Thursday, 31 July 2008

Πρόσβαση αστυνομικών αρχών σε «ύποπτους» υπολογιστές

Ερμηνεία του νόμου από τον Άρειο Πάγο - Οι αστυνομικοί δεν θα μπορούν να ερευνούν τα e-mail υπόπτων

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

«Το ελεύθερο» να ερευνούν τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο κομπιούτερ ενός υπόπτου, σε εξαρτήματά του, σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή άλλο υλικό φορέα, αποκτούν οι αστυνομικοί, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν προηγουμένως άρση του απορρήτου δια της δικαστικής οδού.
H άμεση διείσδυση και η ανεμπόδιστη πρόσβαση των αστυνομικών στο άβατο του ηλεκτρονικού υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένας ύποπτος για τέλεση αδικήματος, έχει όμως και αυτή τα όριά της. Έτσι, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να ερευνήσουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) των κατηγορουμένων, την κίνησή τους και κάθε είδους επικοινωνία στο διαδίκτυο, εάν δεν εξασφαλίσουν προηγουμένως τη δικαστική άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ερωτήματα
H Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της EΛAΣ, που συνεχώς πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνες υλικού καταχωρισμένου σε κομπιούτερ, θεωρεί υποχρεωτική τη διαδικασία των δικαστικών εγγυήσεων για να αρθεί το απόρρητο, μόνο όταν προκύπτουν στοιχεία που βεβαιώνουν ότι υπάρχει μία μορφή επικοινωνίας, καθώς αυτή προστατεύεται ως απόρρητη, με βάση το άρθρο 19 του Συντάγματος (για το απαραβίαστο των επιστολών, της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας).
Αντίθετα, τα στοιχεία που βρίσκονται σε σκληρό δίσκο κομπιούτερ, σε εξαρτήματά του, σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή κ.λπ., εφόσον δεν αφορούν κάποια επικοινωνία ή ανταπόκριση, δεν υπάγονται στην προστατευτική σφαίρα του απορ­ρήτου των επικοινωνιών και συνεπώς ερευνώνται χωρίς δικαστική άδεια.
Οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν να γνωμοδοτήσει η Εισαγγελία Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι υπήρξαν αντίθετες γνώμες από διάφορες υπηρεσίες (και εισαγγελικές) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση για το μέχρι πού και με την άδεια τίνος μπορεί να προχωρήσει ο αστυνομικός έλεγχος σε στοιχεία υπόπτων, ζήτημα κρίσιμο λόγω της συνεχόμενης αυξανόμενης χρήσης κομπιούτερ.
O αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου K. Kαρούτσος (αρμόδιος εισαγγελέας στο σκέλος των ερευνών για την τρομοκρατία, όταν συνελήφθησαν τα μέλη της «17N» κ.λπ.) επιτρέπει καταρχήν την αστυνομική έρευνα σε στοιχεία του κομπιούτερ ενός ύποπτου για τέλεση αδικήματος, με γνωμοδότηση - πιλότο για τις διωκτικές αρχές.
Στη γνωμοδότηση συμβαίνει ότι αν η Αστυνομία γνωρίζει, πριν να ξεκινήσει την εργαστηριακή εξέταση ηλεκτρονικών πειστηρίων, ότι πρόκειται να επεξεργαστεί στοιχεία ανταπόκρισης ή επικοινωνίας ενός προσώπου ή άλλων που σχετίζονται με την διευρυνόμενη υπόθεση, τότε πρέπει να ζητήσει από πριν τη δικαστική άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στοιχεία
Εάν τα στοιχεία αυτά εντοπιστούν, αφού ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί η εργαστηριακή διαδικασία, τότε πάλι οφείλει να ζητήσει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Κατά τον εισαγγελέα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι σύμφωνα με την Ποινική Δικονομία, που υποδεικνύει στις ανακριτικές αρχές να συγκεντρώνουν, χωρίς χρονοτριβή, πληροφορίες για το έγκλημα και τους δράστες, συλλέγοντας αποδείξεις και εξασφαλίζοντας τα ίχνη του εγκλήματος.

Βούλευμα
Εάν χρειαστεί βούλευμα για άρση του απορρήτου, μέχρι να εκδοθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε στοιχείο επικοινωνίας προέκυψε από την εργαστηριακή έρευνα.
Αν το αίτημα άρσης γίνει δεκτό, αξιοποιούνται τα στοιχεία, αλλιώς εάν απορριφθεί το αίτημα, τότε τα στοιχεία καταστρέφονται άμεσα. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, ο εργαστηριακός έλεγχος των πειστηρίων σε ηλεκτρονική ή ψηφιακή μορφή (σκληροί δίσκοι, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ.) όπως και των πειστηρίων ήχου, πρέπει να γίνεται για να διακριβωθούν μόνο τα εγκλήματα που αναφέρονται περιοριστικά στη διάταξη άρσης του απορρήτου. Συνεπώς, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί ο έλεγχος για να διακριβωθούν άλλα αδικήματα που δεν αναφέρονται ρητά στη διάταξη άρσης του απορρήτου.
Eάν, όμως, δεν έχουν προσδιοριστεί στη διάταξη ακριβώς τα αδικήματα και οι αστυνομικοί ξεκινούν την έρευνα πιθανολογώντας την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος, τότε με την ολοκλήρωσή της οφείλουν να απευθύνονται στον εισαγγελέα για να συγκεκριμενοποιήσει τα αδικήματα.

Η Ε.Ε. για την εγκληματικότητα στο διαδίκτυο
Με την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, των σεξουαλικών αδικημάτων κατά των παιδιών και των ευπαθών ομάδων, καθώς και με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος για ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από τα ποινικά μητρώα, ασχολήθηκε το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης της E.E. που συνήλθε στις Βρυξέλλες.
Με βάση τις σχετικές εργασίες, η ανταλλαγή ποινικών στοιχείων θα γίνει πολύ ευρύτερη και ευκολότερη με στόχο τον περιορισμό της εγκληματικότητας.
O Έλληνας υπουργός Σ. Xατζηγάκης αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που θα εισαχθούν σύντομα προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή και τα οποία αντιμετωπίζουν με αυστηρές διατάξεις την κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, καθώς και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Με το δεύτερο ποινικοποιούνται οι παρεμβολές σε δεδομένα και συστήματα υπολογιστή (π.χ. hackers, κλοπές δεδομένων κ.λπ.) και αντιμετωπίζεται αυστηρότερα η παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου.
Με το πρώτο ποινικοποιείται και η προσέλκυση παιδιών για σεξουαλικούς λόγους («grooming») μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και κυρίως μέσω διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, στην οποία ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι δείχνουν την προτί­μησή τους.

Ρίχνουν επικίνδυνα απόβλητα απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα!

Ασωπός: στοιχεία-σοκ 9 μήνες μετά
Διαρκές έγκλημα με το νερό - δηλητήριο
aswpos
Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια ύδατα περιοχών της Βοιωτίας και της Βορειοανατολικής Αττικής. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Ρίχνουν επικίνδυνα απόβλητα απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα!

Το νερό - δηλητήριο έφτασε στον Ωρωπό
[ ΡΙΠΕΣ ] Λόγια
http://ta-nea.dolnet.gr/

Βιολογικά φρούτα για παιδιά - How many fruits and vegetables do kids need to eat in a day?

Dear Dr. Cory:
How many fruits and vegetables do kids need to eat in a day?
Erin Dowd Oswego, New York
Dear Erin:
We should all eat at least five servings of fruit and vegetables a day. A serving can be one medium-sized piece of fruit, about a cup of 100-percent fruit or vegetable juice, half a cup of cooked or raw vegetables or fruit, or one cup of raw leafy vegetables.
Studies show that the people who eat more fruits and vegetables have less cancer than those who don't.
more for kids

Πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, κύρια πηγή νερού, τα φρούτα δεν πρέπει να απουσιάζουν ποτέ από τη διατροφή μας.
 

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη διατροφή των παιδιών από τις πρώτες μέρες του απογαλακτισμού, βέβαια αρχικά σε μορφή χυμού. Προσοχή χρειάζεται στη χρήση των εσπεριδοειδών λόγω πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και των ελαιωδών και ξηρών καρπών λόγω κίνδυνου πνιγμού. Τα φρούτα όμως που δίνουμε στα παιδιά δεν πρέπει να έχουν υποστεί την επίδραση χημικών ουσιών, πρέπει να είναι δηλαδή προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα δυνατό και γι’αυτό βρίσκουμε λύσεις όπως να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα, έτσι ώστε να χάνονται πολλές βιταμίνες που είναι συγκεντρωμένες κάτω από το φλοιό τους.
Τα παιδιά εκδηλώνουν μια φυσική λαιμαργία προς τα φρούτα λόγω της γλυκιάς τους γεύσης που οφείλεται στη φρουκτόζη, το κύριο σάκχαρο των φρούτων. Οι διατροφολόγοι συνιστούν τα φρούτα να καταναλώνονται σε απόσταση από τα γεύματα και να αποφεύγονται οι συνδυασμοί τους με άλλες τροφές. Συνδυασμοί που μπορεί να προκαλέσουν πολλές εντερικές ζυμώσεις και φουσκώματα.
Ας δούμε συνοπτικά τα φρούτα εποχής και τα χαρακτηριστικά τους.


Μήλο
Το μήλο είναι το πρώτο φρούτο που γνωρίζουν τα παιδιά, πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Ασκεί αξιόλογη τονωτική δράση τόσο επι του μυικού όσο και επι του νευρικού συστήματος και διεγείρει τις γαστρικές και εντερικές λειτουργίες, αποτρέποντας τις εντερικές λοιμώξεις. Έχουμε ήδη περιγράψει τον τρόπο χρήσης αυτής της τροφής κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού.

Κεράσι
Το κεράσι είναι ένα από τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα. Χορηγείται χωρίς κουκούτσι και καλά πολτοποιημένο. Αυξάνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες και ευνοεί την καλή λειτουργικότητα του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος. Ως ευαίσθητο φρούτο κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και να παραμείνει πιστό στη φύση του. Ωριμάζει το καλοκαίρι και μόνο το καλοκαίρι, υποχρεώνοντάς μας να το γευόμαστε μόνο μερικές εβδομάδες τον χρόνο. Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση. Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό. Περιέχουν άφθονες χημικές ουσίες που μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου σε διαβητικούς ασθενείς. Οι φυτικές χημικές αυτές ουσίες ονομάζονται ανθοκυανίνες. Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος.

Βερίκοκο
Το βερίκοκο ενδείκνυται πάντα στις αναιμίες και είναι πολύ εύπεπτο και θρεπτικό. Συνιστάται για παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη καθώς και κατά τη διάρκεια ανάρρωσης. Χρησιμοποιείται φρέσκο για τη θεραπεία της διάρροιας, λόγω της στυπτικής του δράσης, αντιθέτως χρησιμοποιείται αποξηραμένο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
 
Ροδάκινο
Το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό φρούτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Είναι καλό διουρητικό και υπακτικό, κατάλληλο για τις αποτοξινωτικές κούρες. Αποτελείται κατά 89% από νερό και επομένως ενυδατώνει το σώμα και την επιδερμίδα, αλλά χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών που έχει, προστατεύει κι από γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε φώσφορο και νιασίνη, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους βρίσκονται σε υπερένταση.
Αχλάδι
Το αχλάδι είναι πολύ γλυκό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Η βιταμινική του σύνθεση είναι από τις πιο ισορροπημένες και περιέχει αξιόλογη ποσότητα μεταλλικών αλάτων. Έχει επίσης κάποια μέτρια ηρεμιστική δράση.
 
Σταφύλι
Το σταφύλι είναι από τα καλύτερα φρούτα, γνωστό από τους αρχαιότατους χρόνους: εξαιρετικό μυικό και νευρικό τονωτικό, με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και άριστο αποτοξινωτικό. Πρέπει να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αναιμικές καταστάσεις, σε περίπτωση ανάρρωσης, διαταραχών της πέψης και σε οξείες εμπύρετες καταστάσεις. Ο χυμός του, ο οποίος ακριβώς λόγω της ποιότητας και του πλούτου του αποκαλείται και «φυτικό γάλα», έχει πολύ υψηλή θερμιδική απόδοση. Συνιστάται η αφαίρεση της φλούδας και των κουκουτσιών, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η λειτουργία της μάσησης στο παιδί.
Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι είναι το κλασικό χειμωνιάτικο φρούτο, από τα πλουσιότερα σε βιταμίνη C, προικισμένο με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και άριστο τονωτικό των φυσικών αμυντικών λειτουργιών του οργανισμού. Είναι επίσης μυοτονωτικό και νευροτονωτικό, βοηθάει τις πεπτικές λειτουργίες και έχει υπακτική δράση. Χρησιμοποιείται κατά την ανάρρρωση, όταν υπάρχει έλλειψη μεταλλικών αλάτων και ανοίγει την όρεξη.
Μανταρίνι
Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.

Κάστανο
Το κάστανο έχει σύνθεση παρόμοια με αυτή του σιταριού, με περιεκτικότητα σε βιταμίνη C συγκρίσιμη με αυτή του λεμονιού. Είναι πολύ θρεπτική και ενεργειακή τροφή, κατάλληλη για το χειμώνα και το κρύο. Προσφέρεται για πολλές συνταγές που ιδιαίτερα τα παιδιά της βρίσκουν πολύ νόστιμες.

Σύκο
Το σύκο είναι φρούτο γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι πολύ θρεπτικό και εύπεπτο, χρήσιμο σε περιπτώσεις κόπωσης ή δυσκοιλιότητας και ενδείκνυται για όλες τις φλεγμονές των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος. Ο χυμός του χτυπημένος στο μπλέντερ μπορεί να χορηγηθεί στα θηλάζοντα βρέφη που πάσχουν από τα προβλήματα που προαναφέραμε.
 
Φράουλα
Η φράουλα είναι από τα πιο εύγευστα προϊόντα της φύσης, πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, αποτοξινωτικό, τονωτικό των φυσικών αμυνών του οργανισμού και βακτηριοκτόνο. Είναι άριστος ρυθμιστής της λειτουργικότητας του εντέρου και καταπολεμά αποτελεσματικά την εξάντληση και καταβολή των σωματικών δυνάμεων. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό φραουλών που υπάρχουν στο εμπόριο έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος από την αξία τους εξαιτίας των σύγχρονων τεχνικών καλλιέργειας.
 
Μυρτίλο
Το μυρτίλο που ονομάζεται και σταφύλι του δάσους, οφείλει τη φήμη του εκτός από τη γεύση του και στις αξιοσημείωτες θεραπευτικές του ιδιότητες. Πράγματι, είναι εξαιρετικό συπτικό, βακτηριοκτόνο και αντισηπτικό. Χρησιμοποιείται με καλά αποτελέσματα στις λοιμώξεις του εντέρου και του ουροποιητικού. Βελτιώνει τη νυχτερινή όραση και χορηγείται στα παιδιά που έχουν οπτική κόπωση.

Φραγκοστάφυλο
Το φραγκοστάφυλο είτε κόκκινο είτε μαύρο, έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά άλατα. Ιδιότητες που το καθιστούν ένα από τα καλύτερα φρούτα, χρησιμότατο για τις λοιμώδεις νόσους και τις μολύνσεις. Ανοίγει την όρεξη αν καταναλωθεί πριν από τα γεύματα, ενώ διευκολύνει την πέψη αν καταναλωθεί μετά το τέλος του γεύματος.
 
Ξηροί καρποί
Η φύση μας παρέχει μεγάλο αριθμό ελαιωδών (ξηρών) καρπών: καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια, αράπικα φιστίκια …
Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους καρπούς για τα παιδιά, πρέπει, αφού σπάσουμε το σκληρό τους περίβλημα, να τους αποφλοιώσουμε αφού τους βουτήξουμε για 1-2 λεπτά σε βραστό νερό, ώστε να μαλακώσει και να αφαιρείται εύκολα η φλούδα τους. Μετά από αυτή τη διαδικασία, τους τρίβουμε ή τους συνθλίβουμε σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν σαν πολτός, που καταπίνεται εύκολα.
Π.χ. Το αμύγδαλο ως τυπικός μεσογειακός καρπός, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για την εξισορρόπηση της παιδικής τροφής. Είναι υψηλά θερμιδική τροφή, η σύνθεσή του είναι πολύ ισορροπημένη, τονώνει το νευρικό σύστημα και αναπληρώνει τις απώλειες του οργανισμού σε μεταλλικά άλατα. Η χρήση του έχει σαν αποτέλεσμα την εξισορρόπηση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας. Στη φυτοθεραπεία αλλά και στην παιδιατρική, ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις. Το αμυγδαλόγαλα μπορεί να αποτελέσει άριστη λύση για ορισμένες πεπτικές, εντερικές και αναπνευστικές διαταραχές.
 
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα λαμβάνονται μέσω της αποξήρανσης των φρέσκων φρούτων με έκθεσή τους στον ήλιο για αρκετές ημέρες. Αυτή η αρχαία μέθοδος επιτρέπει την αύξηση της συγκέντρωσης των θρεπτικών συστατικών, καθώς και τη συντήρηση αυτών των τροφών ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η τεχνική συντήρησης ενισχύει τις θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων φρούτων τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά για τη διατροφή του παιδιού.
  

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki