Tuesday, 23 October 2012

Να μην θρηνήσουμε την παιδεία και τα παιδιά μας

Σε μια ρημαγμένη Ελλάδα μιλάμε για αναγέννηση χωρίς να υπάρχουν ούτε κατευθύνσεις ούτε και λύσεις από αυτούς που κατέβασαν το μαύρο πανί ανάμεσα στους πολίτες και το μέλλον τους.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Να μην θρηνήσουμε την παιδεία και τα παιδιά μαςΤα προβλήματα με τα σχολεία παραμένουν και διογκώνονται καθημερινά χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον από τα αρμόδια υπουργεία. Κανείς δεν ενδιαφέρεται ούτε αν υπάρχουν καθηγητές στα μαθήματα ούτε αν υπάρχει θέρμανση στα σχολεία ούτε για το ότι υπάρχουν παιδιά σε περιοχές απομακρυσμένες  που δεν μπορούν να μεταφερθούν στα σχολεία τους επειδή το κράτος δεν μερίμνησε για τις μεταφορές τους.
Οι διευθυντές των σχολείων συνεχίζουν να βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να διώχνουν από τα σχολεία τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα αφού δεν έχουν πως αλλιώς να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά της ντροπής. Οι  έρευνες συνεχίζουν να μιλούν για χιλιάδες παιδιά που κινδυνεύουν από την ασιτία και την ανημποριά αφού προέρχονται από οικογένειες άνεργες και φτωχές και το θέμα μένει πάντα στα χαρτιά.
Και δεν θέλω να φανταστώ την ημέρα που θα θρηνήσουμε κάποιο παιδί που θα έχει πεθάνει από  την πείνα.
Να πεθάνει από την πείνα  τολμώ να το πω αλλά όχι να το πιστέψω ότι μπορεί να συμβεί. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης να είναι η παιδεία και τα παιδιά μας ;
Ας στρέψουν την προσοχή τους τα αρμόδια υπουργεία και ο κρατικός μηχανισμός πρώτα στα παιδιά και μετά σε όλα τα άλλα που προσπαθούν να λύσουν και τελικά κάνουν μόνο μια τρύπα στο νερό.
Είναι τόσο δύσκολο να σχηματίσουν μια ομάδα , να καταγράψει τα περιστατικά και να βοηθήσει την επαφή των οικογενειών αυτών , απευθείας με τις οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν;
Γιατί θα πρέπει ακόμη και σε αυτό το επικίνδυνο γεγονός να μην γίνονται όλοι μια γροθιά για να αντιμετωπιστούν από κοινού αυτά τα περιστατικά και όχι να κοιτά ο καθένας το σακούλι του.  
Σε αυτές τις περιπτώσεις ας γίνουμε όλοι κοινωνοί του προβλήματος και ας συνεργαστούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση τουλάχιστον της πείνας. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που θα πρέπει να θρηνήσει θύματα από την πείνα. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα.
Τα παιδιά μας δεν πρέπει να γίνουν κριάρια στο θυσιαστήριο μιας καλοστημένης κρίσης.

Πηγή

Για τη ζωή

Στο τέλος της ζωής μας δεν θα κριθούμε από το 
πόσα πτυχία έχουμε πάρει, 
πόσα χρήματα έχουμε μαζέψει,
πόσα σπουδαία πράγματα έχουμε κάνει!

 
Θα κριθούμε από το ...
.
    Ήμουν πεινασμένη και μου έδωσες να φάω,
ήμουν γυμνή και εσύ με έντυσες,
ήμουν άστεγη και εσύ με πήρες μέσα.
   Πεινασμένη όχι μόνο για ψωμί αλλά και για αγάπη.
Γυμνή όχι μόνο από ρούχα αλλά και από αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Άστεγη όχι μόνο από ένα δωμάτιο από τούβλα αλλά και άστεγη 
εξαιτίας της δικής σου απόρριψης.
Μητέρα Τερέζα

Όχι άλλοι καβγάδες στο σπίτι

Τρόποι για να μειώσετε τις εντάσεις και τους καβγάδες
μέσα στο σπίτι.

καλέστε έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο
Είναι εξαντλητικό να κυνηγάτε τα παιδιά σας να διαβάσουν, να μαζέψουν το δωμάτιο τους να μην πετάνε τα ρούχα τους στο σαλόνι σας, να τσακώνεστε κάθε πρωί για το τι θα βάλει στο σχολείο και τελικά να χάνετε το σχολικό και εσείς να φτάνετε για άλλη μια φορά καθυστερημένη στη δουλειά σας. Είναι λογικό πως όλο αυτό κουράζει όχι μόνο εσάς αλλά και τα παιδιά σας και έχει αρνητικές συνέπειες στην οικογένεια, όχι ευχάριστο κλίμα, αποξένωση, έλλειψη επικοινωνίας.  
Δοκιμάστε λοιπόν 6 τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις εντάσεις της καθημερινότητα σας.

Βρείτε μια ώρα που να μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας και καλέστε έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο. Ανακοινώστε τους πως δεν αντέχετε άλλο να τσακώνεστε και προτείνετε ένα νέο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων σας και ζητήστε την βοήθεια τους. Τονίστε τους πως ο νέος τρόπος για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει πάντοτε να βρίσκετε λύσεις κοινά αποδεκτές από όλους, για παράδειγμα αν έχει προκύψει ένα πρόβλημα μεταξύ της μαμάς και της κόρης τότε για λυθεί θα πρέπει να βρουν μια λύση που να ευχαριστεί και τις δυο ή αν τα δύο παιδιά τσακώνονται γιατί θέλουν την ίδια ώρα να παίξουν με το ίδιο παιχνίδι, παροτρύνετε τα να δοκιμάσουν τον νέο αυτό τρόπο επίλυσης προβλημάτων.
Αν τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας μπορείτε να το προτείνετε ως παιχνίδι και να εξηγήσετε τους κανόνες.
1. Εντοπίστε την πραγματική ανάγκη πίσω από το πρόβλημα, τι είναι αυτό που το δημιουργεί και μιλήστε για αυτό, με ειλικρίνεια και κατανόηση
2. Προτείνετε λύσεις επίλυσης, ανεξαιρέτως αν είναι σωστές ή λάθος
3. Αξιολογήστε τις λύσεις
4. Επιλέξτε τη λύση που είναι αποδεκτή από όλους
5. Εφαρμόστε την λύση
6. Ορίστε ένα χρονικό διάστημα που θα εφαρμόσετε την λύση που επιλέξατε και μετά ξαναδείτε αν αυτή η λύση δουλεύει τελικά και σας βολεύει όλους
Να θυμάστε: μιλήστε για τα συναισθήματα σας με ειλικρίνεια, μην προσπαθείτε να επιβάλλεται την δική σας λύση, ακουστέ την γνώμη και την ανάγκη του άλλου με κατανόηση και σεβασμό.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki