Επισκόπηση τύπου | 11.12.2008
Και πάλι η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις αναλύσεις και τα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Παραθέτουμε δύο αναλύσεις από τον γερμανικό τύπο.
Η γερμανική, εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναλύει σε εκτενές σχόλιό της με τίτλο «Η εξέγερση των καλομαθημένων» τα πρωτοφανή γεγονότα στην Ελλάδα:
«Η αθηναϊκή εξέγερση προέρχεται από τα μεσαία στρώματα, είναι ελληνική, αλλά στρέφεται εναντίον Ελλήνων, εναντίον ενός σάπιου κράτους, εναντίον ενός πελατειακού συστήματος και εναντίον των βεβιασμένων μεταρρυθμίσεων.»
«Από πού πηγάζει όμως η ανεκτικότητα έναντι των παραβάσεων της έννομης τάξης;
Χωρίς την τραυματική ιστορία της Ελλάδας στον 20ου αιώνα δεν είναι ερμηνεύσιμη. Οι παππούδες, αυτών που βρίσκονται στο δρόμο, υπέφεραν στην ναζιστική κατοχή, μετά την κατοχή ακολούθησε ο εμφύλιος και το μακελειό των ακροδεξιών τραμπούκων που κυνηγούσαν και δολοφονούσαν ακόμη και όποιον έμοιαζε με κομμουνιστή.
Οι πληγές του παρελθόντος είναι λοιπόν που τροφοδοτούν την παρούσα ανεκτικότητα.»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, αλλά οι αλλαγές είναι ακόμη πιο απαράδεκτες»
«Η Ελλάδα δεν βιώνει την επανάσταση των καταραμένων, αλλά την εξέγερση των καλομαθημένων, που σήμερα στέκονται μπροστά στο τίποτα.
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πολύ σύγχρονο φαινόμενο.
Πολλοί από τους Έλληνες που βρίσκονται τώρα στους δρόμους απέκτησαν το πολυπόθητο πτυχίο τους με φροντιστήρια που πληρώθηκαν ακριβά από τους γονείς τους. Απέκτησαν ελληνικό πτυχίο, μάστερ στην Αγγλία, ξέρουν δύο με τρεις ξένες γλώσσες και πέντε διαφορετικά προγράμματα στο κομπιούτερ.
Έφτασαν στα 35 τους, ζουν ακόμη στο πατρικό τους σπίτι, δεν βρίσκουν δουλειά, και αν έχουν, δεν μπορεί να ζήσουν απ’ αυτή.
Τους καλούς βαθμούς ακολούθησαν κακοπληρωμένες δουλειές.
Όμως κάθε Έλληνας ξέρει τουλάχιστον κάποιον που έκανε καριέρα με κακούς βαθμούς, αλλά με κάποιο θείο σε κυβερνητικό κόμμα.»
«Στους δρόμους της Αθήνας μαίνονται ‘οι δήθεν επαναστάτες’, που θέλουν να ξαναζωντανέψουν το μύθο του χθες.
Το ελληνικό δίλημμα: Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, αλλά οι αλλαγές είναι ακόμη πιο απαράδεκτες.
Στο θέμα αυτό ο Λένιν και ο Στάλιν είχαν σαφώς μεγαλύτερη έμπνευση.»
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καμπή της ιστορίας της»Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
«Οι μέρες του χάους αφήνουν στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας βαθιά σημάδια» σημειώνει στην επίσης γερμανική Frankfurter Rundschau ο Γκερντ Χέλερ:
«Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στις ικανότητες της κυβέρνησης να διαχειρίζεται κρίσεις, αυτό που βιώνει η Ελλάδα από το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Στους πιο ηλικιωμένους θυμίζει τα Δεκεμβριανά.
Η σύγκριση μπορεί να είναι τραβηγμένη, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται όντως σε μια παρόμοια καμπή της ιστορίας της.
Το κράτος βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση, για πολλούς Έλληνες απέτυχε ξανά, όπως συνέβη ήδη στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Οι Έλληνες αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, έτσι μαγαζάτορες στην Πάτρα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο της Κρήτης πήραν τα πράγματα στα χέρια τους δημιούργησαν ομάδες, και με ό,τι βρουν ξύλα και σιδερόβεργες, προστατεύουν τα μαγαζιά τους.»
«Η αλλαγή της κυβέρνησης από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα.»
«Κάθε κρίση όμως είναι και μια ευκαιρία για έναν νέο ξεκίνημα.
Αναρωτιόμαστε μόνον, εάν τα ελληνικά κόμματα έχουν τη δύναμη να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Μέχρι τώρα δεν διακρίνουμε να υπάρχει ετοιμότητα για την αυτοκριτική ανάλυση των γεγονότων.»
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα έγιναν πια στον γερμανόφωνο τύπο θέμα στις επιφυλλίδες, ενώ γνωστοί Έλληνες πολιτικοί, όπως η Μαρία Βασιλάκου, η πρόεδρος των Πράσινων της Βιέννης, καλλιτέχνες και συγγραφείς όπως η Νάνα Μούσχουρη και ο Περικλής Μονιούδης καλούνται να πουν τη γνώμη τους για τα πρωτοφανή επεισόδια.
Και στις 10.12.2008, ό γερμανός κοινωνιολόγος, ειδικευμένος στις συγκρουσιακές σχέσεις, Γιοχάνες Μπέκερ έλεγε: «Άθλια η θέση των νέων στην Ελλάδα»
Τονίζει σε συνέντευξή του προς την Ντόιτσε Βέλλε ότι ο θάνατος του 15χρονου ήταν η αφορμή των ταραχών, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο πίσω από όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά λέει, κρύβεται η άθλια θέση των νέων στην Ελλάδα:
Τονίζει σε συνέντευξή του προς την Ντόιτσε Βέλλε ότι ο θάνατος του 15χρονου ήταν η αφορμή των ταραχών, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο πίσω από όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά λέει, κρύβεται η άθλια θέση των νέων στην Ελλάδα:
«Αφορμή των ταραχών, όπως μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο θάνατος ενός παιδιού από το όπλο ενός αστυνομικού που φαίνεται να είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Ράμπο. Αλλά πρόκειται μόνον για την αφορμή. Αν εξαιρέσει κανείς την παρούσα οικονομική κρίση και των καθημερινό φόβο των ανθρώπων, που έχουμε και εμείς εδώ στη Γερμανία, τα βαθύτερα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στην άθλια θέση στην οποία βρίσκονται οι νέοι στην Ελλάδα».
Ο κ. Μπέκερ υπενθυμίζει ότι το περασμένο έτος η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ που κινούνταν στο 26 %. Αρκετοί κοινωνιολόγοι ωστόσο, όπως λέει, υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος. Αυτό σημαίνει ότι το 50 και πλέον τοις εκατό των νέων στην Ελλάδα δεν διακρίνουν προοπτικές για το μέλλον τους, σύμφωνα με τον γερμανό ερευνητή:
Για το ρόλο της κρίσης και των σκανδάλων
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο κοινωνιολόγος υπογραμμίζει ότι ο ρόλος της παρούσας οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί, καθώς οι νέοι δεν αισθάνονται να θίγονται άμεσα. Το ζήτημα αρχίζει να τους απασχολεί και να τους ανησυχεί περισσότερο όταν, για παράδειγμα, δουν τους γονείς τους να χάνουν τη δουλειά τους.
Αναφερόμενος στο ρόλο των σκανδάλων που συγκλονίζουν την κυβέρνηση Καραμανλή, ο Γιοχάνες Μπέκερ εκτιμά ότι:
«Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έπεσε εξαιτίας μίας μεγάλης αλυσίδας σκανδάλων, μικρών και μεγάλων, που όμως δεν είναι τόσο συγκλονιστικά. Ωστόσο η πολιτική της κυβέρνησης συνοδεύεται από μία κοινωνική πολιτική που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων.