Thursday 2 April 2020

Ηλικιωμένοι... Στη θέα τους πάντα θα βουρκώνω...

Όχι από λύπηση, όχι!
Απλώς πάντα σκέφτομαι, αν τελικά έζησαν όλα όσα ήθελαν...

Αν κατάφεραν να διώξουν τα τραύματα και της δικής τους ψυχής...
Αν η ζωή τους φέρθηκε καλά...
Αν κατάφεραν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν...
Αν πληγώθηκαν και μέσα τους έμεινε ένα αγκάθι να τους τρυπάει την καρδιά μέχρι το τέλος...
Αν πλήγωσαν και ο εγωισμός δεν τους άφησε να ζητήσουν συγνώμη...

Αν γεύτηκαν τη θλίψη της μοναξιάς...
Αν μέσα τους έχουν αφόρητες τύψεις για όσα έκαναν ανάποδα...
Αν έγιναν σκληροί σαν πέτρα από τις δυσκολίες της ζωής...

Βουρκώνω!
... γιατί ξέρω πως ο χρόνος δεν είναι πια με το μέρος τους, ούτε για να ονειρευτούν αλλά ούτε και για να διορθώσουν όσα έκαναν λάθος...
Βουρκώνω!...
... γιατί ξέρω πως θα ήθελαν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, να τα κάνουν όλα αλλιώς, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει για κανέναν μας...
Βουρκώνω!
...γιατί κάθε μέρα για αυτούς είναι μια δύση χωρίς ανατολή...

Να τους αγαπάμε λίγο παραπάνω τους ηλικιωμένους γιατί κουβαλάνε μέσα τους βαρύ φορτίο.... Το φορτίο μιας ολόκληρης ζωής!
Κι ας έχουν και παραξενιές.... Κι ας έχουν λιγότερη υπομονή από τη δική μας.... Κι ας έχουν και τη γκρίνια τους...
Μήπως εμείς θα είμαστε καλύτεροι;

Πηγή
exintaplus
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κορωνοϊός: Θρεπτικές Σούπες που ενισχύουν το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Μπορεί ο καιρός να έχει ζεστάνει λίγο, αλλά οι σούπες συνεχίζουν να μας είναι απαραίτητες – ειδικά αυτό τον καιρό που όλοι προσπαθούμε να προστατευτούμε από το νέο κορωνοϊό
Τι είναι καλύτερο, λοιπόν, από ένα ζεστό πιάτο θρεπτικής σούπας;

Ζεστή κολοκυθόσουπα βελουτέ
Υλικά:
– 1/2 κιλό κολοκύθα κίτρινη σε κύβους
– 2 μικρές πατάτες
– 2 καρότα
– 1 πράσο και 1 ξερό κρεμμύδι
– 1 lt ζωμό λαχανικών
– 1 κουτ. σούπας βούτυρο
– 1 φλυτζάνι γάλα
– Αλάτι, Πιπέρι & γλυκιά πάπρικα

Διαδικασία:
–  Ψιλοκόβουμε το πράσο, το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα σοτάρουμε με το βούτυρο. 
– Αφού μαραθούν, ρίχνουμε τους κύβους κολοκύθας και τα καρότα. 
– Έπειτα, σιγά σιγά ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά. 
– Στη συνέχεια πολτοποιούμε με το multi για να πάρουμε βελουτέ αποτέλεσμα, ρίχνουμε και το γάλα αντί για κρέμα γάλακτος που συνηθίζεται και συνεχίζουμε λίγο με το multi. 
– Η κολοκυθόσουπα είναι έτοιμη και αχνιστή!
jenny

Σούπα μανιταριών με σκόρδο
Το σκόρδο και τα μανιτάρια είναι από τις πρώτες επιλογές που αξίζει να κάνουμε όσον αφορά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. 
Η συγκεκριμένη συνταγή μάλιστα βοηθά και σε περίπτωση κρυολογήματος και συγκεκριμένα στο σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης.

Υλικά
– 30 γραμμάρια μανιτάρια (όποιο είδος θέλετε, προτιμήστε τα φρέσκα)
– 1 κουταλιά ελαιόλαδο
– 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
– Λίγο φρέσκο τζίντζερ
– 1 ολόκληρο σκόρδο
– 4 φλιτζάνια νερό
– 1 κύβος λαχανικών
– Χυμό από 1 λεμόνι
– Λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής
Ρίξτε 1 φλιτζάνι βραστού νερού πάνω από τα στεγνά μανιτάρια σε ένα μπολ και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 λεπτά.
– Παράλληλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. 
– Προσθέστε το κρεμμύδι και το τζίντζερ και ύστερα σπάστε τις σκελίδες σκόρδου. 
– Αφήστε τα να σοταριστούν απαλά.
Προσθέστε τα μανιτάρια και το νερό τους στο τηγάνι και ύστερα ρίξτε και το ζωμό λαχανικών όπως και το χυμό λεμονιού.
Σιγοβράστε για τουλάχιστον 2 ώρες.

Πράσινη σούπα αποτοξίνωσης
Η δεύτερη επιλογή μας είναι ακόμα ισχυρότερη διατροφικά. 
Περιέχει υπερτροφές όπως σπανάκι και σκόρδο, μαζί με βότανα όπως κόλιαντρο και μαϊντανό που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (σημαντική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα).

Υλικά
Μπρόκολο
– 1 πράσινο κολοκύθι
– 3 χούφτες φρέσκο σπανάκι και κάλε
– 2 φλιτζάνια αρακά
– 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
– 1 πράσο
– 1 σκελίδα σκόρδου
– 3 κουταλιές ελαιόλαδο
– ½ φλιτζάνι φύλλα κόλιαντρου
– Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής
Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπρόκολο, το κολοκύθι, το σπανάκι, το κάλε και τον αρακά. Τα βάζουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το πράσο και το σκόρδο.
– Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το πράσο. Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
– Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά εκτός από το σπανάκι. 
– Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να σιγορβράσει για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το σπανάκι και σιγοβράζουμε για άλλα 2 λεπτά.
Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει.
Βάζουμε στο μπλέντερ χυμό από ένα λεμόνι, τον μαϊντανό, το κόλιαντρο και χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν πουρές.
Σερβίρουμε.

Σούπα καρύδας με τζίντζερ και κουρκουμά
Να ένας συνδυασμός που στη χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει: καρύδα σε σούπα. 
Κι όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αναζωογονητική επιλογή, και τα μπαχαρικά την καθιστούν ιδανική για το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Υλικά
– 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
– 1 1/3 φλιτζάνι γάλα καρύδας
– Λίγο φρέσκο τζίντζερ
– ½ κουταλάκι κουρκουμά
– Χυμό από 1 λεμόνι
– ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
– 2 κουταλάκια παρθένο λάδι καρύδας
Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής
Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι καρύδας σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και αφήστε τα να σιγοβράσουν.
Αφήστε τα για 5-10 λεπτά, αφαιρέστε από το μάτι της κουζίνας και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι και από πάνω προσθέστε και το λάδι καρύδας. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο χυμό λεμονιού, αν το επιθυμείτε.

enallaktikidrasi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Και το Αρνί στον Λάκκο!! - Η Ιστορία και η συνταγή του «Κλέφτικου» / ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Αν έχετε τον χώρο να το ψήσετε σε λάκκο, και προβληματίζεστε για το πώς θα καταναλώσετε ένα ολόκληρο αρνί, χωρίς παρέα μεγάλη, μην σκάτε... στο ψυγείο ή και στον καταψύκτη και καταναλώστε το λίγο-λίγο μέχρι να διεξαχθεί, πρώτα ο Θεός, η ανοιχτή τελετή της Ανάστασης στις 26 Μαΐου τα μεσάνυχτα(δεν πρόκειται για μεταφορά της εορτής του Πάσχα αλλά για μεταφορά του εορτασμού της τελετής) και να ψήσουμε άλλο ένα αρνί (ή κατσίκι) φανερά, πανηγυρικά και απροκάλυπτα!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!
Πριν από πεντακόσια περίπου χρόνια πολλοί φτωχοί αγρότες κρύβονταν στα βουνά κυνηγημένοι από τις αρχές, επειδή δεν δέχονταν την κατοχή των ξένων Οθωμανών και την αυθαιρεσία των πλούσιων γαιοκτημόνων.
Δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους και τα χρέη τους κι έτσι για να επιβιώσουν έκλεβαν κανένα κατσίκι η ζούσαν από την φιλοξενία των συμπατριωτών τους που τους προσέφεραν τροφή.
Για να ψήσουν λοιπόν την τροφή τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους διώκτες τους έπρεπε να κρύψουν τον καπνό και την μυρωδιά του ψημένου κρέατος.
Ακόμη η συνεχής μετακίνηση, δεν τους επέτρεπε να μείνουν για ώρες στο ίδιο μέρος και να επιβλέψουν το ψήσιμο.
Έτσι έσκαβαν έναν λάκκο στο χώμα έβαζαν φωτιά και μετά σκέπαζαν με χώμα και κλαδιά την θράκα.
Έβαζαν το αρνί η το κατσίκι επάνω και μετά πάλι κλαδιά και χώμα. Σ’αυτή την γήινη στάμνα σιγοψηνόταν το κρέας με χοντροκομμένα κομμάτια κεφαλοτύρι για πολλές ώρες παίρνοντας την μυρωδιά των φύλλων κουμαριάς, δάφνης και χαρουπιάς καθώς και τα αρώματα της ρίγανης και του θυμαριού, της λεμονιάς και του άγριου σκόρδου.
Μετά από ώρες επέστρεφαν, ξεσκέπαζαν τον λάκκο και απολάμβαναν το φαγητό των κλεφτών, το «κλέφτικο».
Σήμερα πεντακόσια χρόνια μετά σας προσφέρουμε το κλέφτικο με όλα τα αρώματά του κλεισμένα σε σκληρό σκούρο χαρτί.
Προσθέτουμε σπόρους σιναπιού (μουστάρδας) πατάτα καρότο πιπεριά και κρεμμυδάκι για να δώσουμε μια νότα πολυτέλειας στο πιάτο σας, ζουμερό, μυρωδάτο και γευστικό.
ολόκληρη η διαδικασία εδώ
Παλιά Συνταγή για το Αρνί Κλέφτικο:
Έχουμε ένα μεγάλο αρνί βάρους 16 – 20 kg. περίπου.
Ανοίγουμε στο χώμα μεγάλο λάκκο για να χωρά με άνεση το αρνί και τον καίμε καλά.
Αφού καεί καλά ο λάκκος, αφαιρούμε όλα τα κάρβουνα απ’ αυτόν και τοποθετούμε το αρνί ασφαλισμένο μέσα στο τομάρι του. Εξυπακούεται ότι έχουμε βάλει αλάτι και πιπέρι στο εσωτερικό του και το έχουμε ράψει καλά.
Σκεπάζουμε καλά με το χώμα το αρνί και κλείνουμε τον λάκκο και από πάνω τοποθετούμε κάρβουνα, που καίνε συνέχεια. 
Φροντίζουμε μάλιστα ώστε κάποιοι από την παρέα μας να συντηρούν διαρκώς τη φωτιά που πρέπει να είναι σε όλη της τη διάρκεια μικρή.
Έπειτα από 24 ώρες ανοίγουμε τον λάκκο, βγάζουμε το αρνί (και το τσακίζουμε!!)
paraschosaxiotis
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki