Thursday 30 November 2023

Οι Αντιπαθητικοί Άνθρωποι

Όλοι παλεύουν να κάνουν καλή εντύπωση, να είναι αρεστοί και αγαπητοί, αλλά για κάποιους τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. 
Είναι κάποιες συμπεριφορές ή συνήθειες που τους κάνουν αντιπαθητικούς και βαρετούς και οι άνθρωποι τους αποφεύγουν.
 
Είναι παρτάκηδες
Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. 
Είναι επικεντρωμένοι μόνο στον εαυτό τους και τις περισσότερες φορές δεν τους ενδιαφέρει πώς νιώθουν οι άλλοι . Θεωρούν ότι είναι το κέντρο του κόσμου. 
Και επειδή έχουν ακούσει ότι οι Δελφοί θεωρούνται το κέντρο του κόσμου, συχνά θα τους βρεις εκεί να πέφτουν σε βαθύ στοχασμό και να παίρνουν ενέργεια. Πραγματικά εκεί νιώθουν ότι είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. (;)
Ενδιαφέρονται μόνο για το «φαίνεσθαι»
Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, η πραγματική ομορφιά προέρχεται από μέσα. 
Η εξωτερική ομορφιά δεν έχει καμία σημασία εκτός και αν είναι κανείς μοντέλο. 
Αλλά οι άνθρωποι, με αντιπαθητική συμπεριφορά, πιστεύουν πως μόνο αυτό είναι που μετράει, άσχετα αν δεν έχουν ποτέ περπατήσει σε πασαρέλα και δεν τους έχουν ζητήσει να γίνουν εξώφυλλο ούτε σε περιοδικό για σκύλους.

Είναι ανταγωνιστικοί
Είναι αυτοί που τα κάνουν όλα καλύτερα, που κάνουν περισσότερα πράγματα από τους υπόλοιπους και φυσικά γνωρίζουν τα πάντα. Μπορεί να έχεις ανέβει στον Όλυμπο και εκείνοι θα σου πούνε: «τι μόνο αυτό έχεις καταφέρει να κάνεις; Εγώ έχω ανέβει στο Έβερεστ». Με τον καλό τον λόγο πάντα!

Βλέπουν παντού εχθρούς
Οι αντιπαθείς άνθρωποι συνήθως βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με όλους γύρω τους και ειδικά με τους φίλους τους και την οικογένειά τους. 
Αντί να είναι δεμένοι μαζί τους, περιμένουν στη γωνία πότε θα βγάλουν τα όπλα. Τα έχουν πάντα μαζί τους και δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτά και το φούμο τους.

Θέλουν να νιώθουν σημαντικοί
Συνεχώς αναρωτιούνται γιατί οι άλλοι δεν τους βλέπουν τόσο σημαντικούς, όσο οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι. 
Αν δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια συνάντηση φίλων και οι φίλοι συναντηθούν χωρίς την παρουσία της Αυτού Μεγαλειότητος, τότε θα παρεξηγηθούν και θα κάνουν φασαρία. Είναι πολύ καλοί σε αυτό.

Θέλουν να είναι πάντα το αφεντικό
Πρέπει συνεχώς να παίρνουν εκείνοι τις αποφάσεις και να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα, διαφορετικά η γη δε θα γυρίζει και το οξυγόνο δε θα φτάνει για όλη την ανθρωπότητα. 
Ναι, κάπως έτσι το βλέπουν.

Είναι ανειλικρινείς και κρυψίνοες
Οι περισσότεροι αντιπαθητικοί άνθρωποι είναι ανειλικρινείς. 
Λένε ψέματα σχεδόν για τα πάντα, κάνουν διερευνητικές ερωτήσεις στις ερωτήσεις που τους κάνουν, και δεν μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα. 
Με λίγα λόγια θέλουν να μαθαίνουν για τους άλλους, αλλά να μην αποκαλύπτουν τίποτε για αυτούς και αν αποκαλύψουν κάτι συνήθως δεν είναι η αλήθεια. 
Φοβούνται μάλλον ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν, όπως εκείνοι συνηθίζουν να κρίνουν τον κόσμο, δηλαδή με μια εκλεπτυσμένη ηλιθιότητα.

Είναι αγενείς
Συνήθως είναι προσβλητικοί, επιθετικοί και ντροπιάζουν τους φίλους τους κάνοντας χοντροκομμένα σχόλια και τις περισσότερες φορές το κάνουν μπροστά στους άλλους. 
Νομίζουν πως με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνουν στα μάτια των άλλων, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να έχουν το τέλος του Joker στο Batman.

Δεν είναι εκεί για κανέναν
Είναι συνεχώς απασχολημένοι αν κάποιος τους χρειαστεί. 
Δεν μπορεί κανείς να βασιστεί πάνω τους ενώ εκείνοι θέλουν πάντα να υπάρχει κάποιος όταν τον χρειαστούν. 
Μεγάλες προσωπικότητες βλέπεις…

Είναι πάντα αρνητικοί
Η απαισιοδοξία δεν είναι όμορφο χαρακτηριστικό. Βλέπουν τα πάντα από μια μαύρη κα μίζερη σκοπιά. 
Δε βλέπουν τίποτε το θετικό σε αυτό που τους λες παρά μόνο σε αυτό που εκείνοι έχουν να πουν ή να κάνουν. 
Βέβαια, αφού έχουν το χρίσμα από 44 νεραΐδες και 5 μάγους… Πώς να μην έχουν δίκαιο.

Δεν ξέρω αν πρέπει κανείς να δυσανασχετεί, όταν ανακαλύπτει κάποια από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ή πρέπει απλά να τους αφήνει να ζουν στο δικό τους κόσμο αποφεύγοντάς τους. Για τη ψυχική μας ηρεμία και γαλήνη ας διαλέξουμε το δεύτερο.

Βίκυ Τσώκου, Coach του HeartMath Institute

enallaktikidrasi
antikleidi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μαθήματα ανθρωπιάς από φτωχούς! / Compassionate Homeless Man Shares Food With Others

💖 Το video που θα δείτε αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο πλούτος ενός ανθρώπου βρίσκεται στην καρδιά του και όχι στο πορτοφόλι του, ενώ η διάθεση κάποιου να μοιραστεί τα όσα έχει με τους άλλους δεν εξαρτάται από την ποσότητα αγαθών που διαθέτει.

Ποιοι προσφέρουν περισσότερα στους άλλους;
💖 Όσα περιγράφονται στο βίντεο που ακολουθεί, επιβεβαιώνονται και από τους ίδιους τους επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν μια εξήγηση του λόγου που κάνει τους φτωχούς ανθρώπους πιο πρόθυμους να δώσουν από το υστέρημα τους. 
💖 Στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας αμερικανών και καναδών ερευνητών, διαπιστώθηκε ότι οι φτωχότεροι και λιγότεροι μορφωμένοι είναι πιο ικανοί στο να συναισθάνονται τους άλλους και να αποκρυπτογραφούν τα συναισθήματα τους από ο,τι οι πλούσιοι.
💖 Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά των φτωχότερων ατόμων οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι κατώτερων εισοδηματικών τάξεων συχνά, λόγω ανάγκης, υποχρεώνονται να εξαρτώνται από τους άλλους και αυτό σταδιακά έχει βελτιώσει την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται καλύτερα τον συναισθηματικό κόσμο των γύρω τους.
💖 Στο πλαίσιο της έρευνας συμμετείχαν 200 εθελοντές διαφόρων επιπέδων εισοδήματος και μόρφωσης, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να αξιολογήσουν, αφού δουν φωτογραφίες κάποιων προσώπων, ποια συναισθήματα είχαν οι εικονιζόμενοι. 
💖 Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιο μορφωμένοι τα πήγαν χειρότερα στην αντίληψη των συναισθημάτων των εικονιζόμενων. Πιο συγκεκριμένα οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης ήταν, κατά μέσο όρο, κατά 7% πιο ακριβείς στην κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των εικονιζόμενων, σε σχέση με τους αποφοίτους ανώτερης εκπαίδευσης.
💖 Σε προηγούμενη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι πλουσιότεροι είναι πιο κακότροποι με τους ξένους, από ό,τι οι φτωχότεροι, ενώ οι φτωχοί είναι και πιο γενναιόδωροι σε ό,τι αφορά τα χρήματά από ό,τι οι πλούσιοι.
💖 Οι ερευνητές συμπέραναν μελετώντας τα ευρήματα της μελέτης ότι όσοι ανήκουν στην ανώτερη τάξη δεν είναι ιδιαίτερα καλοί στην αναγνώριση των συναισθημάτων που νιώθουν άλλοι άνθρωποι. 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι πιο πλούσιοι και πιο μορφωμένοι μπορούν να επιλύουν τα προβλήματά τους χωρίς να χρειάζεται να έρχονται σε επαφή με άλλους, όπως πρέπει να κάνουν οι φτωχότεροι.
—————–
VIDEO

Η προσφορά κάνει καλό!
💖 Η προφορά στο κοινωνικό σύνολο ή στο περιβάλλον μέσω του εθελοντισμού κάνει καλό στην υγεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές. 
Οι εθελοντές τείνουν να είναι πιο υγιείς και ζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα.
💖 Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι εκείνοι που βοηθούν τακτικά τους άλλους, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ τους με κάποια εθελοντική εργασία.
💖 Σε μια ανασκόπηση των 40 διεθνών μελετών διαπιστώθηκε ότι η συνήθεια να βοηθάμε τους άλλους συνδέεται με μια θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία, με μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά και αύξηση της ικανοποίησης που λαμβάνουμε από τη ζωή μας.
💖 Οι ερευνητές αναφέρουν πάντως πως δεν είναι ακόμα σίγουροι για το κατά πόσο τα ευρήματά τους έχουν σχέση με το ότι οι υγιείς έχουν χρόνο να εργαστούν εθελοντικά, ή αν ο εθελοντισμός είναι εκείνος που τους βοηθάει να βελτιώσουν πραγματικά την υγεία τους.
______
antikleidi

British Museum: Αν επέστρεφε τα κλεμμένα...

Αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα κλεμμένα στους λαούς 
που λεηλάτησε, θα έμενε με τα εξής "εκθέματα"!!

Wednesday 29 November 2023

«Το παλτό» - The Coat: A Story of Charity

«Το παλτό» είναι μια αληθινή ιστορία από την παιδική ηλικία του Προέδρου Heber J. Grant  που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι που δίνει το παλτό του σε άλλο παιδί που το έχει ανάγκη.
Τα Παιδιά μαθαίνουν την Ανθρωπιά από τους Γονείς τους... 
inewsgr

Keanu Reeves: «Επιλέγω το μονοπάτι μου», "I choose my path"

«Δεν μπορώ να είμαι κομμάτι ενός κόσμου όπου οι άντρες ντύνουν τις γυναίκες τους σαν πόρνες, επιδεικνύοντας οτιδήποτε θα έπρεπε να είναι πολύτιμο για αυτούς. 
Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει η έννοια της τιμής και της αξιοπρέπειας, και όπου κάποιος δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτές, όταν λέει "υπόσχομαι".
Όπου οι γυναίκες δεν θέλουν παιδιά και οι άντρες δεν θέλουν οικογένεια.
Όπου τα κορόιδα πιστεύουν ότι είναι επιτυχημένα πίσω από το τιμόνι των αυτοκινήτων των πατεράδων τους, και όπου ένας αδύναμος πατέρας προσπαθεί να σας αποδείξει ότι είστε ένα τίποτα.
Όπου οι άνθρωποι αναληθώς δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό, με ένα ποτήρι αλκοόλ στα χέρια τους και την έλλειψη κάθε κατανόησης για την θρησκεία τους.
Όπου η έννοια της ζήλιας θεωρείται ντροπιαστική και η ευπρέπεια μειονέκτημα.
Όπου οι άνθρωποι ξέχασαν την αγάπη και απλά ψάχνουν για τον καλύτερο σύντροφο.
Όπου οι άνθρωποι επιδιορθώνουν κάθε θόρυβο στο αυτοκίνητό τους κάνοντας οικονομία σε χρήματα και χρόνο. Μοιάζουν τόσο φτωχοί που μπορούν να κρυφτούν μόνο πίσω από ένα ακριβό αμάξι.
Όπου τα αγόρια σπαταλάνε τα χρήματα των γονιών τους στα κλαμπ, πιθηκίζοντας πρωτόγονους ήχους και τα κορίτσια τους ερωτεύονται γι' αυτό.
Όπου οι άντρες και οι γυναίκες δεν είναι εδώ και καιρό αναγνωρίσιμοι και όλο αυτό ονομάζεται ελευθερία επιλογής, αλλά αυτοί που επιλέγουν ένα διαφορετικό μονοπάτι είναι στιγματισμένοι ως καθυστερημένοι δεσπότες.

Επιλέγω το μονοπάτι μου, αλλά είναι κρίμα που δεν βρήκα παρόμοια κατανόηση στους ανθρώπους εκείνους που ευχόμουν να την βρω περισσότερο»
--------------------
"I cannot be part of a world where men dress their wives as prostitutes by showing everything that should be cherished. 

Where there is no concept of honor and dignity, and one can only rely on those when they say “I promise” . 

Where women do not want children, and men don’t want a family. 

Where the suckers believe themselves to be successful behind the wheel of their father's cars, and a father who has a little bit of power is trying to prove to you that you’re a nobody. 

Where people falsely declare that they believe in God with a shot of alcohol in their hand, and the lack of any understanding of their religion. 

Where the concept of jealousy is considered shameful, and modesty is a disadvantage. 

Where people forgot about love, but are simply looking for the best partner. 

Where people repair every rustle of their car, not sparing any money or time, and themselves, they look so poor that only an expensive car can hide it. 

Where the boys waste their parents money in nightclubs, aping under the primitive sounds, and girls fall in love with them for this. 

Where men and women are no longer identifiable and where all this together is called freedom of choice, but for those who choose a different path-get branded as retarded despots. 

I choose my path, but it’s a pity that I did not find similar understanding in the people among whom I wished to find it most of all"
Keanu Reeves 

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

29 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό (!!)

Οι υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου είναι 
οι Διεθνείς Ημέρες Γεωπολιτικής Υποκρισίας

Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό "γιορτάζεται" κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1977, με σκοπό να κάνει γνωστό στο διεθνές κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα.
Η επιλογή της 29ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία. Την ημερομηνία αυτή του 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης, ενός «Εβραϊκού» κι ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, η οποία θα υπέκειτο σε ειδικό καθεστώς.

Η απόφαση ελήφθη με 33 θετικές ψήφους (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία, Καναδάς Βραζιλία, Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Γουατεμάλα, Αϊτή, Νικαράγουα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Βέλγιο, Δανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, ΣΣΔ Λευκορωσίας, ΣΣΔ Ουκρανίας, Λιβερία, Νότιος Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες), έναντι 13 αρνητικών (Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Λίβανος, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Υεμένη, Αίγυπτος, Κούβα). Δέκα χώρες απείχαν από την ψηφοφορία (Μεγάλη Βρετανία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Μεξικό, Αιθιοπία) και μία απουσίαζε (Ταϊλάνδη). 
Η αρνητική ψήφος της χώρας μας, που ισοδυναμούσε με την παραδοχή ενός μοναδικού αραβικού κράτους στην περιοχή της Παλαιστίνης, σχετιζόταν με την ύπαρξη της μεγάλης ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο.

Οι Ισραηλίτες αποδέχθηκαν την απόφαση του ΟΗΕ, ενώ οι Παλαιστίνιοι την απέρριψαν, έχοντας με το μέρος τους την πληθυσμιακή υπεροχή (65%-35%) και την υποστήριξη των αραβικών κρατών. Από τα δύο κράτη που προέβλεπε η απόφαση 181 του ΟΗΕ, μόνο το Ισραήλ υφίσταται σήμερα.

Οι Παλαιστίνιοι, που αριθμούν γύρω στα 8 εκατομμύρια ψυχές, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κάνουν τα πρώτα βήματα -μετ’ εμποδίων είναι η αλήθεια- για τη δημιουργία του δικού τους κράτους. Πολλοί, όμως, Παλαιστίνιοι ζουν ακόμη σε εδάφη που κατέχουν οι Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, σε δηλώσεις του το 2011 παραδέχθηκε ότι η απόρριψη της απόφασης του ΟΗΕ το 1947 εκ μέρους των Αράβων ήταν λανθασμένη.

Στις 29 Νοεμβρίου 2012, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την απόφαση 67/19 ενέκρινε την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή, μία πολιτική, διπλωματική, αλλά και συμβολική νίκη, που θα δώσει στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή κοινότητα. Υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες (μεταξύ τους η Ελλάδα και η Κύπρος), 9 ψήφισαν κατά, 41 χώρες απείχαν και 5 απουσίαζαν.

© SanSimera.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Tuesday 28 November 2023

Η Αντίρρηση στην Εφηβεία είναι... είδος πρώτης ανάγκης

Το παιδί σας υποστηρίζει το αντίθετο από αυτό που του λέτε ακόμα κι όταν γνωρίζει ότι έχει άδικο.
Η συμπεριφορά του σας βγάζει από τα ρούχα σας με αποτέλεσμα οι εντάσεις στο σπίτι σας να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η αντίρρηση στην εφηβεία είναι είδος πρώτης ανάγκης, όλα τα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι πνεύματα αντιλογίας.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Αφήστε το παιδί σας να "εξασκείται". 
Ο έφηβος μπορεί να φέρνει αντιρρήσεις απλώς επειδή θέλει να εξασκήσει την επιχειρηματολογική του ικανότητα.

Ακούτε υπομονετικά όσα σας καταλογίζει και φροντίστε να απαντάτε με την κοινή λογική. Το παιδί αργά ή γρήγορα θα μάθει να αναπτύσσει σωστά τα επιχειρήματά του, γιατί θα έχει ως πρότυπο τη σωστή επιχειρηματολογία των μεγάλων-γονιών, δασκάλων κλπ.

Επιβραβεύστε το για τις εύστοχες παρατηρήσεις που κάνει. Είναι πάντα πιο αποδοτικό να τονώνετε το ηθικό παρά να υπογραμμίζετε το αρνητικό.

Βρείτε μια ισορροπία για να "φρενάρετε" την αντιδραστικότητά του, προτού χάσετε την υπομονή σας και καταλήξετε σε καβγά. 
Όταν νιώθετε ότι είσαστε στα όρια να εκνευριστείτε, να προφασίζεστε ότι έχετε μια δουλειά. 
Με το ίδιο πνεύμα της υπομονής κινηθείτε όταν κάνει εξάσκηση και στην άλλη καινούργια ικανότητά του, την άσκηση κριτικής.

Από το βιβλίο: «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση»

Αλεξάνδρα A. Καππάτου
Το Χαμομηλάκι

Εύκολες πίτες για να πάρει το παιδί στο σχολείο

Το φαγητό του παιδιού στο σχολείο είναι το μόνιμο άγχος κάθε μαμάς. Αυτό που ίσως δεν έχετε συμπεριλάβει στο σχολικό μενού είναι οι πίτες, με το σκεπτικό ίσως ότι είναι «μπελαλίδικες» και χρονοβόρες. 
Ωστόσο, αν τα… βάλετε κάτω με το ρολόι, θα δείτε ότι ο χρόνος προετοιμασίας τους δεν είναι παραπάνω από την αντίστοιχη προετοιμασία ενός κανονικού γεύματος, ενώ συμφέρουν γιατί μπορείτε να τις φτιάξετε στην αρχή της εβδομάδας και να μην ξανασχοληθείτε με το σχολικό κολατσιό του παιδιού όλες τις επόμενες μέρες.
Επιπλέον, οι περισσότερες περιλαμβάνουν συστατικά από διαφορετικές διατροφικές ομάδες: λαχανικά, γαλακτοκομικά και κρέας, επομένως είναι θρεπτικές για το παιδί!

1. Τυρόπιτα της… τεμπέλας χωρίς φύλλο

Τι θα χρειαστείτε
200 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
3 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γραμμάρια φέτα τριμμένη (τη λιώνετε με ένα πιρούνι)
200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη (την αγοράζετε έτοιμη τριμμένη)
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά)
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Πώς θα την φτιάξετε
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη φέτα, τη γραβιέρα και τα αυγά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Έπειτα, προσθέτετε το αλεύρι και τη σόδα.

Τέλος, λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνετε μέσα το μίγμα και ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Για τις μαγείρισσες που θέλουν να γλυτώσουν ακόμα και το έτοιμο φύλλο, είναι μια απ’ τις πιο γρήγορες συνταγές ενώ τρώγεται πολύ εύκολα γιατί θυμίζει περισσότερο αλμυρό κέικ.

*Προτιμήστε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών για πιο ελαφριά γεύση.
*Μπορείτε να κάνετε ό,τι συνδυασμό τυριών θέλετε, αρκεί να φροντίσετε να μην είναι και τα δύο πολύ αλμυρά και φυσικά ν’ αρέσουν στο παιδί.

Πηγή: Neadiatrofis.gr

2. Λαχταριστή κοτόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
Μισή συσκευασία φύλλο κρούστας
Μισό κοτόπουλο μαγειρεμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ζωμό λαχανικών για γεύση (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε σπιτικό ζωμό)
Μισό φλιτζάνι γάλα
¼ κούπας αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Ελάχιστο ελαιόλαδο

Πώς θα τη φτιάξετε
Βράζετε το κοτόπουλο και το ξεκοκαλίζετε, προσπαθώντας να αφήσετε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια κόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για λίγο μαζί με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσει, προσθέτετε το αλεύρι. Έπειτα, ρίχνετε τον ζωμό και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα για να γίνει το μίγμα πιο κρεμώδες.

Σειρά έχει το κρέας! Ρίχνετε μέσα τα κομμάτια απ’ το κοτόπουλο και ανακατεύετε πολύ καλά. Φροντίστε το μίγμα να καλύπτει το κρέας για να «δέσει» καλύτερα. Στη συνέχεια, στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας απ’ αυτά που θα χρειαστείτε, προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος, «περνάτε» από πάνω τους το γάλα.

Ψήνετε την πίτα σας στους 200 βαθμούς για 25-30λεπτά και έπειτα την απολαμβάνετε!

*Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια και πιπεριές που ταιριάζουν γευστικά με το κοτόπουλο (πάντα με την προϋπόθεση ότι αρέσουν στο παιδί)
Διαφορετικά, μπορείτε να προτιμήσετε τα ατομικά κλειστά πιτάκια και να πάρετε μια ιδέα για το... σχέδιο από την παρακάτω φωτογραφία:

Πηγή: Bbcgoodfood.com

3. Εύκολη κολοκυθόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
1 φλιτζάνι τριμμένo κολοκύθι (προκύπτει περίπου από 2 κολοκύθια)
Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένη τομάτα
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2/3 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
¾ φλιτζανιού γάλα (χαμηλών λιπαρών)
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2/3 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Πώς θα τη φτιάξετε
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Έπειτα, λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνετε μέσα το κολοκύθι, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το τυρί. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά και έπειτα τα ρίχνετε τα μέσα στο σκεύος. Ψήνετε την πίτα για 30-35 λεπτά.

*Αντί για παρμεζάνα, μπορείτε να βάλετε ξινομυζήθρα, γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
*Το κόλπο για να καταλάβετε ότι η πίτα είναι έτοιμη είναι να τοποθετήσετε μέσα ένα μαχαίρι και να δείτε αν θα βγει καθαρό. Αν όχι, σημαίνει ότι θα πρέπει να την αφήσετε να ψηθεί λίγο ακόμα.
*Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μπρόκολο που θα αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά και το παιδί θα το καταναλώσει... αδιαμαρτύρητα.
*Αφήστε την να κρυώσει τουλάχιστον για ένα τέταρτο πριν την αποθηκεύσετε στο ταπεράκι του παιδιού.

Πηγή: Bettycrocker.com

4. Μακαρονόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
400 γραμμάρια μακαρόνια νούμερο 5
4 αυγά
400 γραμμάρια φέτα (τη λιώνετε με ένα πηρούνι)
1 λίτρο γάλα
Μισό κιλό φύλλο κρούστας
Μισό φλιτζάνι βούτυρο (για να βουτυρώσετε τα φύλλα)
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξετε
Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα σουρώνετε και τα αφήνετε για λίγο να «ξεκουραστούν». Στη συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνετε το γάλα και τα μακαρόνια. Προσθέτετε τη φέτα, τα αυγά, και ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.

Η συνέχεια είναι… κλασική! Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε τα μισά φύλλα κρούστας. Ρίχνετε το μίγμα και από πάνω σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνετε την πίτα σας στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, την αφήνετε να κρυώσει και την… απολαμβάνετε!

*Για καλύτερο αποτέλεσμα βουτυρώστε ένα- ένα τα φύλλα πριν τα απλώσετε.

Πηγή: syntayes.gr

5. Σπανακόπιτα με φύλλο σφολιάτας

Τι θα χρειαστείτε
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ανθότυρο ή φέτα
1 σκελίδα σκόρδο
¼ φλιτζάνι παρμεζάνα/ ή γραβιέρα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
450 γραμμάρια κατεψυγμένο σπανάκι
225 γραμμάρια φύλλα σφολιάτας

Πώς θα τη φτιάξετε
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο (και τα δύο ψιλοκομμένα) μαζί με το ελαιόλαδο. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, προσθέτετε το ανθότυρο, τα τυριά, τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά. Πριν ρίξετε μέσα το σπανάκι, το σουρώνετε το για να φύγουν όλα του τα υγρά. Όταν τα κρεμμύδια έχουν ροδίσει, τα ρίχνετε στο μίγμα και ανακατεύετε καλά.

Στη συνέχεια, σε έναν δίσκο ή τον πάγκο της κουζίνας, απλώνετε λίγο αλεύρι και ανοίγετε ένα φύλλο σφολιάτας πάνω. Έπειτα, το τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε ομοιόμορφα το μίγμα και σκεπάζετε με ακόμα ένα φύλλο. Αν θέλετε να γίνει πιο τραγανό, φροντίστε να το διπλώσετε πολύ καλά το στις άκρες.

Ψήστε την πίτα για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στο τέλος, την αφήνετε την να «ξεκουραστεί» για 10 τουλάχιστον λεπτά πριν την αποθηκεύσετε στο δοχείο του φαγητού.
Εναλλακτικά, μπορείτε να την φτιάξετε σε μικρά σπανακοπιτάκια σε σχήμα καρδιάς, χρησιμοποιώντας κουπ πατ. Έτσι, θα είναι πιο εύκολες στη μεταφορά και την... κατανάλωση!


Πηγή: Budgetbytes.com
από Μαρία Κωνσταντοπούλου
mama365.gr

Για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια

   Υγιεινή διατροφή του παιδιού
Tips για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια
Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε το παιδί σας να φάει όσπρια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη.

Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές,
ώστε να κάνετε το παιδί σας να φάει  όσπρια
 
Μη γεμίζετε το πιάτο του με όσπρια και λαχανικά.  
Tα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά πόσο μάλλον, όταν το περιεχόμενο τους δεν τα ελκύει γευστικά.  Bάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού, που δεν συμπαθεί πολύ, στο πιάτο του και πείτε του μια ιστορία ενώ παράλληλα παροτρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει από το φαγητό του.

Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά. 
Εάν τη γεύση αυτή το παιδί σας δεν την έχει δοκιμάσει, τότε μπορεί να είναι επιφυλακτικό καθώς στα παιδιά δεν αρέσουν οι καινούργιες γεύσεις. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε από αυτό μόνο να δοκιμάσει μικρή ποσότητα. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δε θέλει να το φάει τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.

Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα.
Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές, πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης, αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Συνεχίστε  λοιπόν, να φτιάχνετε τα φασολάκια και άλλα όσπρια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάει.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φάει όσπρια αποτελώντας εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα μίμησης. 
Προσπαθήστε να τρώτε τα όσπρια με ευχαρίστηση και να τονίζετε τη θρεπτική τους αξία. Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπει εσάς να ευχαριστιέστε τα όσπρια, θα θελήσει και το ίδιο να δοκιμάσει. Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.

Επιχειρήστε να μαγειρέψετε τα όσπρια με πρωτότυπες συνταγές
Επιλέξτε πρωτότυπες συνταγές με όσπρια. Μαγειρέψτε τα όσπρια και πολτοποιήστε φτιάχνοντας ένα νόστιμο πουρέ που είναι πιο εύκολο να το δοκιμάζουν τα παιδιά. Επίσης χρησιμοποιήστε τον πουρέ από τα όσπρια και φτιάξτε κεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβίθια. Βέβαια αυτή η επιλογή δεν είναι τόσο υγιεινή αλλά βοηθά το παιδί σας στη γευστική δοκιμή των οσπρίων.
- Oι φακές δεν γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι ή ακόμα και να μαγειρευτούν με ρύζι, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση, ώστε να το παιδί να αποφασίσει να φάει.
- Στη φασολάδα, η οποία είναι το εθνικό μας φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά, σέλινο, καρότο και πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη.
- Nα έχετε πάντα στο ντουλάπι φασόλια κονσέρβα. Τα ξεπλένετε και μετά προσθέτετε μικρά άσπρα  φασόλια στη μακαρονάδα του παιδιού ή μαύρα στο ρύζι. Ανακατέψτε επίσης λίγα στη σαλάτα.
- Oι γίγαντες επίσης μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί.

govastileto.gr

Monday 27 November 2023

Μαμά/μπαμπά, Μην ακούς τι λέω!

Στην εφηβεία, κακά τα ψέματα, τα παιδιά μας δεν μας... πολυσυμπαθούν και πολλές φορές, μας μιλάνε απότομα και επιθετικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ακόμα και τότε χρειάζονται την κατανόηση και την καθοδήγησή μας.

Αυτή την ανάρτηση την αλιεύσαμε από την σελίδα του Facebook του ψυχολόγου Δημήτρη Πετρούνια και, πραγματικά, συγκινηθήκαμε.

«Μαμά/μπαμπά,  Μην ακούς τι λέω!
Όταν σου λέω παράτα με, δεν το εννοώ. Μην μ’ αφήνεις μόνο. Φοβάμαι, δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρος… ανησυχώ. Μην ακούς τι λέω. Δεν είμαι τόσο cool, όσο θέλω να δείχνω.

Θα ήθελα πολύ να είμαι άνετος και σίγουρος για τον εαυτό μου, θα ήθελα να μπορώ μόνος μου και να μην σε χρειάζομαι, όμως… δεν είμαι. Δεν μπορώ, όχι ακόμα.
Μην ακούς τι λέω! 
Δεν σε μισώ. Καθόλου. Το αντίθετο. Σ' αγαπώ πολύ και έχω ανάγκη την αγάπη σου, την αποδοχή σου, τον σεβασμό σου, την αναγνώριση σου. Μην ακούς τι λέω! Θέλω να είσαι υπερήφανη/ος για μένα, θέλω να με χαίρεσαι, θέλω να μ’ αγκαλιάζεις, θέλω να γελάς με τα αστεία μου, θέλω να ενθουσιάζεσαι μαζί μου, θέλω να είσαι εκεί, υπομονετικά και σταθερά.

Μην ακούς τι λέω! 
Με τον θυμό μου και την σκληρότητα, απλά κρύβω τον πόνο μου και την στεναχώρια μου. Φοβάμαι πολύ, πονάω και ο μόνος τρόπος που βρίσκω για να προστατευτώ είναι η επίθεση και ο θυμός.

Μην ακούς τι λέω! 
Μερικές φορές δεν ξέρω τι μου φταίει. Δεν ξέρω καν γιατί θυμώνω τόσο μαζί σου! Δεν ξέρω τι θέλω και τι όχι, δεν ξέρω που πατώ και που βρίσκομαι, δεν ξέρω ποιος είμαι, δεν ξέρω αν μ' αρέσω ή όχι, δεν ξέρω αν αρέσω στους άλλους, δεν ξέρω αν μ’ αγαπάς, δεν ξέρω τι να αλλάξω και πώς... Μερικές φορές απλά δεν ξέρω τίποτα! Άλλες φορές πάλι που ξέρω…. μου φαίνονται όλα βουνό. Είναι όλα τόσο μπερδεμένα και τόσο απειλητικά που απλά νευριάζω. Θυμώνω γιατί πληγώνομαι, γιατί νιώθω αδικημένος, γιατί νιώθω μόνος, γιατί νιώθω ανήμπορος, μπερδεμένος, μικρός…

Μην ακούς τι λέω! 
Όλα με νοιάζουν. Το παίζω αδιάφορος και σκληρός, απρόσιτος και υπέρ άνω… αλλά στην πραγματικότητα όλα με νοιάζουν, όλα τα προσέχω και όλα με πονάνε. Κάθε ειρωνικό σου βλέμμα, κάθε προσβολή, κάθε επίθεση, κάθε σιωπή, κάθε εγκατάλειψη... όλα τα βλέπω, όλα μ’ αγγίζουν κι ας σου λέω ότι δεν με νοιάζει. Μην ακούς τι λέω!

ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΤΙ ΛΕΩ!
 
Μην με παρατάς. Μείνε εδώ κοντά μου, δίπλα. Κάνε υπομονή, κάνε την υπέρβαση και φέρσου καλύτερα από εμένα, δείξε μου πώς να είμαι, πώς να γίνω, δίδαξε μου όσα έχεις μάθει στην ζωή σου, πίστεψε σε μένα, υποστήριξε με ακόμη κι αν διαφωνείς, δώσε μου την ευθύνη αλλά μην με απορρίπτεις και μην μου κλείνεις την πόρτα.

Μείνε εδώ σταθερά, ήρεμα και με αγάπη. 
Κάνε υπομονή στις υπερβολές μου. Δείξε δύναμη και αντοχή στις ακρότητες μου, στα μπερδέματα μου, συνέχισε να μ’ αγαπάς με λόγια και με πράξεις ακόμα κι όταν κάνω λάθη, ακόμα κι όταν σε θυμώνω, σ’ απογοητεύω, σε στεναχωρώ. Κυρίως τότε. Τότε σε χρειάζομαι περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Μην ακούς τι λέω! 
Είσαι πολύ σημαντικός/η για μένα. Κάθε σου κουβέντα, κάθε σου βλέμμα, κάθε σου χάδι, κάθε σου νεύμα… μετράει για μένα. Άλλοτε μου δίνουν φτερά και άλλοτε με αλυσοδένουν με βαρίδια. Κι ας λέω ότι δεν σ’ ακούω, κι ας λέω πως δεν με νοιάζει τι πιστεύεις, κι ας σου γυρίζω την πλάτη, κι ας σου βαράω την πόρτα κατάμουτρα. Μην ακούς τι λέω!

Εσύ άκου μόνο την καρδιά σου και την αγάπη σου για μένα. Άκου μόνο το παιδί που αγάπησες. Άκου το ένστικτό σου. Άκου την ψυχή σου. Μάνα μου, γλυκιά μου μανούλα / πατέρα, γλυκέ μου μπαμπά…

Μην ακούς τι λέω. 
Άκου μόνο αυτό που βαθιά μέσα σου ξέρεις για μένα. Άκου την αγάπη σου!

Μην ακούς τι λέω!

Με πολλή αγάπη,
το παιδί σου»
πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Τα προβλήματα και οι ανησυχίες στη ζωή μας είναι σαν αυτό το ποτήρι με νερό.»

Ένας ψυχολόγος διδάσκει μια τάξη περί διαχείρισης στρες και άγχους.

Σηκώνει ένα ποτήρι νερό γεμισμένο μέχρι τη μέση. 
Όλοι περιμένουν την ερώτηση: 
«Είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο;» 

Αντί γι’ αυτό, ο ψυχολόγος ρωτάει: 
«Πόσο βαρύ είναι αυτό το ποτήρι με νερό;» 
Ακούστηκαν διάφορες απαντήσεις που όλες είχαν να κάνουν με γραμμάρια.
Ο ψυχολόγος απάντησε: 

«Το απόλυτο βάρος, δεν έχει σημασία. Εξαρτάται από το πόση ώρα το κρατάω. 
Αν το κρατήσω για ένα λεπτό, δεν είναι πρόβλημα. 
Αν το κρατήσω για μια ώρα, θα πονέσει λίγο το χέρι μου. 
Αν το κρατήσω για μια μέρα, θα νοιώσω το χέρι μου μουδιασμένο και παράλυτο. 
Σε όλες τις περιπτώσεις, το απόλυτο βάρους του ποτηριού δεν αλλάζει, αλλά όσο το κρατάω τόσο πιο βαρύ γίνεται. 
Τα προβλήματα και οι ανησυχίες στη ζωή μας είναι σαν αυτό το ποτήρι. Αν τα σκεφτούμε για λίγο, όλα είναι μια χαρά. Όταν τα σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω, αρχίζουν να μας πονάνε. Αν τα σκεφτόμαστε όλη μέρα παραλύουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο.»

Μην ξεχνάτε να αφήνετε το ποτήρι κάτω!

Ευχαριστούμε την Ελένη Τ., που μας το έστειλε

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αγοράζουμε συνέχεια παιχνίδια, αλλά κοιτάξτε με τι τους αρέσει να παίζουν!

Μπορεί να έχεις ξοδέψει όλη σου την περιουσία σε ακριβά, καλαίσθητα παιχνίδια που προάγουν τη σκέψη, βελτιώνουν τις κινητικές δεξιότητες. 
Μπορεί να έχεις σπαταλήσει χρόνο και φαιά ουσία μελετώντας άρθρα επί άρθρων για το ποια παιχνίδια είναι τα κατάλληλα για ένα παιδί της ηλικίας του δικού σας.
Μπορεί να παραγγέλνεις τα πιο εξεζητημένα παιχνίδια από θείες και νονές και να απαγορεύεις να μπουν στο σπίτι σου όπλα, ηλεκτρονικά ή άλλα αντίστοιχα παιχνίδια. Όσο κόπο κι αν έχει βάλει ένας γονιός στο ποια παιχνίδια θα αγοράσει για το μικρό του, ένα είναι βέβαιο: όσο είναι ακόμη μωρό -άντε, νήπιο!- θα τα αγνοήσει
Θα γυρίσει με περιφρόνηση την πλάτη του στο ειδικό για την ηλικία του παζλ με ζωάκια και θα παίξει με το χαρτί υγείας σαν να είναι το σπανιότερο παιχνίδι στην ιστορία των παιχνιδιών! Αν έχετε παιδιά, το ξέρετε καλά. Αντί για τα παιχνίδια τους προτιμούν να ασχοληθούν με...

1. Το χαρτί υγείας / τη λεκάνη / το νερό της λεκάνης
Τι να τα κάνεις τα παιχνίδια όταν μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου στο ονειρεμένο περιβάλλον της τουαλέτας; 
Το χαρτί υγείας είναι η καλύτερη γιρλάντα και η λεκάνη ένα μικρό, ελκυστικό συντριβανάκι που σε περιμένει να διασκεδάσετε παρέα. Διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι όλα τα πιτσιρίκια αγαπούν να περνούν χρόνο στην τουαλέτα -και, όχι για τους προφανείς λόγους.

2. Κλειδιά: Η πιο αγαπημένη κουδουνίστρα
Πήρατε στο μωρό σας κουδουνίστρες πολύχρωμες, ευφάνταστες; Κουδουνίστρες που κάνουν θόρυβο ή βγάζουν γλυκιές μελωδίες; Εύγε! Μπορείτε να τις βάλετε στο συρτάρι, τώρα -δεν θα χρειαστούν. Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες το 99,9% των παιδιών βρίσκει τα κλειδιά της μαμάς και του μπαμπά πολύ πιο ελκυστικά από ένα παιχνίδι που κατασκευάστηκε ειδικά για την ηλικία του! Και, εξυπακούεται, ότι τα κλειδιά θα βρουν σύντομα τον δρόμο για το στόμα του!

3. Όσο πιο βρώμικο, τόσο το καλύτερο
Όσο οι μαμάδες πασχίζουν να αποστειρώσουν ό,τι μπορεί να αποστειρωθεί τα μικρά τους αγγελούδια, μόλις ξεκινήσουν να μπουσουλάνε είναι βέβαιο ότι θα βρουν το μονοπάτι που οδηγεί στο κρυμμένο σκουπιδάκι κάτω απ' τον καναπέ, στην πατημένη τσίχλα στο πεζοδρόμια, στα σκουπίδια της κουζίνας, στα σκουπίδια του μπάνιου, στα σκουπίδια της γειτονιάς. 
Βάζουμε στοίχημα ότι αν μπορούσαν να βρουν τη διεύθυνση του κοντινότερου βοθρατζή θα πέρναγαν ευχαρίστως μια βολτίτσα...

4. Καλώδια - Πρίζες και ό,τι είναι επικίνδυνο
Πώς γίνεται να έχεις πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κάνεις το σπίτι σου ένα όμορφο καταφύγιο στο οποίο θα μεγαλώσει το παιδάκι σου με ασφάλεια και παρ' όλ' αυτά εκείνο να βρίσκει τον τρόπο να ξετρυπώσει καλώδια, πολύπριζα και άλλες τρομακτικά αντικείμενα; 
Είναι λες και τα νήπια έχουν συνωμοτήσει για να μας κοψοχολιάζουν παίζοντας στα πιο επικίνδυνα μέρη και με τα πιο ακατάλληλα αντικείμενα!

5. Νερό: Το αγαπημένο τους παιχνίδι χειμώνα-καλοκαίρι
Θες επειδή το ανθρώπινο είδος προήλθε από αμφίβιους οργανισμούς, θες επειδή οι άνθρωποι περνάμε τους πρώτους εννέα μήνες της δημιουργίας μας στο νερό, τα παιδιά λατρεύουν το νερό και φροντίζουν να γίνουν μούσκεμα ακόμα και όταν έξω έχει -2!

6. Το φαγητό και το νερό του κατοικιδίου
Δεν έχουμε δοκιμάσει τροφή για σκύλους ή κονσέρβα για γάτες, αλλά θα μπορούσε να ορκιστούμε ενώπιον δικαστηρίου ότι αποκλείεται να είναι νοστιμότερα από τη φρουτόκρεμα ή την κρεμούλα που με αγάπη ετοιμάζουμε για τα παιδιά! 
Για λόγους μυστηριώδεις, τα νήπια μοιάζουν να έχουν τις ίδιες διατροφικές προτιμήσεις με τα κατοικίδιά μας, αφού πού τα χάνεις πού τα βρίσκεις όλο γύρω απ' τα πιατάκια τους περιφέρονται και... τσιμπολογούν!

7. Το πλυντήριο / τον φούρνο / τις κατσαρόλες
Μήπως φταίει που οι μαμάδες ασχολούνται κάθε τρεις και λίγο με τα της φασίνας και του νοικοκυριού; Δεν μπορούμε να συλλάβουμε για ποιον παρανοϊκό λόγο τα μωρά τρέφουν τέτοιο άσβεστο πάθος για τις ηλεκτρικές συσκευές και τα οικιακά σκεύη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την πρώτη ευκαιρία θα τσακώσουν με τα παχουλά χεράκια τους την πρώτη κατσαρόλα που θα βρεθεί στο δρόμο τους και θα παίξουν λίγα κρουστά για να περάσετε όλοι όμορφα (και ήσυχα!).

8. Κάθε τι ακριβό!
Πήρατε ένα -και μοναδικό για φέτος- ακριβό φόρεμα; Ο νόμος του Μέρφι για τις μαμάδες το λέει καθαρά: το μωράκι σας θα το λερώσει παίζοντας.
Ο καλός σας πήρε καινούριο tablet μετά από οικονομίες; Όλο και κάποιο ραγισματάκι θα αποκτήσει στην οθόνη. Αγαπάτε όσο τίποτα το βάζο-κειμήλιο της προγιαγιάς σας της Μικρασιατισσας; Το ίδιο και ο μπέμπης σας!
Γενικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο μικρός καταστροφέας θα τα καταφέρει να τα κάνει άνω-κάτω. Όμως, χαλάλι του! Τουλάχιστον έτσι, φτιάχνει όμορφες αναμνήσεις!
mama365

Sunday 26 November 2023

26 Νοεμβρίου του 1865: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

    Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ένα από τα πλέον αγαπημένα παραμύθια μικρών και μεγάλων σ' όλο τον κόσμο, γράφτηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Άγγλο Λιούις Κάρολ, κατά κόσμον Τσαρλς Λούντβιντζ Ντόντγκσον. Στο κλασσικό αυτό βιβλίο, ο συγγραφέας σατιρίσει και καυτηριάσει τον τρόπο ζωής της εποχής του, ενώ μεταφέρει και την αγωνία των παιδιών για τον κόσμο που τους φτιάχνουν οι μεγάλοι. Η Αλίκη, εκπρόσωπος της παιδικής αφέλειας και ανησυχίας, κουβαλά όλα τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τα μυστήρια της εποχής της, ταξιδεύοντας σε μια χώρα της φαντασίας της, γεμάτη απορίες, αγωνία και περιέργεια.
    Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αυτοσχέδια ιστορία, που έπλασε ο Ντόντγκσον το 1862, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο στον Τάμεση. Συνταξίδευε με τρία αδερφάκια, τη 13χρονη Λορίνα Σαρλότ Λίντελ, τη 10χρονη Άλις (Αλίκη) Πλέζανς Λίντελ και την 8χρονη Εντίθ Μέρι Λίντελ, που έδειχναν να πλήττουν. Θέλοντας, λοιπόν, να διασκεδάσει την ανία τους, προθυμοποιήθηκε να τους πει μία ιστορία. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ένα κοριτσάκι, ονόματι Αλίκη, που βαριόταν κι έψαχνε για μια περιπέτεια. Ονειροπολώντας, ταξίδεψε σ' έναν τόπο, όπου κουνέλια έτρεχαν πιεσμένα από το χρόνο, αόρατοι γάτοι έκαναν μαγικά, μπισκότα και μανιτάρια άλλαζαν τις διαστάσεις του ανθρώπου και η Ντάμα Κούπα της τράπουλας έκοβε τα κεφάλια των υπηκόων της.

    Τα κορίτσια ξετρελάθηκαν από την υπόθεση και η μικρή Άλις ζήτησε από τον Ντόγκσον να της γράψει την ιστορία. Της έδωσε το χειρόγραφο το Φεβρουάριο του 1863, με τίτλο Οι περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη Γη. Αυτό το πρωτότυπο καταστράφηκε, πιθανότατα, από τον ίδιο τον Ντόγκσον, όταν ετοίμασε ένα πιο επιμελημένο αντίγραφο και το χάρισε στην Άλις ως χριστουγεννιάτικο δώρο, στις 26 Νοεμβρίου 1864.

Ένα αντίγραφο του βιβλίου έδωσε και στον φίλο και μέντορά του Τζορτζ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος τον συμβούλευσε να το εκδώσει, όπως κι έκανε, αφού προηγουμένως το εμπλούτισε με μερικές ακόμα περιπέτειες. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου του 1865, με τίτλο Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και εικονογράφηση του Τζον Τένιελ. Ο ίδιος ο Ντόγκσον υπέγραψε με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ.

    Αρχικώς τυπώθηκαν 2.000 αντίγραφα, τα οποία όμως δεν βγήκαν ποτέ στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, καθώς ο Τένιελ έκρινε ότι η ποιότητα της εκτύπωσης ήταν κακή. Η νέα έκδοση κυκλοφόρησε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες και εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 100 επανεκδόσεις, ενώ η ιστορία έχει μεταφερθεί αμέτρητες φορές στο θέατρο και τον κινηματογράφο ως ταινία κινουμένων σχεδίων.

© SanSimera
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Λάκης Παπαδήμας: Ο χειμώνας (κάποιας άλλης εποχής)

 
Ο χειμώνας ήλθε πάλι
κι όλοι γύρω στο μαγκάλι
έχουν μαζευτεί.

Ρίχτε κάστανα στη θράκα,
παραμύθια η γιαγιάκα
θα ‘ρθει, να μας ‘πει.
 
Έξω πέφτει το χαλάζι
και τη θύρα μας τραντάζει
τώρα ο Βοριάς.

Μεσ’ την κρύα ανατριχίλα
σκορπισθήκανε τα φύλλα
της κληματαριάς.
 
Μεσ’ την άγρια τούτη μπόρα
τρομαγμένα όλα τώρα
πάνε τα πουλιά.
 
Λίγη ζέστη για να βρούνε
τσίου – τσίου, θα κρυφθούνε,
μέσα στη φωλιά.
 
Από το Αναγνωστικό της Β’ τάξης του Δημοτικού,
ΟΕΔΒ, 1963

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki