Saturday, 29 September 2007

Τα παιδιά δεν ξεχνούν τα ψέματα των γονιών

Ακόμη και τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς κάνουν κακό στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας. Ακόμη και οι γονείς που λένε ψέματα «για καλό», χάνουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους.
(κάνε κλικ στην εικόνα)
«Αν δεν πλένεις τα αυτιά σου, θα φυτρώσει σπανάκι»· «αν δεν αφήσεις την πιπίλα, θά ΄ρθει να σε πάρει ο Μπαμπούλας»: ο κόσμος των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι αρκετά σουρεαλιστικός και γεμάτος φανταστικά πλάσματα. Είναι η πραγματικότητα που δημιουργούν τα ψέματα των γονιών που λένε ολοένα και περισσότερο ψέματα στα παιδιά, όπως έδειξε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Τορόντο. 

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Μoral Εducation» και, σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχολόγο Γκέιλ Χέιμαν που την υπογράφει, όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν τα ψέματα αυτά, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη μαμά και στον μπαμπά. Όμως υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις. «Το να καταλάβεις ότι οι γονείς λένε ψέματα, βοηθάει στην ανάπτυξη του σκεπτικισμού, πράγμα που έχει ουσιαστική σημασία για να διαμορφώσει το παιδί κριτικό πνεύμα», λέει ο Ντιεμ Λούου, ο οποίος συνυπογράφει τη δημοσίευση. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν μια ομάδα φοιτητών και ο ένας από τους γονείς καθενός εξ αυτών. Από τους πρώτους, ζητήθηκε να θυμηθούν ψέματα που τους είπαν κατά την παιδική ηλικία τους και 88% θυμήθηκαν περισσότερα από ένα.
«Τα παιδιά θυμούνται τα ψέματα που ξεσκεπάζονται», εξηγεί ο Κανγκ Λι, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Παιδί του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το 79% είπε ότι είχε ακούσει τους γονείς να λένε ότι είναι κακό να λες ψέματα. Μόνο 21% είπαν ότι είχαν με τους γονείς τους έναν έντιμο διάλογο κατά τον οποίο τους εξηγήθηκε ότι μερικές μισές αλήθειες είναι αποδεκτές.
Από τους γονείς που ρωτήθηκαν, 78% παραδέχθηκαν ότι είπαν ψέματα στα παιδιά τους, οι περισσότεροι- κι αυτό είναι το εντυπωσιακό- για εγωιστικούς λόγους. 
Το να πεις σ΄ ένα παιδί πως, αν συνεχίσει να ανοίγει το ψυγείο, αυτό θα εκραγεί, είναι απλούστερο από το να του εξηγήσεις πώς λειτουργεί η συσκευή. 
Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, εξηγούν οι ερευνητές, το ψέμα δεν λέγεται για να μην πονέσει το παιδί ή για να ηρεμήσει, αλλά για να επιτευχθεί κάτι ταχύτερα. Αν λοιπόν, εξηγεί η Χέιμαν, είναι εντελώς αθώο (ακόμη και ενδεδειγμένο) να πεις ότι ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει, μπορεί αντίθετα να είναι επικίνδυνο να πεις ψέματα για να διαμορφώσεις μια συμπεριφορά. 
«Το να πεις σ΄ ένα παιδί ότι τα ορνιθοσκαλίσματά του είναι άσχημα θα ήταν άσπλαχνο», εξηγεί η ερευνήτρια, «όμως συχνά οι γονείς λένε ψέματα ελαφρά τη καρδία... Η καλύτερη λύση είναι πάντα η ειλικρίνεια».

«Μετεξεταστέα» κυλικεία... Ένα καλό πρωϊνό στο σπίτι προστατεύει τα χαμομηλάκια μας

Ασυδοσία και ανευθυνότητα επικρατούν σε πολλά κυλικεία σχολείων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε η αστυνομία στην Αθήνα.

Το ένα στα έξι κυλικεία που ελέγχθηκαν λειτουργούσαν χωρίς άδεια, ενώ το ένα στα τέσσερα πωλούσαν στους μαθητές μη επιτρεπόμενα είδη, κατά παράβαση της υγειονομικής διάταξης που καθορίζει τα προϊόντα που διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
Οι έλεγχοι που έγιναν σε κυλικεία ανήλθαν συνολικά σε 220 και διαπιστώθηκε ότι στα 35 οι ιδιοκτήτες δεν είχαν άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να υποβληθούν ισάριθμες μηνύσεις.
Τα 53 από τα κυλικεία που ελέγχθηκαν πωλούσαν είδη πέραν των επιτρεπομένων, ενώ εννέα ιδιοκτήτες δεν είχαν βιβλιάρια υγείας.
Να σημειωθεί ότι η πώληση σοκολάτας δεν επιτρέπεται από κυλικεία δημοτικών σχολείων, ενώ τσιπς, γαριδάκια και πολλά άλλα παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται να πωλούνται ούτε στα κυλικεία γυμνασίων και λυκείων.

Τι επιτρέπεται

Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη, επιτρεπόμενα είδη είναι τα τυποποιημένα τοστ και σάντουιτς, τα αρτοσκευάσματα, τα μουστοκούλουρα και τα μπισκότα, οι τυρόπιτες και σπανακόπιτες, το γιαούρτι, τα φρέσκα φρούτα σε ατομική συσκευασία, τα ξηρά φρούτα σε ατομική συσκευασία, το ρυζόγαλο, οι κρέμες χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών, το γάλα, οι φυσικοί χυμοί και το εμφιαλωμένο νερό.
Ακόμα και για τα επιτρεπόμενα είδη η υγειονομική διάταξη καθορίζει την περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Στα κυλικεία των γυμνασίων και των λυκείων επιτρέπονται επιπλέον οι σοκολάτες υγείας και γάλακτος χωρίς γέμιση σε μικρή συσκευασία, οι ξηροί καρποί σε ατομική συσκευασία, ο χαλβάς και το παστέλι επίσης σε ατομική συσκευασία.Εκτός από τα κυλικεία των σχολείων, τα συνεργεία ελέγχου της αστυνομίας έλεγξαν 24 καντίνες και κυλικεία γύρω από σχολικά συγκροτήματα και διαπίστωσαν ότι ένα από αυτά δεν είχε άδεια λειτουργίας. Παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης σε άλλα δύο.

πηγή: εφημερίδα το Έθνος 29-09-2007
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;
ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;

Καλημέρα σας!!

Τσααα!!
Καλημέραααα σααας!!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki