Monday 5 November 2018

«Να θανατωθούν όλα τα σπουργίτια»

«Να θανατωθούν όλα τα σπουργίτια». Πώς η εκστρατεία του Μάο Τσε Τουνγκ για την εξόντωση των πουλιών που έτρωγαν τα σιτηρά, οδήγησε στον μεγάλο λιμό με εκατομμύρια νεκρούς στην Κίνα...

Αμέτρητες περιβαλλοντικές καταστροφές έχουν γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά λίγες μπορούν να συγκριθούν με αυτό που συνέβη στην Κίνα το 1958 και προκάλεσε την ανατροπή της αλυσίδας στο ζωικό βασίλειο και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ανακοίνωσε ότι όλα τα σπουργίτια στη χώρα πρέπει να θανατωθούν γιατί έτρωγαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών και κατέστρεφαν τις σοδειές.
Η σφεντόνα έγινε απαραίτητο όπλο για τους Κινέζους
Η σφεντόνα έγινε απαραίτητο όπλο
για τους Κινέζους
Τα σπουργίτια είχαν μπει εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, 45 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πείνα που προκάλεσε η οικονομική κακοδιαχείριση, η περιβαλλοντική καταστροφή και η κρατική τρομοκρατία.

Ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε πραγματοποιήσει πολλές μαζικές εκστρατείες με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ζωής στην Κίνα για το Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός. Μία από αυτές ήταν και η εκστρατεία των Τεσσάρων Μιασμάτων, που ονομάστηκε αλλιώς και «Σκότωσε ένα σπουργίτι».

Οι τέσσερις στόχοι ήταν τα σπουργίτια, τα κουνούπια, οι μύγες και οι ποντικοί, που εξοντώθηκαν μαζικά την περίοδο από το 1958 έως το 1962.

Δόθηκαν κίνητρα στους ανθρώπους να εξοντώνουν τα πουλιά. Χτυπούσαν τύμπανα για να τα τρομάξουν κάθε φορά που προσέγγιζαν το έδαφος και τα δέντρα για να σταθούν και τα ανάγκαζαν να πετούν έως ότου πεθάνουν από την εξάντληση. Γκρέμιζαν τις φωλιές των σπουργιτιών και τα πυροβολούσαν. Τα σπουργίτια σχεδόν εξαφανίστηκαν από την Κίνα. Ακριβής αριθμός δεν υπάρχει, αλλά υπολογίζεται ότι το 1958 θανατώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια πουλιά. Οι επιπτώσεις φάνηκαν την επόμενη χρονιά, όταν παρατηρήθηκε πως είχε πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των εντόμων που έκαναν επιδρομές τους αγρούς.
Στον δημογραφικό δείκτη φαίνεται η κατακόρυφη μείωση των γεννήσεων και
η αλματώδης αύξηση των θανάτων στα χρόνια λίγο πριν από το 1960 στην Κίνα

Τα σπουργίτια έτρωγαν έντομα όπως οι ακρίδες και μετά την εκστρατεία, εξαλείφθηκε ο σημαντικότερος θηρευτής τους. Όπως αποδείχτηκε, η εξόντωση των σπουργιτιών κάθε άλλο παρά παραγωγική ήταν, γιατί τα πουλιά δεν έτρωγαν μονάχα τους σπόρους των δημητριακών, αλλά και τα έντομα.

Η σφεντόνα δεν ήταν πια αμαρτωλή
για τους μικρούς Κινέζους
Σμήνη από ακρίδες σκέπασαν την ύπαιθρο και έτρωγαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η παραγωγή σιτηρών στις περισσότερες αγροτικές περιοχές κατέρρευσε και εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούσαν από την πείνα.

Επισήμως, πέθαναν 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι ήταν πολλοί περισσότεροι, ίσως 45 ή ακόμη και 78 εκατομμύρια. Η περίοδος της Μεγάλης Πείνας ήταν ένα θέμα ταμπού στην Κίνα για περισσότερα από 50 χρόνια. Εκδηλώθηκαν περιστατικά κανιβαλισμού. Άνθρωποι άρχισαν να τρώνε άλλους ανθρώπους, γονείς έτρωγαν τα παιδιά τους και παιδιά έτρωγαν τους γονείς του.

Έγιναν χιλιάδες δολοφονίες για τρόφιμα. Στο βιβλίο «Tombstone», ο Κινέζος δημοσιογράφος Yang Jisheng υπολόγισε ότι πέθαναν 36 εκατομμύρια άνθρωποι. Το βιβλίο του γρήγορα απαγορεύτηκε στην Κίνα. Ο Μάο διέταξε το τέλος της εκστρατείας για την εξόντωση των σπουργιτιών και ταυτόχρονα, ανήγγειλε νέα εκστρατεία με στόχο αυτή τη φόρα τους κοριούς.

Ο στόχος της εκστρατείας ήταν η αύξηση της αγροτικής παραγωγής, όμως κατά την περίοδο του Μεγάλου Άλματος προς το Εμπρός, η παραγωγή ρυζιού μειώθηκε σημαντικά.

Ο Μάο επιχείρησε να παρέμβει στη φύση, στόχο η πολιτική του οδήγησε σε λιμό που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Μηχανή του Χρόνου

Οι «Άγγελοι της Χαράς» κοντά στα παιδιά που νοσηλεύονται

Μία παράσταση διαφορετική από τις άλλες
Οι «Άγγελοι της Χαράς» είναι μία ομάδα που στόχο έχει να κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινότητα των ανθρώπων που βιώνουν μια δύσκολη περίοδο στη ζωή τους. 
Ανάμεσα στις δράσεις που αναλαμβάνουν είναι και οι επισκέψεις σε νοσοκομεία Παίδων όπου δίνουν παραστάσεις για να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη των μικρών ασθενών.
Πρόσφατα επισκέφτηκαν το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Μπορείς-Μπορώ» βγαλμένη καθαρά για όσους αναζητούν την αγάπη.

Το θεατρικό παραμύθι «Μπορείς-Μπορώ»
είναι ένα έργο για μικρούς και μεγάλους εστιάζοντας στο συναίσθημα της Αγάπης όπως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από τα παιδικά παραμύθια, όχι όμως έτσι όπως τα μάθαμε, αλλά λίγο διαφορετικά.

Δηλαδή όπως μας λένε και οι συντελεστές, τι συμβαίνει όταν ο "κακός" Λύκος συναντάει τη… Χιονάτη; 
Όταν η Φαντασία, συναντάει τη Θέληση; 
Τι συμβαίνει άραγε όταν σε έναν παράλληλο κόσμο, ένα αγόρι με την βοήθεια ενός κοριτσιού αποφασίζει να διαβεί τον δρόμο που οδηγεί στην Αγάπη; 
Εκεί όλα αλλάζουν, ο "κακός" Λύκος δεν είναι τελικά τόσο κακός, απλά φοβάται και όταν φοβόμαστε δεν μπορούμε να διαβούμε τον δρόμο της Αγάπης.

Αυτά τα ερωτήματα θέτουν και οι συντελεστές της παράστασης και μας δείχνουν μέσα από αυτή το νόημα της αλληλεγγύης και της αγάπης. 
Τα παιδιά όμως είναι πάντα εκεί για να μας θυμίζουν πως το μόνο που χρειάζεται είναι "... οι 3 μαγικές λέξεις, Θάρρος, Συνεργασία, Προσφορά και τσουπ!!...φτάσαμε στην Αγάπη!"
Η ομάδα «Άγγελοι της Χαράς» είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία με στόχο να απαλύνει και να κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινότητα των ανθρώπων που βιώνουν μια δύσκολη περίοδο στη ζωή τους.
Απαρτίζεται κυρίως από καλλιτέχνες όλων των κατηγοριών και χρησιμοποιούν σαν βασικό εργαλείο τους τις τέχνες καθώς και την γνήσια μορφή του υπαρκτού ανθρωπισμού, που είναι η αρχή της αλληλεγγύης.
Από το 2011 που οι «Άγγελοι της Χαράς» ξεκίνησαν σαν άτυπη ομάδα, μέχρι σήμερα που είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, έχουν παρακολουθήσει δράσεις τους πάνω από 6.500 παιδιά σε όλα τα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής και σε Φορείς Παιδικής προστασίας καθώς επίσης και περισσότεροι από 6.400 ηλικιωμένοι σε 49 διαφορετικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Ημέρας σε όλη την Αττική.

Κάθε εβδομάδα επισκέπτονται και διαφορετικό μέρος παρουσιάζοντάς καλλιτεχνικά προγράμματα ειδικά προσαρμοσμένα στην κάθε περίπτωση.
Οι «Άγγελοι της Χαράς» πραγματοποιούν επισκέψεις τόσο σε Φορείς Παιδικής Προστασίας και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, αλλά και σε δημόσια σχολεία και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

protothema.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki