Saturday 18 July 2020

Μητέρα σημαιοφόρος από Εσπερινό ΕΠΑΛ στοχεύει στο Πανεπιστήμιο

Για τρία συνεχή χρόνια κάθισε στα θρανία του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας για να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις. Έγινε σημαιοφόρος στο σχολείο, πήρε με άριστα το απολυτήριο και αποφάσισε να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις συγκεντρώνοντας 16.100 μόρια. Πλέον κάνει τα δικά της όνειρα για εισαγωγή σε κάποιο Παιδαγωγικό Τμήμα, αλλά ακόμη και στην Ιατρική.

Η 44χρονη Μαρία Καποδίστρια άντλησε όλα εκείνα τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα που απαιτούνται για να φοιτήσει ξανά στο σχολείο και να διακριθεί.

Μητέρα η ίδια έδωσε φέτος πανελλαδικές εξετάσεις μαζί με τον γιο της που ήταν υποψήφιος από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου.
Εδώ και καιρό είχε την επιθυμία να φοιτήσει στο Λύκειο και να λάβει το απολυτήριο. Και μέσα από το ΕΠΑΛ της δόθηκε η ευκαιρία που αναζητούσε.

«Σε ηλικία 40 ετών αποφάσισα να εγγραφώ στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και να ξεκινήσω το Λύκειο το οποίο δεν είχα τελειώσει λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων» τόνισε η κ. Μαρία Καποδίστρια και πρόσθεσε πως «επί τρία χρόνια κάθισα στα θρανία του σχολείου από τα οποία δεν έλειψα ούτε μια μέρα και με τη βοήθεια των καθηγητών οι οποίοι ήταν υποστηρικτικοί και πρόθυμοι να λύσουν κάθε απορία μου, οι κόποι μου αμείφθηκαν, αφού κατάφερα να αριστεύσω και τον Οκτώβριο του 2019 να γίνω σημαιοφόρος εκπροσωπώντας το σχολείο μου».

Η ίδια αποφοίτησε φέτος από το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας λαμβάνοντας άριστα στο απολυτήριο από την ειδικότητα του «Βοηθού Φαρμακείου». Με εφόδιο τις γνώσεις που αποκόμισε, αποφάσισε να διαγωνιστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις πετυχαίνοντας πολύ καλή επίδοση, αφού συγκέντρωσε 16.100 μόρια.

Τα μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκε, ήταν τα Μαθηματικά, η Νεοελληνική Γλώσσα, η Ανατομία και η Υγιεινή. Μάλιστα στην Ανατομία έγραψε βαθμό 18,2 και στην Υγιεινή 18,1.
Πλέουν στοχεύει να εισαχθεί σε κάποιο Παιδαγωγικό Τμήμα, ενώ στο πεδίο των στοχεύσεών της βρίσκεται και η Ιατρική.

Ποια είναι τα κίνητρα για το συνεχές ταξίδι στη γνώση; «Πιστεύω πως η γνώση δεν έχει ηλικία και η δίψα για μάθηση δεν σταματάει ποτέ. Και με αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να πορευόμαστε στη ζωή» ανέφερε με νόημα και συμπλήρωσε πως «στην προοπτική που θα εισαχθώ στο Πανεπιστήμιο, θα προσπαθήσω να παρακολουθώ τακτικά τα μαθήματα με στόχο να λάβω και το πτυχίο».

e-thessalia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Απλές συμβουλές για να κάνει το παιδί σου πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές

Το αιώνιο πρόβλημα κάθε μάνας  

Για καθετί υπάρχει ο σωστός τρόπος και οι κατάλληλες λέξεις. Ακόμη και για να πείσεις το παιδί σου να φάει μπρόκολο, που όταν το πιάνει το πείσμα του πιο πολύ με μικρό τύραννο σού φέρνει. Ακολούθησε τις πιο κάτω συμβουλές και θα δεις που θα τα καταφέρεις.
Μην απαγορεύεις τροφές
Πάρε παράδειγμα από σένα, όταν σου απαγορεύουν ρητά κάτι, δεν μπαίνεις στον πειρασμό να το κάνεις; Άρα, γιατί το παιδί σου να αποτελεί εξαίρεση; Οι αυστηρές απαγορεύσεις, άλλωστε, πιθανότατα να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Μη χρησιμοποιείς το φαγητό ως επιβράβευση
Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς. Μη δώσεις στο παιδί σου να φάει γλυκό επειδή έφαγε το μπρόκολο του, όπως σου υποσχέθηκε, μιας και έκανες μαζί του μια τέτοιου είδους συμφωνία. Δε θα φάει το μπρόκολο επειδή θα κερδίσει κάτι ή για να σου κάνει  το χατίρι. Θα το φάει επειδή θα του κάνει εκείνου καλό και όχι επειδή θα πάρει το οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Διαφορετικά, η σχέση σας θα είναι μια ζωή δούναι και λαβείν. Θα θέλει να πάρει κάτι προκειμένου να κάνει αυτό που θες. Και το χειρότερο, δεν θα φταίει το παιδί γι' αυτό, αλλά εσύ που το έμαθες έτσι. 

Εστίασε στα θετικά
Αντί να του λες όλα όσα δεν πρέπει να τρώει, εξηγήσε του τι θα κερδίσει εάν εστιάσει στις υγιεινές τροφές. Για παράδειγμα αν θέλει να έχει μεγαλύτερη ενέργεια για να τρέχει πιο γρήγορα, θα πρέπει να φάει αυτό και πάει λέγοντας. 

Δώσε το καλό παράδειγμα
Άλλο ένα κοινό λάθος των περισσότερων γονιών. Έχεις την απαίτηση από το παιδί σου να τρώει υγιεινά, ενώ εσύ επιδεικτικά τρως μπροστά σου πατατάκια όλη την ώρα και πίνεις αναψυκτικά. Τι θέλεις δηλαδή να κάνει το παιδί που λόγω ηλικίας έχει την τάση να μιμείται καταστάσεις και συμπεριφορές; Αν στο σπίτι δεν υπάρχουν ανθυγιεινές τροφές άλλωστε, το παιδί δεν πρόκειται να τις ψάξει, πόσο μάλλον να τις καταναλώσει. Άρα, όλα εξαρτιόνται αν εσύ θα δώσεις το καλό παράδειγμα. 

Μαγειρέψτε μαζί
Εκτός του ό,τι θα περάσετε όμορφα τον χρόνο σας μαζί, το να πάρεις μαζί σου το παιδί όταν αγοράζεις φρούτα και λαχανικά, θα το βάλεις στο τριπάκι να τα εκτιμήσει περισσότερο, ενώ το να μπείτε μετά στην κουζίνα και να δει πώς αυτά μετατρέπονται σε εύγευστα πιάτα, θα το βοηθήσει να αντιληφθεί καλύτερα την αξία του πιάτου του.

mylife.com.cy

Παιδική παχυσαρκία: Πώς απειλεί την καρδιά στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή

Τα παιδιά που στη νηπιακή ηλικία είναι παχύσαρκα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς έχουν άκαμπτες αρτηρίες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.


«Στα πρώτα χρόνια της ζωής πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, προκειμένου να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Melissa Wake, από το Ινστιτούτο Παιδικών Ερευνών Murdoch στην Αυστραλία.
Η Wake και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν πάνω από 1.800 παιδιά στην Αυστραλία. Οι ειδικοί μετρούσαν το βάρος και το ύψος τους κάθε δύο χρόνια για να υπολογίσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μέτρησαν επίσης την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τη γλυκόζη αίματος και εξέτασαν την υγεία των αγγείων τους.

Τα παιδιά που ως νήπια ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα έφεραν ενδείξεις πιο άκαμπτων αρτηριών.

Όσα ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα ως νήπια, είχαν ενδείξεις σκληρότερων αρτηριών, αθηρωμάτωσης και αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου αργότερα στη ζωή τους.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων που συνυπάρχουν. Όσο μεγαλύτερο διάστημα τα παιδιά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα τόσο χειρότερα ήταν τα σημάδια της καρδιακής νόσου.

Η έρευνα υπογραμμίζει τις αθόρυβες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με την Wake.
«Τα ευρήματά μας δικαιώνουν τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επείγουσα συνεργατική δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», πρόσθεσε.

Τέτοιες πολιτικές περιλαμβάνουν την αύξηση των φόρων στα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, ασφαλέστερες και βελτιωμένες δημόσιες συγκοινωνίες και περπάτημα προς το σχολείο, αλλά και ευκολότερη πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν αρκετά για τον τρόπο που ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενός νηπίου επηρεάζει την υγεία της καρδιάς του στην παιδική ηλικία και αργότερα.

Η παχυσαρκία όμως στη νηπιακή ηλικία, αποτελεί σημαντική απειλή για την καρδιά, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.
Πηγή: healthday.com
onmed.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki