Wednesday, 11 September 2024

Γιατί, πριν πάει σχολείο, πονάει πάντα η κοιλιά του;

Τα δύσκολα πρωινά της ζωής μας.
Και εκεί που λες, οκ, συνήθισε, μπήκε σε μια ροή με το σχολείο, άντε λίγο ακόμα και τη βγάλαμε τη χρονιά, τσουπ, σκάει η γνωστή ιστορία με την κοιλιά.
Κάθε πρωί πονάει η κοιλιά του. Όχι τα σαββατοκύριακα, τότε είναι περδίκι. Δεν θέλει να πάει σχολείο. Και εσύ, μάνα είσαι, από τη μια ανησυχείς, από την άλλη σκέφτεσαι ότι παρακολουθείς θέατρο.
Το βέβαιο είναι ότι σε φτάνει στα όριά σου. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του. Να κερδίσει την αμέριστη προσοχή σου.
Κυρίως εάν μιλάμε για νήπιο, είναι αυτή η εποχή που τα λουλουδάκια ανθίζουν και τα παιδάκια βαριούνται αφόρητα το σχολείο. 
"Γιατί να μην είμαι στο σπίτι με τη μαμά μου, να πηγαίνουμε βόλτες και παιδική χαρά;": Μια εύλογη απορία- παράπονο του παιδιού, ασχέτως εάν η μαμά εργάζεται και πού χρόνος για βόλτες.

Πώς να το χειριστείς;

* Πρότρεψε το παιδί να κάνει φιλίες στο σχολείο και να μοιράζεται κοινές δραστηριότητες.
* Δείξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την καθημερινότητά του. Πώς πέρασε; Τι έκανε; Τι έμαθε; Να νιώσει ότι το σχολείο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του.
* Εάν γκρινιάζει, κλαίει, παραπονιέται όταν εσύ φεύγεις νωρίτερα από το σπίτι για να πας στη δουλειά, υπάρχει δηλαδή ένα μεσοδιάστημα χωρίς τη μαμά μέχρι να πάει σχολείο, δώστου να κάνει μια δραστηριότητα, να ολοκληρώσει μια ζωγραφιά ή ένα παζλ, που θα σου δείξει αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν θα είστε μαζί. 
Για να νιώσει ότι και χωρίς τη μαμά μπορεί να κάνει τόσο ωραία πράγματα.

Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές θα δεις ότι θα πηγαίνει στο σχολείο με άλλο κέφι. Γιατί δεν είναι το σχολείο που του φταίει, αλλά η μαμά που του λείπει πολύ.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη 
allyou.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

–Πώς πήγε το σχολείο σήμερα; –Καλά. –Πες και κάτι ακόμη βρε παιδάκι μου! –Ε, τι άλλο να σου πω, καλά.

Σας φαίνεται γνώριμος αυτός ο διάλογος; 
Αν όχι, είστε από τους “τυχερούς”. 
Αρκετά είναι τα παιδιά που με το γυρίζουν σπίτι αναμεταδίδουν με λεπτομέρειες όλη την ημέρα τους. 
Αν κάτι σας θυμίζει όμως τότε προφανώς τα παιδιά σας είναι στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν το σχολείο προσωπική τους υπόθεση και δε μοιράζονται λεπτομέρειες, ή απλά ο τρόπος που πέφτει αυτή η ερώτηση είναι τόσο γενικός και αόριστος που πραγματικά δεν έχουν τι να πουν, ενώ κατά τα άλλα θα ήταν πρόθυμα!

25 ερωτήσεις που σας βοηθήσουν να μάθετε με πλάγιο τρόπο τι γίνεται στο σχολείο του παιδιού σας


Η blogger Liz Evans, εκπαιδευτικός η ίδια, ήρθε αντιμέτωπη αρκετές φορές με τις μονολεκτικές, άδειες απαντήσεις “καλά”, “μια χαρά” και άλλες παρόμοιες και αποφάσισε να κάνει μια λίστα πρωτότυπων και απρόσμενων ερωτήσεων που θα δελέαζαν τα παιδιά της να απαντήσουν. 
Έτσι, εκείνα θα το έβρισκαν διασκεδαστικό, θα της μετέφεραν πληροφορίες χωρίς να έχουν την αίσθηση ότι δίνουν αναφορά κι εκείνη σίγουρα θα γινόταν πιο ευχάριστη απέναντί τους. Συγχρόνως θα μάθαινε και όλα όσα θα ήθελε τόσο για την καθημερινότητά τους όσο όμως και για τον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν τα παιδιά της, όταν εκείνη δε θα ήταν παρούσα – ποιος ξέρει, ίσως και πολλά παραπάνω! 
Δείτε τη λίστα! 
1. Ποιό ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα; (ποιό ήταν το χειρότερο;) 
2. Πες μου κάτι που σήμερα σε έκανε να γελάσεις. 
3. Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον θα καθόσουν μαζί στην τάξη; (με ποιον δε θα καθόσουν με τίποτα; Γιατί 
4. Ποιο σημείο (χώρος) του σχολείου είναι το πιο σούπερ; 
5. Πες μου μια περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα. (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος) 
6. Αν έπαιρνα τηλέφωνο τη δασκάλα σου απόψε, τι θα μου έλεγε για σένα; 
7. Με ποιον τρόπο βοήθησες κάποιον σήμερα; 
8. Με ποιον τρόπο σε βοήθησε κάποιος σήμερα; 
9. Πες μου κάτι καινούργιο που έμαθες σήμερα. 
10. Ποια στιγμή ήσουν πιο χαρούμενος σήμερα; 
11. Ποια στιγμή βαρέθηκες πιο πολύ σήμερα; 
12. Αν εμφανιζόταν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο στην τάξη σου για να πάρει κάποιον, ποιος θα ήθελες να ήταν αυτός; (Γιατί;) 
13. Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα που δεν έχεις παίξει ποτέ ξανά μαζί του; 
14. Πες μου κάτι καλό που έγινε σήμερα! 
15. Ποια λέξη είπε πιο πολλές φορές η δασκάλα σου σήμερα; 
16. Τι πιστεύεις οτι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε για πιο πολλές ώρες στο σχολείο; 
17. Τι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε λιγότερο; Γιατί; 
18. Σε ποιον πιστεύεις οτι θα μπορούσες να φερθείς καλύτερα μέσα στην τάξη σου; (ενώ δεν το έχεις κάνει ενδεχομένως) 
19. Πού κυρίως παίζεις στα διαλείμματα; 
20. Ποιος είναι ο πιο αστείος μέσα στην τάξη σου; Γιατί; 
21. Τι σου άρεσε πιο πολύ στο κολατσιό σου; 
22. Αν ήσουν εσύ ο δάσκαλος αύριο, τι θα έκανες; 
23. Υπάρχει κάποιος στην τάξη που θα χρειαζόταν λίγο χρόνο εκτός ομάδας; 
24. Αν μπορούσες να αλλάξεις θέση με κάποιον μέσα στην τάξη, με ποιον θα το διαπραγματευόσουν; Γιατί; 
25. Πες μου 3 διαφορετικές στιγμές που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσεις το μολύβι σου σήμερα! 

Όπως είναι φανερό, η λίστα μπορεί να μην τελειώσει ποτέ κι αυτό είναι σίγουρα καλό! Ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο κοντά στα παιδιά μας χωρίς κριτική, χωρίς (φανερό) έλεγχο, χωρίς κυνήγι και απόδοση ευθυνών. 
Ας γίνουμε λίγο πιο διασκεδαστικοί και ευχάριστοι και μέσα από αυτή μας τη στάση σίγουρα έχουμε μόνο να κερδίσουμε, εμείς, τα παιδιά μας και η σχέση μας με αυτά. Και θα δείτε οτι το παιχνίδι αυτό των ερωτήσεων θα τα εξιτάρει και θα το αποζητούν από μόνα τους! Οι απαντήσεις τους μπορεί να σας ξαφνιάσουν, να σας συγκινήσουν, να σας καταπλήξουν! Έως και να σας σοκάρουν, να είστε έτοιμοι! 
Φροντίστε να τα κοιτάτε στα μάτια, να μην ασχολείστε παράλληλα με κάτι άλλο και να μη ρίχνετε κλεφτές ματιές στο ρολόι γιατί η προσπάθεια θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία. Τα παιδιά θέλουν, αποζητούν, έχουν ανάγκη την προσοχή μας. Όπως και οι μεγάλοι άλλωστε, έτσι δεν είναι; 
Αν δείτε ότι δεν ανταποκρίνονται, μην τα παρατήσετε! 
Δοκιμάστε πάλι με κάποια πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση και προτιμήστε την ώρα λίγο πριν τον ύπνο. Τότε που είναι στιγμές χαλάρωσης, εξομολογήσεων, αγκαλιάς και φιλιών. 
Προτρέψτε τα να κάνουν το ίδιο, να βρουν αντίστοιχες ερωτήσεις για εσάς. Τα παιδιά, όπως και ο καθένας ίσως, ανοίγονται πιο εύκολα όταν κάνουμε την αρχή εμείς. 
Αν τους πούμε πως πέρασε η δική μας μέρα, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να μάθουμε για τη δική τους. Τι λέτε; Θα το δοκιμάσουμε; Και αλήθεια, τι άλλες ερωτήσεις θα προσθέτατε στη λίστα; 

πηγή της πηγής
daddy-cool

Τι να ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ και τι ΝΑ ΠΕΙΤΕ στο παιδί σας για τη νέα Σχολική Χρονιά

Συχνά πολλοί γονείς ξεκινάνε με καλή πρόθεση και λένε «κακά» πράγματα, φράσεις που δε βοηθάνε το παιδί τους να εξελιχθεί και να προχωρήσει. 
Τώρα που αρχίζει το σχολείο θυμηθείτε να ΜΗΝ πείτε αυτά τα πέντε πράγματα που σημειώνω εδώ! Αλλά σας έχω… σκονάκι με το τι είναι προτιμότερο να πείτε για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στη μεταβατική περίοδο από τις διακοπές πίσω στα θρανία.
1. «Θα κάνεις πολλούς καινούργιους φίλους»
Θεωρητικά είναι ωραία συμβουλή, αλλά αν το παιδί σας δυσκολεύετε να κάνει φιλίες ή αν στεναχωριέται γιατί άλλαξε τμήμα ή σχολείο και έχασε τους παλιούς του φίλους, η δήλωσή σας όχι μόνο δεν το παρηγορεί, αλλά είναι σαν να ρίχνετε αλάτι στην πληγή! Η ιδέα του να γνωρίσει νέους φίλους μπορεί να του προκαλεί περισσότερο στρες απ’ ότι ευχαρίστηση. Η ιδέα ότι έχασε τους παλιούς του φίλους επίσης μπορεί να το αγχώνει και να το στενοχωρεί. 
Επομένως, το να του υποσχεθείτε «επιτυχία» στον τομέα της φιλίας σημαίνει ότι 
(α) δε λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματά του και 
(β) ότι μπορεί αυτό να σας επιστρέψει μπούμερανγκ, αφού δεν είναι σίγουρο ότι το παιδί σας θα πετύχει, όπως του υπόσχεστε.
    Καλύτερα να πείτε: 
«Καταλαβαίνω ότι σου λείπουν οι παλιοί σου φίλοι και ότι σου είναι δύσκολο να κάνεις νέους φίλους… Θυμάσαι όμως πέρσι το καλοκαίρι που γνώρισες το τάδε παιδάκι στην προπόνηση/παιδική χαρά, κλπ., και γίνετε φίλοι; Έλα να σκεφτούμε πώς μπορείς να γνωρίσεις νέους φίλους φέτος».

2. «Φέτος που είσαι σε μεγαλύτερη τάξη να ξέρεις ότι θα έχεις περισσότερα μαθήματα»
Είναι προφανές ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί και πηγαίνει σε μεγαλύτερη τάξη θα έχει να μάθει περισσότερα πράγματα και να κάνει πιο πολλά μαθήματα. Πιθανότατα το γνωρίζει και το παιδί σας! 
Δε χρειάζεται λοιπόν να του το υπενθυμίσετε και να του το τονίσετε από πριν. Με αυτή την πληροφορία όμως δε βοηθάτε το παιδί σας, ούτε το προετοιμάζετε να ανταπεξέλθει καλύτερα- αντίθετα, το στρεσάρετε και το αγχώνετε. Αν θέλετε να συζητήσετε για τα μαθήματα και τα διαβάσματα, είναι προτιμότερο να κουβεντιάσετε για το πώς μπορεί το παιδί σας να προετοιμαστεί καλύτερα.
    Καλύτερα να πείτε: 
«Τώρα που μεγάλωσες έχεις έναν ωραίο και οργανωμένο χώρο για να κάνεις τα μαθήματά σου. Όταν επιστρέφεις από το σχολείο θα ξεκουράζεσαι λίγο, μετά θα συγκεντρώνεσαι να τελειώσεις τα καθήκοντά σου και ύστερα θα έχεις ελεύθερο χρόνο για να παίξεις».

3. «Θυμάμαι πόσο άγχος είχα κι εγώ όταν επέστρεφα στο σχολείο μετά τις διακοπές»
Αυτή είναι μία ατάκα που πολλοί γονείς λένε στο παιδί τους, θεωρώντας ότι αν μοιραστούν μαζί του κάτι σχετικό θα το βοηθήσουν να αισθανθεί καλύτερα. Δυστυχώς όμως, το παιδί δεν παρηγοριέται με τέτοιες δηλώσεις! 
Αντίθετα, αισθάνεται μεγαλύτερο άγχος, γιατί δε βλέπει πώς οι αναμνήσεις σας σχετίζονται με τη δική του ζωή και δεν νιώθει ότι του προσφέρετε κάτι για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί.
    Καλύτερα να πείτε: 
«Κάθε αλλαγή και κάθε καινούργιο ξεκίνημα μπορεί να φέρνει πολλά και διάφορα συναισθήματα: και χαρά, αλλά και άγχος για το άγνωστο και το διαφορετικό. 
Θυμάσαι όταν ξεκίνησες (νηπιαγωγείο/κολύμβηση, κάτι που σχετίζεται με μία νέα εμπειρία στη ζωή του παιδιού σας) που είχες αγωνία; Αλλά με τη βοήθεια της δασκάλας/του προπονητή προσαρμόστηκες και τώρα σου αρέσει;».

4. «Ο αδερφός σου/η ξαδέρφη σου πέρασε πολύ καλά σε αυτή την τάξη»
Σίγουρα κάθε γονιός θέλει να ξεκινήσει το παιδί του θετικά τη νέα σχολική χρονιά. Οι συγκρίσεις με αδέλφια, συγγενείς και φίλους όμως δεν ξεμπλοκάρουν ένα παιδί που είναι διστακτικό ή αγχωμένο, γιατί του θυμίζουν τις δικές του δυσκολίες.
    Καλύτερα να πείτε: «Καλή αρχή! Τι τύχη, που σου αρέσει η ζωγραφική/μουσική, κλπ.! Βλέπω ότι έχεις την αγαπημένη σου δασκάλα από πέρσι. Για να δούμε τι άλλο χρειάζεσαι για να είναι καλή η φετινή σχολική χρονιά».

5. «Καιρός να στρωθείς στη δουλειά»
Σε κανένα παιδί δεν αρέσει η ιδέα του να «στρωθεί στη δουλειά» και να χάσει την ελευθερία και την ξενοιασιά του! Όλα τα παιδιά θέλουν ελεύθερο χρόνο για να τον διαθέσουν σε αυτά που αγαπάνε και τους ενδιαφέρουν. 
Διαβεβαιώστε λοιπόν το παιδί σας ότι θα έχει και ελεύθερο χρόνο!

Καλύτερα να πείτε:
«Ξέρω ότι φέτος θα μάθεις πολλά καινούργια πράγματα στο σχολείο και θα κάνεις ξένες γλώσσες, κλπ. Για να δούμε ποιες δραστηριότητες που σου αρέσουν να βάλουμε στο πρόγραμμα και να μου πεις τι θέλεις να κάνεις τα επόμενα σαββατοκύριακα για να περάσεις όμορφα».

varvogli
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki