Wednesday 28 December 2022

Βασιλόπιτα πολύ νόστιμη, σαν κέικ!!

Επειδή οι έτοιμες δεν χαρίζουν τη μοσχοβολιά τους στο σπίτι, ας φτιάξουμε μαζί με τα χαμομηλάκια μας τη βασιλόπιτα!!
Συστατικά
600 γρ. ζάχαρη

600 γρ. αλεύρι
300 γρ. βούτυρο
300 γρ. γάλα κρύο
6 αβγά
3/4 κ.σ. κρεμόριο
3/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού

Οδηγίες
  • Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε καλά.
  • Χωρίζουμε τα αβγά και ρίχνουμε τους κρόκους έναν ένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό γάλα και μετά όλο το αλεύρι και τη βανίλια.
  • Συνεχίζουμε ανακατεύοντας και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το κρεμόριο και τα ασπράδια των αβγών, χτυπημένα μαρέγκα.
  • Τελευταία προσθέτουμε τη σόδα με το κονιάκ και το ξύσμα.
  • Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 200°.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τη ζάχαρη σε δύο μέρη. Να βάλετε τη μισή με το βούτυρο και την άλλη μισή να τη χτυπήσετε με τα ασπράδια, όταν κάνετε τη μαρέγκα.

Γιορτινό, μυρωδάτο 🍷κρασί🍷, για μεγάλα... χαμομηλάκια 😀

Ένα ποτήρι ζεστό, κόκκινο κρασί, που ευφραίνει την καρδιά μας!
Υλικά
🍷 1 μικρό φρέσκο πορτοκάλι
🍷 ¾ του φλιτζανιού νερό
🍷 ¼ του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη (μέλι βάλαμε εμείς)
🍷 10 καρφάκια γαρίφαλο
🍷 2 ξύλα κανέλας
🍷 (2 αστεροειδείς γλυκάνισους)
🍷 1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
🍷 Ρούμι ή λικέρ αμαρέτο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
🍷 Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι προσεκτικά, να μην μείνει στη φλούδα το λευκό μέρος. 
🍷 Στείβουμε το φρούτο και κρατάμε το χυμό του
🍷 Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Μην ανακατεύσετε το σιρόπι γιατί θα αφήσει κρυστάλλους. 
🍷 Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, τον χυμό και τη φλούδα πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να μειωθεί και να δέσει για 1-2 λεπτά
🍷 Μειώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά στο μάτι για 20 λεπτά, να πάρει θερμοκρασία και μετά βίας να σιγοβράσει για 20 λεπτά με μία ώρα. 
Δεν θέλουμε να κοχλάσει, απλά να αχνίσει και να ενωθούν τα αρώματα
🍷 Στραγγίζουμε από τα μυρωδικά και τη φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρουμε (με ένα σφηνάκι ρούμι η αμαρέτο.)

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κουράστηκα...

Είναι παλιά η κούραση που κουβαλάω

Δεν έχω άλλες αντοχές.

Το μυαλό μου λέει «συνέχισε», το σώμα όμως δεν τραβάει. Κουράστηκε. Και μαζί με το σώμα βάρυνε και η ψυχή.

Αναρωτιέσαι τι μπορεί να φταίει. Τι έγινε και είμαι έτσι.

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι ότι έγινε κάτι σήμερα, χθες, αυτές τις μέρες…

Είναι παλιά η κούραση που έχω μαζεμένη. Είναι παλιά κούραση.

Απλά τώρα ήρθε και έσκασε. Ξεχείλισε το ποτήρι. Κλάταρα ρε παιδί μου, πως το λένε…

«Ξεκουράσου», θα μου πεις.

Δεν είναι όμως τόσο απλό. Με μια και δυο μέρες, δουλειά δεν γίνεται.

Πρέπει, η νοοτροπία να αλλάξει. Ο τρόπος ζωής.

Να σκάω για χαζά πράγματα λιγότερο, να βρίσκω χρόνο λίγο να ξεκουράζομαι, λίγο να παίρνω καμμιά ανάσα, να μην τρελαίνομαι αν δεν γίνονται όλα τέλεια, να αφήνω και κάτι στο Θεό, να αφήνω και τίποτα να πέσει κάτω….

Είναι παλιά η κούραση που έχω μαζεμένη. Είναι παλιά η κούραση που κουβαλάω…

Πιστεύω πως με καταλαβαίνεις…

Πάνω κάτω, τα ίδια πρέπει να περνάς και εσύ…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki