Thursday 3 May 2018

Λάθη μας στη διατροφή των παιδιών


Το να είσαι γονιός σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. 
Μερικές φορές, στην προσπάθεια μας να προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε στα παιδιά μας, ίσως να χρησιμοποιούμε κάποιες λανθασμένες πρακτικές, που στο τέλος μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Υποχρεώνεις το παιδί να αδειάσει το πιάτο του
Τα υγιή παιδιά από τη μέρα που γεννιούνται έχουν την ικανότητα να ξέρουν ακριβώς πότε και πόσο χρειάζεται να φάνε. 

Με το να το πιέζεις να αδειάσει το πιάτο του, επεμβαίνεις σε αυτό το βιολογικό μηχανισμό του. 
Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να του μάθεις να λειτουργεί με βάση τη πείνα του και τον κορεσμό του (δηλαδή πότε νιώθει χορτάτο). 
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγαλύτερες μερίδες.
Tι να κάνεις; 
Μην ενθαρρύνεις το παιδί "να αδειάζει" το πιάτο του. Βάλε στο παιδί μικρές προς μέτριες μερίδες (με εξαίρεση τα λαχανικά) και άφησε το παιδί να αποφασίσει μόνο του πόσο θα φάει.

Χρησιμοποιείς τα γλυκά ως επιβράβευση
Γνωρίζεις ότι το να πείσεις το παιδί να φάει όσπρια ή λαχανικά είναι πολλές φορές κουραστικό ή ακόμη και ακατόρθωτο. 
Έτσι, καταλήγεις στην εύκολη και γρήγορη λύση για την επίλυση του προβλήματος ακολουθώντας την μέθοδο της «εξαγοράς».
Δυστυχώς όμως, αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά ότι οι φακές ή το μπρόκολο αποτελούν υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο.
Τι να κάνεις; 
Προσπάθησε να συνδυάσεις τα όσπρια και τα λαχανικά μαζί με άλλα αγαπημένα τους φαγητά ξεκινώντας με μικρές ποσότητες.

Απαγορεύεις εντελώς τα γλυκά

Αυτή είναι μια ακραία και λανθασμένη τακτική. Δεν υπάρχει «απαγορεύεται» στον υγιή άνθρωπο, πόσο μάλλον στο υγιές παιδί. Εξάλλου, οι απαγορεύσεις φέρνουν συχνά αντίθετα αποτέλεσμα.
Τι να κάνεις;
Επέτρεψε στο παιδί να φάει μία σοκολάτα στην θέση του σνακ, 1-2 φορές την εβδομάδα, όχι όμως στη θέση του πρωινού ή κάποιου κύριου γεύματος. Επίλεξε γλυκά που περιέχουν γάλα και φρούτα.

Κενές θερμίδες
Σήμερα τα παιδιά λαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης από ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, ενεργειακά ροφήματα, φρουτοποτά καθώς και φρουτοχυμούς. 
Το κακό είναι ότι τα πλείστα από αυτά τα ποτά προσφέρουν μόνο άδειες θερμίδες, δηλαδή δίνουν θερμίδες χωρίς να προσφέρουν άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον τα ροφήματα αυτά, δεν έχουν τους ίδιους μηχανισμούς που επιφέρουν τον κορεσμό όπως η στερεά τροφή. Με λίγα λόγια τα παιδιά παίρνουν άδειες θερμίδες, δεν χορταίνουν και η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Τι να κάνεις;
Απόφυγε την αγορά των ροφημάτων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ώστε να μην τα αναζητούν και να μην τα βλέπουν στο ψυγείο ή σε ντουλάπια και αντί αυτού πρόσφερε στο παιδί πιο υγιεινά και θρεπτικά ροφήματα όπως γάλα, φρέσκο χυμό, νερό ή υγιεινά σπιτικά smoothies.

Τip διαιτολόγου: 
Τα παιδιά από την παιδική ηλικία υιοθετούν πολλές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν μέχρι την ενήλικη ζωή, που σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.

Δήμητρα Σκαπούλλαρου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates

Η Σωματική Τιμωρία είναι Παράνομη Πράξη: Έδειρε το παιδί του στην παραλία και κάλεσαν την αστυνομία...

Κόρφος: Έδειρε το παιδί του στην παραλία και να τι ακολούθησε …
Ένα θλιβερό περιστατικό συνέβη την Πρωτομαγιά στην παραλία του Κόρφου Κορινθίας. 
Ένας πατέρας, θέλοντας να συνετίσει το παιδί του, το ξυλοκόπησε βάναυσα, αδιαφορώντας ακόμα και για τους ανθρώπους που ήταν γύρω του και αμήχανοι παρακολουθούσαν την αποτρόπαια πράξη του.
Κάποιος από τους μάρτυρες του γεγονότος, που προφανώς αντιδρά όταν η κοινωνία λέει «Μην ανακατεύεσαι», ευτυχώς ανακατεύτηκε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. 
Ειδοποίησε την αστυνομία. Μετά από λίγη ώρα ο πατέρας συνελήφθη.
Και μαντέψτε … πρόκειται για στρατιωτικό, οπότε θα περάσει στρατοδικείο με την κατηγορία κακοποίησης ανήλικου τέκνου.
Αυτό το επεισόδιο μου δίνει την αφορμή να ανοίξω ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό θέμα. 
Οι παλιότεροι, όταν άκουγαν φωνές από το διπλανό διαμέρισμα, έκλειναν τα παντζούρια. 
Όταν έβλεπαν έναν γονιό να βρίζει και να χτυπά το παιδί του, έλεγαν δεν ανακατευόμαστε, αυτός είναι ο γονιός του και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. 
Γενικά επικρατούσε η άποψη … «κοίτα μόνο την δουλειά σου».

Σταδιακά πιστεύω πως αυτό αλλάζει. Η σιωπή σπάει και πλέον υπάρχει νόμος που προστατεύει τα θύματα αρκεί να μην κρατούμε την αγανάκτηση μέσα μας, αλλά να αντιδρούμε.

Μια κλήση στην αστυνομία είναι αρκετή.
Η σωματική τιμωρία είναι παράνομη πράξη, όχι επιλογή.

Ο Νόμος 3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας απαγορεύει την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου ως μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής του, με τη ρητή διευκρίνιση – στην αιτιολογική έκθεση- ότι η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπτά μέτρα σωφρονισμού του άρθρου 1518 του Αστικού Κώδικα και ότι η χρήση της επισύρει για τους γονείς τις συνέπειες της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι η σωματική βία σε βάρος ανηλίκων ως μέσον σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής τους επιφέρει τις συνέπειες του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα. 
Στην αιτιολογική έκθεση ως προς το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων: 
«Με τη ρύθμιση του άρθρου 4 καθίσταται σαφές ότι η σωματική τιμωρία σε βάρος τέκνων δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπτά μέτρα σωφρονισμού του άρθρου 1518 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα άλλωστε και με τις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις. 
Συνιστά περίπτωση κακής άσκησης της επιμέλειας και για το λόγο αυτόν επιφέρει την εφαρμογή του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα. 
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. 
Ως σωματική βία πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε πράξη επιβολής πόνου ή σωματικής δυσφορίας σε ανήλικο, με σκοπό το σωφρονισμό ή τον έλεγχο της συμπεριφοράς του».

Το να ζητάς συγγνώμη, όταν φταις,
είναι δείγμα γενναίου ανθρώπου

Συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι πράξεις μας πολλές φορές μέσα στην πορεία της ζωής μας, μπορεί να πληγώσουν συναισθηματικά άλλους ανθρώπους. 
Τότε η συνείδησή μας στην προσπάθειά της να διορθώσει την τόσο λυπηρή κατάσταση, αποζητά τη συγχώρεση από τον άνθρωπο που πλήγωσε ώστε να μπορέσει και η ίδια να λυτρωθεί.

Γράφοντας και διαβάζοντας διαρκώς για το πώς μπορούμε να συγχωρέσουμε τους άλλους, είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και τα δικά μας λάθη και να ζητάμε συγγνώμη όταν αυτό είναι απαραίτητο. 
Το να ζητάς συγγνώμη, από πολλούς αντιμετωπίζεται ως μία ένδειξη αδυναμίας, αφού δείχνεις στον άλλο την τρωτή πλευρά σου. Αρκετοί μάλιστα τη χαρακτηρίζουν και ως μία μάταιη ενέργεια, αφού το κακό έχει γίνει και δε διορθώνεται.

Όμως, η αλήθεια είναι πως αυτός που ζητάει συγγνώμη, έχει πράξει έναν σπουδαίο άθλο: έχει υπολογίσει περισσότερο εκείνη τη στιγμή έναν άλλο άνθρωπο και έχει νικήσει τον εγωισμό του. Δε διστάζει να ταπεινωθεί και δείξει την έμπρακτη μεταμέλειά του. 
Ακόμα και αν δεν μπορούμε να φέρουμε το χρόνο πίσω ώστε να μην μπορούσαμε να προκαλέσουμε καθόλου τη συναισθηματική πληγή, με το να ζητήσουμε συγγνώμη δείχνουμε στον άλλο πως έχουμε μετανιώσει για αυτό που συνέβη και επιθυμούμε να διορθώσουμε το κακό.

Αν ο άλλος άνθρωπος δεν αποδεχτεί τη συγγνώμη, τότε αυτό αφορά τον ίδιο, εμείς καταβάλαμε την προσπάθεια και είχαμε το θάρρος να παραδεχτούμε ότι σφάλαμε. Και εκείνη τη στιγμή, αυτή η συνειδητοποίηση, μας βοηθάει να ωριμάσουμε περισσότερο πνευματικά και να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία.

Να ζητάμε συγγνώμη, όταν σφάλουμε και έχουμε βλάψει πραγματικά κάποιον. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι αδυναμία, δεν είναι έλλειψη αυτοσεβασμού. Είναι δείγμα ενός γενναίου ανθρώπου που υπολογίζει περισσότερο έναν άνθρωπο από τον δικό του εγωισμό.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki