Friday 7 August 2009

Γιώργος Σακελάρης: Χρυσό μετάλλιο στα Μαθηματικά!

Με το χρυσό μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος του έφτασε στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Σακελάρης, ο Βολιώτης φοιτητής που έλαβε την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Μαθηματικών στη Βουδαπέστη.


Ο 19χρονος κατάφερε με τις γνώσεις του και τη μαθηματική του ακρίβεια να «βάλει τα γυαλιά» σε όλους όσους έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, ενώ στόχος του είναι να συνεχίσει τις επιτυχημένες σπουδές του και να φτάσει μέχρι το διδακτορικό στην αγαπημένη του ενασχόληση και κλίση με την επιστήμη των αριθμών.

Με μεγάλο ενθουσιασμό ο 19χρονος Γιώργος Σακελάρης, δευτεροετής φοιτητής στο Τμήμα Μαθηματικών στην Αθήνα, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την εμπειρία ζωής που είχε στην Βουδαπέστη και ειδικότερα στο διαγωνισμό μαθηματικών, στον οποίο μαζί με τους άλλους τρεις συμφοιτητές του έλαβε το χρυσό μετάλλιο. «Δεν περίμενα με τίποτα να πάρουμε το χρυσό. Προσπάθησα πολύ, πάλεψα τις ασκήσεις και τα κατάφερα. Τα θέματα δεν ήταν εύκολα και φυσικά ήταν πολύ ανώτερου επιπέδου απ’ όσα διδασκόμαστε στο Πανεπιστήμιο. Εκείνο που με βοήθησε ήταν τα βιβλία που διάβασα μόνος μου», υπογράμμισε ο Γιώργος.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αυτός γίνεται κάθε χρόνο σε μια ευρωπαϊκή πόλη, ενώ συμμετέχουν μόνο φοιτητές πανεπιστημίων, που κατεβαίνουν σαν ομάδα, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα τους. Φέτος ο 16ος διαγωνισμός έγινε στη Βουδαπέστη, ενώ όλα τα «πανεπιστήμια-μεγαθήρια
εκπροσωπήθηκαν από τους καλύτερους φοιτητές τους.
Στην περίπτωση όμως του Βολιώτη φοιτητή τα πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι σ’ άλλα πανεπιστήμια.
«Κανονικά κάθε Πανεπιστήμιο διαλέγει ομάδα, σε μας δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάθαμε με τους συμφοιτητές μου για τον διαγωνισμό και επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο του Τμήματός μας, ζητώντας του να μας βοηθήσει, όπως κι έγινε. Έτσι καταφέραμε να εκπροσωπήσουμε το Πανεπιστήμιό μας και να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο», σχολίασε ο 19χρονος.

Μιλώντας ο ίδιος για την αγάπη του στα μαθηματικά ανέφερε πως αυτή ξεκίνησε στο Γυμνάσιο, όταν η καθηγήτρια του σχολείου του τού ενέπνευσε αυτή τη σιγουριά που δίνει η εν λόγω επιστήμη.
Ο Γιώργος δείχνει σχεδόν καθημερινά και έμπρακτα την αγάπη του στα μαθηματικά, μιας και όταν οι συνομήλικοί του διαβάζουν περιοδικά και εφημερίδες, εκείνος προτιμά να διαβάζει βιβλία μαθηματικών και να λύνει ασκήσεις. «Είναι ένας τρόπος να ξεφύγω από την καθημερινότητα, γιατί κάνω αυτό που μου αρέσει, ταξιδεύω στον κόσμο των μαθηματικών», σχολίασε ο Γιώργος, ο οποίος αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο και ασχολείται από τη Δ΄ Δημοτικού με την κιθάρα.
«Προσπαθώ να τα συνδυάσω και τα δύο, αν και δεν έχουν τόση σχέση, όπως λένε μερικοί. Πάντως είναι οι δυο μεγάλες μου αγάπες», υποστήριξε ο «χρυσός» μαθηματικός, ο οποίος στην Α’ Λυκείου έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στον διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας «Αρχιμήδης».
Στο μεταξύ ο 19χρονος δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους γονείς του και το Πανεπιστήμιό του για τη συμπαράσταση και στοχεύει να γίνει ακόμη καλύτερος στο μέλλον, ολοκληρώνοντας αρχικά τις προπτυχιακές του σπουδές και συνεχίζοντας για μεταπτυχιακές και διδακτορικές.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
αναρτήθηκε από  magnitis

Έκθεση με θέμα το παιδί και το παιχνίδι: Από τη σβούρα στον ... ηλεκτρονικό υπολογιστή

Έκθεση με θέμα «Το παιδί και το παιχνίδι- από τη σβούρα στον υπολογιστή» πραγματοποιείται στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών από 12 - 30 Αυγούστου.

Η Έκθεση μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, με σκοπό να παρουσιάσει παιχνίδια γνωστά στην Ελλάδα από την αρχαία εποχή που παίζονται μέχρι σήμερα. H έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Μηλεών, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μηλεών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς».
http://eranistis.net/wordpress/wp-content/uploads/2018/06/svoura8-1024x683.jpg?x59960
Το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών σε όλους τους λαούς της γης και σε όλες τις εποχές και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παιχνίδια δεν έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου.
Μέσα από τα παιχνίδια τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, μαθαίνουν, αναπτύσσουν τη μνήμη τους, καλλιεργούν την ψυχή τους, την κριτική τους σκέψη, διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους και ταυτόχρονα διασκεδάζουν.
Υλικό για την έκθεση παραχωρήθηκε στο Δημοτικό Τοπικό Μουσείο από το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, από τη συλλέκτρια παιχνιδιών Μαρία Αργυριάδη, ενώ ο Νίκος Αδαμακόπουλος παραχώρησε τη χρήση αναπαραγωγών από έργα της προσωπικής του συλλογής με παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν παιδιά μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Στο χώρο θα υπάρχουν και αυθεντικά παραδοσιακά παιχνίδια που έφτιαξαν παππούδες και γιαγιάδες από το ΚΑΠΗ Νέας Ιωνίας Βόλου για να θυμίσουν στα εγγόνια τους με τι έπαιζαν αυτοί όταν ήταν μικροί. Όλα χειροποίητα, με απλά υλικά μιας και εκείνα τα χρόνια ελάχιστα παιχνίδια ήταν αγοραστά.

Από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες της έκθεσης είναι μία κούνια από τη Μινωική Κρήτη, ίδια και απαράλλακτη με τη σημερινή και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι της ίδιας εποχής που θυμίζει σκάκι ή τάβλι.
Σε ένα αγγείο του 5ου αι π. Χ. η Ναυσικά παίζει μπάλα με τις φίλες της και σε ένα αρχαίο μωσαϊκό, μία παρέα κοριτσιών παίζει και αυτή μπάλα φορώντας... μπικίνι. Σβούρα έπαιζαν από τότε μικροί και μεγάλοι, έπαιζαν τσέρκι, κότσια, πεντόβολα, έπαιζαν με κούκλες - νευρόσπαστα που κουνούσαν χέρια και πόδια.
Από τα ομαδικά παιχνίδια ξεχωρίζουν το κουτσό και το κρυφτό, το δεν περνάς κυρά Μαρία, το πούν' το, πούν' το το δακτυλίδι, η τυφλόμυγα, το μπιζ και τα αγαλματάκια, το σχοινάκι και το γιογιό.
Για τα παιδιά που θα επισκεφθούν την έκθεση το Μουσείο έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό φυλλάδιο και όσα θέλουν θα μπορούν να ζωγραφίσουν ένα από τα παιχνίδια που γνώρισαν ή και ένα παιχνίδι της φαντασίας τους.
Και ακόμα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, την Τρίτη 18 και την Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς» θα οργανώσει ειδικό πρόγραμμα για παιδιά και την Κυριακή 23 Αυγούστου το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη πλατεία τον χωριού.

Πληροφορίες: Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Τηλ.: 24230 86602
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μηλεών Τηλ.: 2423023000 κ. Πέτρος Μπέλλος
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης : 11- 2 και 7 - 9 εκτός Δευτέρας είσοδος ελεύθερη
 
Από την εφημερίδα Ελευθερία
αναρτήθηκε από  magnitis

ΑΡΤΑ: Απελευθερώθηκαν οι δύο οικογένειες από το Ιράκ


Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο οικογενειών από το Ιράκ, 
με πέντε ανήλικα παιδιά, που κρατούνταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στην Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας.


 
. Χθες οι μετανάστες απελευθερώθηκαν χάρη στην κινητοποίηση για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα των πολιτών της Άρτας και των φορέων τους.
Την απελευθέρωση χαιρέτισε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΝ.
"Αποτελεί απόδειξη ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά συνεχίζουν να κατοικούν στη χώρα μας παρά τις αντίθετες προσπάθειες της κυβέρνησης" τόνισε σε ανακοίνωσή της.
 
Υπενθυμίζεται ότι στη θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή του Θ. Δρίτσα.  
Ο βουλευτής είχε απευθύνει προχθές έκκληση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη καλώντας τον να παρέμβει άμεσα για να τερματιστεί η κράτηση των δύο οικογενειών. 
Ο Θ. Δρίτσας είχε ζητήσει επίσης την άμεση μεταφορά των οικογενειών σε χώρους υποδοχής με εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης, καθώς και την ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους σε γλώσσα που κατανοούν.

avgi
Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.com στις 11:06 πμ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki