Wednesday 9 June 2010

Με χημικό ευνουχισμό τιμωρεί τους βιαστές και τους παιδεραστές η Πολωνία
Poland Approves Mandatory "Chemical Castration" Drug Treatment for Convicted Pedophiles

Φαρμακευτικό ευνουχισμό για παιδόφιλους και βιαστές καθιερώνει η Πολωνία. 
Ο σχετικός νόμος που τίθεται σε ισχύ από σήμερα παρέχει το δικαίωμα στους δικαστές να επιβάλουν ως ποινή τον φαρμακευτικό ευνουχισμό σε ορισμένους καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, χρησιμοποιώντας ορμονικά φάρμακα για την κατάπνιξη της σεξουαλικής ορμής. 
Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη ενός 45χρονου άντρα πριν από περίπου ένα χρόνο, ο οποίος είχε αποκτήσει δύο παιδιά με την ανήλικη κόρη του.

Poland Approves Mandatory "Chemical Castration" Drug Treatment for Convicted Pedophiles

Η διαμάχη για τη νομιμοποίηση του χημικού ευνουχισμού για σεξουαλικά εγκλήματα ή μη απασχολεί ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 
Μεταξύ των ζητημάτων που προκύπτουν κυριαρχεί το τίνος τα δικαιώματα προηγούνται: των καταδικασθέντων για σεξουαλικά εγκλήματα, που ενδέχεται να υποστούν μια τιμωρία, την οποία πολλοί θεωρούν απάνθρωπη, ή της κοινωνίας που περιμένει προστασία από τους βιαστές;
Η Ισπανία έχει εξετάσει σχέδια να προσφέρει στη δικαιοσύνη τη δυνατότητα επιβολής χημικού ευνουχισμού, ύστερα από τη δολοφονία ενός παιδιού από έναν καταδικασμένο παιδόφιλο, ενώ κυβερνητικά στελέχη της Ιταλίας έχουν δηλώσει ότι η χώρα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον χειρουργικό ευνουχισμό των ενόχων για σεξουαλικές επιθέσεις. 
Το θέμα έχει απασχολήσει και την Τσεχία, η οποία είδε πέρυσι έναν 43χρονο να καταδικάζεται σε ισόβια για βιασμό και δολοφονία ενός 9χρονου αγοριού, έχοντας τελέσει και στο παρελθόν παρόμοια σεξουαλικά εγκλήματα.

Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία


Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία
Γράφουν οι Ευστράτιος Παπάνης, 
Παναγιώτης Γιαβρίμης

Η  αυτοκτονία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Η σοβαρότητα του προβλήματος γίνεται εντονότερη, αν ληφθούν υπόψη ο αυτοκτονικός ιδεασμός και οι αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας.
Οι κύριοι παράγοντες, που ερευνώνται συνήθως σχετικά με τα αίτια, αφορούν δημογραφικά, προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Βρέθηκε υψηλή σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τα αυτοκτονικά φαινόμενα. Παράλληλα όμως με την κατάθλιψη μπορούν να συνυπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος.
 
Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές σχετίζονται με αυτοκτονικά φαινόμενα, ενώ η πιθανότητα διάπραξης απόπειρας αυτοκτονίας είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη στους ομοφυλόφιλους εφήβους από ότι στους ετεροφυλόφιλους. Στους ομοφυλόφιλους εφήβους η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αυτοκτονική συμπεριφορά κάποιου κοντινού προσώπου αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν την επικινδυνότητα. Οι έφηβες, που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, εκδηλώνουν περισσότερο ψυχικά συμπτώματα, όπως εφιάλτες και ψυχοσωματικά φαινόμενα, ενώ οι έφηβοι συνηθέστερα προβαίνουν σε απόπειρες αυτοκτονίας ή κατάχρηση ουσιών.  Να σημειωθεί ότι τα κορίτσια υπερτερούν σε αποτυχημένες απόπειρες, ενώ τα αγόρια σε προσπάθειες, που οδηγούν στο θάνατο.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Παπάνης, 2006) σε άτομα εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας αποτυπώθηκαν τα ποσοστά των εφήβων που νιώθουν συναισθηματικό κενό ή κατάθλιψη.

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ Ή ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ



αίσθηση συναισθηματικού κενού
Σύνολο


ποτέ
σπάνια
μερικές φορές
συχνά
διαρκώς

φύλο

κορίτσια










3,6%
25,3%
46,4%
18,9%
5,8%
100,0%


αγόρια










8,4%
38,6%
43,2%
9,0%
0,9%
100,0%

















Στον παραπάνω πίνακα παρατηρείται ότι το ποσοστό των αγοριών που βιώνουν συναισθηματικό κενό και κατάθλιψη συχνά ή διαρκώς είναι 9,9%, ενώ των κοριτσιών προσεγγίζει το 24,7%.
Η απογοήτευση από τις διαπροσωπικές σχέσεις είναι έκδηλη και στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της εφηβείας:

Symvouleutikos Stahmos AegeanUni article Papanis autoktonia 
diagram
Γράφημα 1:
Οι διαπροσωπικές σχέσεις προκαλούν αισθήματα θλίψης στη σημερινή εποχή.

Η πιθανότητα εκδήλωσης αυτοκτονικού ιδεασμού ή διάπραξης απόπειρας αυτοκτονίας δεν σχετίζεται με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας, συνδέεται όμως με συγκεκριμένες πτυχές της οικογενειακής δομής (διαζύγιο, ύπαρξη θετού γονιού κ.ά.).
Στην Ελλάδα η συχνότητα των αυτοκτονιών είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις περισσότερες δυτικές χώρες και δεν υπερβαίνει ετησίως τις 4,37 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Παρόλα αυτά το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Κατάθλιψη και αυτοκτονία στην εφηβική ηλικία
Το σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον κοινωνικό περίγυρο του εφήβου και η συναισθηματική στήριξη του, που θα επαναδομήσει το αξιακό σύστημα του, θα ισχυροποιήσει το «εγώ» του, θα τον κάνει να αισθανθεί ότι υπάρχουν άτομα, που τον σέβονται, τον εμπιστεύονται και τον θεωρούν πολύτιμο πόλο στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean)

Απέτρεψαν έξι αυτοκτονίες ανηλίκων

Έξι ανήλικοι, που επιχειρούσαν μέσω διαδικτύου να βρουν τρόπο να θέσουν τέλος στη ζωή τους, απετράπησαν το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΑΔΑ.
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο προληπτικής έρευνας στο Διαδίκτυο, εντόπισαν τους ανηλίκους μέσα σε διαδικτυακές αίθουσες συζητήσεων,  τα λεγόμενα chat rooms, όπου συνομιλούσαν με άλλους χρήστες του Ίντερνετ, εκφράζοντας την επιθυμία τους να δώσουν τέλος στη ζωή τους.
Τα αίτια, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν ψυχολογικά προβλήματα που οφείλονταν κυρίως σε λόγους ανεργίας και διαπροσωπικών σχέσεων.
Στη συνέχεια η αστυνομία προχώρησε σε ανάλυση των ψηφιακών ιχνών για να βρει τα στοιχεία και τη διεύθυνση κατοικίας των ανηλίκων και ενημέρωσε τους γονείς για την πρόθεση των παιδιών τους να θέσουν τέλος στη ζωή τους.  Παράλληλα υπήρξε συνδρομή ψυχολόγων, προκειμένου να παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη στους ανήλικους αλλά και τους οικείους του.
Ένας από τους έξι ανήλικους, την ώρα που εντοπίστηκε, έπαθε σοβαρή ψυχολογική κρίση και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια ενώ σε μια άλλη περίπτωση, ο νεαρός εγκατέλειψε το σπίτι του και βρέθηκε λίγο αργότερα. Στους αστυνομικούς δήλωσε ότι αναζητούσε ανώδυνο και ασφαλή τρόπο για να αυτοκτονήσει.
Για όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες, οι οποίες εστάλησαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki