Sunday 22 December 2019

Το γράμμα 7χρονου παιδιού στον Άγιο Βασίλη που ραγίζει καρδιές: «Θα μου φέρεις έναν καλό μπαμπά;»

Το γράμμα ενός 7χρονου παιδιού στον Άγιο Βασίλη ραγίζει καρδιές. Το μικρό παιδί ζει σε ίδρυμα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ζητά από τον άγιο να του φέρει έναν «πολύ, πολύ καλό μπαμπά».
Συγκίνηση προκαλεί το γράμμα στον Άγιο Βασίλη που έστειλε ένα 7χρονο παιδί από το Τέξας των ΗΠΑ που ζει σε ίδρυμα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το 7χρονο αγγελούδι περιγράφει στον Άγιο Βασίλη τις δυσκολίες που περνάει και ζητάει από τον άγιο των Χριστουγέννων να του φέρει «έναν πολύ καλό μπαμπά».
Το γράμμα του παιδιού από το Τέξας ανάρτησε στο Facebook το καταφύγιο για κακοποιημένα παιδιά «SafeHaven of Tarrant County» και σύντομα έγινε viral. Το παιδί μένει στο ίδρυμα περίπου από τη γιορτή των Ευχαριστιών.

Προκειμένου να προστατεύσει την ταυτότητα τόσο του παιδιού όσο και της μητέρας του, το ίδρυμα άλλαξε το όνομα του αγοριού και αφαίρεσε άλλες λεπτομέρειες, όπως δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού, Kathryn Jacob, μιλώντας στο USA TODAY.

Ο μικρός Μπλέικ, όπως είναι το όνομα που εμφανίζεται στην επιστολή, έγραψε στον Άγιο Βασίλη πριν μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο άσκησης της τάξης του. Η μητέρα βρήκε το γράμμα στην τσάντα του μικρού.

Απευθυνόμενος στον αγαπημένο άγιο των παιδιών, ο 7χρονος Μπλέικ περιγράφει πως ο ίδιος και μητέρα του υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους καθώς ο πατέρας του «είχε χάσει τα μυαλά του».
«Έπρεπε να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας. Ο μπαμπάς είχε χάσει τα μυαλά του. Έπρεπε να κάνουμε όλες τις μικροδουλειές. Ο μπαμπάς πήρε ό,τι ήθελε. Η μαμά είπε ότι ήταν ώρα να φύγουμε για να πάμε σε ένα πιο ασφαλές μέρος όπου δεν θα φοβόμαστε», αναφέρει το παιδί στην πρώτη παράγραφο του γράμματος στον Άγιο Βασίλη.
Συνεχίζοντας, ο μικρούλης ζητάει τα δώρα που θέλει να του φέρει ο Άγιος Βασίλης.
«Φοβάμαι ακόμη. Δεν μου αρέσει να μιλάω με τα υπόλοιπα παιδιά. Άγιε Βασίλη, θα έρθεις φέτος τα Χριστούγεννα; Δεν έχουμε τα πράγματά μας εδώ. Τίποτα. Μπορείς να φέρεις μερικά βιβλία, ένα λεξικό, μια πυξίδα και ένα ρολόι; Επίσης, θα ήθελα έναν πολύ, πολύ, πολύ καλό μπαμπά. Μπορείς να το κάνεις αυτό;»
Κλείνει μάλιστα την επιστολή του γράφοντας: «Με αγάπη, Μπλέικ».

Blake is a 7-year-old boy in one of our shelters, and his mom found this letter to Santa in his backpack a few weeks ago.
Thanks to your donations through Santa's Sack, Blake is getting exactly what he asked for from Santa. But with 117 women and children needing shelter this holiday season, we need your help to make sure they have a safe place to stay throughout December.

... Δείτε περισσότερα
sputniknews.gr

Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων

Αθήνα μιας άλλης εποχής
Αδιαμφισβήτητα τα Χριστούγεννα είναι από τις ομορφότερες γιορτές του χρόνου. Ίσως τα πολύχρωμα φώτα, οι σκανδαλιστικές μυρωδιές, οι αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια, η προσμονή για έναν βελτιωμένο χρόνο που σε λίγο θα έρθει.

Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους για να τα περιμένει. Λίγο η διασκέδαση, λίγο η χαλάρωση από την καθημερινότητα, λίγο τα προσδοκούμενα δώρα. Μην βιαστεί κάποιος να μιλήσει και για όλους εκείνους που αυτές οι μέρες είναι περισσότερη δουλειά. Ούτε για όλους, όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να ξοδέψουν για δώρα και εντυπωσιακά τραπέζια με χριστουγεννιάτικα καλούδια. Σαφώς και υπάρχουν και εκείνοι που τα θεωρούν ξεπερασμένη εμποροποιημένη χριστιανική γιορτή. Αυτοί που ο ξενόφερτος κοκκινοφορεμένος γεματούλης γεράκος με το χαρακτηριστικό Χο Χο δεν τους λέει τίποτα.
Όμως,  εγώ θα ήθελα να μιλήσω για όλους αυτούς που ο καθένας για τους δικού του λόγους έχει δώσει μια μαγική διάσταση σε αυτές τις μέρες.


Χριστουγιεννιάτικη προσμονή
Πηγή εικόνας: thecaller.gr
Όταν τα Χριστούγεννα σήμαιναν όνειρα
Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει το πως έγινε γνωστός ο Άγιος Βασίλης ως φιγούρα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε στην δεκαετία του 50 με 60 από τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες που έστελναν οι μετανάστες από την Αμερική στους συγγενείς τους. Ο Δικός μας ανάλογος άγιος ήταν ο Μέγας Βασίλειος της Καισαρείας, φυσικά καμία ομοιότητα με τον Santa Claus.
Αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων τότε ήταν  η αγορά του «λαχείου συντακτών». Οι τυχεροί λαχνοί μοίραζαν απίστευτα για την εποχή  δώρα, όπως πολυκατοικίες, διαμερίσματα, αυτοκίνητα, εκατομμύρια σε μετρητά, μετοχές της Πειραϊκής Πατραϊκής και των τσιμέντων Τιτάν. Συνήθεια που διακόπηκε στα χρόνια της Επταετίας.




χριστουγεννιάτικοι μποναμάδες
Πηγή εικόνας: penna.gr
Εορταστική ατμόσφαιρα
Οι δρόμοι και τα μαγαζιά γέμιζαν πολύχρωμα λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικα δέντρα με πολύχρωμες μπάλες και γιρλάντες.
Στην Αθήνα προπολεμικά, και για αρκετά χρόνια μετά, υπήρχε το έθιμο οι πολίτες να ευχαριστούν τους τροχονόμους δίνοντάς τους δώρα. Στην αρχή χρήματα από αυτοσχέδιους εράνους που έκαναν και όταν αυτό θεωρήθηκε δωροδοκία, γλυκά, κρασί, λουλούδια.  

Το Μινιόν


Χριστούγεννα
Πηγή: ethnos.gr
Όνειρο κάθε μικρού παιδιού αυτές τις μέρες ήταν να βρεθεί σε αυτό το πολυκατάστημα.
Ένας όροφος αφιερωμένος στα Χριστούγεννα και μόνο. Γλυκά, Άι Βασίληδες, γιγάντιες οθόνες, φωτογραφίες. Εκεί υπήρχαν παιχνίδια που κάθε παιδί λαχταρούσε, μπαλόνια και λιχουδιές.
Το Μινιόν φορούσε τα γιορτινά του και δέσποζε στην εορταστική Αθήνα.

Οι προετοιμασίες



Χριστούγεννα
Πηγή εικόνας: thecaller.gr
Οι νοικοκυρές έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους. Καθάριζαν το σπίτι, στόλιζαν το δέντρο, έστρωναν τα χαλιά.
Χαρακτηριστικές μυρωδιές από κουραμπιέδες και μελομακάρονα πλημμύριζαν όλες τις γειτονιές αλλά και τις Αθηναϊκές αγορές. Φοντάν, πτι φουρ,  κονιάκ, λικέρ, πάστες είχαν την τιμητική τους. Και φυσικά το Χριστόψωμο και η Βασιλόπιτα. Η τυχερή δεκαρίτσα κρυμμένη στη ζύμη της που όλοι επιθυμούσαν για να έχουν τύχη όλη τη χρονιά.

Τα κάλαντα


κάλαντα
Πηγή εικόνας: ifo.gr
Τα κάλαντα παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ήταν για τους πιτσιρικάδες ολόκληρη τελετουργία. Κανόνιζαν, από πολλές μέρες πριν, με ποιους θα πήγαιναν, έβρισκαν τα τρίγωνα ή τα μουσικά όργανα που θα συμπλήρωναν τις φωνές τους, μελλόντικες, κιθάρες, φλογέρες.
Μάζευαν δεκάρες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, καραμέλες, σοκολάτες.
Η μοιρασιά ακολουθούσε και μαζί με αυτήν η αγορά παιχνιδιών ή βιβλίων που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αγοράσουν οι γονείς τους.
 
Το σήμερα
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η αίγλη και η μεγαλοπρέπεια, που ο ίδιος ο κόσμος πρόσδιδε στα Χριστούγεννα έχει μειωθεί. Η οικονομική κρίση,  το ότι λείπει το τόσο έντονο θρησκευτικό αίσθημα ή ακόμα και το γεγονός ότι οι παραδόσεις θεωρούνται ξεπερασμένες τα Χριστούγεννα έχουν αλλάξει. Έχουν μετατραπεί σε διακοπές για τους μαθητές, ευκαιρίες για χειμερινές αποδράσεις των οικονομικά ευκατάστατων ή μια ευκαιρία για φιλανθρωπίες.
Το αίσθημα της θαλπωρής, η απόλαυση των οικογενειακών γευμάτων, η προσδοκία για το δώρο που τόσο λαχταρούσαμε όλο το χρόνο. Το καλό σπιτικό φαγητό, οι βόλτες στα στολισμένα μαγαζιά, το στόλισμα του δέντρου, η παρασκευή των γλυκών. Τα παπούτσια από του Μούγερ, η κούκλα από το Μινιόν, τα πολύχρωμα μπαλόνια από την στοά στην Ομόνοια αποτελούν πια γλυκές αναμνήσεις και ξεθωριασμένες φωτογραφίες στα άλμπουμ της ζωής μας.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 
  • Παραμυθένια Χριστούγεννα στην Αθήνα. Ανακτήθηκε από www.penna.gr
  • Χριστούγεννα στην παλιά Αθήνα- Ρετρό εικόνες με ελκυστικό άρωμα. Ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr
  • Χριστούγεννα στην παλιά Αθήνα: Οι στολισμένοι δρόμοι και η άφιξη του Άι Βασίλη σε ρετρό φωτογραφίες. Ανακτήθηκε από thecaller.gr
  • Ρετρό βίντεο: Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην παλιά Αθήνα!. Ανακτήθηκε από www.filathlos.gr

maxmag.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki