Friday 23 July 2021

Το Κέρασμα και το Φιλοδώρημα

Αξημέρωτα, τα τζιτζίκια έσκαγαν πάνω στα πεύκα, χάλαγαν τον κόσμο.
Καύσωνας, αυτός της Πέμπτης, 15 Ιουλίου.

Πρωί-πρωί έφεραν το κοριτσάκι οι γονείς στο σπίτι των παππούδων.
Πρωί-πρωί... και βράδυ θα το παραλάβουν.
Ας είναι καλά τα εξοντωτικά ωράρια που ο νεοφιλελευθερισμός έχει, εδώ και χρόνια, επιβάλλει...
- Θάλασσα θα πάμε δεν γίνεται, και όλη μέρα εκεί θα την περάσουμε.

- Έλα, κάτι σε θέλει ο παππούς.
Και έδωσε ο παππούς στο κοριτσάκι 10 ευρώ, για να πάρει ό,τι θέλει στην παραλία.
- Ευχαριστώ, παππού...
(αγκαλίτσα, φιλάκια) και τα έβαλε στο χάρτινο πορτοφολάκι της, αυτό που έφτιαξε από κατασκευές στο youtube, μαζί με μερικά κέρματα που είχε...

Πέρασε η καυτή μέρα ευχάριστα στην παραλία, ένα παγωτό πήρε το κοριτσάκι με τα δικά του λεφτάκια. Μέτρησε τα υπόλοιπα και χαμογελούσε ευχαριστημένο.
Βραδάκι επέστρεψαν στο σπίτι και μπήκε στην κουζίνα η γιαγιά, κάτι να φτιάξει να φάνε.

- Μη φτιάχνεις τίποτα γιαγιά, είσαι κουρασμένη. Θέλω να σας κεράσω.
- Με τι χρήματα;
- Με τα 10 ευρώ που μου έδωσες, παππού
- Δεν τα ξόδεψες;
- Όχι, επειδή ήθελα να σας κεράσω

Πήρε το διαφημιστικό φυλλάδιο και άρχισε τους υπολογισμούς
6 καλαμάκια χοιρινά μας κάνουν... 1.70 επί 6 είναι... 10.20 ευρώ. Πολύ ωραία...
Και τα καλαμάκια παραγγέλθηκαν.

Ανήσυχη η μικρή, όμως, άρχισε να ψάχνει, να ψάχνει το μικρό της σακίδιο.
- Τι ψάχνεις;
- Δεν υπολόγισα το φιλοδώρημα, γιαγιά, δεν έχω χρήματα για φιλοδώρημα...
Δάκρυσε η γιαγιά...
Δάκρυσε και για το κέρασμα και για το φιλοδώρημα

Την παραγγελία το κοριτσάκι την παρέλαβε.
Δώδεκα ευρώ έδωσε και μόλις το παιδί-διανομέας έκανε να δώσει τα ρέστα...
- Όχι, όχι, κρατήστε τα, αυτά είναι για τον κόπο σας...
- Ευχαριστώ, κοριτσάκι μου... 

Και έβαλε το χέρι στην καρδιά του και από καρδιάς χαμογέλασε, όχι για το ποσό αλλά για την πράξη.
Είμαι απόλυτα βέβαιη.

Καταπολέμηση των διακρίσεων στην υγεία

του Τόνιο Μπορτζ, επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πιστεύω ότι η υγεία είναι για όλους. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υψηλού επιπέδου, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική κατάσταση, την εκπαίδευση, ή τη χώρα κατοικίας. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις στην υγεία.

Πέρυσι δεσμεύτηκα προσωπικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμβάλω στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων στον τομέα της υγείας.

Έκτοτε, ακούω με προσοχή όσους αντιμετωπίζουν διακρίσεις, αισθάνονται θύματα στιγματισμού και έχουν δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική περίθαλψη εξαιτίας της κατάστασής τους, των επιλογών ή της προέλευσής τους. Ήλθα σε επαφή με όσους επιδίωξαν να με συναντήσουν – από άτομα με HIV/AIDS έως άτομα που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες, - διότι αντιμετώπιζαν άνιση μεταχείριση. Ισότητα δεν σημαίνει ότι δημιουργούνται νέα δικαιώματα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, αλλά ότι κανένας δεν στερείται των δικαιωμάτων του, είτε σκοπίμως είτε λόγω παραμέλησης των αναγκών τους.

Πρέπει να έλθουμε σε επαφή με όσους αντιμετωπίζουν διακρίσεις και να επιδιώξουμε λύσεις. Για τον λόγο αυτό έχω προσκαλέσει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων στο Γκαστάιν στις αρχές Οκτωβρίου, και στις Βρυξέλλες του χρόνου τον Μάρτιο, σε ένα συνέδριο μεγάλης κλίμακας, όπου θα συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε σε όλους την ίδια πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Είναι σημαντικό σε αυτά τα συνέδρια να γίνει μια πραγματική συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούν να στηριχθούν τα κράτη μέλη, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και προληπτική φροντίδα για όλους και για να εξαλειφθούν κάθε μορφής διακρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ενεργά και προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της, μέσα από διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες. Αυτό άλλωστε απορρέει από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, των οποίων οι διατάξεις απαγορεύουν κάθε μορφή διάκρισης για οποιονδήποτε λόγο – φύλο, ηλικία, αναπηρία, θρησκεία ή πεποιθήσεις, φυλή ή εθνική καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό.

Παρόλο που οι ανισότητες στην υγεία έχουν μειωθεί σημαντικά στην ΕΕ τα τελευταία έτη, όπως δείχνει η πρόσφατη έκθεση για τις ανισότητες στην υγεία,pdf πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στην υγεία μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων, περιφερειών και κρατών μελών και να εξαλείψουμε τα εμπόδια πρόσβασης των ευάλωτων ομάδων στην υγειονομική περίθαλψη.

Η δράση για τη γεφύρωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κοινωνικής συνοχής.

https://ec.europa.eu/health/newsletter/115/focus_newsletter_el.htm

Health_Equity_in_the_EU_Factsheet_August_2019_A4_greek_online

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki