών που είχαν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή, κατά μέσο όρο, δήλωσαν ότι ο δράστης του πρώτου συμβάντος ήταν γνωστός τους. Στοιχεία από έξι χώρες αποκαλύπτουν ότι φίλοι, συμμαθητές και συνεργάτες συγκαταλέγονται στους πιο συχνά αναφερόμενους δράστες σεξουαλικής βίας εναντίον εφήβων αγοριών.

Βίαιοι θάνατοι μεταξύ εφήβων:
• Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε 7 λεπτά ένας έφηβος χάνει τη ζωή του από πράξη βίας.

• Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μη ισπανόφωνοι μαύροι ηλικίας 10 έως 19 ετών, είναι σχεδόν 19 φορές πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τους μη ισπανόφωνους λευκούς της ίδιας ηλικίας. Εάν το ποσοστό ανθρωποκτονιών μεταξύ μη ισπανόφωνων μαύρων εφήβων ισχύσει αντίστοιχα σε εθνικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιλαμβάνονταν μέσα στις δέκα χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο.

• Το 2015, ο κίνδυνος να πέσει θύμα ανθρωποκτονίας ένας μη ισπανόφωνος μαύρος έφηβος στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ίδιος με τον κίνδυνο να σκοτωθεί ένας έφηβος που ζει στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Νότιο Σουδάν λόγω της γενικότερης βίας.

• Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι οι μόνες περιοχές στις οποίες έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ανθρωποκτονίας μεταξύ των εφήβων. Σχεδόν το ήμισυ όλων των ανθρωποκτονιών μεταξύ εφήβων παγκοσμίως έλαβαν χώρα στην περιοχή αυτή το 2015.

Βία στα σχολεία:
• Το ήμισυ του πληθυσμού των παιδιών σχολικής ηλικίας – 732 εκατομμύρια – ζει σε χώρες όπου η σωματική τιμωρία στο σχολείο δεν απαγορεύεται πλήρως.

• Τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων περιστατικών πυροβολισμών σε σχολικό περιβάλλον που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki